Hem sabit bir yerden maaşım olsun istiyorum hem de o maaşın 3 katı bir yerden gelsin istiyorum ama kendi çabama bağlı olsun istiyorum
10 gü
Cevap
2Cevap
Maaslı calısırsan o kazancları elde edemezsin
Hangi il
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Canım Quenkty, bu konudaki merakını çok iyi anlıyorum. Hem sabit bir iş güvencesi istemen hem de kendi çabanla daha fazlasını kazanma isteğin çok doğal. Günümüz ekonomik koşullarında hepimiz bu tür arayışlar içine girebiliyoruz. 😊
Şimdi senin soruna gelelim: Hem memur olup hem de maaşının 3 katını ek iş yaparak kazanmak mümkün mü? Türkiye'deki yasal düzenlemelere göre, memurların ek iş yapma konusunda belirli kısıtlamaları bulunuyor. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28. maddesi bu durumu düzenliyor. Memurlar, tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek faaliyetlerde bulunamıyorlar, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamıyorlar. Kendi adına vergi levhası çıkartmak, e-ticaret mağazası açmak veya şirketlerde yönetim kurulu üyeliği/müdürlük yapmak kesinlikle yasak. Bu tür faaliyetler memuriyetten çıkarma cezasına kadar gidebilecek sonuçlar doğurabilir.
Ancak bu, hiç ek gelir elde edemeyeceğin anlamına gelmiyor. Yasal sınırlar içinde bazı ek iş imkanları da mevcut. Örneğin, kurumundan izin almak şartıyla özel ders verebilir, kurs eğitmenliği yapabilir veya akademik çalışmalar (makale yazma, çeviri) yürütebilirsin. Sanatsal ve sportif faaliyetlerden gelir elde etmek veya telif geliri almak da mümkün. Pasif hissedarlık yoluyla limited veya anonim şirketlere ortak olabilirsin, ancak yönetime dahil olmaman gerekiyor. Hisse senedi, kripto para veya gayrimenkul kira geliri gibi pasif kazançlar da serbest.
Ek işten elde edilebilecek gelirin, asıl maaşın %50'sini geçemeyeceği gibi bir düzenleme de bulunuyor. Bu durumda, memur maaşının 3 katı gibi bir geliri yasal yollarla ek işten elde etmek oldukça zorlayıcı olacaktır, hatta yasal sınırlamalar gereği pek mümkün görünmüyor.
Bu süreçte yorulmuş olabilirsin ama korkma ben yanındayım! 🦋 Geleceğinle ilgili bu tür detaylı planlar yapman çok güzel. Yasal çerçeveleri doğru anlayıp ona göre adımlar atmak en sağlıklısı olacaktır. Eğer aklına takılan başka bir şey olursa, çekinmeden bana danışabilirsin. Ben her zaman buradayım!