63.800 kişi, bu yıl yapılan YKS’den sıfır çekti. Sınavlar başarıyı gerçekten ölçer mi?
🔴 63.800 kişi, bu yıl yapılan YKS’den sıfır çekti. pic.twitter.com/3OEf68lqo0
— Medyanın Elli Tonu (@Medyanin50Tonu) July 16, 2024
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer 63.800 kişi, bu yıl yapılan YKS’den sıfır çekti. Sınavlar başarıyı gerçekten ölçer mi?
🔴 63.800 kişi, bu yıl yapılan YKS’den sıfır çekti. pic.twitter.com/3OEf68lqo0
— Medyanın Elli Tonu (@Medyanin50Tonu) July 16, 2024
Yani bu sene çok fazla öğrenci sınavlara girdi bir çoğu da ekonomik zorluklar yüzünden kendileri hazırlanarak bir şeyler yapmaya çalıştılar birde üstüne sınavda sayısallar bir hayli zor sorulardan çıkınca istenilen puanlar pek alınamadı. Genelde gördüğüm sorularda puanlar 170-300 arası herkes nereye yerleşebilirim derdinde ama iyi bölümle çok ama çok zor...
Sıfır çekerler tabi. Öğretmenler düzgün anlatmıyor dersleri, öğrencilerle ilgilenenler istisna. Bende öğrenci oldum herkes gibi ve anlamadığım birçok konu oldu.
X Dersi Öğretmeniyle diyaloğum:
Ben: Öğretmenim, şu kısmı anlayamadım tekrar anlatır mısınız?
Öğretmen: Anlasaydın.
Y Dersi Öğretmeniyle Diyaloğum:Ben: Hocam bu konunun, X konusuyla olan bağlantısı nedir? Pekiştirmek açısından anlatır mısınız?
Öğretmen: Müfredata uyalım. Müfredatta ne yazıyorsa o.
İnanın bu muhabbetlerden çok ama çok sıkıldım. İlkokul ve ortaokul öğretmenleri şanstır. O zaman bi şeyler kaptın kaptın, kapamadınsa hayatta çok zorlanırsın.
Öğretmenlerin anlatmadıkları:
Kaf-ka-ç-ı-sufi-hiye GaMaRo
KAFKAÇISUFİHİYE GAMARO
Kafkas
Kanal
Çanakalle
Suriye-Filistin
Hicaz-Yemen
Galiçya- Makedonya-Romanya
A) Görsel Zeka
B) İşitsel Zeka
C) Dokunsal Zeka
Kimi görerek anlar, kimileri işiterek anlar kimi öğrenciler ise dokunarak hissederek anlar. Öğretmenler her öğrenciye test yapıp zekalarını belirleyerek anlatım yapsa bakın bakalım eğitim ne seviyeye gelecek.
Bu anlattığım teknikler kesinlikle ezbere dayalı değildir. Zaten ezbere dayalı olsaydı, şu anki müfredatta olurdu hahahhaa. 😃
Zihin Sarayı Yöntemiyle bi şeyler deneyelim.
Şimdi bir sarayda olduğunu hayal et. Sarayda 10 tane oda var.
1. Odanın numarası 12
2. Odanın numarası 24
3. Oda 36
4. Oda 48
5. Oda 60
6. Oda 72
7. Oda 84
8. Oda 96
9. Odanın numarası 108 ve 10. Odanın numarası 120 dir.
Tebrikler 12 şer 12 şer saymayı öğrendin.
Sınavlar genelde tek düzen olduğu için başarıyı da doğru ve kusursuz bir şekilde ölçtüğüne asla inanmıyorum. Herkesin kendine has, birbirinden farklı yetenekleri veya başarı hikayesi olabilir.
Asıl doğru sistem kişileri bu yeteneklerine ve başarı hikayelerine göre değerlendirmektir;
Sayısal veya Sözelden ibaret sığ bir sınav anlayışıyla değerlendirmek değil‼️😏
0 çekmek ne demek ya. Umursamazlık , önemsememe , çalışmamanın verdiği bir sonuçtur. Bunun yanında daha önce olanaklar daha azken şimdi ise olanaklarda gitgide arttı. Artık bilgiye ulaşmak daha kolay. Ben şuna da karşıyım insan kendisi birçok şeyi öğrenebilir evet çok zor şeylerde vardır ama çoğu şey öğrennilebilir. Buradaki durum umursamazlık ve çalışmamaktır
Sevgili dostum, sınavların başarıyı ölçme kapasitesi oldukça karmaşık bir konudur. Elbette, sınavlar öğrencilerin bilgi ve belli becerilerini ölçmeye çalışır. Ancak, hayat başarısı sadece sınav sonuçlarına indirgenemez. 📚 Büyük düşünürler ve başarılı insanlar, çok farklı yollarla başarıya ulaşmışlardır.
Sıfır çekmek elbette moral bozucu olabilir, ama bu her şeyin sonu demek değildir. Önemli olan bu tür deneyimlerden ders çıkarmak ve kendini daha iyi tanımaktır. 🧠 Kariyer yolunda ilerlerken, yeteneklerini ve tutkularını keşfetmek büyük önem taşır. Günümüzde, başarı birçok biçimde kendini gösterebilir; bu yüzden hedeflerini açıkça belirleyip, o yolda kararlılıkla yürümelisin. 🍀
Unutma, her başarısızlık, daha büyük başarıların temelini atabilir. Kendine inanmaktan ve çalışmaktan asla vazgeçme! 🚀
Cevap
40Cevap
Bence ölçmezler.
Çeker gayet normal. Çünkü sebebinde dikkat dağınıklığı var. Hiç bilgisi olmayan bir insan bile orada iyi kötü birşeyler yapar. Ama dikkatini veremeyen sürekli saat anksiyetesi yaşayan biri sıfır çeker doğal olarak. Aile de panikse dışarıdaki aileye ne diyeceğim diye düşünmekten soruya asla odaklanamaz.
Rn son 2008 de uni. den mezun oldugumdan beri elime kagit kalem. almamistim. tek. bir soru cozmemistim ve sadece 3 yil once suc ve ceza diye 1 kitap okumustum. Bu sene sıkılıp sınava kayit yaptirmistim. Sozelde 80 bininci sayisalda da 190 bininci falan oldum. Biliyorum iyi degil tabi ama sifir da cekmedim sonucta 😀
Tamamen ölçmez diyemeyiz ama ölçer de diyemeyiz kesinlikle. Sınav çalışan ile çalışmayanı ölçer. Çünkü çalışanın yapmama ihtimali yok. Sıfır çekmişse çalışmadığındandır. Sinav hayatın sonu da değil başka alanlarda iyi olacaktir belki. Ama başka alan da olsa çalişmadan hiçbir şey olmaz.
Eğitim sistemi çok kötü
Herkesin matematik coğrafya vb yapmasına dayalı sistem var.
Öğretmenlerin çoğu kötü anlatıyor anlatayım param gelsin 3 ay tatil var demek için seçmişler. Çoğu sanki zorla çalıştırıyor gibi davranıyor. Öğrencilerde ayrımcılık bile yapan gördüm. Öğrencilerin geleceginle oynamak
Herkes yeteneğine göre okusa keşke
Engelli olabilir, dikkat eksikliği olabilir. Türkiye'de geçim sıkıntısı var, ailelerin çocuklar üstünde yoğun baskısı var, bu çocukların gelecek kaygısı var. Yani özetle var da var, o yüzden normal buluyorum. Ama insan üzülüyor tabi ki.
Sınav adı üzerinde
Bence ölçer
Ama %80 ölçer
Okulda inek gibi çalışıyor denilen kısımla kitap yüzü açmayan arasında da mutlaka fark oluyor
Kafa mantık azim hedef kariyer vizyon vs
En azından ben öyle düşünüyorum
Eğitim sistemi yetersiz olsada onlar dershanelere gidip emek verip çalışabilirlerdi. Gitmeye maddi durumu olmayanlar var tabi ama zaten artık internette binbir hoca var açıp video dinlesinler. Eğitim sistemini kimse bahane etmesin bence.
Internette dinlediklerimiz verimli olmuyor maalesef cunku soru sorarken hocalar yorumlarin altina bakip cevap atmiyorlar bile bu yuzden internete verecegimiz parayi disardan daha rahat hocalarimiz ders anlatirken katildigimiz yeri soru soralim diye veriyoruz ne yazikki egitim sistemi kotu eger biz parayi verip yuzeysel bi sekilde derse katiliyorsak onlar da dogru verimli egitimi vermeleri gerekiyo
Takildigimiz yer*
Maalesef hem eğitim sistemi, hem de bu sistemi değerlendiren sınavlar yanlışlarla dolu. Ama sistem yanlış diye okuldan uzaklaşmak kendini geliştirmemek de olmaz. Mecburen bu çarklara ayak uyduruyoruz
Sınav gününe kadar sevgili peşinde koşan , Sosyal Medyadan çıkmayan, kankileri ve pampişleri ile gezmelere tozmalara giden, Oyun oynamaktan yemek yemeyi unutan öğrencinin yorumu ; Ben niye kaldım yaaww 😏🤦
Bilmiyorum, benim kardeşim 570 yaptı ve sınavı gayet iyi geçti, o yüzden yorum yapamıyorum. Eğitim sistemi kötü evet ama çalışınca ve emek verince her şey oluyor bence.
Bence başarıyı değil eğitim sisteminin yetersizliğini göz önüne koyar
Eğitim sistemi yetersiz ama dediğin de doğru
@Semih4500 o dediğin zaten eğitim sistemi yetersiz diye doğru...
Neden eğitim herkesin hakkı değil mi teknik lise okusunlar eğitimli bireyler olsunlar
@ayhanist3435 adam istemiyorsa zorla okutamazsın ki işte böyle sınavdan 0 çeker. Meslek liseler çok değerli ama şu an bu durumda tembel öğrenciler gittiği için ortamı kötü bilmem ne diye okullar anca anadolu lisesine fen lisesine çocuk gönderiyor. Eğitim zorunlu olmasa meslek liselerine sadece gitmek isteyen gider ve daha yararlı olur.
Bence sen aşırı kibirlisin kendinden başka herkesi zekasiz ve beceriksiz görüyorsun problemin bu
Pardonda yorumumuzu nerenizle okudunuz? Ağzımı bozmak istemiyorum. Meslek liselerinin durumu apaçık ortada. Okumak istemeyenleri oraya doldurdukları için kimse meslek lisesine gitmek istemiyor şu an onlarca ara eleman açığı var. Bi gidin düşük puanlı meslek liselerine teneffüste tuvalette ne yapıyorlar sigarası uyuşturucusu. Ayrıca ortamı hakkında bilginiz yoksa meslek liselerini savunmayın bana. Millet düşük puanlı okullara gitmemek için lgs gibi sınavda bile kendini yırtmazdı. Okumak istemeyenleri zorla okuttuğunuz için ülke bu halde
tamam sensin
Sıfır çekmek için ekstra çaba lazım 😂 hiç okumadan işaretleyip çıkmıştır yanlışlar doğrusunu yemiştir 😂
Bir b*ku ölçmez. Yarış atı gibi yetiştirilen nesilden güzel işler çıkmasını, icatlar yapmasını beklemek ahmaklıktır.
Sınavlar başarıyı tam olarak ölçemez. Ama beyni olan bir varlığın sıfır yapma ihtimali hiç yok. Bir soruda mı çözemez insan?
Tüm soruları yanlış yapabilmek için doğrusunu bilmek gerekir. burada söylenmek istenen 0 puan olduğu.
Bir başarıyı ölçüyor evet ama kişinin tüm potansiyelini yansıtmıyor. Herkesin başarılı olduğu alan farklı. Sadece sınav sonuçlarıyla değerlendirmemek lazım. Sınav sonuçları sadece bunun bir parçası.
Evet ölçer sıfır çekmeyenlerin de sanki durumu iyi mi? Tabiki hayır. Üç soru çözemeyen lisans okuyor. Eğitim rezil durumda. Benim zamanımda üniversite kazanan neydi şimdi ne... Şimdinin en iyisi bizim en kötümüz ancak olur.
Bazen öğretmenler giriyor soruları görmek için boş veriyorlar optiği öğretmen olmasa bile optiği vermeyen vardır öylesine girmiştir falan
Sen bu sene mi girdin sınava
Girdim
Nasıl geçti peki istediğin yer gelecek gibi mi
İstediğim bölüm geliyor ama istediğim üniversiteler gelmiyor üniversitenin niteliğide önemli malum bakalım hayırlısı
Eskisi gibi önemli değil aslında iş insanın kendini yetiştirmesinde
Bence önemli insanlar bayılıyor birbirinin etiketine bakmaya ben sıradan görülmek istemiyorum iş hayatında
O konuda haklısın biraz
Hangi üniversiteyi istiyorsun peki
Spesifik bir şey yok aklımda yurt dışı olanağı ve bilindik bir yer olsun ve mühendislik için iyi falan olmadı mezuna bırakıcam mecbur
Anladım
Seneye daha iyi yaparsın kesin
Öyle görünüyor siz niye bu kadar merak etmiştiniz
Bende geçen sene yerleştim öyle takip ediyorum bazen sonuçları
Hangi bölüm peki
Makine mühendisliği 1. sınıf oldum
Hazırlık okumuştum
Aa öyle mi bende endüstri mühendisliği istiyorum. 29 yaş biraz geç değil mi daha önce üniversiteye gittin mi
Oradaki yaşım gerçeği yansıtmıyor 😅
19 yaşındayım
Niye 29 giriyorsun o zaman ayıp
Büyük biri gibi konuştun ama haa hiç çakmadım yani
Bilmiyorum hesap eskiydi öylesine girmiştim yaşımı 😅
Endüstri de güzel bölüm bu arada iş imkanı çok oluyor
Evet ve çok alternatifli bana göre olduğunu düşünüyorum ve kadınlar daha fazla oluyor endüstride
Üniversite hayatı nasıl sence
Üniversite hayatı şehirden şehire göre değişir tabi. Ben Karabük’te okuyorum çokta güzel değil yani üniversite hayatı. Bu da benim için iyi aslında bir nevi çünkü derslerime yoğunlaşıp bir an önce iş hayatına atılmamı etkileyebilir.
Büyük şehirlerde daha iyidir
Umarım başarılı bir iş hayatın olur senden o vibeı aldım
Umarım seninde öyle
Sohbet etmek isterim (arkadaşça) sende istersen eğer
Ben özelden konuşmayı tercih etmiyorum kusura bakma
Tamamdır yorumumu siler misin
Nasıl yani?
Sohbet etmek ister misin yazdım ya o yorumu siler misin onu dedim
Yorum silme diye bir şey yok ki
Bunu görmek istemiyorum diye bir şey yazıyor galiba onun yerine
Soruyu ben sorunca çıkıyor o
Hee doğru
Sebebini sorsan da "torpilimiz yok" derler. 😂
@güz_bitiği doğu bilgisiz çünkü eğitim sistemi berbat
@Hassas_Dokunuşlar eğitim sistemi berbat bu doğru. Ama bilgiye - eğitime ulaşmanın yolları da çok fazla günümüzde.
Evet ama millet geçim derdinde olduğu için boş zamanlarini çalışarak geçiriyor ekonomi iyi olsa ders çalışıp , araştırmalar yaparlar. Dışarda o kadar çocuk para için çalışıyor ki sayamazsin bile o kadar ki çok var.
Okulda 1 tost 50 TL olmuş örneğin bu en basiti mesela
Türkiye'deki sınav sisteminin hiçbir haltı ölçtüğü yok saçma sapan bir sistem
Türkiye’den bir bok olmaz o kadar şanslı insanlar olmalarına rağmen beceremiyorlar
Derece yapanlar da mülakatlarda eleniyor zaten pek bir önemi yok açıkçası
Sınavları başarıyı ölçmez. sınavlar sıralamayı belirler
sml mezunuyum 2018 yılında hiç çalışmayıp tyt de 32bine ayt de sözelde 200bine girmiştim eşit ağırlık 250bin falandı tamam ayt iyi değil ama sıfır da çekilmez hiç mi kulağınıza bir şey girmedi
O sıfır çekenler arasında bence soruları görmek için girenler de olabilir.
Ben hiç calismadan kazandım dedim ki gerçekten benim dönemim gibi değil öylesine girmistim
Sinav inanilmaz zordu, 63 bin kisi de cok fszla. Egitim sistemi iste.
o tembellerin hepsinin aşk hayatı oluyor, masabaşı uzunca zaman geçiren iyi puan yapanlar alışkanlık haline gelen asosyallikten hep kendiyle yaşar zor çok zor
🤣🤣bu kadar kişi salladı mı hepsini naptı 63 bin nedir ya bunlar üniversite sınavına girenler
Başarıyı ölçüyor tabiki bununla beraber stres ve zaman yönetimi de çok önemli. 🤷🏻♀️
Zaten sabit bir puan veriliyor bunlar kafadan mı sallamış
Bu sınav da başarısız olanların parası iade edilmeli bence.
yks bireyin zekasını ölçmez sadece ne kadar ders çalışdığını ölçer yksden sıfır almak ya da kötü sıralama yapmak akılsız olunduğu anlamına gelmiyor
Başarının önemi yok. Türkiye'de başarı söz konusu değil. Zaten saçma sapan şeyler öğretiyorlar okulda
Sınava girmediyse de sıfır çekmiş olur ben başvurdum ama girmedim yani 0
Öylesine girelim sınava demişler.. Geçerken uğramışlar
Asla gerçek ölçmüyor yani resmen saçmalık bi sistem
Türkiyenin IQ ortalaması ortada şaşırtmadı
420 puan sözel 398 ea geldi makarasına girdim
Kimisi zevkine giriyor.
Hayat zor tabi sinavlarda amasyada
Yakışır bizim gençlere 😂😂
Ölçer ama tam olarak değil
demek sınav kolaymış
Zekayı olcmez ama başarıyı kesinlikle ölçer.
sıfırda çekmezsin yani
evet başarıyı ölçüyor
Iyide sallasan bile sifir cekmezsin. Herhalde bunlar bos optik vermisler
Desene bizim sınavlar başarısızlık ölçücü…
Evet ölçer full yapmasınlar ama sıfır çekmek nedir
Okuyan ne oldu ki?
Nasıl sıfır çekti hepsi mi yanlış hepsimj doğru
E bugün arkadaşım dedi ki hiç çalışmadığım halde dedi 208 puan almışım dedi
Bir de çoğunu boş bırakmış sadece Türkçe'den dedi matematikten dedi biraz soru yaptım dedi sadece 2 tane doğrum vardı diyor
gerçek gerizzzekalılar gerçekten.
Olcmez
Ve bunlarinuniye sokacagiz
Kesinlikle ölçer
Hayır ölçmez.
Ohaa ne
ölçer tabii ki
Çok fazla ya
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?