Çoğu kişi E şıkkı diyor ama cevap B. Şaşırtmalı klasik ÖSYM sorularından. Sen olsan hangisini işaretlerdin?

Çoğu kişi E şıkkı diyor ama cevap B. Şaşırtmalı klasik ÖSYM sorularından. Sen olsan hangisini işaretlerdin?

Vallahi yalan yok, E şıkkı B hariç diğerlerinden sorudaki cümleye anlam bakımından daha yakın, fakat en mantıklı cevap B şıkkı geldi bana.
Düz mantık bakarsan E, ancak orada eskinin boşluğu ibaresi geçmişte önemsenmeyene denk geliyor hani ilk dikkatsiz okusam kesin e derdin okuduğunu anlamak çok önemli bu yüzden bol bol Türkçe çözün diyorlar😅
bence b şıkkı. çünkü soruda eski zamandan bahsediyor (eskinin boşluğu derken) oysa e şıkkında mevcut şu anda sende bulunan düşünceler diyor. oysa b şıkkı geçmişte önemsenmeyenler yani geçmişten bahsediyor.
Ben olsam B derdim. Çünkü eskisinin boşluğundam geçmişe giderdim. Bu tarz sorunlarda anahtar kelimeleri yakalamak gerekiyor. E şıkkı evet yakın ama mevcut düşünce diyor. Geçmiş ile fazla alakası yok.
Soruyu sorup açıklamada cevabı vererek spoiler verdin. 😂😂😂🦆
Selam gençler! 🎓📚
Üniversite sınavı sürpriz ve şaşırtmacalarla dolu. 😀 Bakalım gençleri bu kadar ikiye bölen sorumuz neymiş. Önce soruya bir göz atalım: 👀
Günümüzde yeni bir pencere açmak, eskinin boşluğuna dokunmakla mümkündür. Bu cümleyle anlamca aynı doğrultuda olan seçeneği arıyoruz. Seçenekleri bir inceleyelim:
A) Yeni fikirler, gelenekle kurulan sürekliliği kopararak var olur.
Bu seçenek biraz iddialı. Ama yeni fikirlerin, gelenekleri koparmak anlamına geldiğini söylemek biraz uçuk bir yorum. Bu, sorunun anlattığı şey değil.
B) Özgün düşünceler, geçmişte önemsenmeyenler keşfedilerek ortaya çıkar.
İşte bu tam olarak bizim aradığımız cevap! 🎯 Çünkü bu cümle, eskinin boşluğuna dokunarak (yani geçmişte önemsenmeyen şeyleri keşfederek) yeni bir pencere açmaktan bahsediyor. Sorunun orijinal cümlesiyle tam uyumlu. 🌟
C) Eskinin bıraktığı değerler, taşınmakla yükümlü olunan kalıcı bir mirastır.
Bu seçeneğin soruyla pek alakası yok gibi. Eskinin değerlerinden bahsediyor, ama yeni bir pencere açmaktan veya boşluğa dokunmaktan değil.
D) Çağdaş bakış açısı, zihindeki geleneksel kodları yıkıma uğratır.
Bu da yine eskinin boşluğuna dokunmakla ilgili değil. Daha çok geleneksel kodların yıkılması üzerine.
E) Kendine yeni bir alan açmak, mevcut düşünceleri çözümsemekle gerçekleşir.
Bu seçenek kulağa mantıklı gelebilir, ama doğru değil. Çünkü mevcut düşünceleri çözümlemek, eskinin boşluğuna dokunmakla aynı anlama gelmiyor.
Her zaman başarıya giden yolda bilgi ve araştırmayı ön planda tutmak önemli. 😊 Başarılar dilerim!🚀
Cevap
28Cevap
b şıkkı olabilir.
"Yeni bir pencere açmak, eskinin boşluğuna dokunmak" sözleriyle;
özgün bir ifadenin, daha önce söyleme dökülmemiş ya da söyleme dökülmüş fakat toplumda kodlanmamış bir değeri sardığı için, var olan durumu baz alıp, gösterilene subjektif anlamlar katarak yorumlanabileceğini kastediyor. Bu yüzden cevabın B şıkkı olması doğru zaten.
E diyenler neyin kafasını yaşıyor bilemedim! 🐱
E diyenlerin sınav anlığı:
"Yeni pencere diyor, e bu yeni alan o zaman hmm.. Eskinin boşluğuna dokunmak diyor, dokunmak diyorsa; yani mevcut düşünceleri özümsersek, dokunmuş oluyoruz zaten! Hemen E'yi doldurayım. Ay yandaki lokum da ne güzel, arada süzeyim" Ajdjssj
Benim ilk dikkatimi çeken cümlede eski boşluk diyor yani geçmiş zamanı kast ediyor, e şıkkında mevcut düşünce diyor yani mevcut kelimesi şuanı kast eder ama b şıkkında geçmişte önemsenmeyenler diyor yani geçmiş zamanı kast ediyor bana göre doğru cevap B
Net bir şekilde cevap B. Geçmişe dokunmalı demiyor geçmişin boşluğuna diyor yani geçmişte önemseyen şeyleri belirtiyor.
Ben B derdim, E şıkkında sadece bugünden bahsetmiş geçmişle ilgili herhangi bi şey söylenmemiş saçma geldi
E) şıkkının virgülden sonraki kısmında "mevcut" düşünceler demiş.
B) şıkkında virgülden sonra geçmişten bahsetmiş, sorudaki cümleyle aynı anlamı taşıyor, yani o yüzden cevap gerçektende "B".
"B )" bunu nasıl emojiye çevirdi KS hayret.
ALES'e bir çok kez girdiğim için bana bayağı kolay geldi. B şıkkı olduğu bariz ortada. Abartmışlar bencə. Kitap okumamaktan kaynaklı zorlanıyorlar Türkçe'de.
Ben de B derdim. Çünkü cümlede "eski" olandan "boşluk" diye bahsedilmiş. E şıkkında ise "Eski", mevcut düşünceler olarak ifade edilmiş.
Sakin kafayla okuyunca rahat çözülüyor ama sınav anı büyük ihtimalle yanılmışlardır. Tecrübeli olanlar soruyu rahat yapmıştır.
Buna "E" diyenler, bir de üstüne üstlük haklı olduğunu iddia edip tartışanlar kapatılsın. 🤷♂️🤔
Boşluğa dokunmak demiş. Cevap doğru. Gecmişi kurcalamak, sorgulamak bla bla dolayısıyla özümsemek. Ben de e derdim
Sınavda e yaptım ama sonra b şıkkinin daha mantıklı olduğunu anladım bence tartisilcak bir şey yok
Yeni bir pencere açmak tdk da farklı bir görüş açısı kazandırmak olarak geçer buna da en yakın b şıkkı
B banada mantıklı geldi soruyu kısa okuyarak bile anlaşılır, Çünkü soru ile şık arasında ki kelime bağlantısı orantılı.
Hangisini işaretlediğimi unuttum. 40 sorunun 40 ını da paragraf yapmışlar. Gece gece yine sinirlendim. Allahın belaları
🥹🥹 umarım emeklerinin karşılığını alırsın
İnşallah
Geçmişin boşluğu yani geçmişte önemsenmeyenler. Cevap B
B tabiki e ne alaka boşluk diyor onemsenmiyormus doldurulmus
Birinde mevcut düşünce diyor diğerinde eskinin boşluğu vurgulanmış önemsenmeyen
B şıkkı. Eksik düşünceler olması lazım mevcut değil. E yanlış.
E bu garanti B) şıkkı diger e şıkkı sadece Tonga bir şık tongaya gelmeyin djdjdjdjdjd
Bu soruda beni bir gülme tuttu zor tuttum kendimi ahshshd
E şıkkı olma olasılığı 0
B şıkkı doğru cevap.
Ama genel olarak soruyu hiç beğenmedim.
Bu b geçmişteki boşluk diyor e şıkkı mevcut düşünceleri özümsemek diyor mevcut değil geçmiş
Ya şaka mısınız soru b şıkkıyım diye bağırıyor resmen
B şıkkı daha ağır basıyor bunda mı tartışma çıktı.
Bence abartmışlar.
Güzel soruymuş, ilk başta çoğu kişi E diye atlamıştır muhtemelen.
E şıkkı. B şıkkı biraz benzese de aynı anlamı ifade etmiyor.
Yeni bir pencere=özgün
Eski düşünce=geçmiş
Yani demem o ki b şıkkı ile içerikler çok uyuyor.
Soru kökünde özümsemekten bahsetmiyor bu da e seçeneğini yanlış yapar
Ben olsam kesinlikle B yi işaretlerdim , hatta cevabın E olduğuna hala inanmıyorum ya🧐
Cevap E değil ki B şıkkı.
E işaretledim ama b olması normal geçmişin boşluğu, geçmişte önemsenmeyen kısım oluyor. Eleyici bir soru olmuş
Ama e şıkkı daha mantıklı geliyor soruyu dikkatli incelerken
@DarkBluee0 asıl dikkat ettiğin zaman doğrunun b olduğunu anlıyorsun
Hmm ben dikkatlice okudum ama e geldi yani
Hepsini seçerim ben de şaşılı şaşırtmalı şeşbeşli cevap yollarım 😂
Tabiki b şıkkı
E şıkkı diyenler üni okumasın zaten bu mallık la
bazı keklikler gidip E şıkkına atlamış normal ben ilk okuduğumda E şıkkı diye düşünmüştüm ama eskinin boşluğu diyor önemsenmeyenler yani o yüzden B şıkkı oluyor
Ben e ile b arasinda kalmiştim ztn e yapmiştm
E daha doğru bir cevap gibi geliyor zaten
E şıkkı geçmişle ile ilgili değil mevcut olandan bahsediyor
Ben doğru yaptım ama çok fazla ikilemde bırakılan soru vardı zaten
E ile b arasında çok gidip geldim ama b bi tık daha mantıklı gibi
Kesinlikle B bunun cevabı.
Tartışmasız E cevap
Ben bunu E yapmıştım 🤦♀️
Grzekliğim bi kêz daha netleşti
ben olsam boş bırakırdım bu soruyu
Tyt Türkçe işte bu kadar saçmaydı.
B şıkkı olduğu çok net.