YKS 2021 sonuçları açıklandı, tercih dönemi başlarken kafanızda birçok soru olduğunu biliyorum. Kafanıza takılan, kararsızlık yaşadığınız tüm soruları görüş olarak benimle paylaşabilirsiniz, cevaplamaya çalışacağım.
Tercih listemi oluştururken nelere dikkat etmeliyim?
Hangi bölümlerin istihdam oranı fazla?
Meslek seçiminde nelere dikkat edilmeli?
Mezuna kalma kararını vermeden önce neleri değerlendirmeliyim?
Ölü tercih nedir, bu durumdan nasıl sakınırız?
Tercih döneminde sizlere yardımcı olmak ve kaygılarınızı birlikte gidermek için sabırsızlanıyorum KScanlar. 🌺
Ben Bi'Bilen, Akademisyen Elif Recan. Üniversite tercihleri hakkında kafası karışık KScanlar'ın sorularını yanıtladım.
İkinci üniversitemi okuyacağım için AÖF sözel bölümleri tercih edeceğim öncelik Halkla ilişkiler bölümü fakat yanına ek olarak hangi sözel bölümleri önerirsiniz acaba?
Kendi bölümünüz Halkla İlişkiler bölümüyse, bu bölüme destek olarak Sosyoloji, Medya, İletişim, Reklam, İnsan Kaynakları, Çağrı Merkezi ve Hizmetleri (Yöneticilik için) Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik (İşe yerleştirme imkanı fazla olan bölümlerden) yöneticilik fırsatları yakalayabilmek için ise İşletme, İktisat gibi bölümleri tercih edebilirsiniz.
Tıp sıralaması yaptım (11 k) ama ben mühendislik yazmak istiyorum çünkü hiç ilgim yok. Çevrem bu durumu çok yadırgıyor, ailem ise sabahtan beri baskı yapıyor "Tıp yazacaksın." diye. Yazılım ya da uçak mühendisliği bölümlerinde rahatlıkla istihdam edilebilir miyim? Garanti meslek diye tıp yazarsam pişman olur muyum?
Yani hiç istemeden tıp okumaya çalışmak yerine, gerçekten derinden arzu hissediyorsan mühendislik okumak, sonra yüksek mühendis olmak, tüm bu zaman boyunca da mesleğini sevdiğini ve başardığını kendine ve hocalarına göstererek dengeli şekilde ilerleyeceksen, direkt mühendis ol. Yok ben heyecan severim, tipta da kendimi çekecek bir şey bulup ona yapıştırım diyorsan o zaman tıp seç.
Doktorluk her zaman iş bulunabilen ve toplum nezdinde de saygınlığı yüksek mertebelerde bir meslek olarak addedildiğinden ötürü, aileler genelde yüksek puan yapmış çocuklarına "Tıp yazmak" konusunda baskı yapabilmektedirler.
Fakat önemli olan sizin hangi meslekte mutlu ve kendinizi gerçekleştirebilmiş hissedeceğinizdir. Dolayısıyla yolunuzu yazılım ve başka bir mühendislik alanında ilerletmek istiyorsanız, kararınızda sebat etmenizi öneririm. Yazılım şu an uluslararası olarak çok fazla iş imkanı olan, uzaktan çalışmaya elverişli, geliştirilebilir ve ön plana çıkmış bir meslek sınıfı olarak görülmektedir. Yazılım yerine başka bir mühendislik alanından ilerlemek isterseniz de iş imkanları bakımından rahat seçimler yapabilirsiniz, mühendislik bölümleri yurtiçi ve yurtdışı işe alımlarda ilk tercihler olmaktadırlar. Zaman içinde yazılım sektörünün de, tıp alanları kadar saygın ve revaçta görüleceği muhakkaktır.
Teknoloji ve bilgi çağında, teknoloji doktorluğu olarak anılan yazılım bölümünü ailenizin de zamanla benimseyeceği ve bununla gurur duyacağına eminiz. Önemli olan sizin kendi geleceğiniz için en uygun kararı vermenizdir, başarılar.
Ben Sanat Tarihi mezunuyum atanamadım iş bulamadım. Yaşım 28. Bu sene sınava girdim ve Medya İletişim okumak istiyorum. Yaşım çok mu geç sizce bu alanda ilerlemek icin
Sen iyi misin? tabiki değil 85 yaşında tçhayalleri için hukuk, tıp kazanan nineler vardalga geçmiyom hiçbir şey için geç değildir asına çok sevindim keşke herkeste sen gibi okuma aşkı olsa
İstediğiniz bölümü yeni baştan okumak ve direktif değiştirmek için hiçbir yaş geç değildir. Kendinize bir yol haritası çizip başka bir bölüm okuyabilir, bu esnada devlet bursundan yararlanabilirsiniz.
Lisans mezunlarına sınavsız ikinci lisans hakkı veren uzaktan eğitim veya açık öğretim bölümlerden birini tercih ederek Sanat Tarihi bölümünü zenginleştirecek yeni alanlar açabilirsiniz. Sosyoloji, Tarih, Medya, İletişim gibi bölümler size katkı sağlamakla birlikte, yüksek lisans yaparak yolunuzu akademik doğrultuya da çevirebilirsiniz.
Aynı zamanda sanat tarihi bölümü, televizyon ve medya sektöründe de iş bulabilecek bir bölümdür. Eğitimlerinizi bu doğrultuda yönlendirip, sahne ile ilgili işler de yapabilirsiniz.
İstanbul Üniversitesi Arkeolojiye puanım yetiyor fakat arkeoloji pek geçerli bir meslek değil ülkemizde. Lakin İstanbul Üniversitesinden mezun olmak iyi olabilir. Ne yapmalıyım?
Arkeoloji bölümü devlet kurumlarında, üniversitelerde, müzelerde ve araştırma geliştirme ile ilgili alanlarda çalışma imkanları yakalayabilecek bir bölümdür. Okuyacağınız üniversitenin köklü olması verimli bir eğitim kalitesine sahip olması önemlidir. Bu bağlamda İstanbul Üniversitesi oldukça uygun bir tercih olacaktır.
Kariyerinizi akademi doğrultusunda kurarak yüksek lisans ve doktoraya devam edebilir ve üniversite kadrolarında iş bulabilirsiniz.
Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus, lisans bölümünüze ek öğrenim olanakları eklemeniz gerekliliğidir. Yabancı dili geliştirmek, yabancı dili Toefl, YDS gibi sınavlarla belgelemek, olabilirse Erasmus ile yurtdışına giderek hem iş ağını genişletmek hem yabancı üniversitelerdeki disiplinlere aşina olmak, Arkeoloji ile ilgili ne konuda uzmanlaşacağınızı iyi seçmek çok önemlidir. Aynı zamanda lisans mezunlarına sınavsız giriş hakkı olan ikinci lisans bölümleri mevcuttur, ikinci bir lisans diploması da ekleyerek Arkeoloji bölümünü farklı platformlara taşıyabilirsiniz. Arkeoloji bölümüne yardımcı olarak Medya, İletişim, Halkla İlişkiler, Tarih, Sosyoloji gibi sınavsız geçiş hakkınız olan bölümlerden birini seçebilirsiniz.
Okuduğunuz üniversite eğitim ve kariyer hayatınızda "aidiyet" hissi oluşturacağından dolayı öğrenciler tarafından oldukça önemsenmektedir. Fakat zaman zaman, istediği bölüm tuttuğu halde üniversite için bir kez daha şansını deneyen öğrencilerimizin ikinci hazırlanma senelerinde aynı motivasyonu yakalayamadıklarına şahit olmaktayız. Dolayısıyla okumayı hedeflediğiniz ve kariyerinizi üzerine kurmak istediğiniz bölüme yerleşme imkanı bulduysanız, bu hakkı değerlendirebilirsiniz. Üniversiteye yerleştirildikten sonra notlarınızı yüksek tutmaya gayret ederek, sene sonunda istediğiniz üniversitelere yatay geçiş talebinde bulunabilirsiniz.
Mühim olan, kendinize meslek olarak seçtiğiniz işin bölümünü kazanabilmiş olmaktır, ülkemizde üniversite bölümleri arasında müfredat birliği bulunmaktadır ve eğitim kaliteleri de oldukça iyi durumdadır.
Üniversite taban puanlarını mezun olduğunuz lisenin rehberlik biriminden, mezun olalı çok zaman olduysa en yakındaki liseden edinebilirsiniz. İnternette de geçmiş yılların taban puanlarını bulabilirsiniz fakat sıralamalarla birlikte en doğru bilgiyi rehberlik birimleri size verecektir.
Psikoloji derim ama kendini çok iyi geliştirmen gerekiyor donanımı çok yüksek tutmalisin. Çünkü psikoloji bölümünede ragbet arttı. Hukuk okumanın avantajları da yüksek yani bu mu su mu deme kendini hangi bölümde hissediyorsan geleceğinde hangi meslek senin ruhunu yansitiyorsa onu tercih etmelisin.
Her iki bölüm de kendi alanlarında çok iyi iş imkanları bulabilen, kazanç ve başarı garantisi getiren bölümlerdir. Bu noktada okuyacağınız üniversitenin etiketi ve eğitim modeli, aynı zamanda sizin hangi meslekte mutlu olabileceğiniz ve kendinizi gerçekleştirebileceğiniz önem kazanacaktır.
Bu noktada tavsiyem her iki bölümün de ders programlarını ve çalışma sahalarını araştırarak, hangi alanda daha severek çalışacağınızı ve dersleri de ilgiyle takip edeceğinizi tespit etmektir. Hukuk derslerini ayrı, Psikoloji derslerini ayrı ayrı inceleyerek size hangi ders programının daha uygun olduğunu anlayabilirsiniz. her ikisi de "İnsan ile çalışmak" olduğundan dolayı insan ilişkilerinin çok önem kazandığı bölümlerdir.
Mezun olunan üniversitenin belirli bir isim sahibi olması, eğitim ve iş hayatında aidiyet hissetmeniz için de oldukça önemlidir.
İnşaat mühendisliği medipol üni yüzde yüz burslu geliyor sizce yazmalı mıyım eğitimi iyi midir işsiz kalma ihtimalim yüksek midir cevaplarsanız çok mutlu olurum🙏
İnşaat mühendisligi ve inşaat sektörü her ne kadar ülkemizde biraz yavaşlasanda her zaman başarı ve kazanç oranı yüksek bolumlerdendir.
Düşünürseniz yurtdışı, özellikle Umman, Qatar gibi ülkeler, Türkiye'den gelen mimar ve inşaat mühendislerini öncelikli olarak degerlendirmektelerdir. Yurtdışı başvuru yapmak isterseniz bölümü bitirir bitirmez başvurularınızı bu ulkelere yapabilir ve daha fazla kazanç sağlayabileceğiniz kurumlarla çalışabilirsiniz.
İnşaat mühendisligi ve inşaat sektörü her ne kadar ülkemizde biraz yavaşlasa da her zaman başarı ve kazanç oranı yüksek bolumlerdendir.
Düşünürseniz yurtdışı, özellikle Umman, Qatar gibi ülkeler, Türkiye'den gelen mimar ve inşaat mühendislerini öncelikli olarak degerlendirmektelerdir. Yurtdışı başvuru yapmak isterseniz bölümü bitirir bitirmez başvurularınızı bu ulkelere yapabilir ve daha fazla kazanç sağlayabileceğiniz kurumlarla çalışabilirsiniz.
ben tubitak bursu almak istiyorum ama yas şartı var mi bilmiyorum yas konusunda biraz geç kaldım diğer yazan şartları sağlıyorum sizin bir bilginiz var mı teşekkür ederim eğer burs alamayacaksam başka bölümler düşünmek zorundayım
Her şehirde öğrencilere özel uygulamalar ve rahatınızı sağlayacak eğitim imkanları mevcut olmakla birlikte, öğrencilerimizden aldığımız geri dönüşleri oransal olarak degerlendirirsek, Tunceli ve Iğdır illerinin öğrenciler için daha uygun koşulları bulunduğu, Ağrı ve Şırnak illerinin yoğunluklu olarak memur ve/veya yetişkin odaklı bir yaşam kalitesine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Eğer puanlarınız tutuyorsa, Tunceli ve Iğdır'ı tercih edebilirsiniz.
Hocam lütfen yardım edin çok acil bir cevaba ihtiyacım var ben aynı üniversitede hem lisans hemde ön lisans öğrencisiyim ( ön lisansı bu sene kazandım e kayıt yaptırdım ) açıktan da bilgisayar programcılığı bölümğne kayıtlıyım üç üniversiteye aynı anda kayıt mümkün mü
Yüksek lisans yapınca, önce öğretim üyesi sekreterliği yapıyorlar. Sonradan tezler yaza yaza ve yıllar geçe geçe yükseliyosun. Ama hemen rütbe atlayamıyosun, herşeyi yılı varmış, bekleme süresi.
@Ceyda_ç evet teşekkür ederim çok sizden onu biliyorum benim merak ettiğim şey şimdi okuduğumuz bölümün birsuru dersi oluyor ya akademisyen olnak isteyince dersi biz mi seçiyoruz? Ve de derslerin de belli puanı var mı
Kusura bakma, hesaba girmiyordum. Sen hangi bölümden mezunsan, o bölümün hocasının asistanı oluyosun. Sonra dersleri kendin seçiyorsun. Ya da onlar veriyo.
@Yayburcukizi ailem ses etmiyor şükür, mimarlik istiyorum ama is olanagi yok ve puanlari cok yuksek onun yerine ic mimarlik okuyup anne meslegini yapasin var hazir dukkan falanda var, bilmiyorum kafam asiri karisik 😊
Sözel 78k sıralama yaptım ilahiyat istiyorum devlet yurdu istiyorum şehir pek düşünmedim nasıl bir tercih listesi oluşturmalıyım hiç bir bilgim yok yardımcı olur musunuz?
Ya şehir olarak söylüyorum ben üniversite olarak bilmiyorum ama şehir olarak gelme bence öğrenci yeri değil daha güzel bir yerde okuyabilirsin burası çok sıcak kuraklık resmen çekilmiyor açıkçası
@analog_27 haklı olabilirsin tabiki ama doğruyu söylemek gerekirse sınava girdim 2. senem bi sekilde neresi olursa yazmak istiyorum en kötü yatay geçiş yaparım diye düşünüyorum ama kararsızım virüs falan belki yine online eğitim olur hiç gitmeyiz gibi bir düşüncemde var kararsızım açıkçası
Mardini kötülemektee istemiyorum açıkçası :)) Mardin, tarihî açısından çok çok güzel bir şehir ben sadece Mardini sıcağı yüzünden sevmiyorum. Yoksa çok güzel eski Mardini gezersiniz tarihî yerleri çok fazla çok seversiniz okadar da kötü bir yer değil aslında :)
@analog_27 evet fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla tarihi açıdan çok güzel bir şehir merkeze uzaklığı nasıl ya da şehrin tam merkezi mardian avm nin olduğu yer mi?
Çarşısı uzak değil merkeze Mardianmal AVM tam merkezde merkezin ortasında zaten Mardin çok küçük bir yer merkez yakın çoğu yere uzak değil üniversite te yakın
Türkçe okuduğum bir üniversiteden başka bir üniversiteye geçiş yaparken dili İngilizce olarak değiştirmek mümkün mü? Yani şu an puanım Türkçe okumaya yetiyor ama sonrasında puanımı yüksek tutup başka bir üniversitede İngilizce devam edebilir miyim? Ve burslu okuyabilir miyim?
Umarım herkes istediği yere girebilir herkese başarılarr
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Merhaba, sayisalda 107 bin yaptım ve ne sececegimi bilmiyorum. Ailem bilgisayar mühendisliği diyor ama puanım kötü yerlere yettiği için herkes diyor ki "kendini geliştir" . E ben üniversitede değil de dışarıda kendimi geliştireceğime göre başka bir bölüm okuyup dışarıdan yazılım dersi falan mı alsam? Mantıklı mı bu? Yoksa Bilgisayar mühendisliği mı seçmeliyim? Bu puandaki birine ne önerirsiniz?
Hocam merhabalar , Ben şuanda üniversite okuyorum bölümüm Biyomedikal Cihaz Teknolojisi acaba iş bulurken zorlanır mıyım? İstihdam oranı nedir ne yapabilirim?
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi ile sağlık kurumlarında, hastanelerde, sağlık ocaklarında, diş kliniklerinde görev alabilir, aynı zamanda bu cihazların tasarlanması ve geliştirmesi ile ilgilenen mühendislik firmalarında da görev alabilirsiniz.
Okuduğunuz bölüme ek eğitimler almanız oldukça önemlidir, iki yıllık veya dört yıllık başka bölümler de okuyarak bölümünüzü destekleyebilirsiniz, başarılar.
kardeşim için soru sormak istiyorum. Kendisinin okul puanı sağ olsun gayet kötü idi. Lise dönemi hep yaramazlık ve bize karşı sorunlu bir çocuk olarak geçti. Ama bu sene abisi sağlam ders çalıştırdı. ilk 29000 a girdi ama okul puanı yüzünden 39000 e kadar gerileri. Sanırım iyi olsa 25000 e kadar güzel bir derece yapacaktı bu sene bu durum bizi çok üzdü. Keşke dedirtti. Kendisi de.. Peki bu puan ile dişçilik gelebilir mi? olasılığı nedir ya da nasıl bir yol izlemeliyiz.
Elif hanım naçizane bir önerim olacak. Artık bir bölüm yetmiyor dirsek çürütüp sonunda ataması gelecek diye bekleyip durmaya, işsiz kalmaya. Biliyoruz ki gençlere kararı hala bırakan aile yapısı az, tercihler de aileler hala etkili. Bu yüzden istemedikleri bölümü 4 yıl okumak zorunda olacak veya isteseler de puanı buna yetmiş tercih yapmış olacaklara önerim 4 yılda 6-7 meslek sahibi oluyorsunuz. Bu konuyu araştırsınlar tamam biraz inek olmak zorunda kalacaklar ama 4 yılın bilemedin o kadar bölüm ağır gelirse 5 yılda diyelim 7 meslek sahibi olmak ülkemiz şartlarında gayet makul demektir. Hangisinden atama düşüneceklerse ona göre de kpss girerler tek meslek için çabaları boşa gitmemiş olur.
-mekatronik muhendisligi -elektrik elektronik muhendisligi -metalurji ve malzeme muhendisligi Hangisini secmeliyim hangisi is olanaklari acisindan iyi?