Son zamanlarda artan haberlere istinaden böyle bir soru sormak istiyorum. Bir gün olmasın ki, çocuk istismar haberi duymayalım. Kafasında sadece pislik olan insanların sayısı ne yazık ki git gide artıyor ve bu insanlara da kimse dur demiyor! Bu kendini bilmez insan müsfettelerine karşı, çocukları bu konuda kendilerini korumaları için bilinçlendirmek gerek. Çünkü bir çocuk ne kadar bilinçli olursa bu konuda, başkaları tarafından kandırılması da o kadar zor olur. Bu bağlamda şu soruyu sormak istiyorum: Bir çocuğun kendini koruması için ona "çocuk istismarını" nasıl anlatabiliriz? #ÇocukİstismarınaDurDe
Bir çocuğun kendini koruması için ona "çocuk istismarını" nasıl anlatabiliriz?
Bu önemli bir konu. Çocukları korumanın bir bileşeni de çocuğu bilgilendirmek. Fakat bu bilgilendirme işi düşünüldüğü kadar kolay değil. Çocuğun yaşı bilgilendirmede kullanılacak ifadeler ve ögler için kritik önemde. Üç yaşındaki çocuğa iyi dokunma-kötü dokunma farkını 8 yaşındaki çocuğa anlatır gibi anlatamazsınız. İkinci zorluk çocukların "kolay genelleme" özellikleri ile başetmek. Çocuklar yeni bilgiyi her yerde kullanmaya bayılır. Mesela çocuk "mükemmel" sözcüğünü öğrenir ve olur olmaz "mükemmel" demeye başlar. Yani çocuğa "tehlike anında bağır" deriz, çocuk bunu olur olmaz uygular. Bir çaşka zorluk da çocuğun geleceği ile ilgili. Çocuğa vereceğimiz korunma ve savunma eğitimi gelecekteki sosyal, cinsel ve duygusal yaşamını olumsuz etkilememelidir. Çocuk kendini korumayı can güvenliği ile ilişkilendirmeli. Mesela ona "başka erkeklerden uzak dur" denilen bir kız çocuğu, yukarıda anlattığım genelleme özelliğinin etkisiyle, mesajı "tüm erkeklerin tehlikeli" olduğu biçimde yorumlayabilir. Çocukluk çağında öğrendiklerimiz sık sık kişiliğimize siner. Ömür boyu bizimle kalır. Böyle bir uyarıya maruz kalmış kız çocuğu gelecekte sağlıklı sosyal ilişkiler geliştirmekte zorlanabilir. Konu uzun, karmaşık ve çetrefilli. Tek bir paragrafla ile şu önerilebilir: Uyarılar çocuk anne baba gözetiminden çıktığında verilmeli. Mümkün olduğunca sözle söylevle uyarmak yerine davranışla eğitilmeli. Çocukta aşırı kaygı oluşturacak sözler söylenmemeli. "Şunu şunu yapmazsan ölürsün" gibi aşırı cümleler kullanılmamalı.
Çocuklarıma ana okul öncesi 4-5 yas arasında ilk özel alan kavramını öğrettim.. Özel alanlarına kimsenin dokunamayacagını ve kimseye dokunmamaları konusunda bşlgi sahibi olmalarını sağladık ve her fırsatta yıllardır bunu tekrar ederim.. Evde çığlık egzersizleri çok yaptık Bağırmaları gerektiğini bilmeleri gerekir Cocukların Ve asla ama asla tanımadıkları Kişiler ile sohbet etmemeleri konusunda her gün uyarırım.. Zaman gerçekten çok güvensiz bir zaman oğlum Şu an 10 kızım 4 yasında Kendi aralarında bşle , istemeyecekleri şeyleri birbirlerine zorla yaptırmamalarını hep telkin ederim.. Misal kızım kendinş öptürmek İstemszse onu zorla öpmek gibi bir eğilim gerçekleştirmem, oğlum için de bu böyle.. Basit görünebilir ama , istemedikleri bir şeyi yaptırmamak konusunda onları bilinçlendiririm.. Her ne kadar tasvip etmesemde , bazen kayıp çocuk haberlerini izlemelerini sağlarım , gerçek hayatta bunların olduğunu bilmeleri ve Benin aşırı korumacı olduğumu düşünmemeleri için.. Rabbim kayıp çocuk sahibi ANNE ve BABALARA SABIR VERSİN.. Bu istismarı gerçekleştirenlere uygulanacak kimyasal hadım yerine İDAMIN gelmesini çok isterim..
Onunla konuşarak. Öncelikle anlayacağı şekilde anlatarak açıklamak gerek. Çocuğunun peşini bırakmamak gerek. Yok ekmek almaya git, yok markete git. Beraber gidin elinden tutarak. Oynamaya yolluyorsanız gidin parkta birlikte oturun. Şu devirde en yakınına bile güvenemezken, çoğu anne baba çocuğunu salıyor meydanlara neyaparsa yapsın kafam rahat olsunda. Sonra çocuğum nerde?
Bazen oyun oynuyorum app de, bayanlarla tanışıyorum, sohbet oluyor haliyle, 27 yaşına gelmiş 4 çocuk yapmış en küçüğü 7 aylık en büyüğü 6 yaşında çocukları salmış sokağa kendisi oyunun başında akşama kadar. Madem doğuruyon göz kulak ol sonra taciz tecavüz olayı niye arttı. hiçmi haber okumax/dinlemezler anlamıyorum.
Annemiz bizi tanımadığın kişiler bir şey verirse alma derdi. Konuşma derdi. Birde çocuk aileyle sevgi bağı içinde olmalı.
Benim başıma da gelmişti. 10 yaşımdayken komşumuzun apartmanında kızlarla oyun oynuyorduk. O sıra kızlarla kavga ettim. Apartmanın sahibi olan amca dediğim adi şerefsiz ne oldu kızım deyip kucağına alıp dudağımdan öpmüştü. O sıra hemen kaçtım ve gidip olayları anneme anlattım. Annemde babama anlatmış. Babam adamı o kadar insanın içinde rezil etmiş.
Yani demem o ki, olay ailelerin sevgisinde bitiyor. Ben hiç çekinmeden gidip anneme anlatmıştım.
Cocugu korumanin en iyi yolu onu disarda yalniz birakmamaktir. Ne ögretilirse ögretilsin cocuklar ögretileni uygulamayabilir. Yetiskinlerin yaban kisi anlayisi ile cocuklarin yabanci kisi anlayisi farklidir. Bir yetiskin icin sokaktan her gün gecen seyyar satici yabanci olabilir ama kücük bir cocuk icin her gün gördügü tanidik biridir, kaldi ki bu tür insanlar cocuklara nasil yaklasmasi gerektigini bilir.
Kücücük bir cocugu kapinin önüne 5-10 dakikaligina dahi olsa korumasiz birakmak o cocugu disardaki tehlikelerin kucagina atmaktir. Elbette cocuklar eve hapsedilmemeli, alsin cocugunu parka götürsün yahu bunu yapamiyorsa hic dogurmasin o cocugu. Bu nasil sorumsuzluktur 4 yasindaki cocugun sokakta tek basina isi ne? Üstelik ülkede cocuk istismari tavan yapmisken. Tek suclu sokaktaki sapiklar degil, o cocuklarin sorumlulugunu alamayan aileler de suclu. Bu aileler icin de yaptirim uygulanmali.
Bir çok bilgili insan bu konuda konuşma yapıyor zaten soy ismini hatırlamıyorum ama Zafer diye bir adam var çok harika anlatıyor bu konuyu utanma çekinme olmaz bu işte İlk önce özel bölgeleri söyleyip bunun sadece ona ait olduğunu anlatmak lazım hatta anlatmak yetmez aşılamak lazım Mesela banyoya girerken kıyafetlerini çıkartırken giydirirken hep izin alınmalı o özel bölgelere gelince izin verince gereken yapılmalı Ama bunun dışında kesinlikle çocuktan izinsiz dokunmalar şakalar yapılmamalı Birisi bu bölgelere dokununca bağırıp kaçması gerektiğini öğretmeliyiz Zaten belirli noktalar var göğüs iki bacak arası popo ve dudaklar bunlar onun özel bölgesi ondan başkası bu bölgelere izinsiz dokunmamalı Yani anne ve babaya çok çok çok iş düşüyor bilinçli anne babalara ihtiyacımız var
"Bazı kötü insanlar senin gibi çocuklara zarar verme amacıyla seni hiç tanımadığı halde sana güzel şeyler söyleyebilir, sevdiğin şeyleri alacağını söyleyerek seni yanına çekmeye çalışabilir. Bu insanlardan uzak durmamız gerekir, bu insanlar çocuklara zarar verdiği gibi hayvanlara da zarar verebilir. Bizim kedilerimize bir şey yapmalarını istemeyiz değil mi? Nasıl kedilerimize zarar gelmesin istiyorsak biz de sana zarar gelmesini istemeyiz. İnsanların söylediklerine inanmamalı, yanına çağırdıklarında gitmemeliyiz annecim" tarzı bir konuşma yapabileceğimi hayal edebiliyorum.
Kendisine kimsenin dokunmaması gerektiğini söylerim. Yine de göz önunden ayırmamakta fayda var eskiden ne güzel çocuklar saatlerce dışarıda istediği gibi oynayabilirdi şimdi 5 dakika çıksalar taciz, cinayet haberleri. Insanlar nereye gidiyor böyle anlamıyorum.
Birde bunlar kandırmıyor direk alıp götürüyor. Rezil insanlar
Simdi cocuk istismarini nasil ne sekilde anlatabiliriz o konuda fazla bir bilgim yok ancak ailelerin cocuklarini komsusuna suna buna birakmasini onleyecek bir sistem gelistirilebilir mesela oda soyle bir dusuncem var calisan ailelerin cocuklari icin her semtte cocuk yuvasi kurulabilir sabah birakilip aksam alinan orada calisan personelinde devamli denetimde tutulmasi gerekli kamera kaydi olsun sivil denetimci olsun boyle bir sistem gerekli bence
Ona öncelikle dünyanın sandığı gibi bir yer olmadığını anlatmaya çalışırım. Sonra aynen şöyle derim; "Kötü dokunma ve iyi dokunmalar vardır. Annen ve baban harici hatta annen ve baban bile yapsa onları uyarmalısın. Kötü dokunuşlar vücudumuzdaki özel bölgelerdir. İyi dokunuşlara sen istemediğin sürece izin vermemelisin. Böyle bir durumda karşı karşıya kalırsan hemen bir ebeveynin yanına gitmelisin veya çığlık atıp oradan kurtulmalısın."
Bu konu hakkında bir çok eğitici video izlemiştim. Çocuğa, annesi ve babası dışında kimsenin kendisine izinsiz dokunamayacağını, öpemeyeceğini, dışarıda yabancılarla konuşmamasını, onlardan bir şey almaması gerektiğini, zorla dokunmaya, bir şey yapmaya kalkarsa çığlık atması gerektiğini vs. öğretmek gerekiyor.
Anlatamaya gerek yok bedenini izni olmadan kimsenin dokunamayacagı algısı benimsetilse daha doğru olur. Onu da her bireyin kucağına verip her sevmek isteyen büyüğe vermemekten başlanabilir. Ne acı bir çocuğun kendini savunmasına ihtiyaç olduğunu düşünmek.. bu sorumluluğu çocuğa neden veriyorsunuz onun yerine istismarcı toplumu bunu kabul eden barındıran zeminini hazırlayan o vahşi yaratan toplumu eleştirip yüzüne vursaniz daha doğru ve kalıcı çözüm olur.
Mesela ona aklı basmaya başladığı andan itibaren iç çamaşırı bölgesinin ona özel olduğunu filan anlatılabilir. Yani bunu sadece o görmeli filan. Birde sıkıştırılınca veya tanımadığı biri yaklaşınca yanına son ses bağırması gerektiği anlatılabilir. Bunun gibi bir çok şey bir Pedagogtan da yardım almak gerekli.
Belirli bir yaşa kadar dışarıda yalnız bırakmamak, eline düşük bütçeli bir telefon verip polis, anne, baba numarasını ezberletmek, eğer birinin ona zarar vereceğini hissettiyse bağırıp yardım istemeyi öğretmek, sakin ve soğukkanlı olması gerektiğini söylemek, böyle bir durumda yardım istemenin, bağırmanın ayıp birşey olmadığını ve muhakkak yapması gerektiğini söylemek. Ama tabiki bunların hiçbirinin olmaması, çocuğun böyle bir duruma düşmemesi için önce hastalıklı insaları tespit edip tedavi etmek, eğer akılalmaz şeyler yapmışlarsa gerekirse idam bile ettirmek lazım
Bak kızım oğlum tanımadığımız insanlarla iletişime geçmemeliyiz çünkü bazı insanlar çizgifilmler ve hikayelerde ki gibi kötü ve zararlı insanlar olabilirler o yüzden tanımadığımız insanlarla iletişim kurmamalıyız ve bizim bedneimizde bazı özel bölgelerimiz var bu bölgelere sadece anne baba ve sen dokunabilirsin başka tanıdığın ya da tanımadığın insanlar sen istediğin ya da istemediğin sürece sana dokunamazlar. gibi..
Öncelikle çocuğunuza abur cubur birinden almaması vucudunun özel yerlerini kimsenin dokundurtmaması ve bu işin açık açık anlatmak gerek benim... Benim annem küçüken bize kimseden asla ama asla bir oyıncak yiyecek bir şey almamamızı ve başkaları tarafından takip edildiğinizde kalabalık ortamlara dalmamızı ve teksek çığlık atmamamızı söylemişti büyüklerden uzak durun demişti ...
Çocukları bilinçli yetiştirebilmek tabi ki önemli. Ama böyle şeylerin yaşanabilmesi maalesef ailelerin sorumsuzluğu yüzünden bence çocuklara sahip çıkılıyor sonra üzülen yine aileler oluyor anne baba çocuk dünyaya getirmek değil sadece korumak da gerekli bu konuda ailelerimiz bilinçsiz maalesef.. ..
Iyi bir anne baba ve iyi bir ebeveyn olursan o cocuk hicbir sekilde istismara acik hale gelmez. Her sey ozellikle blu cagina kadar senin elinde. Iyisini de kötüsünü de sen ogretebilirsin. Sen iyi bir yol gosterici olursan cocuk cevaplarini disarda aramaz ve bu sorunlar inanin yasanmaz.
1 yabancılarla konuşma 2 eğer kaybolursan 155 ara 3 hic kimseden yiyecek alma 4 ona vücudunun nerelerine dokunulmaması gerektiğini öğretirim eğer biri gosterdigim yere dokunursa hemen kacmasi annesine ve babasına söylemesini anlatırım 5 çığlık atmasını söylerim biri yaklaşırsa
Anlatilmasi zor ve güç bir konu çünkü karşıdaki çocuk ve konu 'cinsel istismar' onun yaşın düşüncelerine o kadar uzak bir konu ki.. anlatilmasi mümkün degil keza anlamasida.. Büyüklerin yapmasi gereken kendileri bu konuda bilinçli olup çocuklarini korumalari ve yanlış gördükleri herşeyde çocuklarini uyarmali ve geri birakmali..
3 yasak bölgesini öğretin ilk önce. ciglik atması gerektiğini öğretin Annen ve baban dışında sana sen istemeden dokunan olursa sesinin çıkabildiği kadar çığlık. atmasini ve oradan uzaklaşması gerektiğini ogretin
bir kere artık şu amca dede abla abi seni seviyor öptür kendini devrini acilen kapatmalıyız!!! çocuklarımıza asla kendine dokundurmamayı öğretmeliyiz gerekirse yabani olsunlar ama o acıyı yaşamasınlar yeter artık...
Hassas bir konu ama magazin konusu değil, bir şey artmadı geçmişte de vardı, bizim ks ergenleri çok eğitimli ya 2-3 cümle ile bu olayı cozmüş helal olsun, yapanlarin cezasını arttirmadan ve çocuklarla birebir ilgilenmeden 2-3 cümle söyleyin çözersiniz, aynen ks halkı bu kafayla devam..
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ben küçükken dışarda oynamaktan kendimi alamadım park evimizin hemen onuydu ama herkese açıktı ve nasıl öyle çok ev de yoktu etrafta zaten yan taraf ormandi Annem hep derdi ki oranı buranı ellerler öldürürler seni derdi ben anlamazdım n'olacak ki derdim içimden yine oynamaya devam ederdim bu yüzden çok dövdü babam cetvelle. Zaten o köyde öyle bir olay olmuş ben duyuyordum ama aklım ermiyordu
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Ben mesela oğlumu Bazen ağzından öpüyorum çok kanım kaynıyor... sonra ama birtek anneler öpebilir başkasının öpmesini ayıp çok kötü birşey diyorum... hep öptüğüm zaman annecim bir tek anneler öpebilir değil mi başkası öpemez çok kötü diyor 😃😃 aferin oğluma diyorum bendede sonra yine öpüyoruz birbirimizi
Onun özel yerlerinin oldugunu ve onu kimsenin dokunmasina gormesine izin vermemesini soylemeli ayrica tanimadigin birisi sana dokunursa yaklasirsa uzaklasmasi gerektigini en önemlisi çığlık atmasi gerektigini ogretmek onemli bence
Bitane aile misafiri vardi ailemin ve bu kisi amca denecek yastaydi Ben 6 yasindaydim. Anneme soyledim Beni kucagna aliyor onu istemiyorum ve kucagndan indirmiyor. Annem yok kizim o iyi amca derdi anneme ilk o yastan sonra guvenmemeyi ogrendim.
Cok kucuk yaştan itibaren yasak bölge adı altında ona dokundurmamasi gerektiğini ve kendini kotu hissettiği her durumda paylaşması gerektiğini açıkça söylemek daha etkili olucaktir diye düşünüyorum.
3 noktayı öğretceksin ona dudak göğüs ve mahrem yeri oralara birinin dokunmaması gerektiğini dokunursa bağırmasını çığlık atmasını anlatcaksın kimsenin kucağına oturmaması gerektiğini kendini öptürmemesi gerektiğini bunları tek tek anlat
Ben kardesime direk akrabalardan biri ve tanımadığın biri seni kucağına alırsa çığlık at isir öperlerse de tükür diye öğrettim amcama bile sevdirmiyo kendini oh bitanem
Bu konu ile alakalı uzman pedagog Adem Güneşin "MAHREMİYET EGITIMI" adli kitabını tavsiye edebilirim. Bu iş hem kanun bunun yanında eğitimle aşılabilir. Çok uzun soluklu bir süreç. Hem kanun koyuculara hem egitmenlere hem de anne babalara sorumluluk düşmektedir. Bu arada her vatandaşın mutlaka duyarlı olması lazım. Saygılarımla.
Cocuga ne soylersen soyle cocugu koruyamazsin. Cocuk bu ve kotuluk tanidiklarindan gelyor. Onun dunyasinda kotuluge yer yok. O yuzden cocugumuzu gozumuzun onunden ayirmamaliyiz. Tum sorumluluk bizim.
Başka biri sana dokunduğunda sadece çığlık at diye öğüt verilebilir. Zaten 3 yaşından sonra çocuk cinsel kimlik bunalımına girmeye ve farkına varmaya başlıyor..
Çocuğu herkes dokunarak seviyor. Nerden bilecek başka insanların kötü niyetli olabileceğini. Anne baba hariç çocuğa kimse dokunmayacak. Öyle bir durum olursa çocuk birşeylerin ters gittiğini anlasın
Cocuklar nasil kendilerini koruyabilir. Anne ve baba ne gune duruyorlar yanniz bir yere gondermeyin o kadar basil. anne ya da babasi olmadan disari cikmasinlar o kadar basit yani
Çocuğa bedeninin onun olduğunu ve ondan başka kimsenin dokunamayacağını, dokunduğu takdirde çığlık atmasını veya büyüklere söylemesini isteyebiliriz.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
İlk olarak tecavüze, hırsızlığa, adam öldürmeye sebep olan etkenlerin ortadan kaldırılması lazım. Yoksa istediğiniz kadar ceza verin, bu sorunları ortadan kaldıramazsınız.
çocuğunuz var mı bilmşyorum ama öyle olmuyor☺️kreşte arkadaşlarıyla herşeye açıklar mesela çocuk diyip geçmeyin anne ben izin verdim o benim arkadaşım diyor
Geldiğimiz hale bak. Çocukları sokağa çıkartmaktan korkar olduk
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
İdam gelirse böyle şerefsizlikler azalır ama idam nedense gelmiyorr yok arkadaş çıldıracağım ya bu kaçıncı herkes 2 gün üzülüp sonra hayatına devam ediyor bu ne ya idam istiyoruzz
En İyi Cevaplar