Bazılarımız zengin doğar, Bazılarımıza eşsiz yetenekler verilir.. Herkese olumlu özellikler ve olumsuz özellikler verilmiştir. Peki Allah bu dünyada eşit mi yaratmıştır?
NOT:Lütfen açıklamasını yapınız
NOT:Lütfen açıklamasını yapınız
Bende çektiğim acılar dolup taştığında bu adalet meselesini sorgulamıştım. Hemen araştırmaya başladım bu konuyu, Allahın adaletli olacağının aslında farkındaydım en kötü günlerinde bile ama neden bazıları mutluyken bazılarının hayatı zehir oluyor bunun cevabını tam olarak bilmiyordum. Araştırmalarım sonucunda bunun cevabınıda almış oldum ve ne zaman dert cekersem bunları okuyup güç bulmak için bunları telefonuma kaydettim. Umarım sanada faydalı olur.. Firavunun, herkesin kendine tapınmasını istemesine sebep, 400 sene yaşadığı halde, bir kere başının ağrımaması, ateşinin yükselmemesi idi. Bir kere başı ağrısaydı, herkesin kendine tapınmasını istemesi hatırına gelmezdi
Ayrıca müminler, dünyada, birkaç gün dert, bela çekmeselerdi, Cennetin lezzetlerinin kıymetini anlayamazlardı.
Dert ve belalar günahların affedilmesine sebeptir, öyleyse neden dert ve bela istemek uygun olmasın ki, insanlar neden günahlarının affedilmesini istemesin, hedefimiz Allahü tealanın huzuruna günahsız bir şekilde çıkıp, merhametine kavuşmak değil midir”
Hâşâ zulmetmez kuluna Hüdası,
Herkesin çektiği kendi cezası.
Demek ki işlediğimiz günahların bir kısmına ceza olarak musibet geliyor. Böylece ahirete kalmadan dünyada günahımızın cezasını ahirete göre çok hafif olarak çekiyoruz.
Afiyette olan, kıyamette, belaya maruz kalanlara verilen sevapların çokluğunu görünce, "Keşke dünyada iken derilerimiz, makasla kesilseydi" diyeceklerdir.
eşitlik göreceli ve değeri tartışılır bir kavram.. bence böyle şeylerin evren için bir önemi yok ama bizim için anlamı var bu yüzden neden eşit değiliz diyoruz. yani eşitlik olup olmaması evren ve yaratan için bir 'şey' değil bence.
Allah'ın el-Adl diye adaleti temsil eden ismi var. İnsanların aklına geliyorsa bu soru mutlaka bir cevabı olmalı diye düşünüyorum. Gözlerimizle baktıgımızda öznel ve belli bir süre aralığında eşit olup olmadığına karar verebiliyoruz. Daha nesnel , daha kapsamlı bakamıyorum maalesef.
El-Adl Kuran'da geçiyor Allah'ın bir ismi olarak. Sizin görüşünüz benimkinden daha tutarlı şu durumda. Ben doğru olduguna inandıgım şeyin gerçekliğini araştırırken. Siz gördüğünüz, biildiğiniz şeyin gerçekliğini ortaya koyuyorsunuz. Söyledikleriniz üzerine düşüneceğim. Vakit ayırdıgınız için teşekkür ederim
Hakaret etmediniz ki neden saldırgan olayım? İnsan soru sormaya başlayınca cevabın nerden/kimden geldiğine değil doğru cevabın geldiğine odaklanmalı. Şansa inanmıyorum. Size de iyi aydınlanmalar
Allah herkesi eşit ya da adaletli yaratmamıştır ! Ancak belli bir düzene ve orantıya göre yaratmıştır. Herşey bir denge ve düzene uyum sağlar. Herşey bu düzenin bir parçasıdır. İnsanlar bu eşitlik ve adalet kavramlarını kendileri belirlemeleri ve uygulamaları da bu düzen ve dengeyle yaratılan ve su anki sinavimizin bir parçasıdır. Eğer herkes eşit olsaydı ya da sorunsuz adaletli olsaydı gelmenizin bir anlamı olmazdı. Sizce bu evrende sınırlı sürede yaşamamızın bir anlamı yok mu? Bir amacımız? Evet amaçlarımız ve kaderimiz doğrultusunda gelişen bir süreç.
Başta bir adalet olmaz ise Neden hayatın her alanında adalete ihityaç duyuyoruz? Eşitlikten kastım tıpatıplık değil totalde verilen yetenekler. Elbette ki anlamı var ve amaçlarımız da
İlk başta bunun temeli yavaşça atıldı düşünüldü ve deneyim edilerek geliştirildi. Klasik süreç tipi...
Peki insanların yaratılıştan gelen şikayetleri konusunda ne düşünüyorsunuz? bir engelli arkadaşıma ziyarete gitmiştim. Abisi de engelliydi ve annesi onlarla ilgileniyordu 7/24. Kadın perişan bir hali vardı. ama bir de kendime bakıyorum. Evet o anda eşitsizlik gözüme çarptı
Olaya çok içerli bakıyorsunuz haritanın tamamına bakmalısınız. Peki ya onlar doğuştan engelliydi ve bu duruma alışkınlar ya sonradan engelli olanlar diye bu konuyu uzatabiliriz. Sonradan engelli olan ile doğuştan engelli olan esitmidir. Elbette değildir ancak deneyimlerini ve tecrubelerini birbirleri ile paylaşarak kısmi bir eşitlik sağlayabilirler en azından göreceli olur...
Evet o konuda haklısınız. Düşündükçe bizden daha iyi ve daha az iyiler mevcut. Son olarak şunu sormak istiyorum. Başta eşitlik olmaz ise sonda nasıl olacak? Öldüğümüz zaman
İnsanlara akıl ve bu aklı kullanmak için zikri düşünceler verilmiş. Bunu doğru kullananlar gelişime yol açacaktır...
Cevap
1Cevap
hayır kimini kiminden üstün yaratmıştır.
Mesela örnek verebilir misin?
Bir insan diğerinden güçlü olabilir ya da daha yakışıklı/güzel bu bariz ortada olan birşey ayrıca daha zeki, mantıklı bir insanda olabilir herkese farklı yetenekler verilmiş kimi çorak bırakılmış kimi bereketlendirildikçe bereketlendirilmiş genler, çevre, aile kim olacağımız konusunda ciddi etki bırakıyor zaten.
Önemli olan o yetenekleri erdem yoluna ne kadar harcadığındır. Tanrı üstün niteliğe değil o niteliğin hakkını veren iyi işlere bakar ;)
Erdem yolunayı biraz daha açıklayabilir misiniz? başta eşitlik olmaz ise sonda eşitlik olur mu?
sonda eşitlikten kastettiğin nedir?
Hani dediniz ya kimine yakışıklılık verilmiş kimine güzellik, kimine zeka... Bazıları bazılarından üstün yaratılmış diye kastettiğim eşitlik budur
Pardon yanlış cevapladım
İnsanoğlu hep bir adalet söylemi için de. Benim dinimde ALLAH'ın herkese hakkını vereceğini gön için demiştim eşitlik için.
Herkesin hakkını verecek olan tanrıdır eşitlik diye birşey olamaz.
Hayir.
Neden sizce?
Nedenini açıklamaya gerek var mı çevrene bakınca goruyorsun
Ama öznel bir yargı oluyor. Ben nesnel bakamıyorum bu duruma
Her şey gayet acik
Hayır.
Neden sizce?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar