Evet insanlar neden iyi olmak varken kötü olmayı seçer. kötü insanlar kötü olduklarının farkındamıdır?
Cevabın nedir?
+1 yılYetistirilmeye bağlı ama bu sorunun cevabı insanlar kendileri seçer iyi veya kötü olmayı. Kötü olduklarında üzülmeyeceklerini kimsenin onları üzemeyeceğini iyi olduklarında ise hep iyilginin suistimal edileceğini ezileceğini düşünür ama kendileri olamazlar bu sefer. 👍
128 Yorumla- +1 yıl
Nice altın kalpli anne babalar var sanki çocukları onların değil karaktere bağlı bu. Kötü insan mutlu kötü insan hiç birşeye üzülmez diye bir algı var bütün filmlerde dizilerde kitaplarda çizgi filmlerde her yerde.
- +1 yıl
İyiler her zaman kazanır ama bu dünyada bu insanların arasında değil.
- +1 yıl
Ateist misin?
- +1 yıl
O zaman herşey diğer dünyada.
- +1 yıl
Çok beklemek istersen öyle
- +1 yıl
Fakat ben iyilik uğruna kötülüğe boyun eymemeyi tercih ederdim.
- +1 yıl
Şimdi iyilik ve kötülük çok göreceli birşey neye iyi neye kötü dediğini bilmiyorum.
- +1 yıl
Bir kötülük var kendini yüksek gören insanları küçümseyen bir kötülük var hırsızlık yapan dediğin gibi adam öldüren.
- +1 yıl
Bir düşün bakalım öldürmenin cezası boşta kalır mı?
- +1 yıl
Demek istediğim bir insan bir insana bu kötü diyor ama diğeri hayır o iyi diyor bunu diyorum. Bazı yerler var ki kötülük ve iyilik göreceli hale geliyor
- +1 yıl
Ortada bir karışıklık var ama nerede onu çözemedim 😀
- +1 yıl
Ben dedim ki iyiler bu dünyada kazanamaz sen dedin ki diğer dünya var mı ki bende dedim ki yapılan herşeyin mükafatı var
- +1 yıl
Tamam haaşa diğer dünya yok diyelim e tabi muhtemelen öyle olacak.
- +1 yıl
Ama iyiliğin ve kötülüğün karışıklığı olmasaydı iyilik ve kötülük olmazdı zaten ya herkes iyi olurdu ya da kötü.
- +1 yıl
Karşılığı *
- +1 yıl
Anladın mı?
- +1 yıl
O Allah'ın bileceği iş kimisi diğer dünyaya kalıyor kimisi bu dünyaya doğru
En İyi Cevaplar
Kotu olmasina sebep yasadiklaridir iyilik gormus insan kotu olmaz kotu olanlar inanki farkindalar vicdan herseyi haykirir yuzune ama o vicdanindan kacar
14 Yorumla
Çünkü insanlara kötülük yapmak iyi ve kolay gelir artik onlarin yasam bicimidir kötülük
00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
5
Cevap
19Cevap
Çünki insanların çogu Allahın emir ve yasaklarını yapmak yerine nefslerinin isteklerini yapıyorlar.
26 Yorumla
+1 yılIyi olmak kişinin içinden gelmesi lazim samimiyet olması lazim kötü insanlar genelde iyi olmayi sevmiyorlar
32 Yorumla- +1 yıl
Samimiyet yok çünkü
Gizli Üye(18-24)+1 yılKimisi zevkine kötüdür kimiside çocukluğunda veya gençliğin de bir olay yaşamıştır veya çocukluğu gençliği kötü geçmiştir, oda kötü olmaya karar vermiştir kimiside bir insanla tartışır intikam almak için. Kötü olur daha çok çeşitli sebepler ile kötü olan var
Tabi kimiside insanları mutlu olmasını istemiyor en büyük sebeplerden birisi bu20 Yorumla
+1 yılİnsanlar hiç ölmeyecekmiş gibi yaşadıkları için o yüzden oluyor bunlar
32 Yorumla- +1 yıl
Elbette yapmamalı öleceğini bildiği halde yapıyorsa zaten o zaman iyice boku çıkar
İnsanı annesi doğurur çevresi yoğurur. İyi olmayan çevrede kötü yetişen çocuklar kötü diye tabir ettiğimiz insanlara dönüşür zamanla. Ancak bir de buna rağmen iyi kalanlar var. Onların yaptığı
İlginç bir strateji...10 Yorumlainsanın fıtratında kötülük vardır. nefsani arzular vardır. din ise bunu düzene koymak için getirilmiştir. din, insanı iyi insan olcak şekilde biçimlendirir.
018 Yorumla- +1 yıl
bu konuda seninle münazara yapmak isterim. şöyle ki dindar olan insan kötülük yapmaz. dindar görünen insan kötülük yapar. dini gerçekten içselleştiren insan kötülüğe meyletse de sürekli yaradan aklında olacağından buna kalkışmaz. ateistin ahlaklı davranışı da erdemli olmaya inanmasındandır. tanrıtanımaz olsa da, erdeme ve iyi ahlaka inandığı için iyilik yapar. yani insanın nefsani duygularından vazgeçmesi için dine ihtiyacı vardır. ateistin de dini erdemliktir. ama erdem, haya, dürüstlük vs hepsi ilahi dinler tarafından sürekli vurgulandığından aslında atestin ahlaklı dürüst yaşayış tarzı, dinin emrettiğidir. bu, din gerçeğini değiştirmez
- +1 yıl
peki ateistin inandığı yi insan profili, erdemli olmak, iyi ahlaklı olmak sence nereden geliyor. bunun kaynağı nedir? yani şöyle söylicem: eğer din olmasaydı hırsızlık iyi bir şey gibi görülebilirdi. onun malı çok, benimki az. adaletsiz dünyada adaleti sağlamak için hırsızlık yaptım. yoksa yaşama şansım çok azdı diyerek birisi kendini savunabilir. ateiste hırsızlığın kötü olduğunu kim öğretti? toplumsal değerler. peki toplumsal değerler nası oluştu? tarihten bu yana süregelen ilahi dinlerle.
- +1 yıl
Toplumsal değerlerin hepsi din sayesinde oluşmadı. ilahi dinler olmadan önce herkes kötümüydü? Vicdanlı insanda vicdansız insanda yine vardı. ahlak dinle olmuyo. insanlara küçük yaşta ahlak vicdan gibi değerlerin aşılanması yeterli. din yüzünden insanlar korkup duruyo. üç harfli muhabbeti yüzünden boşa korkuyo insanlar. dahada bir sürü tutarsızlık var. dahada bir sürü eksisi var çok uzun yazamıcam şmdi. bir örnek verdm sadece
- +1 yıl
misal benim önyargım yok, senin var. bu bile seni 1-0 geriye düşürdü. çünkü açıp okumadığım şey hakkında konuşmam böyle.
ayrıca o yıllarda ispatlara dayalı bilgi çok az. avrupada henüz rönesans olmamış. bilim üretilemiyor. kilise etkisi çok baskın. işte bu noktada islamın bilimi emretmesi sayesinde onlar araştırdı - +1 yıl
Benim önyargım yok. önyargıdan nefret ederim. araştırmadığım bilmediğim şey hakkında yorumda yapmam. benim söylediklerimin hiçbirinede cevap veremeyip konuyu bambaşka yerlere çekmişsin. hiçbi şekilde bilime dayanmayan çelişkilerle dolu bir kitabı bana kanıt diye gösteremezsin. bugün doğu ülkelerini görüyoruz. kadınlarla uğraşıyolar habire. o günah bu sevap. bumuymuş bilim.
- +1 yıl
Allah kuranda diyor ki dışarı çıkın ve yarattıklarımı inceleyin. Şu an bunu malesef national geographic yapıyor. Müslümanlar bilimi bırakmış. Ama bu ayetle kur an bunu emrediyor işte. Bu sadece bir tanesi. Mesela diğer örnek. Biz gökleri ve denizleri sizin için yarattık diyor. Denizin sularını birbirine karıştırmadık ki bakıp da ders alasınız diyor. Sene 500 ler. Yıllaaaaar sonra atlas okyanusuyla akdenizin sularının karışmadığı keşfediliyor. Bunlar çok az örnek. Bana diyorsun da asıl sen okudun mu kuranı
İyi olarak herşey kolay yoldan elde edilmediği için.
10 YorumlaHiçkimse kötü olmayı istemez ama hayat şartları insanları kötü olmaya zorlar.
10 YorumlaInsan eğer kendi kusurlarını aramaya başlarsa başkasının kusurunu arayacak vakit bulamaz ama hiç görmeyiz kendimizdeki kusurlari
09 Yorumla
+1 yılArtık kimse iyi değil bence.
17 Yorumla- +1 yıl
Kimse insanlığa bakmıyor dışu önemli kimse blgisine grsüne bkmıyor parası önemli çıkarcılık had safada sorsan kimsede dedikodu yok herkes yapıyor çünkü insanlar artık maddiyata önem verir olmuş maneviyat yok kimse namaz kılacağı iş aramıyor herkes çok paralı iş arıyor.
- +1 yıl
Din inançlarını doğru yaşamadıklarından.
- +1 yıl
Evet şart.
+1 yılÇünkü böylesi daha kolay.
10 Yorumla
+1 yılÇünki tanrı onlara ruhundan üfürdü.
057 Yorumla- +1 yıl
yoksa nereden gelecek. kibir öfke despotizm çıkarcılık bunlar insanın doğasında olan yani ruhunda olan şeyler. yaşayarak oluşan olgular değil.
- +1 yıl
Özet ile Çünkü tanrı kötü. hemde bayağı kötü ve yalancı.
- +1 yıl
Yaşadıkları insanı paronoyak yapar kötü yapmaz. Kötü olmak insanın doğasında vardır. ve lakin tanrının da bir itirafıdır bu bu insanı aşağılıktan da aşağılık kıldık derken. İnsanı insan yapan ise insandır. Yani ham hali ile insan bencil hükümcü kötü berber bir format ile gelir bu dünyaya. Diğer taraftan pisikologların anlatmak istedikleri bu manada değildir. o farklı bir olgu.
- +1 yıl
acaba öylemi yoksa ona bu sıfatları biz aksettirip adama haksızlık mı yapıyoruz
- +1 yıl
Evet insanın doğasında var iyilik ve kötülük Allahım yüce yaradanın üfürdüğü falan yok önce bir saygılı olalım. Bir düşün bakalım insanın ruhunda neden iyilik ve kötülük var? Sınav için.
Şöyle düşün hoca sana bir sınav kağıdı veriyor sen o sınavdan yüksek notta alabilirsin düşükte - +1 yıl
Yüksek veya düşük not *
- +1 yıl
Bu sana bağlı
- +1 yıl
Allah'ın yaptığı ya da yapacağı işe insan aklı zor yetişir biraz bunu bilemeyiz. Ama şu an ki durum bu. Dünya sınav yeri , senin yaşadıkların sınavın ve diğer dünyada da mükâfat var.
- +1 yıl
Ben oraya birşey demedim karıştırma
- +1 yıl
Senin düşüncen ne peki açar mısın biraz
- +1 yıl
Nasıl yok? Cehennem ne güne duruyor?
- +1 yıl
Veya cennet
- +1 yıl
İlke Evela inandığınız kitabı tam olarak bilmelisiniz
Tin Suresi
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- Andolsun o incire, o zeytine,
2- Sinin (Sina) dağına
3- ve bu güvenli beldeye ki,
4- Biz insanı en güzel biçimde yarattık.
5- Sonra da çevirdik aşağıların aşağısına kaktık.
6- Ancak iman edip yararlı işler yapan kimseler başka; onlar için kesilmez bir mükafat vardır.
7- O halde artık sana dini ne yalanlatabilir?
8- Allah hakimlerin hakimi değil mi? - +1 yıl
- +1 yıl
@çikinoğlan362763
İlke evela inandınız kitabi iyi bilmeniz gerekir
secde suresi
SECDE-9 için 40 meâl bulundu. Bekir Sadak (32/SECDE-9: (7-9) Yarattgi her seyi guzel yaratan, insani baslangicta camurdan yaratan, sonra onun soyunu, bayagi bir suyun ozunden yapan, sonra onu sekillendirip ruhundan ona ufleyen Allah'tir. Size kulaklar, gozler, kalbler verilmistir. Oyleyken, pek az sukrediyorsunuz.) / Celal Yıldırım (32/SECDE-9: Sonra da düzeltip kılığına soktu ve kendi ruhundan ona üfledi de (böylece) size işiten kulaklar, gören gözler, anlayan kalbler var kıldı. Buna rağmen ne de az şükrediyorsunuz!) - +1 yıl
Glelim sınava. Bu ne sacma bir olgu neyin sınavı. yaradanın işi gücü yoktuda yarattığını mı sınayacak. Nerede kaldi herşeyi bilen gören sıfatı. Bu sınav kelimesi tasavvufcular için ne vakit iş çıkmaza girse hep bir acil cıkış kapısı olarak kullanılmaktadır.
- +1 yıl
- +1 yıl
@Pink Cevabını alamadım eğer herşey bu dunyadaysa niye cennet ve cehennem var? Cennet ve cehennem kutsal kitapta
- +1 yıl
@çikinoğlan362763 bir ayrımda yapmamış ne demiş akıy his kak göz algıyı verdim. ee bunun anlamı nedir. Kuran net ifadeleri belirtmez ise genelleme yapar. bak haramı ayırırken domuz eti diye net ifade kullanır.
- +1 yıl
- +1 yıl
Dememiş o zaman olay orada bitmiştir
- +1 yıl
@çikinoğlan362763
cennet cehennem kitabın var olduğunu idda ettiği iki kavram değilmi.
Birşeyin ispatı için o şeyin kendisi nasıl delil olabilir. - +1 yıl
Biraz daha anlasilir yazar mısın
- +1 yıl
@çikinoğlan362763 ruh ve kötülük kavramı kelamcıların cevap veremediği ve verdikleri cevabın muğlak olarak kaldığı ciddi noktalardan biridir. Verilen cevaplar düşünsel mantık açısından batıl bir nicelik ve yöntemler taşımaktadır. Kabul edilebilirliği mantıken ve felsefi düşünce olarak mümkün görülmüyor.
- +1 yıl
İNANIN BU KONUDA SEVİYELİ BİR MÜNEZARAYI YAPMAYI SİZLER İLE ÇOK İSTERİM. Zira doğru tartışarak bulunur. lakin şu saatte çok yorgun olduğumdan uyuyacağım. Dilerseniz biriniz yarın bu konuda bir soru açar ve davet ederse katılmaktan onur duyarım.
- +1 yıl
İşte orada insanın aklı yetersiz kalır
- +1 yıl
Felsefi düşünce mantıken düşünce hangi düşünce olursa olsun orada sorun erer ortaya saçmalıklar çıkar
- +1 yıl
Tabi gelirim
- +1 yıl
- +1 yıl
- +1 yıl
Herkesin inancına kendine kimsede kimsenin inancına laf edemez sadece bunu bil o zaman o sana yeter iyi geceler
- +1 yıl
Birkan şunu kuran bunu demiş şunu demiş diye ağzını yüzünü sallayarak konuşamazsın benim inancım hakkında
- +1 yıl
Benim ağzımı yüzümü salladığımı nerden çıkardın. o senin kuruntun. kendi kafanda öyle hayal etmişsin. neye inanırsan inan banane. nerde hoşgörü saldırıyosun bana şu an. neden? İnanmıyorum die. ben hakaret etmedim. kötü bişeyde asla söylemedim. senin düşğncen bana göre yanlış dedim die saldırıyosun
- +1 yıl
Benim yerimde şu an başka bir inançlı biri olsaydı ne anan kalırdı ne baban şurda güzelce fikirlerinizi görmek istedim kim ne düşünüyor diye kalbimizi kırdırtmayın emi güzel kardeşlerim benim hadi iyi geceler.
- +1 yıl
İyi geceler.
- +1 yıl
Ne kadar da az düşünüyorsun da böyle bir hataya şeytani vesveseye düştün aklım ermiyor. Eğer aklını kullanıyor olsaydın ağzından ilk çıkan kelime bana bu aklı veren Allaha nasıl olurda inkarcılık ediyorum olacaktı. Her şey bir ibret dileseydi yaratan herkesi doğru yola iletirdi ama o herseyi hakkıyla bilen hakkıyla hissedendir aklını kullanmayanlar için kalpler mühürlüdür. Bu ayet kısaslarından bile kusur arayan aklını kullanmayan sen. Çünkü hakikati ancak akıl sahipleri görür ve hisseder. Kafirlere mucizeler bile getirsen onlar inanmazlar. Allahın sana sunduğu ve Müslüman olarak dünyaya gelmene vesile ederken ne şekilde şeytanı dinlediğini çok rahat hissediyorum.
doğasında var insanın
10 YorumlaHer zaman kolaya kaçılıyor çünkü
10 Yorumla
+1 yılKötülük en iyi mutluluktur
09 Yorumla- +1 yıl
Kaybetme ve üzülme derdi yok
- +1 yıl
Evrende adalet olsaydı doğmazdım 🙏
- +1 yıl
Annemin karnında mı oluştu diyorsun ahlâk 🤣
- +1 yıl
İnsanlar kötü doğmaz 😌