Cenazeyi toprağa koyduktan sonra ilk önce neden ölen kişinin en sevdikleri üzerine toprak atarlar? Zor olmaz mı? Yani rahatlatıcı bir sebebi mi var? Cenazede kürek neden yere bırakılır?

Cenazeyi toprağa koyduktan sonra ilk önce neden ölen kişinin en sevdikleri üzerine toprak atarlar? Zor olmaz mı? Yani rahatlatıcı bir sebebi mi var? Cenazede kürek neden yere bırakılır?

Kişinin öldūğūnū ruhen tam olarak kabullenmek için. Ölū genelde yakınlarına gösterilir, bu da bundan ötūrū yapılır. Durumu kabullenmeyi kolaylaştırmak için. Kişiye ait bir mezarın olması yakınlarının durumu ruhen kabullenmesini kolaylaştırır. Bu yūzden gaiplik kararı çıkartılan kişilerin yakınları, ölen akrabalarının bir mezarı olmadığı ve ölūsūnū göremedikleri için ölūmūnū de kolay kolay kabul edemezler aradan 30 sene de geçse hep bir yerden çıkıp gelecekmiş gibi dūşūnūlūr. Gaiplik durumu ölūmden çok daha trajiktir. Allah kimseye yaşatmasın böyle bir durum.
Herkes, rahmetliye son iyiliğini kendisi yapsın diyedir. Ama dini bir zorunluluğu yoktur. Halk arasında gelenektir bu.
Teşekkür ederim. amin inş
Bu bir dini görev...
Cenaze kabre konulduktan sonra orada hazır bulunanların her birisinin üçer def’a toprak atmaları; toprak atarken birinci atışta, “Minhâ halaknâküm” (Sizi topraktan yarattık); ikinci atışta, “Ve fîhâ nu’îdüküm” (Ve sizi oraya iâde edeceğiz); üçüncü atışta ise, “Ve minhâ nuhricüküm târaten uhrâ” (Ve sizi bir kez daha topraktan çıkaracağız1) âyetini okumaları müstehaptır. Bu durumda üç atışta Tâ-hâ Sûresinin 55. Âyet-i kerîmesini okumuş olmaktadırlar. Bundan sonra, kabir tamamen kapatılıncaya kadar mümkün olan araç-gereçlerle toprak atılır. Bu esnada küreğin yerden alınması ve yere bırakılması ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır; bu olsa, olsa; zamanla, topraktan gelip toprağa döneceğimizin işareti olarak yerleşmiş ve örf haline gelmiş bir âdet olabilir. Cenazenin gündüz defnedilmesi müstehap; gece defnedilmesi caizdir. Kabrin üzerine toprak atılırken Kur’ân okumak, İmam-ı Şâfiî, İmam-ı Muhammed, Mâlikîlerden Kâdı İyâz, Karâfî gibi âlimlere göre müstehaptır. Fakat sevabı ölene bağışlanmak üzere hasbî olarak ve sırf Allah rızası için Kur’ân okunmalı, bu mümkün olmadığında para mukabilinde de okunmamalıdır.
Elbette var. "Ben de öleceğim ve hesap vereceğim. Ona göre yaşayayim" dedirtmeli o toprak atışlar, insana...
Ama sevdiğin biri ya ben yapamam hani orda ağzına yüzüne toprak gelecek insan koyamaz içi acır ;(
Ağzına yüzüne gelmiyor minik.
Kefenleniyor ceset
Ayrıca üzerine taş vb konuluyor.
Toprak direk cesede gelmiyor yani
Ne bilim psikolojik olarak etkileyen bir durum ya
Lezzetleri acı kılan ölüm...
Zor tabi.
Cevap
12Cevap
Kardeşim şehir dışında vefat etmişti hastane morg otopsi derken 2 gün geçti cenaze gelince en önde koştum ilk tabutu ben sırtladım namazı önde ben kıldım tabuttan çıkarken yüzünü açtım ailem görsün emin olsun diye ama esnada hala öldüğüne inanmadım kabrine girdim ayak kismindan tuttum biraz sıktım belki tepki verir diye düşündüm kalkar dedim bekledigim tepki gelmedi sanki uyuyor ve gülüyordu sonra baş kısmına geldim burnunu sıktım yaşıyorsa ağzı açılır nefes alır dedim oda olmadı taşları dizdik ve toprak atmaya başladık ben ağır ağır az az atıyordum bir umut olmadı toprak doldu aradan 2 yıl geçti ne o kalkti ne ben unuttum ilk başlarda acısı coook ağır geldi ama zamanla biraz olsun dindi ama hiç unutulmadı kendi elim ile gömmesem hiç kimse onun öldüğüne beni ikna edemezdi şimdi ise biliyorum ölüm var sıranın kimde olduğu bir sır belki sen sevdiğinden önce ölürsün nerden bilirsin hayatın acı gerçeği kimse değiştiremez senin bakmaya kiyamadigin bir avuç toprak olur onun için güzel yemekler hazirladigin fare yılan böcek vs. Hayvanlara yiyecek olur ve sen bunu kabul edersin ya da ettiğini zannedersin hayat süprizle dolu sen hep iyi olanı güzel olanı düşün kötü düşünme kötüsü olunca direnme kabul et ve onu usulünce uğurlamakdan korkma yaşamak için unutmak için yeni yollar ara yoksa yaşayan bir cesetten farkın olmaz ve şunu unutma SENI ÖLDÜRMEYEN ACI GÜÇLENDİRİR... bunu ogrenmek cok agir bedel ogretiyor insana... herşeye rağmen ELHAMDÜLİLLAH... LA İLAHE İLLALAH
hayatta en sevdiği yakınları uğurlarken de en önde oluyor olması gerekiyor bu hep böyle olmuştur sadece cenazeyi çocukları mezara indirmez
İç güdüsel olarak yapiliyor sanırım bu birde en sevdiklerin seni gömüyor böyle bir gerçek var
Mefta aşağıda korkmasın diye yakınlarının attığı topraklar ona yakınlarını hatırlatır ve güç veriri, ne diyom lan ben :)
toprağı bol olsun diye
Toprağı bol olsun iyi bir temnni değilmiş ama nihat hatıpoglu öyle demişti gayrı müslimlere söylenecek bir sözmüş
:)))))
Bizde "toprak başına" diye bir deyiş vardır. O durumu çok iyi açıklıyor
Sevdikleri ile alakası yok isteyen sırayla atar yakından uzak akrabaya doğru gider genelde biri yorulunca öbürü devralır küreği
Öldüğüne tanık olsun kabullensin diye
Kim atarsa atsın giden gitmiş :D
Çünkü onu gömmek onu sevenler düşer
son görev rahmeti bol olsun diye
Toprağı bol olsun diyedir heralde
Hep merak etmisimdir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?