Medeniyetinin temellerinde Afrikalı insanların kemik kalıntıları olan #Avrupa, sömürgecilik faaliyeti ile birçok devleti sömürmüş, kendi refahını zenginleştirirken sömürdükleri bölgelerdeki insanları ise aç bırakmıştır.
Sömürgeciliği ilk başlatan ülke #Portekiz'dir. Portekiz, #İspanya ile 1494 yılında #Tordesillas Antlaşması imzalamıştır. Bu antlaşmaya göre, okyanuslar da dahil dünyanın bir yarısını Portekiz, öteki yarısını ise İspanya sömürecektir.
Portekiz, #Afrika kıyılarına keşifler yapmıştır. Portekiz sömürgeciliğini başlatanlar arasında önemli bir yer tutan Denizci Henry'in yanındaki bilim adamı Azurara'nın anlattıklarına göre bu keşiflerin nedeni; Afrika'da Hristiyanlığı yaymak, varsa #Hristiyan birliklerle ticaret yapıp ileride olası bir savaşta müttefik olarak çağırmaktır. Ancak #Lizbon'daki limanlarda Afrika'daki insanları köle olarak satmaları, durumun sadece misyonerlikten ibaret olmadığını göstemektedir.
HİSPANİOLA ADASI'NDAN GÜNÜMÜZE KADAR GELEN BİR YERLİ YOK #Hispaniola Adası, Kuzey #Amerika'da bulunan ve 1492 yılında Kristof Colomb'un keşfetti bir adadır. İspanyollar, bu adaya geldeden önce nüfusu 300 bin kadardı. İspanyollar geldikten sonra, 1508 yılında adanın nüfusu 60 bine düştü. 1548 yılında ise adanın yerlilerinden sadece 500 kişi kaldı. Günümüzde ise Hispaniola Adası'ndan gelen yerli yok. YÜZ BİNLERCE İNSANI KATLETTİLER Portekiz ve İspanya'dan sonra, #İngiltere, #Hollanda, #Fransa, #Almanya, #İtalya gibi Avrupa ülkeleri de sömürgecilik yarışına girdi. Bartolomeo Dias'ın 1487 yılında Ümit Burnu'nu aşarak #Hindistan yolunu açması, sömürgecilik faaliyetinin Hindistan'a kadar uzanmasına da neden oldu. O dönemde ise sömürgeci hırsız ve katliamcı devletlerle #Osmanlı İmparatorluğu mücadele içine girdi. Ayrıca o dönemde, Osmanlı süper güç olmasına rağmen hiçbir devleti sömürmemiştir. Çünkü #İslam'da sömürmek ve zarar vermek yasak. Amacı İslam'ı yaymak olan Osmanlı da sömürgecilk yapmamıştır.
Biliyordum.
İlk defa duyuyorum.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Hispaniola Adası'na karşı yapılan caniliği ve katliamı biliyor musunuz?
Osmanlı devlet ganimeti hanlar ve saray dışında bir yere gitmez idi. Sanayi devrimi konusunda ilerlemiş bir devlet değildi. 12-13 maden ocağında yoğun olarak bakır gümüş çıkarılır idi. (Değerli şeyler diye kabul edilecek madenlerden)
25 e yakın fabrikanın 5-6 kağıt, 4-5 tüfek ve mermi (gülle), 10 a yakın halı fes giyim kuşam fabrikaları, 2 kundura fabrikası vardı. Onun dışında birkaç tane daha vardı ama tam hatırlamıyorum. Yani kaynağa lazım olacak kadar fabrika yok idi.
Uzun uzun sömürgecilik başlangıç nedenselliğine girmeye gerek yok.
Hayır, bilmiyorum. Adan ilk keşif yerlerinden biri olduğunu biliyorum sadece..
Tam ayık değilim. Hatırladığım kadarı ile Kızılderililere Hintli anlamına gelen birşey ile seslenirler imiş.. hatta o isim hala kullanılıyor imiş.
En İyi Cevaplar