İşveren /Çalışan /Müşteri İlişkileri?

Günlük yaşam içerisinde sıklıkla alışveriş içerisinde oluyoruz. Bu ev eşyasıdır, gıdadır, kitaptır, giysidir, kozmetiktir vesaire... Ve bir mağazaya girdiğimizde orada mutlaka satış görevlileri ile, kasiyerler ile karşılaşırız. Bu görevli insanlar bazen müşteriye görevi gereği oldukça nazik, kibar davranır. Bazıları da müşteriye maalesef oldukça kaba tavır sergiler. Bu noktada biraz iyiniyetli düşünmeye çalışarak o insanların emeklerinin karşılığı olmayabilen düşük ücretlerle çalıştığını hatırlarız. Bu çalışan insanların yöneticilerinin onları payladığını, azarladığını, belki bu bu sebeple bunu ister istemez müşteriye yansıttıklarını düşünürüz. Bu noktada anlayış göstermek elbette mümkün. O insanların emeklerine saygı duymak da... Fakat...

Ben bir müşteri olarak böyle bir tavır ile karşılaştığım zaman, mecbur kalmadıkça bir daha o kurumdan alışveriş etmeyi gerçekten tercih etmiyorum, ayaklarım geri geri gidiyor. Hiçbir hizmet görevlisi insana tepeden bakmam, ona kaba davranmam, nazikçe isterim, teşekkür ederim, güleryüz gösteririm. O her şeyden evvel bir insandır çünkü. Ama bunlara karşın zaman zaman tam aksi yönde bir karşılık almak haklı olarak zoruma gidiyor.

Şimdi sormak istiyorum. Eğer bu insanlar yöneticileri ve emeklerinin karşılığını almamaları sebebiyle böyle bir ruh hali içerisinde oluyor iseler, kurum sahibi bunun onlara müşteri kaybettirdiğinin farkına varmıyor mu? Halbuki çalışanını hem psikolojik hem de emeğinin karşılığı olarak memnun etse, bu memnuniyet müşteriye de yansıyacak ve müşteri o kurumun hizmetini tekrar tekrar almayı tercih edebilecek.

Aramızda var mı bu pozisyonda bir arkadaş? Varsa çalışanlarına nasıl davranıyor? Kötü davranıyor ise sebebi nedir?
İşveren /Çalışan /Müşteri İlişkileri?