Tanımadığınız bir insanın veya insanların dış görünüşü, giyinişi, davranışları ona karşı ön yargılı olmanıza sebep olur mu? Hemen kendi aklınızda fikir oluşturup, ona göre yargılama yapar mısınız?
İnsanların dış görünüşleri, onlara yüklediğiniz anlamın değişmesine yol açar mı? Ön yargı oluşur mu?
Kişi dış görünüşü ile değil iç güzelliği varsa zaten kıyafet olarak olmasa bile tavır ve davranışları ile belli eder kendini eğer dışardan gördüğümüz şekilde yargılayacak olsaydık bu şu anki yaşadığımız devirde özellikle çok büyük sorunlara yol açardı ama ilk yapılması gereken şeyin empati olduğu kanısındayımdır her zaman onun duyguları , yaşadığı ortam ve ve çevresii bunu gerektiriyor olabilir ama belkide aradığın herşey ondadır bunu öğrenmek bu gizemi çözmekte illaki sana bağlıdır ayrıca bir arkadaşımız yazmış bir dilenci yere düştüğünde kaldırırmısın diye kesinlikle kaldırırım öncelikle insan olduğu için kaldırırım yardım etmek saygı duymak karşındakinin dilenci bile olsa bunu neden yaptığını anlamadan yargılamak yakışmaz çünkü ha tabi dilenci olarak bazı çakallar var onların hepsi için geçerli bir söz değil bu ama önce insan olması lazımmmmm
Aslında bu iyi bir şey. Birini ilk kez görüyorsak beynimiz, o kişinin tehlikeli olup olmadığını analiz etmeye başlıyor. Bu bize geçmişteki atalarımız tarafından aktarılan bir özelliktir. Doğada, tehlikede olan atalarımız yeni bir hayvanla ya da tanımadığı insanla ilk kez karşılaştığında onun bize zarar verip vermeyeceğini sezmeye çalışır. Bazen tüylerimizin diken diken olması ve irkilerek uyanmamızda Primat atalarımızdan bize mirastır. Misal fotodaki insana ilk baktığınızda ne hissediyorsunuz bilmiyorum ama o bir katil. Bende de olumsuz bir izlenim bıraktı. Beynimizin fikirler üretmesi gayet doğal ve olumlu bir süreç.
Mütevazi giyinen insanlara daha bir sicakkanliyim ama beni anında sogutucak hareketler yapıyorlar. Dışarıdan hareketleri hoşuma gitmeyince önyargı ister istemez oluyor. Ama bunun doğru olmadığını gördüm. bir hocam vardı dışarıdan çok havali duruyordu zamanla abla kardeş gibi olduk ve hiç ama hiç öyle bir insan olmadığını gördüm. Önyargılarımızı aşmak şart 😏
Ne yazık evet, etkiliyor. Ancak ilk izlenimde. Daha sonra iletişim kurunca net bir kanıya varabiliyoruz: söz konusu kişiyi sevmek ya da sevmemek. Karşımızdaki iyi biriyse ve biz hala ilk evrede kaldıysak şekilci biriyiz demektir ki bu çok kötü psikososyal bozukluk.
Benzer karakterde ve giyim tarzında iki kişiden güzeli/yakışıklıyı daha az güzel/yakışıklıya tercih etmezsiniz yani :D Güzel bir mekanda kahveni yudumlayarak oturuyorsun, 1er dakika aralıklarla 2 kişi geldi ve senle tanışmak istedi birisi çok güzel/yakışıklı diğeri çirkin itici bir tipde hangisinin o anda daha fazla şansı var seninle tanışıp arkadaş olmak için? İki kelimeyle kimseyi hayatına dahil etmez misin? Edersin edersin ne kadar kazık yesende etkileşim önemlidir ve klavyede yazmak kolaydır. İstersen kitap yaz ama yinede gözün aldatıcılığına kanmaktan kurtulamazsın. Online dünyada tipini görmeden birazda olsa karakterini öğrenebiliyorsun belli ölçeklerde, yorumlar ona göreyse saygı duyuyorum ama dış dünya farklı azizim. Sonuçta bana değil herkes kendine yalan söyler. :D
Bu soruya hayır cevabı veren yalan söylüyordur. Güzel, estetik, uyumlu ya da ölçülü olan şeylere meyletmek insanın doğasında vardır. Bu yüzdendir ki güzel bir kızın yakışıklı bir erkeğin başına gelenlerde "Vah canım ne güzel de kızmış!" ya da "Gitti dalyan gibi delikanlı" denir. Güzel insanlara daha çok üzülüyor insanlar özetle.
İnsanların dış görünüşleri, ne giyindiklerine göre bir yorum yapmak doğru olmaz. Dış görünüş, giyim insanlar üzerinde doğru intiba bırakmak için önemlidir. Ama yeterli değildir. Hangi markayı giydiğinizden çok o kıyafeti giyen insanın karakteri, kişiliği daha önem kazanmaktadır. Kişilik ve karakter olgusu insanı insan yapan özelliktir. Giyimde bu unsurlar olduğu zaman önem kazanır. İnsanlar ile konuşmadan, tanımadan ön yargılı olmak yanlış bir intiba edinmenize neden olabilir.
Kesinlikle evet. Önemli olan iç güzelliktir ama her ne olursa olsun insanın bedenine bakması gerekir. Kalbi güzel diye de 100 kilo 1.55 boyunda birine normal bir anlam yükleyecek değilim. O kişi benim gözümde bakımsız üşengeç ve hantal biridir. Ve bu tür insanları da hiç sevmem. Arkadaşlık etmek bile istemem açıkçası Yüzü çirkin olur ona sözüm yok.
Bakımsız olması saçma davranışları evet ön yargı oluşturur giyim önemlidir tabiki ama son stil giyinecek diye de bir kayde yoktur yakışanı giysin temiz olsun konuşmasını ve karşısındaki insana nasıl davranması gerektiğini bilsin bütün ön yargılarımı kırarım..
İnsanlar çekici görünüşe sahip insanlar etrafında toplanır. Çekici görünüş, buradakiler inkar etseler de insanları (yapılan araştırmalar da bunu gösteriyor) ilgi çekici kılıyor. Bir odaya girdiğinizde oradaki en estetik kişiye beyniniz yoğunlaşır. (hyr demeyin) Yine görünüşü iyi olan insanlar görünüşü iyi olan diğer kimselerle yakınlaşmak istiyor. Ve dış görünüşü bakımlı bir insanla pasaklı biri yan yana getirilirse görünüşü iyi olanı tanımak isteyeceksinizdir. Bunu kısaca iyi genlere sahip kimselerle birlikte olmak gibi ilkelce bir davranış olarak yorumlayabiliriz.
Dış görünüşe göre yorum yapmak mesela çarşaf giyen bir kadın görürsem onun muhafazakar olduğunu düşünürüm, takım elbiseli bir erkek görürsem muhtemelen iyi bir işi olduğunu düşünürüm şeklinde. Yani giysileri bir fikir verir onun yaşamına ve kendisine dair, ama onu ne bir sınıfa koyarım zihnimde ne de daha aşağı görürüm kendimden...
Gecmiste yaptim ama simdi kesinlikle yapmiyorum. Ancak soyle de birsey var ki; eskiden efendi gorunumlu erkeklere inaniyordum artik efendi gorunen ama p. c olanlari hemen seziyorum ve hakli da cikiyorum. Dedektor gibi oldum. Bir tek onlarda bu gelisti... :D Bu da on yargi mi bilmiyorum.
*Çok guzel bir soru* bence çoğu insan kafasinda bir sekil ve imaj belirliyor konuştuğu ama hic gorusmedigi kişiye karşı. Bu yüzden, bu hic basima gelmedi! Diyemem. Ama o kisiyle görüşmeyi sürdürdüm, asla dis görünüşü yüzünden onunla iletişimimi kesmedim. Ama, bunu sese cok fazla anlam yukleyen erkekler yapiyorlar.
maalesef evet neden maalesef diyorum çünkü toplumda belli bir standartlar var ve gün geçtikçe değişiyor şimdi ki giydiğimiz kıyafetler 80 li yıllarda garip gözükebilir pek ön yargı olmaz ama 80 li yılların kıyafetleri günümüz de giyse karaktere kadar ön yargıya varırlar..
Dış gorunuse gore kesinlikle insanlari yargilamamak lazim tam tersi hatta gosterisli giyinen kisiler bilgili insanlar degildir bu yuzdende gorsellige onem verir. Bilgili kisilerde rahat giyime onem gostermez free cool takilirlar. Sohbet ettikce anlasilir bilgili kisiler
'' kaliteli bir soru sormuşsun tebrikler'' bazen dış görünüş yanıltıcı olabiliyor mükemmel giyimli birisinin içinde farklı bir ben.. sıradan giyimli birisinin içinde ise farklı bir ben olma ihtimali yüksek.. kısaca bu papaz kaçtı oynamak gibi bir şey direk:)
tam yerine yazmis burada her kiz yakisikli erkek ariyor yakisikli olmayana selam bile verilmiyor bunu erkekler öyle yapmaz daha cok kizlar yapiyor heleki türk kizlari hayatimda kendini bukadar beyenmis kizlar görmedim türk kizlari gibi bakmayin dizilere falan bakinca agladiklarina tipe göre insana selam verip vermeyenden ne kendine hayir gelir nede baskasina
Bir insanın giyimi kuşamı, davranışları Olumlu ya da olumsuz bir ön yargı oluşmasına neden olur. Mesela, bakımlı insanları ilk gördüğümüzde beğeniriz ve kendisine saygısı olduğunu düşünürüz. Bu tam terside olabilir. İnsanlar herzaman görünüşleriyle ağırlanır, kişilikleriyle uğurlanır.
Insanlarin dis gorunusu ile bir anlam yuklenirmi bilmem bence fazla gereksiz olur ama elbette bir intiba olusur ki bu ezelden beri vardir Hoca Nasrettin bile ye kurkum ye demistir ki haklilik payida vardir ama dis gorunusu ile tanisabildigim bir insan icin aklimda ne bir yargi ne bir anlam karmasasi olusmaz... belki ilk anlik bir senpati veya ilk anlik bir negatiflik hepsi bu :)
Evet küçükken açardı açıkcası: Uzun saçlı küpe takan erkeklerin gay ; açık saçık giyinen aşırı makyaj yapan kadınların canım kardeşim olduğunu düşünürdüm. Ama büyüdükçe ve olgunlaştıkça ne kadar çocukca ve salakça bir düşünce olduğunu gördüm. Dış görünüşe göre yargılamam kimseyi
Burada dış görünüş önemli değil falan diyenlerin çoğu karşısına bir insan gelince dipten tepeye süzerler. Fiziksellik ön yargıda önemli bence sonuçta karşımızdaki birinin iyi biri olup olmadığını tanımadan göremiyoruz. Tanıdığımızda zaten ön yargılar kırılıyor.
şimdi çok şık giyinmiş bir kadın ile erkeğin bıraktığı intiba ile dilenci gibi giyinmiş bir kadın ile erkeğin bıraktığı intiba arasın da dağ gibi fark vardır. o yüzden kesinlikle bir ön yargı oluşturur. dilenci gibi derken amacım kesinlikle dilencileri ya da maddi durumu iyi olmayan insanları küçümsemek değildir çünkü haddim değildir.
Öyle bir zaman oluyor ki, tahsili amerikalarda yapmış, son derece şık ve topluma yakışan bir adamın karakteri 5 para etmiyor. Yine öyle zaman oluyor ki, toplumdan dışlanmış üstü başı kir içinde evsiz bir abimiz sizinle kuru ekmeğini paylaşıyor. Karakter dış görünüş meselesi değil, adamlık meselesidir.
Bu soruyu sorduğuna göre senin bazı kişilere ön yargın var. Her insan her insanın kafa dengi değildir. Rahatsız ediyorsa uzak durcan, insanları olduğu gibi kabul etcen. Ben şahsen sevmediğim insanlarla çok konuşmam ve sadece onlar konuşmak isterse konuşurum bukadar daha çok arkadaşlık ilişkilerimi onların yönünde geliştirmek istemem. Ama selam vermektende kaçınmam bir insan bir insana her daim selam vermesi gerektiğini düşünen bir insanım. Ama bu kişiden kişiye değişir bazıları kabul eder bazıları etmez. Kısacası sana kaldı karar vermek.
Önyargı ile ifade ettiğin senin tanışmamış olduğun biri hakkında erken karar vermek. bir insan diyelimki böyle bir karar verdi, bikere yanlış olmasına rağmen bunu etrafındakilere fark ettirmemesi en doğru davranış , mesela yakın arkadaşları olsun veya tanıdıkları kişilere belli etmesin. Eğer biri hakkında merak hissediyorsa ona göre kişiyle iletişime geçip merakını gidermesiyle zaten bu önyargıdan kurtulmuş olur ve aynı zamanda alışkanlık halinden çıkmaya başlar. Önyargılı olmak iyi bişey değil eninde sonunda bir yanlışlıkla bir insanın kendisinin kötü hissetmesine sebep olabilir.
Önyargılıyım evet insanları sevmem ne giydikleri, tavırları beni ilgilendirmez önemli olan insan türünden olup tamamen yozlaşmış ve en tehlikeli yırtıcı hayvan türünden olmaları. Bir canavara kuzu postu giydirsende, canvarlığını gösterir. İlk fırsata seni parcalar.
ben yapmıyorum. ama günümüzde insanlar ne yazık ki etiket peşindeler. etiketi iyi olsun içi boş olsada pek bir önemi olmuyor. dış görünüş sadece reklamdır. iç görünüş reklam olma şansı yok. o kesindir.
ön yargıyla yaklaşmıyorum diyen insanların %99u ön yargıyla yaklaşan insanlardır sokakta yırtık giyinen insanlara bir bakışınıza bakın birde süslü püslü giyinen insanlara bakışınıza bakın dış kadar iç de önemli ama biz içten önce dışa bakıyoruz buna bakmıyoruz diyenler kendisini kandırmasın
tabiki dış görünüşe göre değişir. kimse dilenciyle konuşmak veya yanyana anılmak istemez ama herkes yakışıklı ya da güzel biriyle anılmak ister. Nasrettin Hocanın ye kürküm fıkrası da en güzel eleştiri aslında...
Artık toplumda kişilikten önce kılık kıyafetine göre değer veriliyor. Hele ki maddi yönden biraz da iyi konumdaysa kişiliğide görünüşü de mükemmel insan olarak tabir ediliyor evet maalesef ki ön yargılız..
Kişiden kişiye değişen cevapları var bu sorunun. ben egitimini aldım mesela bu durum insanın alışıla gelşmişliğine göre sekil alır. kimine göre kötü olan kimine göre normaldir. o yüzden bu soru görecelidir.
Görüntüsünden çok davranışları etkiler açıkçası çok ön yargılı yaklaşmam genelde aksine insanlarla kolay iletişim sağlarım ama somurtkan insanları çok soğuk buluyorum ve ister istemez o kişiye yaklaşımım değişiyor.
Dış görünüş davranış giyinis özellikle ilk görüşte çok etkilidir tanimadimadiğin bir cismi bile ilk şekli rengi ve görüntüsüyle yargıların daha sonrasında ise çokta önemli değildir.
Ben lisedeykrn bir kız arkadaşım a Bacağın ne güzel dedim oda tadına bakmak ister misin dedi dizini belimden aşağı vurdu 😕 dış görünüş diyince aklıma o geldi 😕
İnsan içini dışına yansıttığı için evet. Ruh çekimi diye birşey var. Gözlere yansır. Ve sadece ilk görüşten anlarsın, ikinci üçüncü görüşten anlamazsın. O yüzden ilk görüş çok önemli.
İnsanların giyimine göre davranıldığı bir dönem de yaşıyoruz. ne kadar şıksa toplumlar arası o kadar değer görüyor. farklılıklar zincirinin son halkasıyım ben.. giyimden öte karaktere önem veririm.
Dış görünüşü değil ama davranışları ön yargı oluşturur. Birinin nasıl biri olduğunu bilemem ama onu gördüğüm dakikada bana uygun olup olmadığını anlarım, notunu veririm. *Gecen bol olsun.*
3 yidlir aşırı derece de dışarıdan tepkiler alıyorum.. beni tanımayanlar farklı düşünüyor tanıyan da ilk gördüğümde böyle biri olacağını düşünmüyordum falan diyor 😂
Yalan yok önceden oluyordu hemde bayağı bir oluyordu ama yine bayağı uzun zaman oldu artık yok yani dış görünüşe göre yargılamıyorum kimseyi zaten doğru olanda bu.
Genelde bu bana oluyor :D cok soguk ve ukala göründüğümü söylerler ilk başta ama tanıdıktan sonra alakam olmadığını diyorlar. Ben pek ön yargı yapmam ilk gördüğümde
Yani insan her nekadar ben ön yargılı değilim öyle bir şey yapmam dese de ilk gördüğünde mutlaka insanı dış görünüşüyle yargılar az da olsa bu doğanın kanununda var
önyargı ilk anda tabiki olabilir ama şunu bilmelisin ki onda da bir önyargının oluştuğudur nasıl kurtuluruz bu yargıdan bir tebessüme karşılık gelen ilk mimik hareketi ele verir kendini bunu denemelisin
Valla normalde yapmm dış görünüşle yargılamam ama geçen arkadaşın kuyumcudaydım. bir teyze geldi üstü başı batmış nerden çıktı bu diye benim ve arkadaşın aklından geçmiş yalan yok. Kadın 20bin tllik altın aldı ya 😃
En İyi Cevaplar