ALLAH insana bir akıl vermiş ve irade vermiş demiş ki kulum beni kendi bulsun bana yönelsin ve benim rızam için ibadet etsin. Bu dünyada istediğimizi yapabiliriz başkalarına zarar vermediğimiz sürece , ben müslüman olabilirim şeriati de kabul ediyorum ama devlette istemiyorum eğer bana böyle giyineceksin böyle davranacaksın bu yapıp şunu yapmayacaksın denir ise ben müslüman olmakdan vazgeçerim. Çünkü iyisiyle kötüsüyle yaptığım her şey benim mükafatımı da ceza mı da alacağım. Başkalarının yaşantısına karışmadıkça beni bir tarz yaşantıya zorlamak veya insanları dinlere göre yaşamalarına zorlamak tamamiyle kabul edilemez. Kimse 4x4 lük müslüman da değil. Ayrıntıya girersem emin olun ülkede müslüman kalmaz ama daha fazla uzatmak istemiyorum.
Panpa laik olan devlet, bu ne demek? Yani devlet vatandaşını hangi dinden olduğuna göre yargılayamaz. O devletin vatandaşlarına bir dini kimlik biçemez demek. Yani benim vatandaşın ister müslüman ister başka bir dinden olur, ister inançsız olur ben buna bakmam yasa önünde hepsi eşittir demek. Kişileri ilgilendiren bir konu değil laiklik. Dolaylı yoldan ise şöyle ilgilendiriyor, devletin belirleyeceği resmi dine inanmayan kişileri güvence altına alıyor. Ya da devletin belirleyeceği resmi mezhebden olmayanları güvence altına alıyor.
Laiklik hangi kitabı okuduysam din ve devlet işlerinin ayrılması olarak geçer. Laik insan müslüman olamaz mı dersen. Neden olmasın ki? Olabilir tabiki. O kadar müslümanım deyip islamdan bir haber insan varken. Devlet işleriyle dinin ayrılmasıni isteyenlerde müslüman olabilir. he ne derece olur onu bilemeyiz. Beni de bilemediğiniz gibi. gerçekten özgürlüğü savunabilen birisi islamı da savunuyodur genel olarak zaten. İslamda zorlama yok bilirsiniz. zamane müslüman örneklerine bakmayın siz.
@deliyürekliadam peki o zaman şunu bana açıklar mısın? Yani bu ayeti bana tefsir edebilir misin? Ben tefsir okuyorum. Ayetin başı sonu ortası bir bütündür. indirilme sebepleri sebebi nuzul dediğimiz bir olay vardır. Biri ben kafirim demedikçe ona kafir diyemiyeceğimizi de söyleyen din bizim dinimiz değil mi? Bu ayetteki Allahın hükümleri derken neden bahsediyo peki. Devlet işlerindeki hükümler mi? Laiklik nedir peki? Laiklik devletin yönetim şekli. özgürlüğü savunan devletteki farklı dine mensup olan insanlara adaletli davranmayı esas alan bir konu. Bak ben laik değilim. Ama laik olan birine kafir veya müslüman olamaz diye bir hüküm koyduğunuzda sizde Allahın verdiği hüküm dışına çıkmış olursunuz. Ayetleri güncelleyerek anlamalıyız. Devletimiz cumhuriyeti savunanlara da imansız deniyo yeri geliyo. önce bu iki kavramı ayrı ayrı anlamalıyız. sonra bakalım kuran bize başkaları hakkında hüküm koymamıza izin veriyor mu? Allah Kuranda hüküm olarak içkiyi de haram kılmış. Namazı farz kılmış.
@deliyürekliadam Eee içki haram hükmüne sahip içen imansız mı? Namaz farz hükmüne sahip kılmayan imansız mı? İmansız ve günahkâr arasındaki fark çok ince bir konu başaramazsanız Allahın izin vermediği bir konu hakkında siz hüküm uydurmuş olursunuz ben uyarmak istedim gene fikir size ait.
Allah direk kafir diyor gerisi senin idrak yeteneğine kalmış kardeş , bol bol oku belki açılır zamanla idrakın , idare etmek halkın ve toplumun düzenini sağlamak demek yani çok çok mühim bir iş demek , içki namaz oruç zina bunlar özel/ kişisel , idare genel/toplumsal bazda etkilidir , ve telafisi de yoktur , bilmem anlatabildim mi?
Kurandan hüküm çıkarmak senin benim işim değil , alimler veliler hayatlarını feda etmiş ve onlarca kitaplar yazılmış çizilmiş iken şimdi kendi aklınızca hüküm çıkaramazsınız şaşarsınız ve de günaha girersiniz ki sizi uyarıyorum çok hatalı düşünüyorsunuz yanılıyorsunuz ! Nasıl bir Allah'a inandığınız konusunda kendinizi güncellemenizi tavsiye ederim maksadım uyarmak ahkam kesmek değil ama okuduğunuzdan mana çıkarmak aklınızı ilahlaştırmaktan öteye gitmez , din ayrı devlet işi ayrı demek ben hayatımın bir kısmında Allahı kabul ediyorum diğer kısmında etmiyorum demektir ! şimdi söylermisiniz Kuranda böyle diyen bir insanın müslüman olabileceğine dair ayet bulabilir misiniz?
@deliyürekliadam İdrak konusuna girersen cıkamamandan korkuyorum. Ayetin bana doğru tefsirini yapamadığın sürece de düşüncelerim değişmez. laik olup müslüman olmayanlar ilgi alanım değil. bir insan müslümanım diyorsa ona kimse değildir kafirdir diyemez. bu islamda böyle. İslamı yanlış öğrenip yanlış anlatmaktan batırdılar yeterince. açık fikirle değil sürekli at gözlükleriyle ayet okumayın. başına sonuna iniş sebebine de bakın. yoksa seni bile kafir cıkarabilecek ayetler bulunur. topluma ait olan kurallar artı olarak kul hakkı günahı hariç kimseyi kafir etmez. Allah kimlere apaçık kafir diyor bence araştır. Sen bu kadar tefsir alimi araştırırken oturup okuduğun ilk ayetten bu sonuca varırsan işin sonu iyi olmaz. ben tekrardan diyorum ben uyarımı yaparım. Bu benim tebliğ görevim. Gerisi karşı tarafa kalmış dinde zorlama yapmam.
@deliyürekliadam Cok fazla gerici bir düşünceye sahipsiniz sizinle tartışmayı bu konu hakkında özellikle burda hiç istemiyorum. Ben tefsir için özel eğitim alıyorum. Kuran sadece alimlere velilere değil tüm insanlığa indi. çalışarak araştırarak herkes anlar. Düşünmek esastır. Bence o gözlükleri açarak bakın derim. Ama sizin düşüncenizde olanlar bunu anlamamak için artı bir çaba sar ediyo malesef
Laiklik itikadi bir konuya giriyor kavrayamıyorsun ki , içki zina vs müslüman için günah evet tamam , eeee laiklik itikadsızlık demek , bozukluk demek yani ben işime gelirse Allahı bilirim uyarım ama işime gelmeyen yerde de Allah kusura bakmasın hiç dilediğim içimden geldiği gibi yaşarım demek , bu müslümanlık mı , teslim olmak mı , Allahı kabul etmek mi oluyor? hayır nasıl bir Allah'a inanıyorsunuz hayret ediyorum bir de tefsir okuyorum diyosun Kuran okudun mu ki hiç :)
@deliyürekliadam Birincisi konuşman ve hitap tarzında notun o kadar aşağıda ki. Birine kolayca kafir demek bu kadar kolay olan bir insan bana neler der tahmin edemiyorum. O zaman siz inandığınız dini ben inandığım dini yaşayalım ve er geç ortaya cıkar hakikat. Ben kafirim demedikçe birisi ben kimseye kafir demem. bitmiştir. başka açıklaması yoktur. Sizde önünüze gelene sarıp laf yetiştirin. Bakalım sonunda kim gülecek. Bu bakış açısıyla pek ilerleyemez hep geride kalırsınız üzgünüm. sizi ikna etme çabasına girmeyeceğim çünkü siz nerdese beni de tekfir edeceksiniz. bu size cok basit olmuş artık. Allah doğru yola iletsin hepimizi.
Ben bukonuyu çok fazla düşünüyorum. Laik oluyoruz modern oluyoruz. İleri ülke oluyoruz. Özgür oluyoruz. Ve bütün bunları savununca bitek müslüman olamıyoruz..
@deliyürekliadam şimdi niyetim siyaset yapmak değil ama adam bunu savununca dini kullanıyorlar diyorlar. Muhalefete bakıyorum. Hepsi alkolik, açılmış saçılmış fazla rahat ve geniş insanlar. Eski osmanlimiza bakıyorum adamlar savaşları inançları sayesinde almışlar hep. Hep Allahım Allahım diyerek. Sonunda hepimiz aynı cennete talibiz. Sorsan hepimiz Müslümanız. Ama yok. Bunda bir yanlış var. Rahat olalım derken müslümanligimizdan oluyoruz. Yobaz dediğimiz, gerici dediğimiz, tutucu dediğimiz insanlar aslında belkide en doğrusunu yapıyordur.
@deliyürekliadam öyle demiyor işte bende onu diyorum. Misal, başkalarının topraklarına giriyorsun savaş açıyorsun. İnsanların canına kastediyorsun. insanlar kendilerini savunduğu zaman kafir oluyor. Kim haklı. Toprağını savunan mı aç gözlü savaş açan mi? Doğruluk görecelidir. Fazla göreceli. Bunları düşünerek delirebilirim
peygamberimiz 4 sebeb olmadıkça savaşa asla izin vermemiştir bunlar; -meşru müdaafa -barış antlaşmasının bozulması -elçilerin öldürülmesi -düşmanla işbirliği
paranormaall tevhid akidenizi düzeltin gerisi zamanla olur allah ne kapılar açar sizi feraset ehli yapar allahın nuruyla bakar kavrarsınız öyle sadece tanrıya inan iyilik yap ile olmuyor deli yürekli adam sendende allah razı olsun yorumlarını sürekli okuyorum
cümlemizin inşaallah akidesi doğru olan kimseyi hiç kimse yoldan çıkaramaz saptıramaz bu öyle bir lütufdur ki çok az insana nasip olur tahkik bir iman allah cc kuluna en büyük nimetidir
Paranormal bu dünya güç dünyasıdır güçlü olan müslümanlar iken yani Osmanlı iken dünya rahat nefes almıştır adalet ile , ama bak şimdi Osmanlı yok ve dünya özellikle müslüman coğrafyamız yani ortadoğu ne halde? Bunu o zamanında Osmanlıdan tirtir korkan vahşi Batı ve avaneleri yapmakta , şimdi anladın mı zamanında neden Osmanlının dünyaya açıldığını , savaşlar yaptığını aslında konu çok derin keza burda maksat da pek hasıl olamayacak biliyorum ama inan ya iyi hükmedecek ya kötü ! Biz iyiydik bak şimdi kötüler neler yapıyor coğrafyamızda kaldı ki duymuşsunuzdur mutlaka yunanistanda bile nerde o eski Osmanlı zamanındaki günlerimiz refahımız diyenler çıkmıştır sizce bu tesadüf müdür ! Allahın emir ve yasaklarından daha adil barışçıl hiç bir sistem düzen kanun tanıyamaz müslüman olan bir kimse ! Hayırlı geceler dilerim Allah bizi idrakı geniş ve kuvvetli kullarından eylesin inşallah !
Laiklik devlet görüşüdür. Vatandaşlarının din özgürlüğünü ve devletin sağladıklarının din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın eşit bir şekilde dağıtılmasını garanti altına alır.
Laiklik herhangi bir inanca sahip birisinin inancını yaşama özgürlüğünün garantisidir.
Bir insan hem laik hem müslüman olamaz. İslam devletinde tüm yurttaşlar din, vicdan ve ibadette zaten özgürdür. İslam zulum dini değildir. Laiklik islama hiçbirşey katmaz. Laiklik adı altında Türkiyede yıllarca başörtülü kızlar okuyamadı, laikliğiniz batsın.
Laiklik din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması demektir islamiyet ve bütün dinler ise ahlaki yasalarla toplumları düzenli bir şekilde bir arada tutmak ve vicdanlı güzel insan yaratarak toplumlardaki asayişi sağlamayı amaçlar günümüzde ise bunları devletleri yazılı anayasaları sağlamaktadır.
simdi bizim ulkemizde dini tam anlamiyla yasamiyoruz. gercek dinde olunmaz herseyi Allahin kurallarina gore yapmalisin Allahin kurallarina aykiri kanunlara uymaman lazim. ama gunumuz sartlarinda olmuyir yani
- Şunları görmüyor musun? Kendilerinin sana indirilene ve senden önce indirilene inandıklarını ileri sürüyorlar da tağuta inanmamaları kendilerine emrolunduğu halde, tağut önünde muhakemeleşmek istiyorlar. Şeytan da onları bir daha dönemeyecekleri kadar iyice sapıklığa düşürmek istiyor. Nisa/60 belki okumak istersiniz
evet. Tağut;Allahın koyduğu ölçüler dışında ölçüler koyan kimsedir laiklik te bir insanın ortaya attığı bir şey... Ben müslümanım müslümansam Allahın ölçülerini kendime ölçü olarak kabul etmek isterim insanın koyduğu ölçüleri değil. Umarım beni yanlış anlamıyorsunuzdur
İslam doğru din değildir diyebilmen için yaradan olman lazım idi dinlerin doğrulayıcısı olma makamında olmadığına göre , yani yaradan olmadığına göre nafile konuştun !
yahu islama göre nuh tufanı 5 bin yıl öne oluşmuştur ve tüm insanların soyu oradan geldiği idda edilmektedri ama bilim ırkların oluşumunun en fazla 60 bin yıl aldığını söyledi günümü insanlarının nuhun soyundan gelmesi imkansız! buna bakılarak bile islamın insan uydurması olduğu görülür dahada söylim mi?
@deliyürekliadam aciz olan sizlersiniz 8 yaşında ki kızları koynuna alan allah bana yiğenimle ilişki yaşamam izin verdi ama size yasak diyen, erkeğe 4 kadına 1 eş düşen, erkeğe 3 miras kadına 1 hakkı veren bir arabın dinine inanmayacak kadar akıllı bir insanım.
@deliyürekliadam ulan inkar ede ede kuranda ayet, hadislerde hadis bırakmadınız. bunu hiç bir din akimi açıklayamıyor çünkü gerçek siz anca "iftira, yok o ayette öyle anlatılmak istenmemiş, bu hadis yalandır." deyin gerçek oğlum gerçek kendinizi yırtsanızda gerçekler bunlar benim aklım var inanmıyorum Tanrıya Şükür!
@paranormaall benim Tanrım kadın erkek eşittir diyor, kadına el kalkmaz diyor, erkeğin ve kadının tek eşi olmalıdır diyor, mirastan hem erkek hem kadın pay almalıdır diyor doğayı, suyu taşı toprağı kirletmeyin emrini veriyor, kadınları kapatmayın gözünüzü kapatın emrini veriyor benim Tanrım bir insan kendisine inanmasa bile eğer o kişi iyi biriyse uçmağa (cennete) gireceğini söylüyor ama arabın Tanrısı allah bunların tam tersini söylüyor! sence hangisi Tanrının sözü? eğer sen Tanrı olsaydın hangisini emrederdin? ben yerin ve göğün tek ve ulu Tanrısı Tengriye inanıyorum diğer sapkın inançlar umrumda değil.
En İyi Cevaplar