El ele tutuşmak ve karşı cinsten biriyle tokalaşmak günah mı? Arkadaşla biraz lafladık ta bugün kendısı bu tip şeylere cok dikkat eden birisi bir bayan kendısı ve karşı cınsten biriyle tokalaşmak ve ya ele ele tutuşmak falan kısacası bunlara dıkkat edıyor ve günah oldugunu bunlara bizlerinde dikkat etmesi gerektiğini söylüyor kısacası flört dönemi ve sevgililik kavramının ınsanın hayatında olmaması lazım. Sizin düşünceleriniz neler bu konuda dışardan bakanlar cok yardırgıyor bunu ama hakikat bu ki görmezden mi geliyoruz biz insaoğlu olarak bazı şeyleri acaba? Gelin tartışalım biraz bunun üzerinde hakaret etmeden kimse kimseye!!!
Cevabın nedir?
+1 yılBu tarz bir düşünceye pek katılamıyorum. Şöyle ki;bir şey ne kadar yasak/günah olarak tanımlanırsa o şey o kadar güzel görünür, cazip gelir. İnsanlar da bu tarz şeylere günah dedikçe daha da bozulan bir yapı haline çekiliyoruz. Evet dinimiz zinayı Ve ona yaklaşmayı yasaklamıştır. Fakat bu yaklaşma durumu el ele tutuşmak, gözlerinin içine uzunca bakmak ya da tokalaşmak gibi şeylerden dolayı değil daha farklı bir yaklaşmak anlamında kullanılmıştır. Ne yazık ki çoğu kişi kulaktan dolma bilgilerle bir şeyleri kanıtlama çabasına giriyor. Peki soruyorum kaçı mealini baştan sona okuyup hakkında düşündü? Bir de insanlar eskiden böyle miydi, kimse birbirini görmeden evlenirdi falan diyorlar. Peki soruyorum o zamanın şartlarıyla bu zamanını aynımı ya da peygamberimizin döneminde? Ya da şimdi bu şekilde evlenenlerin kaçı gerçekten mutlu? Sen karşındaki kişiyi düzgünce tanımadan hayatını her şeyini birleştirme yoluna giriyorsun, kaç tanesi gerçekten birbiriyle uyumlu (düşünce olarak)? Ve bazıları var ki bunlara inanıp bunlara hiçbir şekilde dikkat etmeyen. O kişileri Zaten Allah ıslah etsin, sözde dinen her şeyi mükemmeldir faaliyette sıfır. Ha bir de şunu merak ediyorum, sizler ele ele tutuşmanın, tokalaşmanın günah olduğunu söylüyorsunuz Peki buna gelene kadar dinimizin temel ibadetlerini yapıyor musunuz, gıybetten uzak duruyor musunuz, yalandan kaçıyor musunuz, güvenilir misiniz? Çoğu dikkat etmiyor Ve hala dinimizi tanımadan Aslı olmayan yargılarda bulunuyorlar. Dinimiz zorlaştırıcı değil tam tersi her şeyde kolaylaştırıcıdır. Kesin çizgiler vardır Ve buna uyulmalıdır ama ucu açık bırakılmış bir çok konu da vardır. Herkes biraz daha araştımacı olup düşüncelerini ortaya koysa en güzeli olur.
179 Yorumla- +1 yıl
Hayır kesinlikle öyle bir şey demiyorum. Sadece dini tamamen bilmeyen insanların bu kadar katı kurallarla çerçeleveyip insanları dinden uzaklaştırmalarının yanlışlığından bahsettim. Yanlış anlaşılmışım sanırım.
- +1 yıl
@FrozensWitch pardon siz kimsiniz?
- +1 yıl
Neyse, Orkun ondan bahsetmiyorum. Beni biraz da olsa tanıyorsun Zaten. Sadece insanların dinden bu şekilde korkutulmalarını yanlış buluyorum. Tabi ki günah var Ve bunları bilmeyen insanlar atıp tutuyorlar. Tanımadığın insanla bu şekilde bir iletişime geçmek Zaten yanlış bir durum Ve bunu savunmadım.
- +1 yıl
Sori gençler yaaaa😆
- +1 yıl
Değişik insanlar da var tabi 😀
- +1 yıl
İyi yapmışsın annene sormakla.
En İyi Cevaplar
+1 yılEvet günah gerçekten. Allah'u Telala "Zinaya yaklaşmayın" buyuruyor Kur'an'da. Zina yapmamayı bırak 'yaklaşmayın'. Çünkü insan bir kere bulaşırsa devamı gelir, nefsi onu çeker. Bugün bakar yarın hoşlanır sonra elele tutuşur sonra öper, zamanla zinaya doğru gider. Bu yüzden baştan hiç yaklaşmamalı insan. Akla zina getirebilecek her şeyden uzak durmalı.
Böyle düşünmeyenler olabilir, ama Müslüman böyle düşünmeli, davranmalı.121 Yorumla
sevgili eli tutmak ateşi tutmaktır. Gerisini siz anlayın helalin dışına haram dinimiz sevgili kabul etmiyor nikahlı helali dışında haram arkadaşls falan tutulmaması lazım
31 Yorumla
Bir bayana hiçbir zaman o elini uzatmadan el uzatılmaz, El sıkışmalarida uygunsuz dinimize göre
31 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
21
Cevap
8Cevap
+1 yılÖncelikle İslamda yasak olan ve günah olan her şey insanoğlunun iyiliği içindir. Madem konumuz el ele tutuşmak ordan örnek verelim. Bir kişi düşünelim atıyorum ismi Elif olsun. Bu Elif Müslüman olmasın. Ve bu yüzden istediği erkekle el ele tutuşup görüşüyor. Ancak kimin iyi olup olmadığını bilemiyor çünkü Elif ona çok aşık ve ona çok güveniyor. Bunun sebebi el ele tutuşurken istemeden bile olsa Elifin ona çekilmesi ve onun kötü biri olduğunu bildiği halde ona güvenmesi. Bu durum bilimsel olarak da kanıtlamıştır. Karşı cinslerin tensel temasa girmesi onların birbirleri hakkında mantıklı ve doğru düşünmelerini engeller. Diğer taraftan da Ayşe isminde bir kızımız olsun bu da Müslüman. Müslüman olduğu için erkeklerle tensel temaslara girmekten sakınıyor. Bu sefer de ona çıkma teklifi eden erkeklerin ya ona ilanı aşkt bulunan erkeklerin hangisinin güvenilir hangisinin yalancı olduğunu gözlemleyerek fark edebilir çünkü Ayşe kalbini değil aklını kullanmıştır. Bu da Allahü teala'nın bizim iyiliğimizi isteyip mahremimiz olmayan erkeklerle tensel temasa girmememizi buyurmuştur. Çünkü Allah'ın koymuş olduğu emirlere uyarak bizm için en hayırlısını mantığımız ile seçtik. Sonrasında ise evlendiğimizde el ele tutuşmamız bizim sevgimizi arttırarak aile bağlarını yükselttiği için sevaptır.
Çok uzattım ama lafın kısası Allahü Teala bizim iyiliğimizi ister mutlu olmamızı ister. Her şeyin yeri ve zamanı vardır...21 Yorumla- 8 ay
Ne güzel ve mantıklı bir şekilde açıklamışsın 🌸
+1 yılEl ele tutuşmak zaten haram. Dinimizde flört diye de bir şey olmadığı doğru. İlk gördüğünde beğendin her gün ilk görüşü beklediğin biri olursa ailene söylersin. Haber gönderilir ve tanışma faslı olır ailelerde. Eğer aileler uygun görürse bür iki hafta topluma açık alanda olmak kaydıyla gençler birbirini tanır. Olumlu karara varırlarsa aileler tekrar biraraya gelir ve isteme olur.
32 Yorumla- +1 yıl
İslami çerçevede evliliğe göre böyle olur.
Allah arkadaşından ve onun gibi düşünen kardeşlerimden razı olsun. O kadar az ki böyle düşünen.. İnşallah o insanlara yakışır insanlarla evlenirler. Günümüzde bildiğimiz halde sırf topluma ayak uydurmak için o kadar çok şeyi göz ardı ediyoruz ki bildiğimiz halde.. Ben de ortayı bulmakta çok zorlanıyorum..
41 YorumlaEl ele tutusmak dogru degil bir sey hissetmedigin insana karsi, hani seversin sevgilindir nisanlindir ya da esindir neyse, ama tokalasmaninda gunah diye adledilmesine karsiyim. Sonucta bir selamlasma sekli tokalasmak. El ele 2 3 saniye dokundu diye bunda bir yanlis goren insanin ya da insanlarin kalbi bozuktur. Ona bakilirsa asansore ya da ulasim araclarina binmek, ya da en basitinden bakkala gittiginde para alip vermekte gunahtir. Dokunmasan bile enerji alanin karsidaki kisinin enerji alaniyla temasa geciyor. Kadinlar evden hic cikmasin bu durumda. Insanlari boyle baskilaya baskilaya bu hale getirdiler zaten. Yasak olan daima cezbetti. Tipki Ademin elmayi yiyip yasaga karsi gelmesi gibi. Toplum bu haldeyse yasaklar sonucunda geldi. Aralarindan en bozuklarininda islam ulkelerinden cikmasi ayri bir ironi.
33 Yorumlaelbette bu dikkat edilmesi gereken bir husus ama günümüzde insanlar artik öyle seyler yapiyo ki normalmis gibi bu tokalasmak yanlarinda çok masum kaliyo normal bir selamlasma olarak tokalasma gunahmidir bilmiyorum ama sevgili olarak el ele tutusmak günahtır diye düşünüyorum düşünüyoruz da ne kadar dikkat ediyoruz orası mechul ışte
25 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 3,9b cevap paylaştı.
+1 yılEvet günahtır. Gereğinden fazla bakmakta öyle.
Çünkü bize zinaya yaklaşmayın denilmiş.
Dikkat etmeyin zina etmeyin değil. Yaklaşmayın.34 Yorumla- +1 yıl
Teknik açıdan zaten görgü kuralları gereğince kadın elini uzatmadıkça erkek uzatamaz.
Çok ayıp bir şeydir.
Erkeklerimizin de bir çoğu bu görgü kuralından bir haber.
Ne yazık ki kuzenlerimi geri çeviremiyorum ama yabancı erkekleri geri çeviririm mutlaka. - +1 yıl
Katılıyorum. Bazı şeyleri ailenize anlatmanız en zorudur.
+1 yılEvet dinen gunah ama kizlar kabul etmiyor bunu islerine gelince allah buyuk islerine gelmeuince yobaz gerikafali :D
21 Yorumla
+1 yılDoğru söylemiş bnde karşı cinsten kimseyle tokalasmam. Sevgililikte olmaması lazım ama işte biz inşanlar seytanalra uyup duygularimiza yenik dusuyoruz
11 Yorumla
+1 yılSadece sevgili değil birinci dereceden yakınlığın olan erkeğe bile dokunamazsın sende bir kıza günah.
19 Yorumla- +1 yıl
El öptürebilirsin onlara. Ama onun dışında dokunamazsın hiç kuranı türkçe okudunmu sn?
- +1 yıl
Ne diyeyim oku ozaman orkun manyakmısın dinin kitabın okumadıysan ne diyeyim.
- +1 yıl
Ben üç defa okudum bir faydasını görmedim korkunç resimli. Valla sen bilirsin ☺️
- +1 yıl
İlaç sayılır 👳
- Aile & Toplum konusunda 3,9b cevap paylaştı.
+1 yılEvet dinen öyle tabi buna ne kadar dikkat ediyoruz orası tartışılır
38 Yorumla- +1 yıl
Evet öyle tabi dünyevi olan dini olanın önüne geçmemeli
- +1 yıl
Bende.. fazlasıyla zarar veriyor... gafletteyiz..
- +1 yıl
Ne kadar yararlı olabilir ki en iyisi ibadetlerimizi yapmak mecburi olan ev okul iş vs ilgilenmek.. burası fazla zaman alıyor fazla zaman almakla kalmıyor bizi dinen zayıflatıyor
- +1 yıl
Bendede engelli ama yinede zararlı burası hemde çok..
Evet caiz değil nikah düşüyor sonucta ama günümüz de buna pek takılan yok
22 Yorumla
+1 yılKadın yaşamını o şekilde devam ettirmeyi seçmiş iyi hoş.
Bize karışmasın biz de ona karışmayalım.13 Yorumla- +1 yıl
Ama bu da benim görüşümdü
Farklı bir görüş sunmuş oldum böylece
+1 yılPardon ama sevgili olmadan flört etmeden nasıl tanıyacağız birini?
211 Yorumla- +1 yıl
Saçma. Hele şu tokalaşma konusu... ne yapalım elini uzatan birine el vermemek olur mu sığ gibi
- +1 yıl
Biriyle evlenmek istiyorsan ille flört etmek, cilveleşmek zorunda değilsin.
Bir arkadaşını tanımak için onunla flört ediyor musun? Hayır. Konuşarak tanıyorsun. Veya davranışlarından.
İslam'da taarruf vardır. Görücü usulü de İslam'a tamamen uygun değildir.
Taarruf nedir? Ailece tanışmak veya yanında 3. bir kişi bulunacak şekilde görüşmektir.
Yanında başkası varken flört edemezsin çünkü.
İslam birbirinizi tanımayın demiyor. Bazı şeyleri de evliliğe bırakın, evliliğinizin heyecanı ölmesin diyor. - +1 yıl
@Muallime__ acıklama ıcın teşekkurler :)
- +1 yıl
Bilgiler için teşekkürler fakat bunlar birçok kişinin bildiği şeyler. Peki kaçımız uyguluyoruz? Cilveleşmek ise çok farklı bir şey bence.9 aydır devam eden bir ilişkim var ama bir kere bile öpüşmedik. Elini tuttum gözlerine baktım diye cilveleşmiş mi oluyorum sence? Bizde bazı şeylere dikkat etmeye çalışıyoruz. @Muallime__
- +1 yıl
Rica ederim. Kaç kişinin uyguladığı beni ilgilendirmez. Ben kendime bakarım. Haramdan ne kadar uzak durabiliyorum?
Allah'ı ne kadar seviyorum? Çünkü sevgi sadece dille gösterilmez. Davranışlarla da belli edilir. Birini seviyorsak onun hoşuna gitmeyecek davranışlardan kaçınırız.
Elini tutup gözüne bakmak da flörte girer. Cilveleşme ve flörtün aynı şey olduğunu ima etmedim zaten. Aralarında virgül var gikkatinizi çekerim :)) - +1 yıl
@Muallime__ Düşüncelerinden dolayı takip attım erkek olsanda atardım yani.
- +1 yıl
- +1 yıl
@Muallime__ he yanlıs anlasılmasın dedim simdi okuyunca bir anda:) İyi bari hatırlamana sevındım:) iyi gecelerr
- +1 yıl
Teşekkürler size de iyi geceler.
+1 yılŞimdi bazı şeyleri soylicem burda eksileri ve tepkileri yicem o yüzden söylemiyorum
279 Yorumla- +1 yıl
hakaret tabii ki değil
- +1 yıl
kuranda zaten o kadar çelişki var ve barış dini denilen kuranda kafirleri nerede bulursanız öldürün ayeti herşeyi açıkça ortaya koyuyo
- +1 yıl
Bu konular baya derin aslında
- +1 yıl
Ben Türkçesinden 3 kere bitirdim arapçasından 2 kere
- +1 yıl
değilim
- +1 yıl
O ayet indiğinde savaş vardı kardeşim. Bir ayeti bir sayfadan alıp çekmeyin. Kur'an'ı baştan sona okumadığın çok belli oluyor. O sayfayı tamamen okursan o kastedilen kafirlerin saldırgan kafirler olduğunu görürsün. Okumadığınız kitaba çelişkili deyip durmayın
- +1 yıl
İncili okuyorum ve seviyorum hristiyanlığın bizlere öğretildiği gibi olmadığını farkettim
- +1 yıl
herşeyin üstüne yemin ederim kuranın tamamını okudum
- +1 yıl
Oku ve sev, bizi germez. Ama okumadığın kitaba laf atma mümkünse
- +1 yıl
Kuran tüm zamanlara indirildiyse o ayet bu zaman için de geçerli oluyo
- +1 yıl
Lan okudum diyorum
- +1 yıl
bı dk bak ıncılı okudum sevdın demek bana Şu an komik geldi geçenlerde bir sosyal deneyde gördüm incilde o kadar sacma maddeler var ki yabancılara kuran dıye okuyorlar maddeleri herkes ne kadar barbar ve ılkece ne sacma ne boktan diyor sonra acıklıyorlar bu kuran degıldı ıncıldekı maddelerdi diye. :)
- +1 yıl
O zaman bravo, yarım yamalak okumuşsun :D
2:190 Sizinle savaşanlarla Allah yolunda savaşın. Saldırgan olmayın. Allah saldırganları sevmez.
2:191 Onları yakaladığınız yerde öldürün ve sizi çıkardıkları yerden onları çıkarın; zulüm ve işkence öldürmekten beterdir. Kutsal Mescid’in yanında sizinle savaşmadıkça onlarla savaşmayın. Size saldırırlarsa siz de onlara saldırın. İnkarcıların cezası böyledir.
2:192 Son verirlerse, Allah Bağışlayandır, Rahimdir.
2:193 Zulüm ve işkence ortadan kalkıncaya ve din Allah için oluncaya kadar onlarla savaşın. Son verirlerse, artık zalimlerden başkasına düşmanlık yoktur.
2:194 Kutsal ay ancak iki taraflı gözetilebilir. Ateşkese uymak karşılıklıdır. Size saldırırlarsa onlara aynen saldırın. Allah’ı dinleyin ve bilin ki Allah erdemlilerin yanındadır. - +1 yıl
kardeşim Müslümanların cahil kesmi olduğu gibi hristiyanlardan da cahil kesim insanlar var böyle düşün
- +1 yıl
ilk ayet bakara suresinden bayan zeki
- +1 yıl
Tevbe suresini oku
- +1 yıl
bütün söylediğin ayetler bakara suresi
- +1 yıl
Biliyoruz Bakara suresinden olduğunu, Kur'an bir bütündür. Öldürün kısmını alıp "Kor'on koforloro oldoron doyor" demeyin. Neyin ne olduğu ortada. Nefsinden konuşma, aklınla konuş
- +1 yıl
Bana ağzını eğerek konuşma ayrıca sen niye bizim aramıza giriyosun maydonoz oluyosun öldürün diyo git lan tevbe suresini oku öyle gel
- +1 yıl
Kardeşim ben seninle konuşmak istiyorum o kız gitsin
- +1 yıl
1: Antlaşma yaptığınız müşriklere, Allah ve Elçisi tarafından yapılan ilişkiyi kesme duyurusudur
2:Bu topraklarda dört ay daha dolaşın Bilin ki, Allah’ı çaresiz bırakamazsınız Ama Allah, görmezlikten gelenleri (kâfirleri) rezil eder
3:Bu büyük hac gününde Allah ve Elçisi tarafından bütün insanlara bildirilen şudur: Allah’ın o müşriklere desteği yoktur; Elçisinin de öyle Ey müşrikler, tevbe ederseniz hayrınıza olur Sırt çevirirseniz bilin ki, siz Allah’ı çaresiz bırakamazsınız Görmezlikten gelenlere (kâfirlere) acıklı bir azabı müjdele
4: Bu duyuru, sizinle antlaşma yapmış ve daha sonra bir kusur işlememiş, size karşı kimseye destek vermemiş müşrikleri kapsamaz Onlara karşı olan andınızı süresinin sonuna kadar tam yerine getirin Allah korunanları sever
- +1 yıl
5: (Dört) yasak ayı çıkınca o müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün Onları yakalayın, onları kuşatın, onlar için her gözetleme yerinde oturun Ama tevbe ederler, namaz kılarlar, zekât verirlerse yollarını açın Allah’ın bağışlaması çok, ikramı boldur”
Öldürün denilen müşrikler; antlaşmayı bozan müşriklerdir. Ayetleri dikkatle okursak bunu çok kolay anlarız, birinci ayette açıkça bu bildirilmiştir: “anlaşma yaptığınız müşriklere ilişkiyi kesme duyurusudur” . Buradan anladığımız da bu ölüm emrinin tüm müşrikleri kapsamadığıdır. - +1 yıl
😂😂😂 bişey dicem bekle kız bayan zeki bekle
- +1 yıl
Bekliyorum.
- +1 yıl
Kuranda bazı yerlerde parantez içinde şeyler yazar kuranı hazırlayan kişiler mesela dört yazıyo ya orda onun gibi yasak ayı çıkınca diyo kuranda yasak ayları çıkınca demiyo fazla olsaydı kuranda da aylar derdi ayrıca kurandaki çelişkili ayetleri buraya yazıcam bekle
- +1 yıl
Enam-163. O’nun hiçbir ortağı yoktur; böyle emrolundum ve ben müslümanların ilkiyim.” Yukarıdaki ayet, Muhammed hazretlerinin ilk müslüman olduğunu belirtir ama hükümsüzdür.
Araf-143. “Sen sübhansın”, “tevbe ettim, sana döndüm ve ben müminlerin ilkiyim,” dedi.
Yukarıdaki ayet de Musa‘nın ilk müslüman olduğunu belirten ayettir ve o da hükümsüzdür.
Her iki ayeti de hükümsüz kılan ayet:
Ali İmran- 67. İbrahim, ne Yahudi, ne de Hristiyandı. Fakat o, Allah’ı bir tanıyan dosdoğru bir müslümandı, müşriklerden de değildi.
İbrahim, Muhammed’den de, Musa’dan da önce yaşadığına göre müslümanlığı onlardan öncedir. Adem, İdris, Nuh gibi İbrahim’den önce yaşamış olan peygamberlerin Müslümanlık sırasının ise hesaba katılmadığını görüyoruz. - +1 yıl
İslamda tefsir ilmi var. Tefsir ilmi, arapçayı çok iyi şeklide bilip kastedileni aktarmaya denir. İslamı, arapçayı, Kur'an'ı hiç bilmeyenlerin anlaması için parantezlerle kastedilen açıklanıyor. Sanki Kur'an'da yok da sonradan eklenmiş gibi konuşma, zahmet olacak ama
- +1 yıl
Sonradan ekliyorlar zaten kızmana gerek yok hanımefendi burda tartışıyoruz
- +1 yıl
Kurandaki miras bölüştürme ayetlerine de bak olur mu tarafsız bir şekilde oku gör
- +1 yıl
Müslüman tanımı nedir :D
İslam'a girmiş, teslim olmuş demektir. İslam peygamber efendimiz zamanında geldi. İlk "Müslüman" tabiri o zaman kullanıldı, islamdan dolayı.
Mümin nedir? İman etmiş demektir.
Ayrıca burada peygamberlerin kastettikleri "tüüm zamanların ilki" olmak değil, kendi zamanlarında ilk olmak. Hz. Musa (a. s) kendi devrinde ilk mümin, Hz. Muhammed (s. a. v) kendi devrinde ilk Müslüman. Kastedileni çarptırmak için bu kadar uğraşmayın ya
- +1 yıl
ona da cevabım var
- +1 yıl
Gerçekten tarafsız okudum. Dindar bir ailenin kızıyım ama ateist olacaktım bu çelişki olduğunu düşündüğüm şeylerden dolayı. Tamamen tarafsız hepsini araştırdım, bir sürü kitap okudum. Arapçam var belli seviyede. Miras konusunda bir çelişki bir şey yok. Gayet mantıklı.
- +1 yıl
Bakara-180. Sizden birisine ölüm yaklaştığında, eğer ardında mal bırakacaksa, vasiyet etmek farz kılındı. Bu vasiyetin anne ve baba ile akrabaya uygun şekilde yapılması gerekir. Bu, takvâ sahipleri üzerine bir borçtur.
Bu ayete göre vasiyetin farz olduğunu ve bir Müslüman öldüğünde bıraktığı vasiyetin geçerli olduğunu düşünüyorsanız aldanırsınız. Ne vasiyet ederseniz edin hükmü yoktur. Miras paylaşımı aşağıdaki ayetlere göre yapılır:
Nisa/ 11-12. Allah size evlatlarınızın miras taksimini şöyle emrediyor: Çocuklarınızda, erkeğe iki kadın payı kadar, eğer hepsi kadın olmak üzere ikiden de fazla iseler, bunlara mirasın üçte ikisi ve eğer bir tek kadın ise o zaman ona malın yarısı vardır…. (diye devam ediyor) - +1 yıl
Vasiyet insanın kendi görüşüne göre mal dağıtmasıdır yani sana özgürlük verir istediğine istediğin kadar verebilirsin ya da vermeyebilirsin ama başka ayette nasıl vereceğini sana söylüyo nasıl bir mantık
- +1 yıl
Eee bunda ne var?
- +1 yıl
Nasıl bunda ne var
- +1 yıl
Lan iyi ki tartışmak istemiyorum dedim ha 😏
- +1 yıl
Sanırım kadına az verilmesini eleştiriyorsun. İslamdaki bir kuralı alıp, diğer kuralları yok saymanın sonucu bu da. İslamda bir kıza abileri, babası eğer kız dul ya da bekar ise ölene kadar bakmak zorunda. Mesela diyelim ki kız kardeşi bekar olan bir abi var. Miras paylaşımı yapıldı, erkeğe iki daire, kıza bir daire verildi. O bir daire tamamen kızın olmakla birlikte, kızın ihtiyaçlarını abisi karşılamak zorunda ve kendi ailesinin de karşılamak zorunda. Yani iki ev alıyor ama hem kendi ailesi, hem de kız kardeşi/kız kardeşleri için para harcamak, ihtiyaçlarını karşılamak zorunda oluyor. Eğer kız evli ise de, zaten bu sefer kocası dinen o kızın elindeki eve asla o istemeden dokunamaz ve üstüne eşinin her ihtiyacını karşılamak zorundadır, yediği içtiği, her şey. Yani islamda erkek eşinin, kardeşinin vs masrafını yüklendiği için ona da fazla veriliyor. Kadının kimseyi geçindirme zorunluluğu yok. Onu hayatta ise babası, evli ise kocası, evli değilse abisi geçindiriyor.
- +1 yıl
kadına az verilmesini eleştirmedim
- +1 yıl
anlamamışsın ki ne demek istediğimi
- +1 yıl
Bunda hala bir şey yok. Vasiyet olarak Allah'ın rızasına uygun şekilde miras bırakırsın.
- +1 yıl
kızım 1 saattir laf anlatıyoruz şurda ne sen değişeceksin ne ben konuyu kapat bişey yazma bu konu gider de gider
- +1 yıl
Ayrıca, ölmeden önce birine mal vermek miras değil hediyedir. Bir baba gidip hediye diye başka bir oğluna verebilir, o onun vicdanına kalmıştır. Ama o öldükten sonra miras taksimi erkeğe 2 kıza bir şeklinde paylaştırılır.
- +1 yıl
yazma diyorum laf anlamıyo musun uzatmanın anlamı ne
- +1 yıl
Uzamasın konuşma ama madem inanmıyorsun, konuşma orada burada öyle. Cahil Müslümanlar savunma yapamaz, dini yanlış tanıtıyorsun. Her neyse.
Onlar Allah'ın yolundan alıkoyar ve onu çarpık bir hale sokmak isterler. Onlar aynı zamanda ahireti inkar ederler. Araf 45
İyi geceler :) - +1 yıl
😂😂 hahahah ben mi ahireti inkar ediyorum
- +1 yıl
Ben seninle sabaha kadar tartışırım istemediğimi başta belirtmiştim
- +1 yıl
ilk yorumunda yani
- +1 yıl
yorumumda
- +1 yıl
Etmiyor musun? Etmiyorum de ben güleyim
- +1 yıl
saçmalama ahiret var
- +1 yıl
İstemiyor isen, konuşmayı kapatırsın. Bana çelişki var deyip, olmayan çelişkileri söylersen savunmamı tabii ki yaparım. Mantıklı olan budur. Tartışmak istemiyorum deyip Kur'an'da çelişki var deyip durma öyleyse. İstemiyorsan tartışmayı, konuyu uzatmaman gerekir.
- +1 yıl
Lan ben onunla konuşurken niye araya girdin madem
- +1 yıl
biz orda bitirmiştik sen geldin
- +1 yıl
Ahiret var? Kur'an yalan?
Ahiret islami bir kelime yalnız - +1 yıl
😂😂😂😂
- +1 yıl
Anlamalısın 😂😂😂
- +1 yıl
Çünkü çelişki var diyerek yine yorumunda çelişki sandığın bir şeyi yazmıştım. Bak bir şeye inanıyorsan ve bunun doğruluğundan eminsen, başka birisi de senin doğrularını çarpıtıyor ise, doğrusunu yazmak istersin. Ki sürekli "islamda çelişki var" diyenler yüzünden araştırmadan dinen dönen dönene, bu durumda atlamak zorunda hissediyorum kusura bakma ama, dinim çarpıtılıyor
- +1 yıl
Senin doğrun sana benim doğrum doğrum bana anladın mı sen buraya gelmeseydin bütün bunları konuşmucaktık olay bitmişti sen geldin yok şöyle yok böyle uzattın da uzattın
- +1 yıl
artık yazma tamam mı istemiyorum istediğine inan arkadaşı da rahatsız edip durmayalım bildirimlerle
- +1 yıl
Neyse bir şey demiyorum, haklısın, bu sitede son konuşulacak şey din. Normalde atlamıyorum ama dayanamadım, düzeltme isteği oldu.
- +1 yıl
Yorumların hepsini okuma fırsatım olmadı ama Kur'an-ı Kerim yaklaşıma göre şekil alır. Sen önyargılarınla okursan büyük bir nefretle bitirirsin ya da hiç bitirmezsin. Fakat önyargılarından arınmış şüpheci bir şekilde okursan yani inanan ve inanmayan tarafları dinleyip hangisi doğru acaba diyerek başlarsan okumaya Kur'an-ı Kerim'in ne kadar büyük bir nimet olduğunu görürsün. Bana bunu soranlara ben şunu söylüyorum sürekli. Kur'an-ı Kerim insanı alim de eder kâfirde nasıl baktığına göre. Bu yönden düşün önyargılarını yık ve bir kere akıl süzgecinden geçirerek oku lütfen
- +1 yıl
@BirGaripMatematikçi tamam 😊
- +1 yıl
@BirGaripMatematikçi peki okuyarak kemal e ermek mümkün mü?
- +1 yıl
Teşekkür ederim yorumumu okuyup cevap verdiğin için 😊
- +1 yıl
rica ederim 😊 siz de İncili okuyabilirsiniz yanlışlar varsa bana da bildirebilirsiniz
- +1 yıl
Orkun şöyle söyleyeyim Kur'an-ı Kerim de huzur vardır. Okurken duyduğun ses seni rahatlatır. Biraz uzaklaşınca anlarsın ki asıl huzur veren Kur'ân dır. Bunu bildiğin sürece kalbin ona tutunmadan huzur bulmaz. Önce okursun. Mealini merak edersin Mealini okur düşünürsün. Bir süre sonra o da az gelir ve tefsir okumaya başlarsın. Bir bakmışsın namaza başlamışsın. E namaz var Kur'an var orada kemâl olmaz mı? Kemâle de erersin Allah'ın izniyle 😊
- +1 yıl
Tavsiyeniz için teşekkür ederim dinleri araştırmış ve incelemiştim 😊
- +1 yıl
doğruyu herkes bulsun tabii ki ben de istiyorum 😊
- +1 yıl
@BirGaripMatematikçi bende sadece kuran yok o zaman eksiklik o
- +1 yıl
Kim bilir belkide. Ama sana tavsiyem lütfen bilmeden okuyanlardan olma. Arapçasını okuduktan sonra mutlaka mealini de oku. Mealini okumaya başladığın zaman zaten bir süre sonra kendin için önemli gördüğün yerleri not almaya başlıyorsun. Günahın eşiğinde, yemeğin sonunda, ailen karşısında Kur'an daki ayetler geliyor aklına ve kendini sakınıyorsun. İşte tam o zaman salih amele ulaşmış oluyorsun. Tabi şunu da unutma Bediüzzaman Said Nursi ne diyor: " Her günahın içinde küfre giden bir yol vardır. "
- +1 yıl
@BirGaripMatematikçi ben okumayaa yelteniyorum ama sonra okumuyorum başlasam sıkıntı kalmicak ortada ama önce mealini mi okumak lazım arapça bilmiyoırum okumasınıda o yüzden mealini mi okumak lazım once?
- +1 yıl
Sen şeytanını yen gerisi kolay. Şöyle yaparsın mealini okumaya başlarsın o arada da arapçasını öğrenirsin mealini okuduktan sonra arapçasını okursun Allah'ın izniyle
- +1 yıl
@BirGaripMatematikçi he ıkısını aynı anda tamamdır:)
- +1 yıl
Yorulurum sanma Kur'an vücuda şifadır. Hiç yorulmayacaksın bunları yaparken emin ol 😊 Allah gireceğin bu yolda muvaffak etsin inşaAllah 😊
+1 yılGunahh knk uzak tutuyorum kizlardan kendimi hep bundan bir kiz icine girsem zinaya kdrgider allah korusun
11 YorumlaHaram bnde tokalasmam evet ve bize yobaz diyorlar bence cok guzel herkes dikkat etse
21 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBuradan çık git o zaman madem sende cinsel şeyler uyanıyor o zaman burada da durma iki sorudan biri cinsellik çünkü. Yeter lan yeter elde değil zihniyette sorun. Elinden de tahrik olacaksanız yaşamayın o zaman!
17 Yorumla- +1 yıl
kardesım bende cınsellık katagorisi yıllardır engellı zaten dıkkat edıyorum o tarz sorular görmüyorum o yüzden sorulara yorumlarıma bakabılırsın profılım o yuzden acık herkese:) ayrıca farkettıysen hakaret etmeden guzelce konusalım dedım benım böyle bir soru sormam benı yobaz ve ya akpli yapmaz türkiyede yaşıyoruz müslümanız ve müslümansak eger müslümanlıgın ne demek oldugunu bılmıyorsak bu hepimizin ayıbır sen ben tahrik olmak mesele degil Allah sana bir kural vermiş bunu uygulamak bundan bahsediyoruz yoksa yanlıs anlama ama senin boklu elınden de tahrik olacak degılız guzel kardeşim hey Allahım :D
Cevap sahibi+1 yılHakaret edecek kadar sığ biriysen hiç bana kardeşim ya da din muhabbeti yapma. Elden tahrik olmayacaksa ki olmak sağlıklı değil o zaman sıkıntı olmaz
Cevap sahibi+1 yılEllerimi görmeden hakaret ettin keşke görseydin hani 😂😂 ben o hakarete diyorum hani. Sizin gibiler hakaret eder sonra dinden söz eder ki ben hakaret etmedim. Elde yaratılmış bir şey unutma mümin kardeşim. 😉😄
Cevap sahibi+1 yılUlan sen bana kurban ol be senin hakaretini ben canım
+1 yılbnce cok aptalca el ele tutusma gunah yanaktan dahi olsa opme gunah he biz nasil evlenecez krdsm
15 Yorumla- +1 yıl
aga bir hikayen olmali demi yrn oburgun cocuklarin sorarsa baba anne nasil tanistiniz diye valla evladim deden gil tanıştırdı iki ay snra evlendik mi diyelim :D
- +1 yıl
Öncelikle İslamda yasak olan ve günah olan her şey insanoğlunun iyiliği içindir. Madem konumuz el ele tutuşmak ordan örnek verelim. Bir kişi düşünelim atıyorum ismi Elif olsun. Bu Elif Müslüman olmasın. Ve bu yüzden istediği erkekle el ele tutuşup görüşüyor. Ancak kimin iyi olup olmadığını bilemiyor çünkü Elif ona çok aşık ve ona çok güveniyor. Bunun sebebi el ele tutuşurken istemeden bile olsa Elifin ona çekilmesi ve onun kötü biri olduğunu bildiği halde ona güvenmesi. Bu durum bilimsel olarak da kanıtlamıştır. Karşı cinslerin tensel temasa girmesi onların birbirleri hakkında mantıklı ve doğru düşünmelerini engeller. Diğer taraftan da Ayşe isminde bir kızımız olsun bu da Müslüman. Müslüman olduğu için erkeklerle tensel temaslara girmekten sakınıyor. Bu sefer de ona çıkma teklifi eden erkeklerin ya ona ilanı aşkt bulunan erkeklerin hangisinin güvenilir hangisinin yalancı olduğunu gözlemleyerek fark edebilir çünkü Ayşe kalbini değil aklını kullanmıştır. Bu da Allahü teala'nın bizim iyiliğimizi isteyip mahremimiz olmayan erkeklerle tensel temasa girmememizi buyurmuştur. Çünkü Allah'ın koymuş olduğu emirlere uyarak bizm için en hayırlısını mantığımız ile seçtik. Sonrasında ise evlendiğimizde el ele tutuşmamız bizim sevgimizi arttırarak aile bağlarını yükselttiği için sevaptır.
Çok uzattım ama lafın kısası Allahü Teala bizim iyiliğimizi ister mutlu olmamızı ister. Her şeyin yeri ve zamanı vardır...
Bize hadisçi şarlatanların dayattığı bir zihniyettir. Saygı duymam.
10 YorumlaDikkat ettim dikkat ediyorum dikkat edicem
34 YorumlaArkadasa katiliyorum
25 Yorumlaevet günah
15 Yorumla
+1 yılGünah
11 Yorumla
+1 yılEvet haramdir
21 YorumlaAile & Toplum konusunda 591 cevap paylaştı. İslamiyete göre evet
16 Yorumla
+1 yılGünah
33 Yorumla- +1 yıl
Şuana kadar kimseyle elele tutuşmadım :D tokalaşıyorum ama