gerçek kafa karıştırıcı olabilir, genel kanının aksine olabilir, içten içe beslenen önyargılarla çelişiyor olabilir, dogru olmasını cok istedigimiz şeylerle uyumlu olmıyabilir, ancak bizim tercihlerimiz neyin dogru oldugunu belirlemez.'carl sagan'
Kapısmak varsa rakibimin bilgisini ogrenmek isterim... Inancın maymundan geldigimiz yönündeyse yerle yeksan edicek kadar bilgiliyim... Merak etme senin gibi hemen yukselen jiriyle zaten kapismam...
bu tabiki kimsenin aklına gelmez, biz evde oturup dedikodu yaparken, kahvede oturup okey atarken, ne bilim sinama izlerken, mesela tlefonla sosyal medyada aval aval gezerken, dünya üzerinde sayısız biliminsanları araştırmalar yapıyor, elde ettikleri deneyleri tekrar tekrar elden geçiriyor. bazen o kadar şaşırtıcı sonuçlar cıkabilyor. buda o bilimin bize cıkarmış oldugu şaşırtıcı sonuçlardan bitanesi.
nerede o uygarlik o zaman sen deist değilsin ki bildiğin agnostiksin bir de tanrıya inaniyorum diyorsun. İkincisi o uygarlik bir kalıntı bile bırakmamiş Tanrı ise bir brine benzeyen bir sürü din bırakmış. Anlayan için bir suru nişan var
birincisi tanrıdan kastım bulutların üzerinde yaşıyan bir aksakallı degil. bu bir 'tin'de olabilir, evrenin fizik kanunlarıda olabilir. ikincisi uygarlık sana ne gibi bir kalıntı bırakıcakki? dünyada yaşıyan bir uygarlık degil, evrende yaşıyan bir uygarlıktan bahsediyorum. mesela marsta hesaplamalara araştırmalara göre 1 veya 2 milyon yıl önce yaşam vardı. belkide ordan buraya gelmiş olabiliriz. üç;din işini tartışmaya gerek duymuyorum. ona ayıracak vaktim yok. çünkü zamanında vakit ayırdım ayırıcagım kadar. tekrar bozuk bant gibi geri sarmanın bir anlamı yok. dört;son 70/80 yılda bilim ve teknolojimizi cok ilerletik insanoglu olarak, yapay zekada özellikle cok iyi yol katettik, savaş ucaklarını kontrol edicek yapay beyinler gibi gibi takib edenler, iyi bilir. biz bunları 70 /80 sene içerisinde yaptık. peki evrende bizden cok degil 5 ile 50 bin yıl önce gelişmiş bir uygarlıgın bilimi ve teknolojisini düşünebiliyormusun?
marsta nasa'nın keşif aracı 'merak' sarhp dagının eteklerin de su yolu su yatakları buldu. buda bize bir zamanlar marsta su oldugunu gösteriyor. suyun oldugu yerde bakteriler ürer ve cogalır. yıllar geçtikce mutasyona ugrar ve canlı türlerine dogru evrimleşebilir. suyun oldu yerde atmosfer oluşur. illa tam olarakta bu dünyadaki gibi yaşam olmıyabilir, farklı bir yaşam normları oluşmuş olabilir. dünyamızla kıyaslamıyalım. evrende yaşam sadece gezegenlerde olmıyabilirde. gelişmiş uygarlık belkide daha bizi kaileye almıyor olabilir, veyda içimizde gelip gidiyorlar belki onlar ışık hızında hareket edebilcek teknolojideler.
En İyi Cevaplar