Alaylı mısın? Mektepli misin? Patrona Halil isyanında (1730 yılı), asilerin yakaladıkları subaylara bu soruyu sordukları rivayet edilir: “Alaylı mısın? Mektepli misin?” “Alaylılar” kendilerindendir, “mektepliler” ise onlardan. Mektepli zabitler düşmandır, öldürülmelidir. Alaylılar tarih boyunca mekteplilere düşman olmuştur. Onların “okumuş” olmaları, kazandıkları üstün konum, bilgili olmaları eğitimsiz başarılılar için hep bir kıskançlık, nefret, düşmanlık konusu olmuştur. Alaylılar. Asla küçümsenmeye gelmez, hayatın içinde pişerek yetişmiş, kurnazlıklarıyla kazanmış kişilerdir. İçlerinde gerçekten de olgun, bilinçli kişiler çıkmıştır. Başarılarını rastlantı saymak yanlıştır. Alaylılar güçsüzlüklerini dayanışmalarıyla güçlendirir. Yalnız oldukları zaman hemen geri çekilirler, ancak kalabalık oldukları zaman zalim ve acımasızdırlar. Osmanlı tarihi bu çatışmaların da tarihidir. Namık Kemal yazardır, hatiptir. Hürriyet istemektedir. Magosa’ya sürülür. Mithat Paşa iyi yetişmiş bir devlet adamıdır. Önce sürülür, sonra da boğdurulur. Azgelişmiş kültür, okuryazarına düşmandır. Fırsat buldukça iter kakar, hapseder, düşman gözüyle bakar. Çünkü azgelişmiş kültürün iktidarı için “mektep”, “mektepli” sürekli bir tehdittir. Olabildiğince işlevsiz bırakılmalı, “icabına bakılmalıdır”. Alaylıların iktidarında yaşıyoruz. Mektepliler onun için zorda.
Hayatın her alanında gerek siyaset, politika olsun gerek sanayi, ticaret olsun her alanda alaylılar ön plandadır. sakıp sabancı ilkokul mezunu bile değildi belki ama emrinde çalışan bir sürü mektepli vardı eğitim hayatı olmayan ama üniversitesi olan tek iş adamıydı belki ali ağaoğlu mühendis bile değil kendisi ama bugün sayısız projeleri ile İstanbul'da proje üstüne proje yapan ataşehiri ataşehir yapanların başını çekiyor cumhurbaşkanı üniversite mezunu olduğu bile şaibeli belkide kimbilir öyle ya da böyle odtü mezunu mektepliye talimat veriyor..
Alaylıların içinde nitelikli adam çıkar çıkmaz demiyorum ama alaylılar mekteplileri hep hor ve hakir görüyor bu hor ve hKir gördüğü için güç eline gwçince eZiyor
Normal çünkü o konuma gelene kadar çok eziliyor ve horlanıyor o yüzden bu konuda acımasız olabiliyor, nerden biliyorum çünkü bende aşçılık mesleğinde alaylıyım şu ana kadar kimseyi ezmedim ama çoğu eziyor
Yesss Rütbeli bir alt rütbeliyi en alt rütbede olan rütbesizi kıdemli kıdemsizi büyük balık küçük balığı yutar hesabı hatta hiç unutmam bununla ilgili bir anım var bir gün şubedeyim bir astsubay kıdemli başçavuş ile bir onbaşı şubede uyuzluğuna bana omuz attı önüne baksana lan dedi bizdede deli bir taraf vardır. Tepe atınca kıdem rütbe falan sökmüyor 😅kuzen askerde komutanı dövmüştü şansı yaver gidince kurtardı herneyse astsubay kıdemli başçavuş ile bir onbaşı şubede uyuzluğuna bana omuz attı önüne baksana lan dedi benimde tepem attı asıl sen önüne bak yol benimdi kasten yaptın dedim.
At kafası belliki bunu adam yerine koyan yok şubede benimle ezikliğini gidermeye çalıştı güya rütbesi ile beni korkutacak bende sabahın saat sekizinden 11:30, una kadar evrak bekliyorum patlama noktasına gelmişim çek ulan elini dedim rütbeme bak dedi senin rütben bana sökmez ilk okul mezunu er yok karşında dedim sen kıdemli başçavuş sende onbaşı değil misin mektepli bile değilsin dedim hafifçe yaklaşıp ordunun alaylı kadrolu itisiniz dedim ayrıca burası ne nizamiye dedim ne de koğuş bende emir komuta değilim dedim sivilim dedim askeriyenin malı değilim varsa bir karın ağrın git egonu emir komuta ettiğin erler ile tatmin et sonra sinirim geçince biraz tırsmaya başladım ulan ne ediyon sakin ol dedim. ordan bir mektepli geldi gülümsedi sakin ol takma boşver bulaşıyor sana dedi iyi verdin ağzının payını dedi ama daha fazla abartma delikanlı dedi😬😬😬ondan sonra biraz rahatladım
En İyi Cevaplar