Ben bir oğlum olsaydı, doğar doğmaz sünnet ettirirdim. Düğününü sonra yapmak kaydıyla...
Ya siz ne yapardınız ?
Ya siz ne yapardınız ?
sünnet zararlıdır, bir an evvel terk edilmesi gerekmektedir. reşit olmayan bir
insanın ,kendi şahsi rızasına danışılmadan bir başkası tarafından vücudundan geriye
dönüşü mümkün olmayan tek bir parça dahi koparılma kararı verilmesi yanlıştır. buna ana
babanın dahi hakkı yoktur. (bkz: anayasa)da insan haklarına aykırı tutum ve davranış
biçimidir ve acilen yasaklanmalıdır. buna uymayanlar hakkında en ağır cezalar
verilmelidir. sünnetin din ile veya herhangi bir sebeple hiçbir şekilde uzaktan
yakından bağlantısı yoktur, bulunamamıştır da. hepsi rivayetten öte değildir. zaten bu
bir tabudur ve barbar toplumlarda kabileler arasında görülür. medeni toplumların sözünü
dahi telafi etmediği karanlık bir safsatadır. buna çanak tutan zihniyetlerde bir o kadar barbar ve
zalimdir. fakat toplumumuzda bu safsata her (er)
kişiye eziyet şeklinde yaşatılmaktadır. her faninin ölümü tatması gibi her (er) kişinin
sünnet acısını tatmasını sağlamak politik ve rant çıkarlı olmasından başka birşey
değildir. bu da aydın kesim tarafından anlaşılamamış ve anlaşılamayacaktır da.
2-6 yaş arasında kesinlikle yaptırmayın, çocuğun bilinçaltından sıkıntılara yol açabilir. İlk 6 ay önerilmiyor, çocuk doktoru arkadaşım oğlunu 7. ayda, göz doktoru arkadaşım 10. ayda sünnet ettirdi. Fallik dönem (3-6 yaş) en tehlikelisidir, çocuk cinsel organını keşfetmesi esnasında bu müdahale ciddi bir travma yaratır.
Bu bağlamda 6 ve 10. ay arası uygun mu diyorsunuz?
6-20 ay diyelim. Ama yürümeye başlamadan yapılırsa iyileşme sürecinde daha rahat edersiniz, yürümeye başlarsa hareket özgürlüğü, gelişmiş el koordinasyonları yarayı korumanızı güç hale getirir.
doğar doğmaz sünneti, mecburi bir durum söz konusu değilse doktorlar pek önermiyorlar. fakat ben de en azından ilk okula kadar olmasını isterdim sanırım.
Çocuğum olursa bebekken hallederim bu işi acı çekmesin paşam :)
Ah canım,bende böyle düşünüyorum.
Cevap
45Cevap
Ben sünnete tamamen karşıyım. Kendi kararını kendisi veremeyecek yaşta olan bir çocuğun bedeninde kalıcı bir değişiklik yapılıyor. Sünnet derisinin içinde binlerce sinir, damar. var. Bu yüzden sünnet olmuş bir biri, sünnetsiz birine göre cinsel ilişkiden, mastürbasyondan daha az zevk alır. Eski, ilkel kabilelerde hem kadınlar hem erkekler sünnet edilirdi. Amaçta cinsel ilişkiden zevk almarının engellenmesiydi. Çocuk 18 yaşına gelir, sünnetin yararları ve zararları anlatılır. Ona göre çocuk kendisi karar verir. Ama ailelerin küçük yaştaki çocuklarına bunu yapmaya haklarının olmadığını düşünüyorum.
Sünnet olup olmayacağını sana sorsalar olmazmışsın sanırım.
çok haklısın ama insanlar bildiklerini yapmaya devam edecek, bak afrikadakilerde vazgeçmiyor garip adetlerinden
Küçükken yaptırın tosununkini..
Ben 6 yaşındamı ne olmuştum halen hatırlarım bi hastanede doktorlararla sohbet ediyodum onlar keserken..
Tabi tüm çocuklar bu kadar rahat olamıyo kaçan kaçanaydı..
Erkeklik genimde var erkek adam ağlarmı ulen diye gaza getirmişlerdi kalleşler bende böyle bi yönteme başvurmuş idim.
Gazla çalışıyor neyseki insanlar küçükken .
Acımasın hemen iyileşsin diyorsan. Doğduğunda hastaneden yaptır gitsin 2 günde iyileşiyor.
Yok biraz büyüsün hatırlasın o zamanlarını düğününü falan diyorsan 5 güzel bir yaş.
Ben 10 da oldum hiç tavsiye etmem çok acıyor ve geç iyileşiyor. Fazla zaman geçmeden hayırlısıyla olsun erkenden :D
10'da çok geçmiş yahu. Taze et hemencikte iyileşir ki.
ben her şekilde çocuğun bunu hatırlayacak yaşta olması gerektiğini düşünüyorum. sonradan yapılan düşün sahte olacak. rol yapmayanın ve sahtekarlığın bilinçaltına atılışı.
gerçekten sünnetin yaşanması ve çocuğun hatırlaması güzel.
ilkokulun ilk3 yılı ideal
Sahtekarlık mı? Bence ilerde teşekkür edecektir.
Erkek sünnetini dini nedenlerden dolayı yapanlara kadın sünnetininde islam dininde olduğunu hatırlatmak isterim. İsteyene hadisi gösterebilirim
Yok artık.
o hadiste yazan kadın sünnetini şimidi Avrupalı, ABD li hanımlar yaptırıyorlar. Bunu kadının cinsel sakatlaması ile karıştırma. kadın sünneti kadının daha çok zevk alması ve çabuk orgazm olması için yapılıyor. Batılılar clitoral hoodectomy diyorlar. senin bahsettiğin kadın genital sakatlaması sünnet olarak adlandıralamaz. o bahsettiğin mısır firavunlarından kalma bir kötülük ve islamda yeri yok. ayrıca paylaşımın bu soruyla alakasız. burada sünneti tartırşmıyoruz, soran kişi sadece yaşı soruyor.
Sünnet ettirmezdim. Bu geleneğin altında çook ama çok eski antik gelenekler yatıyor. Neden onlara uyayım ki? Hemen hemen her antik kabileden bgüne kadar her iki cinsinde cinsel organlarını modifiye etme geleneği bir şekilde taşınmış. Bunun hiç sağlık ya da dini yönlerini vurgulamayın. Sağlık yönü konu ise, bu nedenle ölen görmedim duymadım. Kişinin kendi hijyenine dikkat etmemesi, sünneti meşrulaştırmaz. Dini yönü ise, aklı ermeyen bir insanın bedeninde kalıcı değişiklik yapmak ne kadar doğru? Bu konuda aklı erince kendi kararını verebilir.
çocuk doğduğunda gözü görmüyorsa, kulağı duymuyorsa da ameliyat yaptırmayalım. bırakalım büyüyünce kendi karar versin.
dediklerine denk olarak, sünnet derisi yapışık veyabir şekilde kapalı ise ameliyat edilir. Saydıkların sünnete denk şeyler değil ki. Sağlık başka, kültürel alt yapıdan gelen geleneklere bağlı kalmak başka şeyler.
ben şimdiye kadar doğru kişiler tarafından yapılmış sünnetin zararını hiç duymadım.
ama sünnet olmanın sağlık açısından faydalarını çok duydum.
* Sünnet derisi iltihab� hastalıkları sünnetten sonra görülmez.
* Sünnet derisi darlığı sünnetten sonra görülmez.
* Sünnet derisinin uzun ve dar olması nedeni ile derinin geriye kaçarak penis başını boğması sünnetten sonra görülmez.
* Sünnet derisi altında taş teşekkülü sünnetten sonra görülmez.
* Sünnet derisi altında idrar toplanması ve sonuçta iltihaba dönüşüp böbreklere zarar vermesi durumu sünnetten sonra görülmez.
# Sünnet derisinde sık sık yara oluşması sünnetten sonra görülmez.
# Sünnetsiz olanlarda penis kanserleri görülebilir,fakat Sünnet olanlarda görülmez.
# Sünnetsiz erkeklerin eşlerinde rahim ağzı kanserlerine daha sık rastlanır.
# Sünnetsizlerde cinsel yolla bulaşan hastalıklar daha sık görülür.
Bunlar sünnetin yararları ile ilgili bilimsel verilerdir.” İşte tüm bu faydalardan dolayı bugün dünyada birçok ülkede sünnet yaptırmayı tercih edenlerin sayısı artıyor. Öyle ki Amerika’da doğan bebeklerin yüzde 70’i hastaneden çıkarken ya da ilk bir ay içinde sünnet ediliyor.
Yani sadece kültürel bir olay değil.
Ben de çocuğum yaptırmasın demiyorum. Yaptırsın ama kendi karar versin dedim, ben bu kararı alamam. Bir çocuk için fazla tramvatik ve çevre için çok fazla anlam yüklenmiş bir eylem. Yaptırmak isterse yaptırır istemezse yaptırmaz. Ona tırnaklarını kesmesini de söylemem. Kendi bedeni kendi sorumluluğunda. Açıkçası sünnetle ilgili verdiğn bilgilerde kişisel hijyene dikkat etmeyen erkeğin etkisinin çok olduğunu düşünmekteyim. Derinin darlığı, başka kaynaklı durumlarda alınması sağlık açısında normal
happy ending dediğin rahatsızlıkarın sünnet olmayanların %kaçında gözüktüğü kısmı önemli. Hele ki hijyene önem veren bir insanda mesela.Bademcik ameliyatına benzetiyorum ben sünneti :) Alırsan faydası var da neye faydası var ve götürdükleri nedir? Pire için yorgan yakmak olayı biraz. Ki faydası da olan bir parça yani.
Ben toplumsal baskı endişesi ile bizimki 2 haftalıkken yaptırdım. Abuk sabuk da bir şekli oldu, umarım düzelir..
Çocuğun gözünün görmemesi, kulağının duymaması vs bir anormalliktir o yüzden müdahele edilir. Sünnetse sağlıklı, bir anormalliği bulunmayan bir erkek vücuduna uygulanan kalıcı bir değişikliktir. İkisi aynı şey değil bu yüzden. Sünnetsiz biri hijyene, temizliğine dikkat ederse, korunmalı ilişkiye girerse sayılan rahatsızlıklara yakalanma ihtimali çok düşüktür. Sünnet derisi içinde binlerce sinir ve damar barındırdığı için, sünnetli biri cinsel ilişkiden ve mastürbasyondan daha az zevk alır.
Çocuğunuz yok sanırım.Bu kadar rahatlığı buna bağlıyorum.
bence sıfır inan ben hatırlamıyorum bile 3 erkek kardeşiz biz ben en küçüğüm sanırım 1 yaşında mı aylıkken mi ne olmuşum
Böylesi daha kolay sanırım.
8-9 iyidir, bizde bu yaşlarda yapılır, oda hatırlasın diye, çünkü eşin dostun bir araya geldiği anlardan biri, mesela benim sünnetime gelen çok büyüğümüz toprak oldu, bakıyoruz arada düğüne, herkes yad ediyor, özlem gideriyor bir şekilde. hatıralar önemli.
Sünnet te düğün olayına karşıyım. Bu bir tören olmamalı. Fizyolojik bir gereklilik sadece. Erkek çocuk olgunluğu cinsiyetinin üzerinden yürütmemeli.
7-8 yaş aralığı ya da doğunca en uygun zaman..
Güzeldir be o asa taç filan,Prens gibi hissediyorlar kendilerini.
Hayır güzel değil. Onu erkeklik onuru sayıyorlar.. Tehlikeli..
28 gunluk... ben tam 28 günlükken olmusum. Allah razi olsun annemden baya ileri görüslüymüs. O aciyi hatirlamak istemezdim gercekten.
Bencede iyi fikir,erkenden kurtarmak erkek evladı.
6 yaşındaydım ben sünnet olduğum zaman. İdeali de 6-7 gibidir herhalde.
Hafızanda iyi kalmış sanırım ki ,öneriyorsun.
Bence en az 4 yasina kadar beklemek lazim.Cocuk ne kadar kucuk o kadar tehlikeli benim kanaatime gore.
Kanatır filan durmaz diye mi?
Kanamanin durmasi yasa bagli degil pek ama ne kadar kucukse o kadar hassas oluyor genelde.Ileride izler birakacak hatalarin olusmasi daha kolay.
6-7 yaş ideal. düğünde olması gerekir. sünnetle düğünü aynı gün yapıp bitirmek gerek.
Canı yanar yahu,hatırlarda bence o yaşlarda.
saglik acisindan dogduktan sonraki ilk 4 ay deniyor en guzeli
Temiz iş gibi bencede.
doğduğunda yapılsın hazır tazeyken et aklı erdiğinde sıkıntı çıkıo kaçmalar bi sürü kovalamacalar falan ama bi uzaktan kumandalı arabaya gidende var
Bencede çoçuğum olsa kurtarırdım sanırım o korkulardan.aklı başına gelmeden kestirerek.
4 yada 5 yaşindaydım, muhaha etek giydirmeye çalişmişlardi, şeyimiz düşermiş, yara falan oluyor pantolon giyemiyorduk. :)
Bak fena hatıralar gibi.etek metek.bende bunda korkarım.
kesinlikle yeni doğduğunda,bizimkiler sağolsun 13 yaşa kadar bekleyip bizi tüm mahalleye madara etmişlerdi..
:9 aynı fikirdeyim
Çok büyütmüşler,yani sizi.Geçmiş olsun ,zor olmuştur.
en güzeli ve en sağlıklısını yapmışsınız...ne kadar küçükken yapılırsa o kadar iyidir...
Yapmadım,Bir oğlum bile yok.Ama olursa aynen öyle yaptırrım.
bende olsam çocuk doğar doğmaz yaptırıırdım. ama şu düğün dernek işi olmasa da olur. sıkıntılı işler yaaa...
Bence gayet keyifli olabilir.süsler püsler ,oynamalar filan.
6 7 cm ken kestiricen yaşı ordan ortaya çıkar zaten
Ölçeyim o halde ay ay veledimin olunca.
Çok küçükken kıyamaz insan yaaa :( bi oğlum olsa doktorlara danışı en sağlıklısı hangisiyse öyle yapardım.
doğduğu gibi ilk 1 ay içinde yapılmalı. erkek bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu çok sık görülüyor çözümü de sünnet.
1 yaşında falanmışın sanırım. sünnetçi milimetrik çalışmış. iyidir o yaşlar.
Nerede eski sünnetçiler?
7 yaşından önce olmalı.Daha fazla büyümesini beklemeye gerek yok.
Doğar doğmaz olabilir..
Olmuyosa 6-8 arası ideal olabilir.
doğar doğmaz yapmak lazım.hatta yapıp öyle versinler annesinin kucağına
O kadar da biraz görelim yahu.
bence mümkün oldukca erken sünnet olsun cocugum.. bebek iken mesela.. cünkü 1 yasindan itibaren yürümeye baslayinca cok aci cekiyor yavrucaklar kiyamamm yaa
küçükken yapmak doğru bence de ama seninki kadar da değil:). düğün vb. de gerek yok travma olmasın yeter.
Eksiklik hissetmesin zaar ?
Acı çekmesin diye doğar doğmaz yaptırırdım.Sünnet düğünleri pek hoşuma gitmez mantıksız gelir :D Açıkçası düğün yapmak istemem; o ne öyle millet şeyini görsün diye düğün mü yapılır :D
Erkekliğe ilk adım deniyor genelde.Bence gayet kutlanılacak bir şey.
En azından bana saçma geliyor.
tıbbi olarak 2-6 yaş arası olmamalı imiş...
sebebide bu yaşlarda korkudan dolayı çocukta fobi oluşabiliyormuş...2 yaşdan önce korkuyu bilmez ve 6 dan sonrada artık korkmazmış...
Bnce 6'dan sonra korkar ya.Pipisi kesilecek.Fena bir şey.
Bence cok kucukken. ben 1 yasinda falan oldum iyikide olmusum. bi doktorla konustum kucukken sunnet olmak ileride penisin daha iri ve islevli olmasini saglarmis. aslunda tamamiyle psikolojik diyebiliriz.
en güzel çocuk başkasının çocuğudur. Yaş farketmez, her türlü altınımı takarım ben.
İlk seni çağıracağım oğlum olursa :)
6 aylık veya 6 yasında arası mümkün olduğunca yapılmamalı diye biliyorum
Bunu da "vicdani red" etmesinler de.. ne zaman olursa olsunlar.
Aman ya.Sanırım bunu oğluşum olunca onun vicdanına bırakmayağımdır.
1 yaşından önce daha aklı ermiyoken ya da 8 yaşından sonra ne olduğunu bildiğinde sünnet ettirmek gerekir. yoksa erken boşalma vs bi çok psikolojik rahatsızlık ortaya çıkabiliyor.
ilkokul çağlarında yaptırmak en iyisi pipi çok küçük olursa kesecek oranı ayarlamak zor olur.Ama pipi çok büyürse çocuk o zamanda kesilen miktar çoğalacağından çok acı çeker.Düğünde bence olma anında yapılmalı yıllar sonra yapılmaz.
ne kadar büyükse o kadar acı yani erkeklerin işi zor :D
4, ben 4te oldum gayet problemsiz ve sağlıklıydı
4.yaş mı?
evet
kesinlikle doğar doğmaz farkına varmadan halletmek lazım
18 yaşmı? Hastalanmazsa o yaşa kadar,anlatırsın.
hiçbir zaman ideal değil hiç yaptırma oğlunun sorunumu varkı kesiyosun
geocities.com/tabibler/index.html
Müslüman mısınız ?
en son bilgim 5 yaş diyolardı
Uygunu mu?
Hiç olmamak lazım. bezdeyken diyorlar. Bence gereksiz bir arap geleneği. Dayanağı yok.
Düğüne gerek yok. Doğar doğmaz sünnet olsun.
Bence düğün şart.Eksiklik hissetsin istemem yavrum.
Ben 4-5 yaşındaydım oldugumda tavsiye ederim :)
Güzeldi yani :)
Zamanı gelince sünnet ettirirdim. Düğünüde olurdu
Zamanı ne zaman gelirdi?
6 yaşında felan yaptırırdım herhalde
Tehlikeli diyorlar gerçi ?
5-6 yaş
Belkide.
Çocuk istemiyorum. Evlenmek istemiyorum. Sorumluluk istemiyorum. bıla bıla bıla.
adamımsın kahlo
sen bir ütopyasın ^^
Benden anne olmaz ona karar verdim :)).
22 yaşındaki kız söylemi.
Koca adayı da yok zaten. Evde kaldım ya kulp arıyorum. Olm uğraşmayın benimle :D.
doğar doğmaz.
Bence de.
4 veya 5 yaş bana göre uygun.
Belkide.
ilkokula kadar olmalı bence..
Sünnetli başlamalı okula değil mi?
evlenmeden 2hafta önce :Dzuhaaa
6 7 yas gbii
Belki.
6 yaş
Sebebi varmıdır ki?
doğar doğmaz