Bu soruyu bir arkadaşım sordu bana.. tam cevabını veremedim açıkçası... bilen biri varsa ve söyleyebilirse çok mutlu olucam.. ama bilgisi olan kişilerin yazmasını rica ediyorum..
Cevabın nedir?
+1 yılbenim hislerıme gore... bence yanı... Biz bu dunyaya gelmeden once Allaha ıbadet edecegımızı ona ınandıgımızı vs soyleyerek gelıyoruz ve bu dunya bır sınav gercekten soyledıgımızı yapacakmıyız yapmayacakmıyız... Allah bızı defalarca affedıyordur emınım bız ınsanlar bıle sevdıklerımıze karsı ne kadar merhametlı olabılıyoruz degılmı Allah da bıze bunun kac kac bın katı daha merhametlıdır... İnsanlar dunyada ıyı ya da kotu olma secımı yapıyorlar kımsenın hakkı kımse de kalmıyor o kadar cok seyden ımtıhandayızkı... bence en onemlısı ıyı bır ınsan olabılmek kımseye zararının olmaması hatta faydanın ıyılıgının dokunması ınsanın yuregının ıcındekı Rabbım bılır ama cok kotu bır ınsan kotulukten donebılır ya da cok ıyı bır ınsan kotuluge sapabılır yani benceee maksat ıyı bır kalbı ıyı bırakabılmek koruyabılmek daha cok beslemek kotu bır kalbı de ıyıye cevırebılmek beslemek... İnsan dusunduklerınden ve hıssedebıldıklerınden ıbarettır ama ınce bır nokta herkes kotuluk dusunebılır ama herkes kotuluk yapmaz... yani Allahın yarattıgını öldürecek kadar kötüler var neyın sebep oldugundan cok bunu nasıl yaptıgı onemlı... hastalık vs seylerın dısında bır ınsanı öldürmek mesela... mesela haşaa karsılastırmk gıbı olmasın ama bir anne dıyelım ıkı cocugu var bır cocugu dıger cocugunu öldürse? ne hisseder nasıl davranır? burdan yola cıkarak bunun bilınmeyen katlarını dusunmek lazım... gibi gibi yani sınav mesela hoca bızım duzeyımızı bılıyor yapabılıyoruz yapıyoruz dıyoruz ama sınava sokuyor neden gercekten yapıyormuyuz dıye... haşaaa karsılastırmak gıbı olmasında basıt ornekler ıste
04 Yorumla
Soran+1 yılÇok güzel yazmışsın iyi kalplisin.. ama benim bildiğim külli irade ve cüzi irade vardır.. külli iradeyi zaten değiştiremezsin fakat cüzi iradeyi değiştirebilirsin çünkü Allah akıl vermiş ve bu irade seni ya cennete ya cehenneme götürecek.. son ana kadar bu değişebilir diye düşünüyorum
- +1 yıl
yani onu Allah bılır elbet... hani şöyle mesela kotuluk yapmıs yapmıs yapmıs sırf ölüm korkusuna samımıyetsız bır sekılde Allahtan af dılemek haşa bıze dusmez bunun takdırı ama bence cok da samımı degıl... Kımsenın hakkı kımse de kalmıyor bu dunyada ona ınanıyorum ve ben kendımce Allahtan korkmuyorum korkmuyorum derken beni yaratmıs herseyım onun kalbım canım herseyım tek yapmam gereken kendımı kollamak kalbımı korumak beslemek ıyı ınsan olmak kımseye kotuluk etmemek namusumla yasamak yasayabıldıgım kadarıyla.. cunku bız ıstemesekte bız ıyı olsakta bazı ınsanlar yuzunden bız de kırlenıyoruz herhangı bır konuda bunda da Allaha sıgınırım her zaman rabbım bak ben bunu yaptım karsımdakı ınsan boyle yaptı takdir senındır dıyerek teslım olurum. Allahı sevıyorum korkrugum ıcın degıl sadece gercekten dua ettıgımde ıcıme guzel hısler verıyor her zaman yanımda bılıyorum ağladıgımda gozyaslarım bosa gıtmıyor ve aglayacak kadar vıcdanlıyım bu dunyadakı en guzel sey...
Soran+1 yılAllah hakkında en hayırlı olanı nasip etsin.. vicdanını eksiltmesın..
- +1 yıl
amın hepımızın :)
En İyi Cevaplar
- Aile & Toplum konusunda 1,5b cevap paylaştı.
+1 yılcevap:çunku kalu bela da yanı ruhlar alemınde ınsanoglundan misak (söz) alınmıstır..
“Rabbın, Adem oğullarından, onların sırtlarından zürriyetlerini almış ve onları kendilerine şâhid tutarak “ben,
sizin Rabbınız değil miyim?” (demişti). Onlar da: “Evet; buna şahidiz” demişlerdi. Bu, kıyamet günü, “bizim
bundan haberimiz yoktu”, dememeniz içindi.“ (A’raf Suresi,172. ayet)
işte ınsanların sozlerınde nekadar sadık olduklarını gormek ıcın de onları ımtıhan etmeyı murad etmıstır.. bakın.. Rabbımızın ozellıklerını, beynımızın algıladıgı sınırlı ozellıkler ıle mukayese edemeyız.. bu, seytanın tuzaklarından bırıdır.. Allah herseyı onceden bılıp takdir etmıstır.. bunu anlamak ıcın 5 duyu organınız yetmez.. ama ınsanogluna da ırade fıllını verıp, bunu serbest kılmıstır.. zaten hesap bundandır.. sız ıyıyı veya kotuyu secersınız, Allah da bunu halkeder.. kalın bunu onceden bılıp takdir etmıstır. secımlerde en ufak zorlama olmaz. wesselam..02 Yorumla- +1 yıl
“Allah, Âdem’in soyundan gelecek olan insanları onun sulbünde toplamış, onlara can vermiş ve onları
şekillendirmiştir. Sonra onları konuşmalarını istemiş onlar da konuşmuslardır. Daha sonra bunlardan ahd (söz)
almış ve bunları, kendi nefislerine şahit tutarak: “Ben sizin rabbiniz değil miyim?” demiş onlar da: “Evet, şahidiz
sen bizim rabbimizsin.” diye cevap vermişlerdir. Bunun üzerine Allah: “Ben de yedi kat göğü ve yedi kat yeri ve
atanız Âdemi, kıyamet gününde: “Biz bunu bilmiyorduk.” dememeniz için size karşı şahit tutuyorum. Bilin ki
benden başka ne bir ilah nede bir rab vardır. Hiçbir şeyi bana ortak koşmayın. Ben sizlere, sizden aldığım ahdi
size hatırlatacak Peygamberlerimi göndereceğim ve sizlere kitaplarımı indireceğim.” dedi. Onlar da: “Senin,
bizim rabbimiz ve ilahımız olduğuna, bizim senden başka hiçbir rabbimiz olmadığına şahitlik ederiz.” dediler. Ve
böylece ikrarda bulundular. (Ahmed b. Hanbel C.5, shf.35)
Kardeşlerim, konumuz ile alakalı ayet ve hadisten anlıyoruz ki, henüz Adem aleyhisselam yaratıldığında, Rabbimiz
kıyamet gününe kadar gelecek tüm insanlarla bir sözleşme gerçekleştirmiştir. Bu sözleşme insanların kendisinden
başka bir yaratıcı olmadığını kabul etmeleri ve bu sebeple sadece kendisine itaat etmeleri, kendisine hiçbir şeyi
ortak koşmamaları üzerine olmuştur.
Işte her birimizin Rabbimize karşı sorumluluğu ruhlar aleminde gerçekleştirilen bu sözleşmeyle başlamıştır. - +1 yıl
fıkhı yonlu acıklama da budur.
+1 yılAllah benim cennete veya cehenneme gideceğimi biliyor. Ve bunu kader defterimde yazmış. O halde beni bu dünyaya niçin gönderiyor?”
Bu sorudan anlaşılıyor ki; soru sahibi, akıbetinin ne olacağının Allah tarafından bilinmesinden dolayı, bu âleme gelişini hikmetsiz zannetmektedir. Ona göre, eğer Allah cennete veya cehenneme gideceğini bilmeseydi, yaratılışın bir manası olabilirdi, ama madem biliyor, o halde bu yaratılış manasızdır. Yüce Allah biliyor ki eğer dünyaya gelmeden insanlar cennete ve cehenneme gitseydi işte bu sözler olurdu cehennem deki insanlar bizde sana iman eden kulların dan olurduk bizde sana inanır hak yolunda yaşar ölürdük der kardeşim bu yüzden bu yaşamdan sonra itiraz etme hakkın olmayacak bizi yaradan allah akıl mızı ve hür irade vermiş kader ve kaza islamın şartı olan insan basına gelecek için olan kazayı engeller ve imanı ilede kaderini rızkını değiştire bilir03 Yorumla
Soran+1 yılO zaman son nefese kadar kimin cennete kimin cehenneme gideceği belli değildir..
- +1 yıl
Aynen kardeşim son nefeste edilen iman kabul olmaz ve son nefeste şeytan insanlar ı kandırıp imanını elinden almaya çslışırmış o o yüzden arkadaşına yazdıklarımı oku bize yaradan yüce Allah bir kişi müslüman dır ama çokta günahları olur imanı tehlike dir ama öyle birşey yaparki kişi cennetle müjdelenir
- +1 yıl
Teşekkürler eig için
Allah'u Teâla, yarattığı insanların cennetlik veya cehennemlik olduğunu bilmiş olması, el Adl olan Allah'ın adaletine muarız olmadığı gibi, Gaybın anahtarları yanında olan Allah (c. c.) ye yakışan bir ilimdir. Allah (c. c.) yarattığı kullarının cennetlik mi, cehennemlik mi olduğunu bilmiş olması, Kullarının dünyada ne yapacaklarını (iman/amel) bildiğinden, Allah'ın gaybı bilen olmasındandır. Yoksa Allah (c. c.) haşa zalim değildir ki, kulunu sonucu belli imtihan ile kandırmış olsun!
Allah kulli irade sahibi olduğu gibi, imtihana tâbi tuttuğu kullarına akıllarıyla iyiyi kötüden ayırdedebilmesi için vermiş olduğu cûz-i iradeyi de bilir.
Kişi mu'min olup, cennetlik amel yaparak ölmesine rağmen, Allah (c. c.) : "Biz seni ezelde cehennemlik olarak tayin ettik, şirk koşmamış olsan da yaptığın amellerin faydasını göremeyeceksin" demeyecektir.20 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
9
Cevap
33Cevap
Yaşamadığın bir hayat için sana ahirette hesap sorulsa cehennemde yanacaksın denilse cevabın sanırım bu olurdu;
"Ben öyle şey yapmam yapmayacağım birşey için beni suçluyorsunuz" olurdu..
Kaderi insanlar yanlış biliyorlar; Kader Allah (c. c) yazdığı değil, bildiği şeydir..
Ahirette yaşamadığın şeyler için hesaba çekilmezsin o yüzden burdasın..
Yaşayacaksın ve ahirette karşılığını alacaksın..10 Yorumla
+1 yılTakvim yaprağında güneş tutulması olacak diye yazdığı için mi güneş tutulması oluyor yoksa gerçekten olacağını uzmanlar bildiği için mi oluyor? Kader mevzusu çok derin bir konudur. İkna olmak için cevap arıyorsan burası yetmez. Detaylı bir şekilde anlatırım istersen. Burda kader mevzusuna girme derim ben. Birisinin aklına takılır da inanç çizgisi değişir vebal alırsın. Peygamberimizin ikazı var. Kader mevzusuna dikkat çekmiştir.
00 Yorumla
+1 yılHayat bir sınavdır. Evet kaderin yazılmış olabilir. Fakat Allah bizr düşünce gücü de vermiştir. Hayatta bazı şeyleri değiştirmek , yaşamak ve yaşatmak bizim elimizdedir. Böyle olacağı varmış , hayırlısı buymuş deyip kestirip atmamak gerek. Birşeyler tersine gidiyorsa bunu biz düzeltmeye çalışırız. Ya da en iyisini yapmaya çalışırız. O yüzden Allah biliyor olsa dahi Yüce Allah a karşı farklı bir kul olarak doğru yolda yürüyerek karşısına çıkmalıyız.
00 Yorumla
+1 yılİnsanın ne yapıcağını görmek için... Soru tam doğru değil olay daha farklı. Allah seni yaratırken sen cennete diğeride cehenneme gidecek demiyor. Sen dünyaya geldiğinde tamamen kendi kararlarınla haraket ediyorsun. Ama seni nelerin etkiliyeceğini ve ileride ne olacağını hesaplayamıyorsun Allah bu hesaplamaya kadir. 1 işlem değşirse Sonuç da değişir Ama Allah sonucu öyle ya da böyle hesaplar ( bilir ) . Ama o sonucu değiştiricek işlemleri belirlemek sana kalmışdır (cüz-i irade )
00 YorumlaBu bir kere cevaplanilmisti buyrun: "Kader, Allah'in olmus, olan ve olacak ne varsa herseyi bilmesidir. O'nun bilmesi kimseyi birseye zorlamak degildir -hasa-, O senin ne yapacagini biliyor, seni birseye zorlamiyor. ALLAH kimseye zulmetmez. Yapan yine sensin, secim sana ait. Ya dogruyu secersin ya yanlisi secersin. ALLAH sana secim hakki vermis, sen secersin, O da senin sectigini yaratir. "
00 Yorumla
+1 yılBenim bildigim Allah bize secme hakki verdi. irademizle karsimiza cikanlardan seciyoruz iyi ya da kotu. rabbimde bizim bunlardan hangini sececegimizi sinirsiz ilmiyle biliyor. boyleliklede kaderimize yaziliyor. yani aslinda bizim sectiklerimiz yazili kaderimizde. belki bu yardimci olur arkadasina
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 413 cevap paylaştı. adaletini görürsem o zaman tanrıya ınanırım. hak etmeyenler sefa hak edenler cefa içinde. buna bizi sınıyor dıye kendımızı tatmın eıdyoruz ama artık ınancımı kaybettım =) boyle daha mutluyum
17 Yorumlaher şey çok çelişkili ve karışık Allah bilir diyip keyfine göre yaşayacan kimseye zarar vermeden sevap günah din diye kafayı yemekten vazgeçin artık ya :D
00 Yorumla
+1 yılŞöyle düşün Tanrı geleceği herşeyi biliyor ama bunu kullanmıyor. Nasıl diyeceksin şimdi şöyle düşün.
Sen ben bisklet sürmeyi yürümeyi biliyor myuz evet? peki bu özelliğimizi her zaman kullanıyor muyuz? hayır bunun gibi işte aynen durum10 Yorumlaalacağın cevaplar
Cuzi irade verilmdi öğretmen sınava sokmasa öğrenciyi nasıl olur gibi örnekler verilecek
benimde ilk sorguladığım ve cevapsız kalan sorularımdan biridir00 YorumlaAlllah gelecegi bildiginden biliyor kaderinizi kendiniz yaziyorsunuz. kaderiniz zaten Allah tarafindan bilinip alniniza yaziliyor. yani Allah sizin ne yasayacaginizi neyi sececeginizi siz dogarken biliyor.
00 Yorumla
+1 yılKalu belada rabbimiz tüm ruhlara ben kimim diye sormuş ve tüm ruhlar rabbimizsin iman ettik diye cvp vermiş allahü teala da haydi öyleyse ispat layın demiş ve sırası gelen dünyaya gelip imtihan olarak gidiyor.
10 YorumlaAllah bize hiç sormadan direk cennete ya da cehenneme atsa insan bu demez mi ben böyle bişey yapmadım nerde kanıt diye..
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılAllah biliyor ama biz bilmiyoruz.
Dünyaya göndermeden "kulum sen cehennemlik amel işleyeceksin" buyurup cehenneme atacak olsa kul itiraz edebilir.
Bu şekilde hiçbir bahanemiz kalmayacak.00 Yorumlabir insani sadece kendi yaptiklari bir yere götürür
00 Yorumla
+1 yılYapmadığını söyleyememen için. En kısa ve en özet cevabı bu
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılİşte direk öbür tarafta başlasak yaşamaya yani cehennem veya cennette diyecez ne yaptık da buraya girdik diye. Şimdiden görmüş oluyoruz cehenneme giden yerini yadırgamayacak yani
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 692 cevap paylaştı. Cunku Tanrinin oyunu bu. İblis ve Tabri arasindaki iddaa kuponudur insan. oyuncaklar dunyasindayiz ve hepimiz birer piyonuz.
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 348 cevap paylaştı.
+1 yılÖyle bir şey olsa sen beni kötü olarak yarattım der insanlar. Şimdi yaratıyor, salıyor kendin seçiyorsun dolayısıyla itiraz edemiyorsun.
00 Yorumla Beni özene bezene yaratan kim? Sen
Ne yapacağımı da yazmışsın önceden
Demek günah işleten de sensin bana
O zaman nedir o cennet cehennem?
Ömer Hayyam00 Yorumlamatematiğin m sini bileyen birisini matematik hocası neden sınava sokar ki? direk bıraksa daha mantıklı değil mi?
00 Yorumla
+1 yılAllah seni yaratırken cennetlik ya da cehennemlik oldunu zaten bilior mahşer günü sormadan için burada testtesin!
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 4,5b cevap paylaştı.
+1 yılYaşantına göre ;-) iyi niyetli insan ol arkadaşım.
.00 Yorumla eğer gelmeseydin ben bu cezayı neden hakettim diye sorardın.. ama bunu bir rüya gibi düşün, rüyada sana yaptıkların gösteriliyor
00 Yorumlakimin gideceğini test etmek için şunu arkadaşına söyleyemedin mi :)
03 Yorumla
Soran+1 yılOnun cevabı.. Allah 1 milyar insan yarattı ve 200 milyonu cennete 800 milyonu cehenneme gidecek.. bu adaletli mi diyor?
Soran+1 yılBilmiyor ona göre adaletli olmadığını söylüyor.. sen cehenneme gideceğini bie bile yaratıldığını düşünürsen tepkın nasıl olur? Ben bu arada ciddi soruyorum ve komik buluyorsan lütfen cevaplama
Aile & Toplum konusunda 1,4b cevap paylaştı. https://m.youtube.com/watch?v=OcVhoXA0QTk
Bu videoyu izleyin 😊00 YorumlaMal dünyada kendini sen yönetiyorsun. Aklın var demi senin?
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılDunyaya gelmeden direk cennet ya da cehenneme gitseydik demezmiydik bizi neden cehenneme atiyorsun.
01 Yorumla- +1 yıl
Böylede bı durum var
- Aile & Toplum konusunda 9,6b cevap paylaştı.
+1 yılSen onundediklerini yaparsan cennetr yapmazsan cehenneme
00 Yorumla Cehenneme gidenlere haksızlık olmasın diye. Yani sen cehenneme gidecekken neden ben diye sorma diye.
00 Yorumla
+1 yılAllah senin yapcak olduklarını yazıyor alnına o yazılanları yapmiyon
00 YorumlaAllahın hikmetine insanların aklı ermez
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 344 cevap paylaştı.
+1 yılBence hiç bir şey bilmiyor...
00 Yorumla
+1 yılİnsan bilmiyor farkında mısın?
#Türkerkeğii00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılAnlatrdim ama anlamaycklari için anlatmyrm
01 Yorumla
Soran+1 yılKulağıma anlat
+1 yılSınav için
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılsacmalik iste :) yok oyle bisey
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 8b cevap paylaştı.
+1 yılÇelişkiler işte
00 Yorumla
+1 yılİbnelik olsun diye
00 Yorumla
+1 yılimtihan dünyası...
00 Yorumlahadi canım uyu sen
00 Yorumla
+1 yılfantezi işte
00 Yorumla
Devamını Gör(27)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Kimin cennete kimin cehenneme gideceğini Allah biliyorsa, insanlar neden dünyaya geldi?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım