zaza ile kürt aynı mı dostlarrr
vcc
c
cnerde yasarlar
kültürleri nasıl?
vcc
c
cnerde yasarlar
kültürleri nasıl?
Zazalar, nüfusu tahminen 5-6 milyon olan bir halk olarak Doğu-Anadolu’nun Fırat ve Dicle su havzasında yaşarlar. Almanya, Avusturya, İsviçre, Hollanda, Belçika, Fransa, İsveç>>, Danimarka gibi Avrupa ülkelerinde bulunan Zaza sayısı tahminen 300.000’dir. Cambul (Kazakistan) ve Batum (Gürcistan) bölgelerinde de 1944’te Zazalar’ın yaşandığı söylenmektedir. Zazalar’ın nüfusu hakkında kesin bir bilgi mevcut değil, fakat tahminlere göre 3 milyon, bazı tahminlere göre ise 4 ile 6 milyon arasıdır. Sükun ettikleri yer enlem 37,8°- 42° ve boylam 37,8°- 40° arası arasında yer alan bölgede, il olarak Sivas’tan Varto’ya, Tunceli'den Siverek’e kadar uzanır. Ağırlıklı olarak Tunceli, Bingöl, Erzincan, Elazığ, Kuzey-Diyarbakır illerinde yaşarken, Kangal, Zara, Ulaş , İmranlı , Hafik , Sivas, , Hınıs, Çat, Aşkale (Erzurum), Gerger (Adıyaman), Pötürge ve Arapkir (Malatya), Mutki (Bitlis), Sason (Batman) ilçelerinde de meskendirler. Bunun dışında İstanbul, Ankara , Bursa, Eskişehir ve birçok ilçeye göçetmiş Zaza mevcuttur.
genelde kürtlerin yaşadığı coğrafyalarda yaşarlar. zaten zazaca kürtçeye yakın bir dildir. kültürleri benzeştir. inançsal olarak kürtler gibi hem alevi hemde sunni inanışta olanları vardır.
erzurum hınıs alevi mi <?
evet
Aynıdır. 'Ben Kürt değilim zazayım' diye bir şey yok.
Aynı değiller. Dil bilimciler bile aynı değil diyo...
Cevap
17Cevap
Son zamanlarda Zazaların Kürt olup-olmadığı yönündeki bazı iddiaların özellikle sosyal medyada tartışıldığı görülmektedir. Bu konuda rahatlıkla diyebiliriz ki Zazaların Kürtlüğü arızi ve dışsal bir durum değildir. Bilinen tüm tarihi belge-bulgular Zazaların tarihte kendilerini Kürd kimliğiyle tarif ettiklerini göstermektedir. Bunun aksi bir belge henüz getirilebilmiş değildir. Bütün Arap, Osmanlı, Ermeni arşivlerinde Zazalardan sürekli "Kürd" olarak bahsedilmiştir. Bu çeşitli akademik makaleler ile ispatlanmıştır. Ancak konuyu dağıtmamak için bunlara değinmeyeceğim.
Burada Zaza Kürtlerin kendi ağzından kendilerini tanımlama biçimine orjinal belgelerin linkleriyle birlikte birkaç örnek vermek istiyorum:
1) İlk Zazaki metinleri derleyen Peter Lerch'in metinlerinde Nêribli Xalef Ağa askerlerine şöyle seslenmektedir:
"... Xelef Axa va ke eskerê xo ra: "Bewnê axalêr! Ma şonî qewxe, metersê, eskerê Doqma Begî zav (zaf) û, Heme pêrû tirk î, nêşênî ma de qewxe bikî, ma pêrû conmirdê kirdan î, mêrdeî eşîran î, metersê, ma ha şonî..."
Tercümesi:
"... Xelef Ağa askerlerine dedi ki: "Ağalar bakınız! Biz kavgaya (savaşa) gidiyoruz, korkmayın, Doqma Beyin askerleri çoktur, (ama) tamamı Türk'tür, bizimle kavga edemezler (güç yetiremezler), biz hepimiz Kürd yiğitleriyiz, aşiret erkekleriyiz, korkmayın, gidiyoruz şimdi..."
Görüldüğü gibi burada Zazalar, kendilerinden KIRD (Kürt) olarak bahsetmektedirler. KIRD kelimesinin Kürd anlamında olduğu yine metnin altındaki almanca tercüme ile sondaki sözlükte de yazılmış durumda.
Aynı değiliz yanliş bilgiler yaymayın lütfen sadece ayni dil ailesinden 2 farkli ırkız tükçe ve korece gibi bunlar aynı ırk olmuyor değil mi zazaca ve kürtçe de öyle ve son araştirmalarla da kanıtlandı hatta zazacanın kürtceden 1_2 asır daha eski tarihli bi dil olduğu da yazıtlarla biliniyor ve Anadoluya gelelim biz zazalar millattan önce kürtlerden önce anadoluya göç etmişiz buranın yerli halkı olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz ve arap diyolar. bize ne zazalar ne kürtler ne iran halkı arap değil kardeşim asya kıtasında yaşamış ve yaşayan ırklarız bize arap demek cahillik olur şu an da mezopotamya bölgesinde yaşıyoruz kürtler ve türklerle kardeşlik içinde kültürlerimiz türklerle aynı kürtlerinde aynı sekilde asırlardır bu bölgede yaşayıp kültürleri birbirlerine çok benzetmisiz
bizde nasıl dadaş, laz, varsa onlardada çeşitlilik var.
zaza, kızılbaş falan diye gidiyor yanılmıyorsam.. çok saçma o ayrı.. kendi kendilerini sınıflandırmak.. sonrada ayrımcılık yapılıyor denmesi.. önce biz buyuz bunlar bizim törelerimiz denir. başka bir topluluk buna karşı çıkıncada ayrımcı faşist diye bu sefer onlar şikayet eder. çok mantıksız.. insanız hepimiz insan..
zazalarla kürtler aynı millet değildir. zaten zazaların (tuncelili zazaları ayırıyorum) %85i zaza olup kürt olmadıklarını bastıra bastıra belirtirler. bugun bingölün %80i zazadır ve akp %70 oy alıyorlar yani devletçiler. elazıg yine öyle çogunlugu zaza olmasına ragmen hdpnin oy almasını geçtim miting bile yapması çok zor.
son zamanlarda zazalar ve kürtlerin arasındaki bağlılığı cokertmek icin gündeme getirilen bir polemik. benim Dersimli zaza arkadaşlarım kendilerini kürt olarak nitelendiriler. onların ne düşündükleri benim için önemli.
Ulan ya asdasdf
Hemen hemen aynı, Zazaların dilleri biraz daha karışık bize göre.
Zazalar kürtlüğü kabul etmezler ve ısrarla zaza olduklarını belirtirler gelenekler benzerlik gösterir ama dilleri farklıdır , ülkesini savunur. İyi insanlardır ,
Aynı şeydir kürtlerle aynı yerlerde yaşarlar kürt olduklarını kabul etmezler ama anlamayamadık
Doğuda Türklerde yaşıyor ona bakarsan. Erzurum-Kars-Ardahan falan.
Zazalar k*rtlere karşın biraz daha iyi insanlardır.
Değil. Zaza kokenliler arap oluyor.
Ayrı dil ikiside kültür yakın kan aynı
hayır değil ama birbirlerine yakın soylar
sayılır kardeş zaza kürdün kuyruklusu oluyor.
Değildir ama kültürleri hemen hemen aynıdır
ikiside aynı takun laciverti
Aynı olduklarını düşünmüyorum
hepimiz insanız
aynı değildir
Ayni degil tabiki?
Aynı
Degiller
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar