Yaşıtlarım bile bazen 'siz' diyerek konuşuyor, benim çok sinirime dokunuyor saçma geliyor. Hatta benden büyüklere de öyle demek garip geliyor. Siz öyle konuşurken, ya da size öyle konuşulduğunda rahat olabiliyor musunuz?
Cevabın nedir?
Kişilik & Karakter konusunda 648 cevap paylaştı. rahat olman gerek, bunu takman saçma. statü olarak senden üst seviyede birine siz demek zorundasın, demediğin taktirde sıkıntı olur. bunu ego meselesi yapmayın, saygı toplumu ayakta tutan öğedir bence. eğer ortada statü durumu yoksa ve yaşıtınız senden alt kademede olmadğı sürece ona sana sen diye hitap etmesini söyleyebilirsin. karşındaki 5 yaşındada olsa müdürünse ona siz diyeceksin, oyun bu kadar basit :)
12 Yorumla- +1 yıl
Buna takmadım, çok şükür böyle şeyleri takan bir insan değilim. Rahatsız oluyorum sadece. Saygı değil bana göre çünkü. Ama evet mecburum, kullanıyorum, yapacak bir şey yok.
En İyi Cevaplar
+1 yılSaygı çerçevesi için büyüklerime belli bir müddet siz derim özellikler yeni tanıştığım bir büyüğümse. Yaşıtlarıma gelince, gerçekten çok sıkıntılı bir durum. Bana aşırı soğuk geliyor ve arada bir duvar varmış gibi hissettiriyor. Samimiyet her zaman iyidir :)
10 Yorumla
+1 yılHayir konusmam. Bunun saygiyla da alakali oldugunu dusunmuyorum. Sacma sapan bir adet. Neymis kedinden buyuklere, patronlarina siz demek lazimmis. Sebep? Saygi.
Bence onemli olan samimiyet. ''Oo aysel teyzem nasilsin'' demek varken ''merhaba aysel hanim nasilsiniz'' demem.11 Yorumla- +1 yıl
Heh, aynen. Saygı 'siz' demekle olmuyor, siz deyip aşağılayan insanlar yok sanki..
+1 yılİlk defa tanistigin bir insana "Sen"demek saygısızlıktir aslında
Ama bunu siz bilmiyorsunuz galiba101 Yorumla- +1 yıl
bir insana birden fazla kişi gibi davranıldığı zaman bunun neresinin saygı olduğunu anlamıyorum sadece.
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
58
Cevap
78Cevap
+1 yılbana da sizli bizli konuşmak gereksiz geliyo ama mecburen konuşuyoruz. iş ortamında bile sizli bizli konuşmak saçma bence. kalkıp da baştan senli benli konuşunca da bazıları acayip bozuluyo veya sana kötü gözle bakıyo. o yüzden yeni tanıştığım herkese siz diyorum istemesem de :)
10 Yorumla
+1 yılBen işe başladığım da burada herkes bir biri ile sizli bizli konuşuyordu, bey hanım öyle bir Türkçe hakimdi ofiste ben geldim herkese abicim, ablacım, patroncum falan dedim, Patron bana sedooo diye sesleniyor, kızçe diye sesleniyor artık o sıkıcı, kasvetli samimiyetsiz ortamı bozdum, Zafer biziiiiiim :D
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 1,3b cevap paylaştı.
+1 yılSiz veyahut sen demek hiç bir zaman kötü kelime ifadesi değildir. Kötülük insanın şahsi anlamsız düşüncesidir.. Yakın tanıdık kişiye sen dersin, tanımadığın kişiye ise siz dersiniz.. Tamamen insanların algılama yeteneğine bağlıdır.. İyimser veyahut kötümserdir..
20 Yorumla Senli benli konuşmak için samimiyet ve tanışmış olmak lazım. Tanımadığım birinin bana sen diye hitap etmesinden de ben hoşlanmıyorum. Sizli bizli konuşmak nezaketen de her zaman tercihimdir.
35 Yorumla- +1 yıl
Tamam da birine çoğulmuş gibi konuşunca bu saygı mı oluyor ben de onu anlamıyorum işte..
- +1 yıl
Siz zaten coguldur, zamirlere çoğul demek için -ler demeye gerek yok.
+1 yılben rahat hissediyorum sonuçta sizli bizli konuşuyorsak öyle çokta samimi değilizdir gayet normal kendimden büyüklere de siz derim saygıdan dolayı ama yaşıtlarımda kullanmam tabi resmi bir ortamdaysak kullanırım
12 Yorumla- +1 yıl
Ama işte siz demenin nesi saygı, onu anlayamıyorum ben de.
- +1 yıl
böyle sorulunca bilemedim tabi nesi saygı :)
Gizli Üye(30-35)+1 yıl''siz'' kelimesinin saygı olarak anlaşılması çok ilginç ve saçma. ailemize ve arkadaşlarımıza da saygı duyarız ama ''siz'' demeyiz. ''siz'' bence sadece mesafe koymak için tanımadıklarımıza söylenmeli, yaş kaç olursa olsun mesafe kalkınca da ''sen' olmalı
20 YorumlaKim olursa olsun belli bir müddet siz diye hitap ederim. Bu asla değişmez. Mesafe ya da soğuk tutum gibi algılansada olması gereken bu bence.
32 Yorumla- +1 yıl
Neden peki?
+1 yılyeni tanıştığın biriyle senli benli konuşuyosan öküzlüktür kusura bakma da. herkes böyle değil, adam bana sen asker arkadaşımmısın, ya da konuştuğum bir kızsa sen kimsin benle böyle konuşuyosun diyebilir, haklıdır.
21 Yorumla- +1 yıl
Yeni tanıştığım biriyle sizinki gibi toplumsal yargılar olmasa gayet de senli benli konuşabilirim, çünkü 'siz' demenin herhangi bir saygı göstergesi olduğunu düşünmüyorum.
Amaç rahatlık değil mesafe ve saygı sınırıdır. Herkes ile rahat olmak rahat konuşmak doğru değil bence.
22 Yorumla- +1 yıl
Siz'in neresi saygı işte onu soruyorum?
- +1 yıl
Hitap sekli insanlar arasinda seviyeyi olusturuyor. Yabanci biriyle senli konusmalar amiyane kacabilyor. ya da karsindaki insanin seninle hosuna gitmeyecek sekilde konusmasina da kapi aralamis olabiliyorsun. Sizli olunca sinir bildiriyorsun karsindakine, zorunlu da olsa bir saygi kalibina sokabiliyorsun.
samimi olmadığım herkesle sizli bizli beyli hanımlı konuşurum. alışkanlık meselesi ben böyle konuşmadığım zaman rahatsız oluyorum aynı şekilde samimi olmadığım hatta yeni tanıştığım birisi çok senli benli konuşursa biraz rahatsız olabiliyorum.
10 YorumlaTanımadığım ya da iyi tanımadığım kişilerle sizli bizli konuşurum gereksiz samimiyete gerek yoktur.
He bir de yavşamaya çalışan erkeklere karşı da aynısı yaparım sen kim oluyorsun da bana yavşamaya çalışıyorsun pis i*ne :D (sinirlendim yine :p )20 YorumlaBence gerekıyor kimi zaman abi, bir agırlıgı oluyor herkesle labali olmaya gerek yok
12 Yorumla- +1 yıl
Birine 'nasılsın' demek laubalilik mi? İlla sonuna bir -ız mı gelmeli?
- +1 yıl
insanların gunumuz yasantısındakı iş guzarlıklarına bakarsak ve benım arkadas veya dost kıtlem bellı dıger pek tanımadıgım ınsanlarla aramda bı sınır olmalı kımse arkamda boş gereksız muhabbetler yapması yerıne gotu kalkık egolu demelerını göze alıyorsan bence olması gereken bir durum :)
Ortamına göre değişir bu konuda genelleme yapılmaz. Bazen ortamı samimi bulursun senli benli konuşursun bazen de resmiyet olsun istersin. Bazen de saygı ifadesi olur.
20 Yorumla
+1 yılBence bir sorun teşkil etmiyor çünkü '' Saygı '' düzeyi hiç düşmüyor.
16 Yorumla- +1 yıl
Işte ben neresinin saygı olduğunu anlamıyorum.
- +1 yıl
Canım kardeşim '' Siz '' olarak hitap ettiğinde haddini aşmaması gerektiğini aranızdaki sohbetin ciddiyetinden algılayabiliyor ve '' HADDİNİ '' aşmaya kalkışamıyor... Mesela ben herkese kardeşim olarak hitap ediyorum ve bayanlara bu şekilde hitap ettiğimde onlarla aramda birşey olmayacağını anlıyorlar öyle bir istekleri varsada vazgeçiyorlar bende rahat ediyorum :)
- +1 yıl
Nerden nereye bağladın yahu, bırak kardeşi şimdi :D Tek bir insana birden fazla kişi gibi davranmanın neresi saygı? Ciddi merak ediyorum, haddini asmamasi için gibi sebepler değil, nedenini soruyorum.
- +1 yıl
Kardeşim açıklaması bu fakat sen kabul etmiyorsun sanırım... Siz ve biz kelimesi bir topluluğu hitap etse de Kibar bir hitap anlamındada kullanılıyor Türk dil kurumda... Mesela almanca da Sie kelimesi çoğul kişi zamiridir fakat cümle sonuna gelince kibar oluyor soru?
- +1 yıl
Kibarlık değil bence iste, garip hatta. Ama kullanıyoruz mecbur, yapacak bir şey yok.
- +1 yıl
Tabiki kardeşim istediğin gibi düşünmekte özgürsün Türk dil kanunlarına göre böyle :) Şimdi ben buna alıştığım için seninle dışarıda karşılaşsak seni tanımıyorum ve size sen diye hitap edersem kendimi hadsizlik ve terbiyesizlik yaptığımı düşünüyor ve rahatsız oluyorum böyle herkesle samimi davranan yılışık insanlar gibi hissediyorum kendimi.
+1 yılduruma göre degişir
her ortamda olmasamda bazı ortamlarda sizli bizli konuşurum:)50 YorumlaO bir nezaket örneğidir. Herkes getto ağzıyla konuşmak zorunda değil.
32 Yorumla- +1 yıl
Işte ben onun neresinde nezaket neresinde saygı olduğunu anlayamıyorum, sorun o. bir insana çoğulmus gibi konusunca bu neden nezaket?
+1 yılSeverim. Ben 7 yıllık arkadaşlarımın ailesine bile hala siz diye hitap ediyorum. Saygı bunu gerektiriyor çünkü.
22 Yorumla- +1 yıl
Ben saygının siz ile yapıldığını düşünmüyorum.
- +1 yıl
Bu sizin görüşünüz.
Severim saygı duymayi sa severim saygi bekliyorsan saygı duyacaksin.. mesafe her zaman iyidir.. Derin samimiyet asla bir insanın kimseye karşı takınmamasi gereken bir şey bence... eşine Dahi...
20 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 1,2b cevap paylaştı. Yasadigim ülkede cogu zaman sizli bizli konusuruz ben de kendimi öyle daha rahat hissediyorum. Müsade istemeden direkt sen diye daldiginda küfür etmissin gibi bakislara maruz kaliyorsun
10 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 2,5b cevap paylaştı. samimi olunmayan kişilerle genelde siz diye hitap edilir bana kalsa siz sen o bu şu hiç fark yokta işte bizim millet alıngan.
10 Yorumlasaygı göstermek için yeni tanıştığım büyüklerle konuşurum siz diye
14 Yorumla- +1 yıl
Peki bunun neresi saygı?
- +1 yıl
Senli olan :)
- Kişilik & Karakter konusunda 1,2b cevap paylaştı.
+1 yılOrtama bağlı olarak değişiyor. Resmi ortamlarda haliyle senli benli konuşmalar çok hoş olmuyor.
20 Yorumla Naber l*n moruk demek varken nasılsınız efem de neymiş :/ saçmalık
20 YorumlaEvet normalde yeni tanıştığım her insanla kendimden küçük de olsa sizli bizli konuşurum. Samimi konuşmam için samimiyet şart.
10 Yorumla
+1 yılBen çok alışmışım siz-biz e.
Hatta iki yıl önce polislik mülakatını siz dememden dolayı kazanmıştım, psikolojik mülakatı. :)10 Yorumlakonuştuğun kişiyle aranda resmiyet belirtisidir siz-biz bazı ortamlarda kullanılması gerekiyor ama samimi ortamlarda kullanılırsa saçma
10 Yorumla
+1 yılTabi hani sizli bizli konusurumda bana pek uymuyo yapı gereği samimiyim hiç sevmem öyle siz biz filan
10 YorumlaYa eğer tanımadığım bir ortamda ise bende başta öyle konuşurum. Ama artık iyice sohbet falan iyi daha sonra kendimi salarim.
10 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 1,4b cevap paylaştı. Saygıdan dolayıdır
Zamanla senli benli olunabilir.
Büyütecek birşey yok10 YorumlaBen sevmem rahatsız oluyorum ve çok saçma geliyor banada :)
10 Yorumla
+1 yılTanımadığım ya da çok samimi olmadığım insanlarla sizli bizli konuşurum evet.
10 Yorumla
+1 yılYaşıtlarımla hayatta konuşmam ama büyüğümse ve gerekliyse konuşurum
10 Yorumla
+1 yılGenelde bana "siz " diye hitap ettikleri için "sen" diye hitap ettiklerinde garipsiyorum. Sizli Konuşurken daha rahatım. Otorite elimde oluyor
10 YorumlaBen sizli bizli konuşmayı çok severim.
Bay Bayan kelimelerini kullanmayı da çok severim :)
#20 YorumlaMesafe açısından önemlidir sizli konuşmak. İki durumda kullanırım zaten. İkincisi de saygıdan.
10 Yorumla
+1 yılBen samimi olmadıgım insanlarla arama mesafe koymayı severım. Mesala yenı tanıstıgım biri bana "sen" derse ben onu uyarırım.
10 YorumlaBana aşırı samimiyetsiz geliyor. Öyle konuşanlara hemen diyorum zaten "sizli , bizli konuşmayalım" diye.
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 1,9b cevap paylaştı.
+1 yılsaygı onemlidir yastımla sizli pek konusmam ama benden buyuk ve bayansa siz derim
10 Yorumla Kişilik & Karakter konusunda 591 cevap paylaştı. akraba olmayan biriyle sizli bizli knşrm bunu saygı olark görüyrm :)
10 Yorumla
+1 yılSenli benli olmayı severim. Ne öyle resmi resmi konuşuyorlar :)
10 Yorumla
+1 yılSamimiyetimin olmadığı kişilerle tabi ki öyle konuşuyorum.
10 YorumlaBen sevmiyorum ya 😄 Ama bazen konusmak gerekiyor :/
10 YorumlaBen genelde öyle konuşurum.
Mesafeli konuşmaları severim.20 Yorumla
+1 yılHerkes sinir olur, tabiki 'siz biz' lafını sürekli kullansak kimse içtemez. Hep kullanmakta iyi degildir..
10 Yorumla
+1 yılİlk etapta tamam ama sonrasında resmiyeti ve ciddiyeti pek sevmiyorum samimi ve içten bir adamımdır :)
10 Yorumlaortamın durumuna göre geçen iş görüşmesine gittim baktım adam çok samimi abi şöyle abi böyle diye konuşmaya başladım direk :D
10 Yorumlaiş yerinde mecbur öyle de dışarda tanımadığım birine 'hanımefendi napıyosun sen' falan :D
10 Yorumla
+1 yılAdamına göre muamele, hatta bulunduğum ortama göre değişir
10 Yorumla
+1 yılHayır bende sevmiyorum ister istemez sen diyorum zaten
10 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 393 cevap paylaştı. haklısın. sadece benden 15 yaş filan büyükse ve samimiyet yoksa anca öyle siz biz.
10 Yorumlahayır, tanımadığım insanla bile 5 dakika muhabbet ettikten sonra nabıyon la kamil diye hitap eden biriyim ehehe
10 Yorumla
+1 yılSamimi olmadığım kişilere siz diye hitap ederim ama onun dışında sorun yok :)
10 Yorumla
+1 yılgerek yok o kadar resmiyete trt de program sunmuyoruz sonuçta relax:)
10 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 8,9b cevap paylaştı. çok saçma bulmuyorum , olmasa daha ıyı olur kanımca !!!
10 Yorumla
+1 yılBen mesela büyüklere komşuya vs. sen diyemem hep siz derim. Spor salonundakilerede aynı şekilde
10 Yorumla
+1 yılYaşka alakası yok. Konum, saygı ve seviyeyle alakası var.
10 Yorumla
+1 yılilk defa tanıdığın birisine sen demek garip olur siz demek daha iyidir samimiyete bağlı sizli bizli senli benli konuşmak
10 YorumlaBak sen de siz dedin size dedin :D 😂😂
22 Yorumla- +1 yıl
Çünkü ben çoğul olarak konuştum, birden fazla kişiye hitap ettim :D
+1 yılyeni tanıştıklarıma genelde siz diye hitap ederim. bir nezaket örneğidir bence ^^
10 Yorumla
+1 yılFark etmez bana. Dışarıda ki hayatımda siz lafını pek kullanmam, iş hayatı harici
10 Yorumla- Devamını Gör (76)
Devamını Gör(121)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem