Şu solcu bu sağcı felan diyorlar. Sağcı kime denir solcu kime denir? Nedir yani bu? Sağcı solcu ne demek oluyor? Örnek vererek açıklarsanız sevinirim.sol görüş ne dedir
eig alan arkadaş güzel anlatmış fakat cevap olmamış ki :D Sağcı ne demek ve solcu ne demek diye merak etmişsin; şimdi dünya da ekonomi modelleri ve yönetim modelleri vardır. bunlardan maddeler halinde kısaca bahsedeyim.
LİBERALLER
bu ekonomi modeli serbest piyasadır. yani şimdi ki kullandığımız model. isteyen istediği gibi yatırım yapabilir der. ama fakirler var ise de onlarıda başarısız olarak görür.
SOSYALİSTLER
bu ekonomik modelse devletçidir. özel yatırımcı bulundurmaz içinde. her şey devlete aittir ve devletin kazancı halka adaletli bölüştürülür. zengin ve fakir yoktur.
MUHAFAZAKARLAR
bunlar eski gelenek, görenek ve dine bağlı kalmayı tercih ederler. tutuculardır. ekonomik model olarak liberal ekonomiyi kullanırlar.
MİLLİYETÇİLER
bunlar ise din ve ırk yönünden kendilerinden olanları severler. devette bir ayrılık vardır burada. asimilasyon politikasını sık uygularlar. ekonomi modeli olarak liberal ekonomidir.
SOSYAL DEMOKRATLAR
bunlarsa arada kalmışlardır. bir yanda kapitalist liberal ekonomi, bir yanda sosyalist ekonomi. ülke içinde adaletli dağıtımı savunurlar. sistemi yıkmak değil onarmak isterler.
Solcu ne demek?
Soruna gelince, sosyalistler ve sosyal demokratlar solcu, diğerleri sağcıdır Türkiye'de :) Solculuk, iyileştirme arayan veya var olan sosyal hiyerarşiyi kaldırmak isteyen ve zenginliğin eşit dağılımını destekleyen politik hareketlere karşılık gelen terimdir.
sag ve sol kavramları 20. yy da kullanlımaya başlanmıştır. buna göre sag gelenekselci (gerici) , monarşistleri tanımlamak için kullanılmıştı sonraları liberal ve milliyetçilerde bu sag tanıma girmişlerdir. aralarında farklılıklar olsada sag genel olarak toplumsal eşitsizligi kader kabul etmek, emperyalizm kavramını yok saymak , kapitalizmi şirin göstermek ve feodalizmi yüceltmektir.
sol ilk anlamıyla fransada cumhuriyetçiler ( jakobenler ) için kullanılmıştır. sosyal eşitlik, gelir farklılıklarının kaldırılması genel kuralları idi. ama sonralar sol yelpaze genişlemiştir. örnegin marksizm, sosyal demokrasi, sol liberalizm birbirinden apayrı şeylerdir. sosyal demokrasi ve sol liberalizm birnevi kapitalizmin yedek lastigidir. kısacası sosyal sınıfların arasındaki uçurmları kaldırmak ( sosyal demokrasi vs. ) ister. marksizm ise sınıfları ortadan kaldırmak ister sınıfsız toplum nihai hedefrtir.( buna komünizm denir. )
Sokaktan birisini tutup sor. Sorduğun kişi solcu ise; "Solcular eşitlikçi, sosyalist, komünist fakat sağcılar faşist ve geri kafalı." der. Sorduğun kişi sağcı ise; "Sağcılar muhafazakâr, milliyetçi, vatansever fakat solcular allahsız, dinsiz" der. İşin aslı öyle değildir halbuki..(Komünistler dışında) Bir taraf (Sağcılar) kendi milletinin çıkarlarını diğer milletlerden üstün tutar. Dinine biraz daha düşkün (kimileri sözde düşkün) olurlar. Solcularda daha eşitlikçi, sadece benim değil herkesin çıkarları eşit seviyede olsun der.
Turkiyedeki solcular genellikle memur ve varlikli kisilerden olusmaktadir. Sosyalizmin aksine kendi parasini malini kesinlikle paylasmaz lafini bile ettirmez. Biryerden menfaat gelecekse ayrim yapar ilk kendi hisimi akrabasi faydalansin ister. Sagcilar icinde ayni sey gecerlidir. Kisacasi sagcilik ve solculuk Turkiyeye uymaz ikiside tutmaz. Karisik olur yani. Bu durum toplum icerisinde kargasa cikarmak icin meydana getirilmistir. Ayni bir kardesin asker olup digerinin dagda olmasi gibi birseydir.
Sağcı: milli, dini değerleri muhafaza etmede daha hassas olup geleceği geçmişe bağlı kurmaya çalışan kişiler. Solcu: En doğruyu bulmak için milli ve dini değerlerin indanı sınırladığını düşünen, aklı temel prensip kabul edip yeniliğe önem veren kişi. Not: Türkiye de bu iki kavram birbirine geçmiş durumda
türkiye'de solun varlığından doğmamış bir fikirdir. kökeni fransız ihtilali'nden sonra fransız meclisinin oturma planında sağ tarafta oturan ve yenilik yerine varolan sistemin devamının daha hayırlı olacağını savunanlara uzanan tutucu grup.
insanların aç kalmaması için savaşmak. kimse ezilmesin diye, biri gülerken biri köşe dibinde ağlamasın diye susmayanlardan biri olabilmek... bence solcu budur... dahası çook uzun bu sadece bir giriş.
O dinsiz diyenler Allahın bile karısmadığı bir konuya karısıyorlar tamamiyle kendi beyin yapılarını islamcıyız deyipde Allahın bile önüne geçebilcek davranıslar sergiliyorlar.
Sağcılık ve solculuk dinle alakası olmayan türkiyeyede mustafa kemal atatürkün batmış olan osmalıyı sol partiyle yönetmesiyle gelmiş sağ parti kurulmuştur ama etkili olmadığı için kapatılmıştır. sağcılar müslümandır, solcular kemalistdir diye saçma bir algı oluşturulmuş
solcular sürekli yeniliklerin yapılmasını halkın yaşam standartlarının iyileştirilmesi gerektiğini savunanlar sağcılar ise mevcut düzenden memnun olanlar sistemlerin değişmesine karşı olanlara denir
BİNLERCE TÜRK GENCİ UYDURMA İDEOJİLER UĞRUNA CAN VERDİ
En sonunda bu ikilem yine bildiğimiz yollarla, Ordo Ab Chaos ile çözüldü. Yani önce kaos, sonra düzen. Provokatörlerimiz aracılığıyla sağ ve sol ideoloji kavgaları başlatıldı. Aslında başında onay vermiş gibi göründüğümüz Kıbrıs Savaşı’ndan sonra ülkeye uygulanan ambargo sayesinde halk canından bezmiş, ülkede yağ ve tuz bile bulunamaz olmuştu. Karaborsacılar zenginleşirken halk iyice sefalete düşmüştü. Ülkeye gönderilen provokatörlerimiz için bu halkı kışkırtmak hiç zor olmadı. Ülke halkı sağcı ve solcu olarak iyiye bölündü ve çatışmaya başladılar. Olaylar öyle bir dereceye geldi ki, hergün elli-altmış kişi sokak çatışmalarında ölmeye başlamıştı. Bütün ülke terör korkusu altında eziliyordu. İnsanlar akşamları sokağa çıkamaz olmuştu. Her an bir serseri kurşuna hedef olmak vardı. Binlerce Türk genci uydurma ideolojiler uğruna can vermişti. Hükümetler birbiri arkasına iktidara geliyor fakat olayları önleyemiyorlardı. Sonra darbe geldi ve bütün olaylar bıçak gibi kesiliverdi. Zavallı ülke halkı bu sözde başarıyı darbenin bir neticesi olarak gördüler. Çünkü nihayet terörizm sona ermiş, ülkeye huzur gelmişti. Aslında provokatörlerin görevi bitmiş, sahneden çekilmişlerdi. Burada oynanan oyun, halkı umutsuz ve çaresiz bir duruma düşürmek ve onlara bir “kurtarıcı” sunmaktır; ondan sonra bu kurtarıcı ne yaparsan yapsın hemen kabullenecektir. sana teorik açıklama yaparım ama boş ver sen kayanağa bak siyonizim eseridir ki öncesindeki bilgi birkiminden çatışmacı toplum yaratmak amaç
bu çok uzun bir hikaye ama sağcılar ile solcuların ayrılması aslında ekonomik temellere dayanır. aşağıdaki arkadaşlara katılmıyorum. çünkü liberallerde pek çok ülkede özgürlüğü savunurlar ancak ekonomik olarak kapitalisttirler. solcular ise özgürlüğe karşı olanıda vardır. örnek olarak komünist diktatörlük savunanı. bunun haricinde solcuların hepsi ekonomik olarak eşitliği savunurlar. devletin aldığı vergiler ve yapacağı hizmetler ile toplumun üst kesimi ile alt kesimini yaklaştırmayı isterler. kısacası temel ayrımları ekonomiktir.
Sağcılar milliyetçi, muhafazakâr ve dış ülkerin hareketlerine her zaman şüpheci kişilerden oluşur. Solcu ise Atatürk ilkelerini benimseyen, işçi ve emekçilerin hakkını savunan, kişilerden oluşur.
Görünüşte böyle görünüyor. Ama böyle değil aslında. Belli bir ideolojileri olsada aslında öyle değildir. 6. filo'yu solcular yerin dibine sokarken, sağcılar ise sahip çıkmışlardır. Yani karşı taraf ne yaparsa tam tersini yapmak veya savunmaktır ideolojileri aslında. :) 80'lere doğru yakaşırken bir grup çıkarak, ne faşizm ne komünizm, yaşasın sosyalizm diyerek bu ikiliye ''404 error'' verdirmiştir.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
bir sağ vardır bide sol vardır saba tavsiyem merkez sağ ile aşırı sola hiç bulaşma bak ben dinime önem veririm vatanıma önem veririm kendimede önem veririm sağcısın dersin şimdi bir bakıma evet ama mahkeme iş adamı siyasetçi doktor demeden işçiyle doktorun doktorla patronun, işçiylede iş adamının eşit olarak yargılanmasını isterim sosyal adaletçileğe girer buda sol kavramlıdır sonra liberalimdir ama sosyal ya da şöyle diyim ben atıyorum 23500 tl kazanıyorsam işçi 1000 tl kazanıyorsa bendeki 500 tl ona verilsin 0 1500 tl kazansın ben 23.000 tl öyle isterim buda sola girer solcular Milliyetçi olmaz Ben Milliyetçiyimdir bayrağa vatana çok önem veririm turancı değilimdir ama turanıda severim Türkün Türkden başka dostu yok lafınada sonuna kadar inanırım şimdi bil bakalım ben neyim sağcımı solcumu?
kapitalizm e dönemek özgürlük eşitlik demokrasiden bahsedip kapalı insanları dışlamak sağcı diye ayırdıkları kesimi ki bu türkiyenin %86 lık bir kısmı örümcek kafalı yobaz olarak yorumlamak gerici olarak yorumlamak gerici derken ha bu arada o gerici örümcek kafalı çarşaf ile kafasını kapatan dediğin senden cok ileriyi düsünüyor ortalama 70 yıl yasasa 70 yıl sinirsiz bir hayat cennet için çalışıyor ve inşallahta cennet ehlinden olur.
malesef ben demiyorum ama olması gereken bu bende isterim kadın mini etek giyip gezecek elbette kadın dediğin kadın gibi giyinecek ama velakin hormonel olarak engel olamıyorsun kendine kardeşim. sen cennet yok demekle ahireti reddediyorsun müslümansan ki şahadet getirmen şarttır ki zannetmiyorum herneyse haşa ve kellem eğer ahiret cennet cehennem yoksa ben ömrümü ibadetle geçirdim sen gezmeyle senin dediğin cıktı yok ahiret haşa ne kaybedecem ben diyelim benim dediğim çıktı vay haline o zaman :(
dediğim şeye çıkıyor ortak türkiye çağ atlıyor anladın ? yıllarca etekli teyzeler memeleri göbeğine inmişler vardı sokakta pazarda gençliğimizde onlar vardı simdi ise yavas yavas acılmaya normalleşmeye başlıyor ve hızlı oluyor bu erkek daha önce görmediği için böyle birşey bazı sığırlar kadın görmeyenler onlar zaten öküz laf atan bilmem ne hayvan gibi kesiyorlar anladın. şu şekilde düşün hayatın boyunca hiç ışık görmemişsin ışığı ilk defa görüyorsun tepkin ne olur.
tanri yoktur derken bir çelişkiye düşüyorsun tanrı yaratan var eden var olan demektir anlam olarak yaratan yoktur var olan yoktur diyorsun çelişkiye kendi içinde düşüyorsun.sen biraz araştırma yap sonra konusuruz istediğin kadar .
eşitlik adaletten bahsedip alim leri velileri astırmak ezanı türkçe okutmak devrim adı altında ALLAHIN emrettiği gibi giyinmeyi kaldırmak kasetle başa gelmek
boşş vaaatlerde bulunmak darbe yapmak işsizlere 1.5 milyar para vereceği vaatinde bulunmak (nereden verecekse anasını satıyım devletin hazinesimi yeter ayriyetten işsizlik oranı tavan yapar üretim olmaz ülkede biz değil dış mihraplar kazanır) yeterlimi sabaha kadar sayabilirim.
arkadaşım dinciden zarar görmedi dini imanı olan yapmaz zaten dinci gözükenler yaptı. gerçek müslüman yapmaz müslümanım diyen yapmaz arkadaş şüphe ederim . çaldıysa a... koyacaksın senin hırsızım iyi benim hırsızım kotu diye birşey yok hırsızsa a... koyacaksın
Sağ İslam kesim savunan sözde muslumanlar sol komünizm sosyalizm gibi durumları kitle olarak benimseyen laik diyeceğimiz çok geniş kapsamlı kesimlerdir.
yahu arkadaşım üniversiteye gitmişsin ama boşsun.öncelikle sol görüş nedir bilmiyorsun ama iki tane insan tanımışsın sevmişsin hadi solcu olayım dikkat et büyük şehirlerde eşcinsel de var iki tane tanırsın sonra
benim gibi düşünmeleri beni etkiledi, bende dinle yönetilen bir ülkeye onlar gibi karşıyım, eşitlik ve sosyalizm yanlısıyım. ben zaten büyükşehrde doğdum ve büyüdüm. Yaşadığım şehirde eşcinsel yürüyüş yaptı. Bu görüp sevmekle alakalı değil. İçimde izli bir sol görüş varmış sonradan farkettim
sakın ha yanlış anlaşılmasın niye solcu olacaksın demiyorum sadece iki tane solcu gördüm ben de solcu olucam demek saçmalık.sosyalizm derya deniz bir konuyken bunu iki tane sosyalist arkadaşım var iyiler kafama uyuyorla olmaz.ben demokratım ama benim en iyi arkadaşlarım arasında nurcu da var ateist de ülkücü de var sosyalist de ama iyiler diye hiç onlar gibi olayım demedim
@kursatyqzx senin sağ tarafa bir nefret dolu olduğun aşağıdaki yorumundan belli. Sağın tanımı bellidir solun bellidir; zamanında kraldan yana olanlar sağa kralı istemeyen sola oturmuştur ve sağ sol böyle çıkmıştır. İşin içine şahsi düşünce eklemedim, olanı söyledim.
@kursatyqzx yanlış bilgi yok, sağ sol TANIMI böyledir diyorum anlaşılmıyor herhalde? Herhangi bir siyaset kitabı açıp aynı cümleyi okuyabilirsin. Günümüzde sağcı ne ister solcu ne ister kim başkanlık ister ayrı bir konu.
@kursatyqzx tamam ben de diyorum ki ben öyle bir şey yapmadım, bunu yapan sensin :) ben sadece sağ sol tanımı yaptım araya duygu veya düşünce karistirmadim.
Arkadaşım açıklamak isterdim uzun uzun 1 gün boyunca anlatmak isterdim ama el vermiyor. Uzatmak ta istemiyorum kalbimizi kirabiliriz çünkü. Herkes bildiğine değil gördüğüne inansın son sözüm bu.
Atatürk cu düşünce ile hareket edenlere ve laikligi savunan ve koruyan kişilere solcu denir. Sağcı ise seriatci, idamdan yana, Tayyibe ümmetin lideri diyen peygamber gibi tapan kişilere ise sağcı denir.
Sağ dediğin lanet olası görüş, fakirin zengin ve iyi gelirli olmasını istemez. Fakirler, kaderi gereğiyle fakirdirler ve öyle kalsınlar isterler. Taşeronu severler. Sol taraf tam tersini ister.
sol laisizmi savunur yani savunması gerekir. ( günümüzde ne kadar yapılıyor orası tartışılır) laisizm saga göre dinsizliktir sekülerizmi ateizm ile eşdeger görürler ondan diyorlar.
sag din kavramının devlet dışına çıkarlmasına karşıdır. ( çogu öyledir ) bu nedenle dinci denilir.
@watisyorneym okudugunu anlamada problemin var galiba. kemalizm soldur dedim ben chp degil. yani bir ideolojiden bahsediyorum chp o ideoloji den kopmuştur çoktan. ben örgütlü bir marksistim ve marksistler tarihin çarkını ileri çeviren her olaya, ideolojiye saygı duyarlar. marx varşova ayaklanmasını desteklemiştir. bu ayaklanmayaı burjuva demokratlar yapmıştı. mao çinde burjuva devrimcisi sun-yat-sen e anti-emperyalist tutumundan dolayı saygı duymuştur. marksistler kemalizme feodalizmi yok ettigi ve emperyalizme karşı mücadele ettigi için hatalarıyla dogrularıyla yan günahı yle sevabıyla ( 1923 sonrası günahları elbette olmuştur ) sahip çıkarlar. 1923 bir burjuva devrimidir. kemalizm soldur. tıpkı kübada fidelin chenin bir burjuva devrimcissi jose martiye sol dedikleri gibi ( simon bolivar-emilğo zapata daha sayabilirm )
sol dedginde sosyalizm veya komünizm mi anlıyorsun. cemal abdülnasırda solcu idi (nasırcılık) ama marksist degildi. sscb onun döneminde hep destek vermiştir. kongoda lumumba milliyetçilik ile sosyal adaleti birleştirmeye çalışan bir adamdı kendini komünist diye tanımlamazdı. ama komünistler ona hep saygı duymuştur. kemalizm anti-empeyalist ve anti- feodal bir ideolojidir bu nedenle soldur. burjuva devrimi yapıp kapitalist üretime geçmiştir bu normal. milliyetçiligi şovenizme kaydırmıştır gibi gibi bunlar hataları ama laisizm, hilafetin ilgası, halkçılık gibi sevaplarını görmezden gelirsen bu marksist tarih anlayışına aykırıdır.
yaw arkadaş ALLAH askına doğru hareketin sağı solumu olur yaaa.gercek ve doğru olan her ne ise yaşatılmalı ve benimsetilmelidir.ben inanmıyorum sağ ve sol kavramına.sadece ve sadece insanları kutuplaştırmaktan başka bir işe yaramıyor.
İste senin gibi kizlarin yasadigini bilmek benim zoruma gidiyor biliyormusun hic bir seyden anlamaz sadece nefes almak icin alir herkesi kendi gibi zanneder.
Saçmalama. Her şey hakkında bilgim vardır uzmanlaştığım konular da var. Ot gelip ot gitmiyorum yani. Ayrıca sormak ayıp değil siyasetle ilgilenmediğim için böyle şeyleri araştırmıyorum merak edip sordum. Fazla önyargılısın yazık.
Benim burada sana demek istediğim neydi en basta ben sana cok cahilsin öl mü dedi hayır sadece GERCEK bilgiler icin arastir dedim üşenme dedim ama sen ne yaptin saygisiz ve kaba bir cevap verdin.
En İyi Cevaplar