Gizli Üye(30-35)+1 yılNamazda saf konusu oldukça yoğun bir şekilde üzerinde durulan bir konudur. Bir saf dolduktan sonra arkada tek kişilik saf yapmama, öndeki saftan bir kişiyi geri çekme kuralı fıkıh kitaplarında bulunan bir kuraldır. Bunu yapan kişinin yaptığı doğru bir iştir. Ancak namaz bilgimizin neredeyse farzlarla sınırlı hâle düştüğü bir zamanda yaşıyoruz. Benim kanaatim, bu kuralın uygulanmamasının daha doğru olacağıdır. Sizin de yaşadığınız gibi namaza, pamuk ipliği ile bağlı duruyoruz. Elbette bunu esefle tekit ederek beyan ediyorum. Allah Teala dini ili alakalı ilmimizi derinleştirmeyi hepimize müyesser kılsın. Dualar edin. N. yldz
10 Yorumla
En İyi Cevaplar
Saflarin birbirine yakin olmsi lazim yoksa cemat namazindan kopmuş oluyorsun belirli bir uzakliktan sonra cemat sayilmiyor... Şeytan girer arayada mecazi anlamda kullanılmış olabilir.. Yani bence bu kadar sinir olmak gereksiz
00 Yorumla
+1 yılDaha önce hocanın öyle bişey dediğini duymadım sadece safları sıkıştırın der buda iyi bişey çünkü dışarda kalanlar oluyor.
13 Yorumla- +1 yıl
Ondan zaten babam bahsetti ben hic duymamistim ama isin icine seytani sokmasi cok sacma.
- +1 yıl
Şeytan araya girse ne olcak zaten Namaz kılarken senle uğraşıyor hep şaşıtmaya çalışıyor oyüzden bir çok insan Namaz kılarken aklına başka şeyler geliyor.
- +1 yıl
Benim gelmiyor. Sadece dulari dusunuyorum.
O söz tamamen hurafe öyle birşey yok sadece eskiden gelen bir gelenek sünnet diyelim saflarin sık tutulmasi
07 Yorumla- +1 yıl
Ya zaten saflain siki tutulmasinda birsey yok onu biliyoruz problem seytanin isi ne? Yani seytan falan diyip insanlari salak yerine koymanin manasi nedir o. Cami seytanin en son ugrayacagi yer diye dusunuyorum
- +1 yıl
İste hurafeler zaten insani sinir eden sen koskoca imamsin hirafeyle isin olmamali
- +1 yıl
Yazdigim konunun ozunu anlayan tek insan sen ciktin tesekkurler.
- +1 yıl
Hz. Peygamber (s. a. s): "Safları düzgün tutun, omuzları bir hizaya getirin, boşlukları doldurun, safa girerken kardeşlerinize, ellerinizi hafifçe dokundurun, şeytana açık yerler bırakmayın. Kim safları sık tutarsa Allah onu hayra eriştirir. Kim de saflar arasında boşluk bırakırsa Allah onu hayra eriştirmez" (Müslim, Salat, 104; Ebu Davud, Salat, 93; Nesaî, Sehv, 4; Ahmed b. Hanbel, III, 154-260) fazla bilmeden bilmişlik taslama bir daha. İş olsun diyede araştırmadan bişey yazma. Degerli kardeşim.
- +1 yıl
Şeytanın işi mesela sana bunu kur'an okumadan yazdırması. İsminin sonuna hazreti koydurması.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
27Cevap
safları sık ve düzgün tutmamanın soğukluğa ve huzursuzluğa; safları sık ve düzgün tutmanın ise muhabbete ve birlikteliğe sebep olduğunu söylemişlerdir.
23 Yorumla- +1 yıl
Cok dogru bunu biliyorum zaten sorun sadece araya seytan girmsi kismi
O lafı mecazi olarak söylemiştir.
Hafız olan biri imama kızıp cemaatle namaz kılma sevabını terkedip çıkmaz.
Çıkmamalı.
Şeytan dediğin asıl ibadet eden insanla uğraşır.
Namaz abdest veya diğer ibadetleri yapana musallat olur.317 Yorumla- +1 yıl
Eig :)
- +1 yıl
Hayr babam sacma sapan seyler anlatan ya da konusan insanlara tahamul edemez o kadar. 8 yil hafizliginin birde oncesi var.
- +1 yıl
İmam saçma sapan bişey söylememiş.
İlkokul çocuğu olsa o lafın gerçek manada söylenmediğini anlar.
Diyelim ki anlamadı, imamı kenara çekip konuşu.
İmam her farz namazdan önce söyler.
Baban ilk defa mı o camide namaz kılıyor.
Bütün camilerde buna benzer sözler vardır.
Sorduğun sorunun cevabı belli işte.
Baban imamın lafına kızıp cemaati terkedip namaz kılmadan çıktığına göre şeytan camideymiş ve babanı kandırmış.
Birde şu var, hafız olmakla iş bitmiyor.
Bak Mehmet Akif ne güzel söylemiş
İbret olmaz bize, hergün okuruz ezberde
Yoksa, bir maksat aranmaz mı bu ayetlerde
Lafzı muhkem yaşınız, anlaşılan Kur-an'ın
Çünkü farkında değil hiçbirimiz mananın
Ya açar bakarız Nazm-ı Celil'in yaprağına
Yahut üfler geçeriz bir ölünün toprağına
İnmemiştir hele Kur-an bunu hakkıyla bilin
Ne mezarlıkta okumak ne de fal bakmak için
Bilmem anlatabildim mi - +1 yıl
Tamam kardesim bir olayda babami muslumanliktan aforoz ettiniz tesekkurler.
- +1 yıl
Zaten koru korune inan bir insan olsa devam ederdi. Boyle insanlar yuzunden 28 yasinda birakmis esnafliga gecmis. Dinde olmayan alakasiz seyleri insanlara anlatmasj istenmis ve anlatanlari dinlemis. Sonrasinda da sadece kendi hayatinda yasamis dinini sanirim anlasilir oldu. Bizi de her zaman her soruda kuran a yonelndirmistir. Kulaktan dolma bilgilere her zaman karsi cikmistir. Anneme bana abime ve kiz kardesime kurani ve dualari hem turkcesi hem arapcasi seklinde dini ogretim ilmihal gibi kitaplari evimize sokmamistir. Benim imanindan suphem yok. Fazla bile aciklama yaptim. Bilip bilmeden insan yargilamak kimsenin haddine degildir.
- +1 yıl
Yanlis mi anliyorum. Yazdiklarindan bu anlasiliyor. Bende ayni durumdan muzdaripim
Mevlute gideriz ya da annemin mevlutu olur bende hem evlendigimde hem ev aldigimda hem cocugum dogdugunda yani surekli katilmaya ve yapmaya insanlari toplamaya calisirim ayni durumu bizde yasiyoruz. Gelen hocalar akraba vs oluyor birsey de diyemiyorum sacma sapan seylerden bahsediyorlar tilt oluyorum tamam kuran okundu mevlut dualari okundu yemek duasi yapildi yani ne gerek var bu hurafelerden bahsetmeye insanlari dinle korkutmaya ne gerek var cok manasiz geliyor boyle hocalar imamlar yuzunden asil insanlar dinden soguyor ve boyle hocalarin her dedigine inan insanlar sormadan sorgulamadan karsina cikanlari acimasizca elestiriyor. Yani bu bir birikmislik. Paylastigin siir e bakacak olursak demek istediklerini tercuman etmissin. Yani yargilamis oluyorsun. Ayrica hala da diyorjm cami de seytanin isi ne olmaz camide seytan olmaz. İnsan namaz kilarken seytan yaninda olmaz. - +1 yıl
Ne sana ne babana ne ailene karşı bişey demedim, demem de.
Sadece şeytanın camide işi ne soruna cevap verdim.
Müslüman olan herke bilir ki, bir insan herhangi bir ibadeti terk ediyorsa nefsine ve şeytana yenilmiştir.
Namaz kılma niyetiyle camiye gelip imama kızdığı için cemaat sevabını terkeden biri nefsine ve şeytana yenilmiştir.
İşte sorunu cevabı. - +1 yıl
Bu hurafeleri unutmali tum din alimleri imamlar. İnsanlara guzel seyler anlatmali.
- +1 yıl
Şeytan meyhanede kumarhanede olmaz.
Oradakiler zaten onun ağına düşmüş insanlar.
Şeytan ibadet edenle uğraşır.
Abdestim oldu mu, namazım geçerli mi diye vesvese verir.
Namazı ya da herhangi bir ibadeti yaparken normalde aklına gelemeyecek abuk sabuk şeyler aklına getirir.
Dönüp dolaşıp aynı yere geliyorum.
Şeytan ibadet edenle uğraşır.
Cemaat sevabını terkettiğine göre nefsine ve şeytana yenilmşş, bu kadar basit.
Hafız olması hatasız kul olacağı anlamına gelmez.
Sakin kafayla oturup düşündüğünde kendisi de anlar zaten. - +1 yıl
Nas ve felak suresi ne icin var? Yani 200 kisi olsa camide biri okusa seytan mi kalir? Orda bir suru dua var seytandan koruyan İnsanlari salak yerine koyup camide seytan varmis gibi sacma bir olgu yaratmak bu duruma ben takildim o kadar.
- +1 yıl
Şeyyan dediğin zaten insanın nefsidir.
Her zaman insanın yanındadır.
Vesvese verip kandırmaya, ibadetten alıkoymaya çalışır.
Şeytan her yerde her mekanda her durumda insanın yanındadır.
Bak şimdi hacılar şeytan taşlıyor.
Senin dediğin gibi düşünürsek şeytanın o kutsal topraklarda, o kadar hacının arasında işi ne?
Bunlar sembolik şeyler.
Safları sık tutun şeytan girmesindeki manayı kısaca anlatayım.
Camide zengin de var fakir de.
Hep beraber saf tutup, el pençe kıyama durup birlikte rüku ve secde ediyorlar.
Yani dünyada makam ve mevki nolursa olsun eşitiz anlamında.
Kibir ve büyüklenme yok anlamında.
Cemaatin amacı da budur.
Dışarda birbirini tanımayan insanlar kaynaşsın, birlik olsun.
Tekrar söylüyorum, hafız da insandır hata yapabilir.
Şeytanın ve nefsin amacı ibadetten alıkoymaktır.
Bir insan cemaatle namazın sevabını bırakıp camiyi terkediyorsa nefsine ve şeytana uyumuştur. - +1 yıl
Şeytan namaz kılan adamı rahat bırakmaz.
Kimini gösteriş ve riyayla kandırır, kimini çabuk kılıp işine gücüne bakmakla kandırır.
İlla ki kandıracak bişeyler bulur.
Namaz kılarken bile normalde akla gelemeyen şeyleri getirip adamı namazında şüpheye düşürür.
Herkes kanacak diye bişey yok.
Ya nefis ve şeytan insana söz geçirir, ya insan nefsine söz geçirir..
+1 yılAslında o Müslümanlarin sınıf farki gözetmeksiniz dipdibe namaz kılmaları icin verilen bir mesaj..
hepsi bu11 Yorumla- +1 yıl
Sacma bir mesaj ama. İnsanlari bu sekilde korkutmaksa amac yanlis.
+1 yılSaflarınızı sık ve düzgün tutun ki aranıza fitne ve anlaşmazlık girmesin gibisinden bir hadis vardı yani doğru secde etmek için değil tabiki Müslümanların arasına anlaşmazlık sokmak için şeytan dolaşır
20 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılHocanın yanlışı o. Camiide saflar sık olmalı çünkü manevi bir bağ oluyor. Nasıl ki elektrik devresinde kablo bir yerden kesik olsa elektrik ulaşmiyorsa bu da onun gibi bişey. amaç manevi bir bağ oluşturmak
03 Yorumla- +1 yıl
Saflarin zAten nizMami sekilde olmasi gerektigini ben bile biliyorum sadece seytan kismi takildigim nokta
Cevap sahibi+1 yılİmam yanlış biliyo olabilir herkesin bir hatasi vardir illaki
- +1 yıl
Tabiki yanlis bir sey soyluyor babam da zaten camide seytanin isi ne seccadede diyip en son sinirlenip cikmis imam baya bir soylemis. Yani insanlarinda seytan girecek diye itiklemeleri babami sinirlendirmis o da sinirli sinirli eve geldi. Cami de bile rahat yok artik diye
- Aile & Toplum konusunda 315 cevap paylaştı.
+1 yılSizin dinde herşey olabilir herşey. Sizin din bir acayip zaten düzgün bir din bulup da terkedin bence.
Cevabım: Giremez tabi orası Allahın evi.10 Yorumla Baban başta çok yanlış yapmış o imamın bir iletisidir yani aralar sıkı olsun dışarıda kalanlar içeriye girsin diye.. İsminde yanlış olmuş yinede yanlış anlaşılıyor
21 Yorumla- +1 yıl
babamin hafiz oldugunu belirtme sebebim bu neyin ne oldugunu biliyor zaten saflarin siki olamsini gerektigini ama imamin dahada sikistirip istune bosluk birakmayin seytan girer demesinde sorun yoksa onun bilgisine ben cumaya gitmesemde biliyoruk yani
biz bu konuya tevsir getirmek haddimize değil bunu söyleyen peygamber efendimiz s. a. s dir buna kanaat ederim...
12 Yorumla- +1 yıl
Kaynak ben arastirdim bir suru hadis var ayni konu ile ilgili fakat 7 ayri kisi tarafindan yazilmis.
- Aile & Toplum konusunda 520 cevap paylaştı.
+1 yılBen cuma namazında daha önce şeytan kelimesi kullanıldığını duymadım saflari demiştir büyük ihtimalle
00 Yorumla
+1 yılHadi imamın dediği yanlış da babanın sinirlenip çıkması daha komik
20 Yorumla
+1 yılEskilerin ceketlerinin omuzları namaz kılarken aşınırmış böyle bir inanış var ne kadar doğru bilemiyorum
00 YorumlaDinlerin tamamı uyduruk zaten.. Tespit ede ede bunu mu ettiniz?
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 829 cevap paylaştı. İnsanlar ne Güzel omuz omuza namaz kılıyor ne güzel işte amaç o zaten
05 Yorumla- +1 yıl
Tamam ona lafim yok ama surekli bunu soylemek yani daha guzel bir sekilde anlatilabilir degil mi babam sonucunda gicik olmus ben salak miyim ne diyor bu adam diye ayrica cok sikistirmislar ve sinirlenmis cikmis ki babam cumalarini hic aksatmaz. Farkli bir camide basina gelmis
- +1 yıl
Tamam kardesim bir olayda babami muslumanliktan aforoz ettiniz tesekkurler.
Camide yeri az olan imamlar :D minübüs şöförleri gibi dolduğunua bir türlü inanmıyorlar içerisinin.
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,9b cevap paylaştı.
+1 yılşeytanın girdiği yok. mübala yapılmış. dilden dile uzamış gitmiş.
00 Yorumla
+1 yılŞeytanın girmediği yer mi var karı koca Besmele çekmeden cinsel ilişkiye girse pic olur şeytan o işi bile yapıyor
10 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılDogru soyluyon ne isi var seytanin orda seytan sizinle mesgul ki camiye mi gidecek dah guzel isleri varken
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılSana ne kadar saçma gelirse gelsin şeytanın girmediği yer yoktur. O yüzden besmelesiz olunmamalı.
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılbaban 8 yıl hafızlık yaptı demişsin ama adam cumayı terk etmiş ?
11 Yorumla- +1 yıl
Neresinden anlamak istediyseniz oyle anlayin kardesim. Demek istedigim bilgisiz insanlar yuzunden muslumanlik bu durumlara geliyor iste.
Gizli Üye(36-45)+1 yılDışarda kimse kalmasın diye bahane bulmuş imam kendince
00 Yorumla
+1 yılGirmez
camide şeytan olmaz
camide insan var01 Yorumla- +1 yıl
Katiliyorum kardesim bende buna bir anlam veremiyorum zaten. Yani
+1 yılBaban bir 8 yıl daha hafızlık yapsın.
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 400 cevap paylaştı.
+1 yılBoş eve hırsı girmez
Bilmem anlatabildimmi00 Yorumla bunu çoğu hoca söyler demek ki bir bildikleri var
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılO bilgi hadisle sabit. Doğru yani.
010 Yorumla- +1 yıl
Seytanin girmesi mi?
Cevap sahibi+1 yılEvet
- +1 yıl
zaten tonla hadisci var yani peygamber edendimiz kendi ile ilgili hicbirseyin kayit altina alinmasini istememisken resmini bile cizdirmemisken bu hadisler kimler uydur du kim bilir.
Cevap sahibi+1 yılEfendimiz sallallahu aleyhi vesellem ağzından çıkanları da hareketlerini de yaşadıklarını hatta bir olayı görüp susmasını izin vermesini bile yazanlara birşey demedi. Özel bir durumda kısa süreli olarak yazılmasını yasaklaması dışında hadislerin yazılmasını teşvik etti. Hadis ilmi hangisinin giydirme olduğunu anlayabiliyor, rivayet edenlerin hayatlarını kişiliklerini biliyor. Zaten sahih hadisler 1 milyon içinden tekrarımız 10bin civarındadır. Diğerleri (kalan 99%) de güvenilmez anlamına gelmezler ama Türkçe çevirisini duyman rastlaman bile zordur, araştırmacı olana nasip olur. Ayrıca tonla hadisçi
Cevap sahibi+1 yılTonla hadisçi var mı bilmem ama sahih hadisler 6 kaynaktır. Nasıl titiz çalıştıkları da bilinir
- +1 yıl
Biz bu kitabı sana, her şeyin ayrıntılı açıklayıcısı, bir doğruya iletici, bir rahmet, Müslümanlara bir müjde olarak indirdik..
16 Nahl Suresi 89
Hüküm yalnız Allah’ındır. O kendisinden başkasına kulluk etmemenizi emretmiştir. Dosdoğru olan din işte budur. Ama insanların çoğu bilmiyorlar.
12 Yusuf Suresi 40
26Kendi hükmünde hiç kimseyi ortak kılmaz.
27Rabbinin kitabından sana vahyedileni oku. O’nun kelimelerini değiştirecek hiçbir kudret yoktur.
18 Kehf Suresi 26,27
Rabbinin sözü hem doğruluk, hem adalet bakımından tamamlanmıştır. O’nun sözlerini değiştirecek hiçbir kuvvet yoktur.
6 Enam Suresi 115
Allah size kitabı detaylandırılmış bir halde indirmişken Allah’ın dışında bir hakem mi arayayım?
6 Enam Suresi 114
Rabbin asla unutkan değildir.
19 Meryem Suresi 64
Kitap’ ta hiçbir şeyi eksik bırakmadık.
6 Enam Suresi 38 - +1 yıl
Turkce cevirisind rastlamamiz zor mu? O zan arapca bilmeyenler musluman olamaz yani kendim okumadan doguruluguna inanmadigim hicbirseyi yok din alimi yok prof yok bilmem ne diye asla inanmam. Kuran da bu kitapta hicbirseyi eksik birakmadi diye yaziyor yani bunun baska bir dille cekilecek hicbir yani yok.
Cevap sahibi+1 yılYazdığımı tekrar okursan anlayacağını düşünüyorum. Alakasız bişey söylemişsin şimdi
Ayrıca ikinci olarak, tefsir de çok derin bir ilimdir. Anadilin gibi Arapça öğrenip birkaç onyılını ayırmasıysan yazacak değil okuyacak seviyedesindir. Ama hadisleri inkar eden tefsîri de kafasından yapar çok normal. Yani sen bu ayetlerin sebebi nüzulü nedir çok iyi biliyorsun öyle mi? Peki peygamber haşa Postacı mıydı? Neden bir haftasonu gelip kitabı bırakıp gitmedi?- +1 yıl
Tefsir in arapca anlamini biliyor musun? Ne demek? Muslumanligi zorlastirmayi birakin lutfen. Dinimiz cok kolay ve adaletli bir dindir kuran disinda baska hicbirsey kaynak gosterilmemeli gosterildigi anda insanlar kendine gore yorumlamakta. şu an bir kelimeyi ben sana soylesem daha 4. Kisiye varmadan o kelime degisir. Hz. Muhammet ve 4 halife hadis yazimini yasaklamistir ve tespit edilenler yakilmistir bu sure 200 yili buluyor 200 yil sonra hadisleri degistirerek yazdiklari cok ner ortada kotu niyet demiyorum bunun icin ama illaki degismistir. Peygamberimizin davranislarini ornek almak sunnet yani hcibir sakincasi yok cunku temelinde hak hukuk ve insan olmak var ama hadislerde cok sacma hukumler var.
Cevap sahibi+1 yılKardeş sana anlatmak için yazmıyorum ama burayı okuyan ve olayı bilmeyen biri sustuğumu kabul ettiğimi düşünmesin istiyorum. Anlamaya niyetin varsa araştırır öğrenirsin. Öğrenmeye niyeti olan başkaları da araştırıp öğrenir.
Kafandan uyduruyorsun ya da uyduranlardan alıyorsun. Yaptığın hataları hiçbir din tahrifçisi yapmaz. Çünkü kimseyi inandıramayacağını bilir. Daha sinsi yalanlar uydurur. Senin hataların fazlaca bariz. Ben safiyane öğretmek niyeitiyle 3-5 yanlışını düzelttikçe 5-10 yanlış yazacaksın ben burada bırakayım.
Aile & Toplum konusunda 2,2b cevap paylaştı. Bırakın girsin oda iki rekat namaz kılsın
00 Yorumla
+1 yılİlginç ilk defa senden duyuyorum.
00 Yorumla
+1 yılOlabilir bunlar hayatın içinde olan şeyler
00 Yorumla
+1 yılİslamın herşeyi şaçmalık zaten
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 3,2b cevap paylaştı. saflarda boşluk ve düzensizlik olmasın diye
00 Yorumla
+1 yılbilmem
00 YorumlaSaçma bir düşünce
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem