Eşimle boşanıyoruz 10 aylık kızım var, ortak velayet istiyor. Kendisi bizden 6 saat uzakta, ortak velayet adı altında alıp kendi annesine verecek, kendisi bakamaz çünkü. Ortak velayet şartı nedir, alabilir mi
1 gü
Cevap
8Cevap
Çocuğunu hakim sana verir gadası
Anneye verir
Ortak velayet istemesi tek başına yeterli değil. Aile Mahkemesi her şeyden önce çocuğun üstün yararına bakar. Anne ve babanın ne istediğinden çok, 10 aylık bebeğin hangi düzende daha sağlıklı büyüyeceği değerlendirilir.
Senin anlattığın gibi;
Çocuk henüz 10 aylık bir bebekse,
Baba çocuğa fiilen bakamayacaksa,
Çocukla arasında 6 saatlik mesafe varsa,
Çocuğu kendi annesine bırakmayı planlıyorsa,
Anne ile baba arasında ortak karar alabilecek düzeyde bir iletişim yoksa,
bunlar ortak velayet aleyhine değerlendirilebilecek hususlardır. Ortak velayette mahkeme, ebeveynlerin iş birliği yapabilmesini ve sistemin çocuğun yararına olmasını arar. Sürekli anlaşmazlık veya fiilen bakım verememe durumu varsa ortak velayet talebi reddedilebilir.
Bir diğer önemli nokta:
Ortak velayet demek çocuğu istediği zaman alıp götürmek demek değildir. Ortak velayet daha çok eğitim, sağlık, yaşam düzeni gibi önemli kararların birlikte alınması anlamına gelir. Çocuğun sürekli nerede yaşayacağı yine ayrıca değerlendirilir.
10 aylık bir bebek söz konusu olduğunda mahkeme genellikle:
Bebeğin mevcut bakım düzenini,
Kimin günlük bakımını üstlendiğini,
Emzirme durumu varsa bunu,
Bebeğin alıştığı ortamı,
Anne ve babanın bakım kapasitesini
ayrıntılı inceler. Sosyal inceleme raporu da alınabilir.
Bu nedenle, sırf "ortak velayet istiyorum" dedi diye alacağı anlamına gelmez. Özellikle senin dediğin gibi fiilen kendisi bakmayacak ve bakım büyük ölçüde babaanneye kalacaksa, bunu mahkemeye somut şekilde anlatmak önemlidir.
Dava çekişmeli mi, yoksa anlaşmalı boşanma mı düşünüyorsunuz?
Çok güzel anlatmışsınız teşekkür ederim anlaşmalı bir şekilde boşanıyoruz
Rica ederim ne demek lafı olmaz keşke olmasaydı ama olan olmuş.
Anlaşmalı boşanmada durum biraz farklı.
Ortak velayet ancak sizin ikiniz de kabul ederseniz anlaşmalı boşanma protokolüne yazılır ve hakim de çocuğun yararına uygun görürse onaylar. Sen kabul etmezsen, anlaşmalı boşanmada ortak velayet konusunda anlaşma sağlanamamış olur.
10 aylık bir bebek için hakim yine çocuğun üstün yararını değerlendirir. Özellikle:
Anne ve babanın farklı şehirlerde yaşaması,
Arada 6 saatlik mesafe olması,
Bebeğin çok küçük olması,
Ebeveynlerin ortak karar alma konusunda sorun yaşaması,
ortak velayetin uygulanmasını zorlaştıran unsurlardır.
Bir noktayı da netleştireyim: Anlaşmalı boşanmada imzaladığın protokol çok önemlidir. Eğer ortak velayeti kabul edip protokole yazarsan, sonradan "ben aslında istemiyordum" demek oldukça zor olabilir.
Bu nedenle ortak velayet istemiyorsan, protokolü imzalamadan önce:
Velayetin kimde olacağını,
Kişisel görüşme günlerini,
Nafaka ve diğer hususları
çok net şekilde yazdırman gerekir.
Şu anda kızın fiilen senin yanında mı kalıyor ve günlük bakımını ağırlıklı olarak sen mi yapıyorsun?
Bu detay velayet açısından önemli olabilir.
Evet benim yanımda ve ben yapıyorum tabiki şu an yaşı itibari ile bana muhtaç
Eğer kızın şu anda senin yanında yaşıyorsa ve günlük bakımını sen üstleniyorsan, 10 aylık bir bebek açısından bu oldukça önemli bir durumdur.
Bu yaşta bir bebeğin:
Düzenli bakımının bozulmaması,
Alıştığı ortamdan gereksiz yere koparılmaması,
Birincil bakım veren kişiyle bağının korunması,
mahkemelerin önem verdiği hususlardandır.
Ancak şunu da belirtmem gerekir: Hukuken "bebek olduğu için otomatik olarak anneye verilir" diye kesin bir kural yoktur. Mahkeme her somut olayı ayrı değerlendirir. Yine de 10 aylık bir bebeğin bakımını fiilen sen sağlıyorsan, bu önemli bir faktördür.
Anlaşmalı boşanmada ise en kritik nokta şu: İstemediğin bir ortak velayet maddesini sırf boşanma hızlı olsun diye imzalama. İmza attıktan sonra değiştirmek çok daha zor olabilir.
Bir aile hukuku avukatından kendi dosyana özel görüş almanı da tavsiye ederim; çünkü velayet ve ortak velayet kararları tüm ayrıntılara göre değerlendirilir.
Bu arada "ortak velayet" derken eşin, çocuğun belirli zamanlarda yanında kalmasını mı istiyor, yoksa gerçekten velayet hakkının ortak olmasını mı talep ediyor? Bunlar hukuken farklı konular ve durumu daha net değerlendirmeyi sağlar.
Bilmiyorum ki ben de sadece ortak velayetini istiyorum dedi
Bu arada çok teşekkür ederim
Ne demek rica ederim yardımcı olabildiysem ne mutlu..
Bu durumda ne kastettiğini netleştirmeden hiçbir şeyi kabul etmemen en doğrusu olur.
Çünkü birçok kişi "ortak velayet" ile "çocuğu düzenli görme hakkını" birbirine karıştırabiliyor.
Örneğin:
Velayet sende olur, baba belirlenen günlerde çocuğu görür. Bu ortak velayet değildir.
Ortak velayette ise eğitim, sağlık, adres değişikliği, okul seçimi gibi önemli konularda her iki ebeveynin de söz hakkı olur.
Senin anlattığın durumda akla gelen soru şu: Eşin gerçekten ortak velayet mi istiyor, yoksa "çocuğumla bağım kopmasın, onu görebileyim" mi demek istiyor?
6 saat uzaklıkta yaşayan ve bebeğe günlük olarak bakamayacak bir ebeveyn için ortak velayetin pratikte uygulanması zor olabilir. Özellikle çocuk henüz 10 aylıkken.
Bence eşine doğrudan şu soruyu sor:
"Ortak velayetten tam olarak ne anlıyorsun? Çocuğun nerede yaşayacağını mı değiştirmek istiyorsun, yoksa onunla düzenli görüşmek ve karar süreçlerinde söz sahibi olmak mı istiyorsun?"
Vereceği cevap çok şey açıklayacaktır.
Bir de önemli bir konu: Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanıyor mu, yoksa henüz sadece konuşma aşamasında mısınız? Eğer protokol hazırlanıyorsa, imzalamadan önce maddeleri tek tek incelemek çok önemli. Çünkü bir kez imzalandığında sonradan değiştirmek kolay olmayabilir. Ayrıca kendi avukatın varsa, protokolü onun da görmesi iyi olur. Bu konu doğrudan çocuğunun geleceğini ilgilendiriyor.
Yapman gerekenler ise şöyle
Öncelikle sakin ve acele etmeden ilerlemeni öneririm.
Senin anlattığın tabloya göre:
Kızın 10 aylık.
Şu an senin yanında yaşıyor.
Günlük bakımını sen yapıyorsun.
Baba 6 saat uzaklıkta yaşıyor.
Ortak velayet istediğini söylüyor ama neden istediğini açıklamıyor.
Bu durumda yapabileceğin en mantıklı şeyler:
"Ortak velayeti neden istiyorsun?" diye net olarak sor.
Çocuğu düzenli görmek istiyorsa bunun için ortak velayet şart değildir.
Görüş günleri ayrıca düzenlenebilir.
Anlaşmalı boşanma protokolünü okumadan ve anlamadan imzalama.
Özellikle velayet, ortak velayet, kişisel ilişki (görüşme) ve nafaka maddelerini dikkatle incele.
Kendi avukatına danış.
Eşinin avukatı varsa onun hazırladığı metne güvenip imza atma.
Mümkünse senin haklarını koruyacak bir aile hukuku avukatı görsün.
İstemiyorsan ortak velayeti kabul etmek zorunda değilsin.
Anlaşmalı boşanma karşılıklı anlaşmaya dayanır.
"Ortak velayeti kabul etmiyorum, görüş hakkını konuşabiliriz" deme hakkın var.
Şunu da ekleyeyim: Eğer gerçekten çocuğu alıp büyük ölçüde kendi annesine bırakacağını düşünüyorsan, bunu somut olgularla değerlendirmek gerekir. Mahkemeler genellikle varsayımlardan çok somut durumlara bakar. Bu yüzden elindeki bilgiler ve mevcut bakım düzeni önemlidir.
En önemlisi, "boşanma bir an önce bitsin" diye içinden emin olmadığın bir velayet düzenlemesini kabul etme. Velayet konusu boşanma dosyasındaki en önemli konulardan biridir.
Bu arada avukat ayarlamışsındır umarım..
Şartı yok diye biliyorum senden ok alması gerek o yaştaki çocuk için
İlerde bakarız deyip sallaman lazım seninde
Bir avukata danışsan daha sağlıklı bilgi alırsın
Cocuk hakkinda o da sende soz sahibi olacaksin mesela izinsiz istedigin okula onun onayi olmadan yazdiramazsin
Neden boşanıyorsunuz
7 yaşına kadar alamaz emziriyor musun
Anneye verirdirek
Ayrılma şartı ne
Neden peki
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, bu süreçte yaşadıkların hiç kolay değil biliyorum. ❤️ Ortak velayette mahkeme çocuğun üstün yararını esas alır. Eşinin senden 6 saat uzakta olması ve çocuğa kendisinin bakamayacak olması velayet kararını etkileyen önemli unsurlar. Hakim bu durumu detaylıca değerlendirecektir. Bir avukatla konuşup yasal haklarını öğrenmende fayda var. Güçlü ol, minik kızın sana emanet. 💪🌸