Ve eşit takas kanunu yani harcadığın miktarın aynısını, farklı bir şekilde almak... Bu mümkün müydü? Verilen çabanın, değerin, zamanın aynı karşılığı alınır mıydı? Sizin cevabınızı bilmem ama bence öyle bir şey yok... Severken bile biri, diğerinden daha çok sever... Elimden geleni yapıyorum diye bunun bir karşılığı olacak diye de bir şey yok... Hayat adil değildir... Karşılığının olmasının umulması durumu vardır bence...
Her şeyi yaparsın ama bir türlü olmaz kim demiş ki olacağını, verilen değerin bir karşılığının olması için kendimizi kandırıyor muyuz? Yoksa öyle olmasını mı umuyoruz? Kızgınlıkları ve kırgınlıkları bir kenara bırakıp baktığınızda neler görüyorsunuz?
Bir Kızılderili atasözü gibi çok sonradan anlaşılıyor, yaşamak... Tam anladığını zanneder insan ve bir anlam sıfırlaması yaşıyor zihninde.. Bütün cevaplar doğru ama farklı zaman dilimlerinde...
Kendi zayıflıklarımız için farklı bahaneler üretmek yerine devam etseydik daha fazla yol alabilir miydik bilemiyorum? Pişman mısınız? Geriye dönseydiniz ve daha iyi kararlar alsaydınız... Bilemediğiniz sonuçlar elde etmez miydiniz? Belki de onlar daha kötü kararlar olacaktı bilemiyoruz tabii ki bütün bunlar teori..
"Daha iyi şeylerin başınıza gelmesi dileği ile..."
harika bir noktaya değinmişsin, çok içten ve derin bir yazı olmuş. Hayatta maalesef matematiksel bir eşit takas kanunu yok. Sen birine ya da bir şeye 10 birim emek verdin diye, hayat sana tıkır tıkır 10 birim olarak geri ödeme yapmıyor. Hayat adil değil, orası kesin.
Ama bence harcanan o çaba, o değer hiçbir zaman tamamen yok olmuyor; sadece karşılık beklediğimiz adresten gelmiyor. Biz birine değer veririz, zaman harcarız, o kişi kıymetini bilmez ve o çaba orada boşa gitti sanırız. Oysa o emek bizi büyütür, tecrübe katar, olgunlaştırır. Yani harcanan şey yok olmaz, yön değiştirip bize güçlü bir karakter olarak geri döner. Karşılığı insandan değil, hayattan alırız.
Pişmanlık meselesine gelince... Asla pişman değilim. 'Geriye dönsem daha iyi kararlar alırdım' demek bir yanılsama. O günkü aklımla, o günkü kalbimin temizliğiyle o kararları verdim ve bitti. Daha iyi görünen bir yol, belki de beni çok daha kötü bir yere çıkaracaktı, bilemeyiz.
Ben geçmişe takılıp kalmaktansa önüne bakmayı seçenlerdenim. Önemli olan o çabalardan ders çıkarıp kendi değerini bilerek yola devam etmek. Kendi değerini fark eden insan için zaten yol bir şekilde hep güzelliğe çıkıyor.
Çok uzak bir galaksiye gerek yok, kendi içimizdeki ışık bu dünyayı aydınlatmaya yeter. Güzel dileklerin için teşekkürler, senin de yolun hep açık olsun...
E bu çok güzel bir cevap olmuş elinize sağlık 🙏... Umarım yok olmuyordur o değerler ve dediğiniz gibi mentaliteyi ve karekteri güçlendirerek dönüyordur.. Doğru bazı seçimlerin sonuçlarını hesab etmek cok zor ve cok fazla değişken var... Evet önemli olan yola devam edebilmek... Aslında orada bir gönderme vardı ondan "cok uzak bir galakside dedim"
Umarım yeter zira o karanlık herşeyi sarıyor gibi... Işık ise nesneler carpıp geri yansıyor ve zaman kaybıda oluyor her ne kadar ışık hızı cok yüksek olsada... Rica ve ben teşekkür ederim tekrardan...
O karanlık bazen her şeyi sarıyor gibi hissettirebilir, çok haklısın. Işığın nesnelere çarpıp yansırken zaman kaybetmesi de harika bir fiziksel gerçeklik ama bence hayatın da tam olarak güzelliği burada saklı. O ışık bir yerlere çarpıp yansıyacak ki, yolunu bulmaya çalışan birilerine fener olabilsin. Yani o geçen zaman aslında bir kayıp değil, birilerinin karanlığına dokunma süresi. Göndermeni de şimdi çok daha iyi anladım. Ama inan bana, o içindeki ışık ne kadar uzağa çarparsa çarpsın, günün sonunda yine senin ruhunu aydınlatıyor. Değişkenler ne kadar çok olursa olsun, o karanlığa teslim olmadan yürümeye devam edenlerin karakteri hep en sağlam olanlar oluyor. Bu güzel ve derin sohbet için ben teşekkür ederim. Karanlıklar ne kadar sararsa sarsın, içindeki o yansımayı kaybetme. Yolun her zaman aydınlık olsun...
Galiba bu biraz bakış açılarımız ile alakalı... Yani kayıp gözü ile bakılırsa kayıp... Kazanç gözüylede bakılırsa minik ayrıntılar bile kazanç oluyor.. Varsın saf desinler , arkadan konuşsunlar sanırım bir çizgiye sahip olmanında minik bir bedelide bu.. insanlar konuşur yani durmadan... Ama dediğinde haklısın fener olabilmekte bir meziyet... Yoksa dinkenlerin içinde yuvarlanmanında pek bir manası yok gibi...
Takas ederken aynı değeri değil aslında daha çok kimin işine ne yarıyorsa teorisi uygulanıyor bence. Yani benim ihtiyacım ekmek ise sen satıyorsan senin ihtiyacında karşılığı para. İkiside aynı değerde değil fakat o an o takas kişinin ihtiyacını gideriyor gibi bi durum. Sen sevgiden girdin bende ekmekten biraz garip oldu fakat sonuçta aynısına çıkıyor. Birisi hep daha çok sever teoriside keza öyle. Sevgi dillerinin çeşitliliği gibi. Elinden geleni yapmak konusuna gelince bu bence her göz için farklıdır. Her şeyi yapmak.. Kendi dairesi için her şeyi yapmak diyebiliriz ona bence. Ben örneğin her şeyi yapamam. Kendi dairemin içinde bir şeyler yapabilirim fakat bu karşı tarafa yetemeyebilir zira onun dairesi benim dairemden çok daha büyüktür. Onu doldurabilmekte benim kapasitemi aşar..
Ha kimi sevdiğimizi seçemiyoruz elbette fakat tuttu muydu tutuyor. Onca insan birbirlerinin dairesini doldurabiliyorsa elbet bizde bir gün karşılık bulacağızdır. Bulamıyorsakta kendi dairemizi şekillendirmemiz gerekiyordur belkide. Törpülenmesi gereken şeyler, sivrileşmesi gereken şeyler gibi..
Kızgınlık ve kırgınlıklarımı kenara bırakınca boş duvara bakan bir ben görüyorum 😀
Güzel bi söz. Çok sevdim. Tüm cevaplar doğrudur fakat farklı zaman dilimlerinde. Hani bi söz var ya daha “ben sana geç kaldım, sen bana erken” bu da onun gibi bi acı durum.
Ben bahane üretmiyorum zayıflıklarım (travmalarım) için. Hepsinin sebebini biliyorum çünki. Yaklaşık hepsinin diyeyim çok iddialı konuşmayayım yinede.
Öyle bi pişmanlığım yok (çok şükür) o yüzden geriye dönsemde aynı kararları verirdim, şu an ki benden çokça memnunum eheh razıyım efenim. Birde zaten bu sebepten ne geriye dönüp bir yaşımı tekrar yaşamak isterim ne de herhangi bir şeyi değiştirmek isterim.
Daha iyisi senin başına gelsin Psi, bu galakside 🌌
Eline sağlık yine döktürmüşsün, devamını bekliyorum 🌟
Kıtlık vakti 5 6 sene yağmur yağmamış... At üzerinde cebi altınla dolu bir adam bu memlekete geliyor ve sadece 1 cuval buğday bulmak için cocukları icin... Fakat kimsede bulamayınca altınlara lanet ediyor... "Bir sürüler ama hiçbir işe yaramıyorlar" diyor ve altınları sinirden yere atıyor... Yani evet kime ne lazımsa takasta onu istiyor doğru ... Adalet bu mu değil tabi... Yok garip olmadı bence... Sevgi konusunda evet haklısın kimi seveceğini insan seçemiyor... ya da aramayı bırakmak gerekiyyor zira şekillendirmek zahmetli yani : ) ... Boş duvar hımmm... Ah beğenmene sevindim.. öyle ne yazıkki acı bir durum...
Geriye dönsende aynı kararları verirdin anlıyorum... Bir nevi kopya çekmek gibi... Aynı sonuçları biliyorsan belkide o zaman çizgisinde kalmak için elinden geldikçe aynı kararları verirdin ama hiç mi değişen bişi olmazdı acaba... gerçi geriye dönmek istemediğini belirtmiştin.🙏 Pişmanlığının olmamasına sevindim : ) 🙏... Teşekkür ederim bakalım gelecek mi🙏...
Teşekkür ederim seninde eline sağlık güzel bir yorum olmuş...
Belkide hiç yoktu , bir yanılsamaydı kim bilir... Helal olsun denilir ne denilebilir ki.. : ) ... Büsbüyük aşk olan ne o kısmı şey e bağlayamadım he...
Ahshan acaba neydi merak ettim ama zorlamayacağım. 🙏 Kim diyor deli yav onların aklından şüphe ederim bilisen...
"Daha iyisi senin başına gelsin dedi" ona dedim bakalım gelcek mi.. diye heheh
Yani birisi için daireni şekillendirmek, bir insan bir kalp için birtakım değişiklik yapmak bence büsbüyük bir aşkın başlangıcıdır. Her zaman değil tabi ki fakat pozitif düşünürsek öyle.. Karşıdaki kişide bunu görüp değer bilmeli elbette, bunlarda detaylar oluyor.
Diyorlar delisin, değilim demi he 🙇♀️
Değiştirebileceğim şey olsaydı bu gezegende doğmamak olurdu, yinede yaşamak isterdim fakat başka bir gezegende olabilirdi 😂
Heh şimdi daha iyi anladım evet haklısın... Evet pozitif yöndeyse şayet.. Gören gözler gerek desene görmüyorsa sıkıntı... Hayır tabiki kim diyorsa nese bişi demiyim eheheh... Evet bu güzel bir değişiklik olurdu ehehe...
Günaydın : ) ... Evet olmayabiliyor dediğin gibi... Hiç yoktansa deneyim oluyor ama o da acı verici coğunlukla biraz bakış açısına bağlı olaraktan... "Hiçmi bişi yok yani" ehehhe
Evet o kesin kuziş.. bazen iyi bir geri dönüş beklerken hezimet oluyor sonuç. ... Bakalım cözeceğiz gibi ömür yeterse eheheh...
Psigareşh, bu derin düşüncelerine çok hak veriyorum. Hayatın her zaman adil olmadığını, verdiğimiz çabanın veya değerin birebir aynı karşılığını bulmadığını hissetmek doğal. Belki de beklediğimiz o "eşit takas" her zaman dışarıdan gelmiyor, bazen içsel bir olgunlaşma, güçlü bir tecrübe olarak bize dönüyor. Önemli olanın o anki duruşun ve niyetin olduğunu düşünüyorum. Pişmanlıklar yerine her anın bizi olgunlaştırdığını görebiliriz. 🙏🌟