18 gü

Feminizm hakkında?

Kendi görüşlerimi paylaşmak istedim ve fikirlerinizi çok merak ediyorum.

Öncelikle ben elbette eşitliğe inanan ve savunan biriyim. Bahsetmek istediğim şunlar: Ben feminizmin hatalı ve eksik olduğunu düşünüyorum, kadınları daha da aşağı çektiğini düşünüyorum. Ben kadın haklarını ve eşitliği, feminizmden daha doğru düşündüğümü düşünüyorum. Bana katılıp katılmadığınızı merak ediyorum. Şimdi neden böyle düşündüğüme geçelim, lütfen sonuna kadar okuyun.

Öncelikle ilk düşüncem şu: Feminizm kadını aslında fark etmeden, dolaylı yoldan eşit olmayan bir varlık olarak görüp erkeğe eşitlemeye çalışıyor. Eşitliği bu şekilde savunması yanlış. Kadın da erkek de insan olduğu için ilk insandan bu yana eşit; ama feminizmin yaptığı şey şu: "Kadın erkeğe eşit değildir, eşit yapacağız" gibi bir düşünceye benziyor. Ama aslında zaten eşit, sadece algılar bunu değiştirmiş. Bunu kabul etmeyip gerçeği savunmaları lazım.

Betimleyerek açıklayacağım, daha iyi anlayacaksınız. Renkler üzerinden betimlemek en mantıklısı: Karşınızda mor renginin olduğunu düşünün. Bu renk mordu, tamam mı? Ama sonra birileri (bu durumda ataerkil düşünce yapısı) bunun sarı olduğunu söyledi ve bunu böyle dayattı. Herkes bu düzene göre yaşadı, böyle kabul etti. Uzun süre sonra da birileri çıktı ve dedi ki: "Bu mor olmalı, böyle olması daha doğru, daha adil. Biz bunu mor yapacağız" dedi. (İşte bunlardaki feministler oluyor.) Burada yanlış olan şu: O aslında zaten özünde mor. Senin, "Bu yanlış algıyı kırmaya çalışman, bu hep mordu" demen lazım. Eğer sen "Kadını erkeğe eşitleyeceğiz" dersen kadını eksik görürsün. Demen gereken; kadın, erkek eşittir; ataerkil düşünce bunu değiştiremedi, böyle dayattı. Yani aslında zaten eşitti, sadece eşit olmadığı düşüncesini kırman gerekiyor, eşit yapman değil. Umarım demek istediğim anlaşılmıştır.

Bir betimleme daha yapayım: Bir araba beyaz renkte ama onu siyah kaplama ile kapladınız. Bakın, boyamadınız; kaplama. Sonra ne oldu? Beyaz olmasını istiyorsun. "Bu araba siyah, bunu beyaza boyayayım" der misin, yoksa kaplamayı söküp beyaz boyalı halini mi kullanırsın? Anladınız mı? Yani yapılması gereken şey kaplamanın sökülmesi, yani bu durumda algıların kırılması gerekiyor; kadının eksikmiş gibi davranılması değil. Bu yüzden bence feminizm kadınları aşağılıyor, böyle düşünüyorum.

Bundan bahsetmek istediğim; ben çift taraflı eşitliğe çok önem veriyorum ve ben de rahatsızım ataerkil düşüncenin soktuğu kalıplardan, kadınlara ve erkeklere yaptığı haksızlıklardan. Evet, erkeklere de... Mesela duygusal biri olarak ve duyguları uçtan yaşayan biri olarak, erkeklerin duygusuz olması gerektiğine; ya da bakımıma dikkat eden biri olarak, bakımlı erkeğin belli başlı rahatsız edici kalıplara, aşağılayıcı ithamlara maruz kalmasına... İşte bunlar ataerkil düşüncenin eseri. Bu yüzden eşitliğe çok önem veriyorum ama güya eşitliği savunan feminizm de kadınları seviye atlatılması gereken bir şey gibi görüyor. Bu can sıkıcı değil mi? Kadın zaten insan olarak hep eşit değil mi? Değiştirilmesi gereken algılar değil mi? Ben böyle düşünüyorum.

Harf sınırına takıldım, devamını soruya ekleyeceğim onu da okuyup yorum yapın olur mu?

Sana katılıyorum
Öyle düşünmüyorum (Nedenini yorum olarak belirtirsen sevirim)
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Güncellemeler
18 gü
Ve bir diğer feminizmin hatalı olduğunu düşündüğüm durum; sadece kadınların eşitliği savunabileceği, erkeklerin yardımcı piyondan başkası olamayacağı görüşünü savunanlar. Onlara göre erkekler zorluk yaşamadı, sadece kadınlar eşitsizliğe maruz kaldı. Ama hayır, bu çok yanlış. Bu durumdan mağdur olan çok fazla erkek de var ama feminizmin böyle sınıflandırması bence eşitlik açısından gene yanlış.
Güncellemeler
18 gü
Yani feminizm eşitliği savunduğunu söylerken, tıpkı ataerkil düşünce gibi bilerek ya da bilmeyerek insanları kalıba sokuyor. Ben o yüzden doğru bir eşitlik anlayışı olduğunu düşünmüyorum feminizmin, çünkü hataları var. Ben eşitliğe en ufak pürüz olmayacak kadar önem vermeye çalıştığım için feminizmin bu sorunlarına değinmek istedim ve insan eşitliği konusunda hatalara düştüğünü, kadınları da farkında olmadan aşağıladığını dile getirmek istedim.
Feminizm hakkında?