Kürdüm, lakin Türkler bana daha seküler geliyor ve bu bence güzel bir şey. Çocukluğumdan beri Türk milletinin daha seküler olduğunu düşünüyorum, gözlemim bu yönde. Sekülerlik hayatı daha da çekilir kılar bence.
2 ay
Kürdüm, lakin Türkler bana daha seküler geliyor ve bu bence güzel bir şey. Çocukluğumdan beri Türk milletinin daha seküler olduğunu düşünüyorum, gözlemim bu yönde. Sekülerlik hayatı daha da çekilir kılar bence.
Abdullah Öcalan'ı ve YPG'yi destekleyen Slovenyali felsefeci Slavoj Zizek Kürtler için "En ilerici ve seküler etnik grup." demişti. Tabi bu YPG/PKK'nın kendisini Batı medyasına bu şekilde pazarlamasından kaynaklanıyordu. Oysa Kürtlerin birçoğu seküler insanlardır. Örneğin DEM Parti'ye oy verdiği halde şeriatı savunan insanlar tanıyorum. Oysa DEM Parti özünde etnik milliyetçilik, feminizm ve konfederalist liberteryen bir sosyalist anlayışı barındırır. Bu ise Murray Bookchin adlı bir Yahudi siyaset bilimcinin fikirleridir. Yani Kürtlerin muhafazakâr yönüyle zıtlık teşkil ediyor. Bu yüzden Kürt hareketinin Kemalist devrimleri taklit etmeye çalıştığı da düşünülüyor.
Kürtlerin birçoğu muhafazakâr insanlardır* Yanlış yazdım.
Bunları bilmiyordum siyasetten pek anlamadığım için gündeminide takip etmiyorum bu bilgiler için teşekkürler lakin ben daha çok kültürel yaşam tarzı bağlamından vurguluyorum her ne kadar dem özgürlükçü feministte olsa bu parti dışındaki Kürtlerin gerici olduğu gerçeğini değiştirmiyor ben açıkçası hayatta kürdistan kurulsun istemem kurulursa aynı İran afganistan gibi şeriat ülkesi olurdu türkiyeden memnunum ben dincide değilim kürtlüğümü kabulüm ancak muhafazakar değilim bir tane dünya var abi bitane hayatın var onuda gönlünce yaşa yaşam tarzının bir olmadığı insanlarla yaşamak çok ağır bir yük ben doğunun en kötü memleketinde yaşıyorum
Evet haklısınız. DEM'e oy verenler hep muhafazakâr ve şeriatçı tipler. Sosyal medyada Kürtler özellikle hep akraba evliliğini canhıraş savunuyorlardı. Söylediklerinizde sonuna kadar haklısınız.
Ayyy hele o akraba evlilikleri yok mu o akraba evlilikleri midemi bulandırıyor benim de sosyal medyada Türk arkadaşların yaptığı ırkçılıklar zaman zaman zoruma gitsede o konuda hak veriyorum kan bağının olduğu yerde aşk olmaz ilişki olmaz evlilik olmaz benim annem ile babam üvey kuzen çok bir kan bağı yok ama yine evliler işte ancak ben erkek kuzenlerime hiçbir zaman o gözle bakmadım hepsini abi kardeş arkadaş dost diye bildim çocukluğumdan beri bana da tuhaf gelmiştir bu durum hatta annem ile babamın akraba olduğunu öğrendiğimdede çok şaşırmıştım nasıl ya demiştim ondan sonra çocuklar sakat makat doğuncada vay efendim niye talihsiziz neden acaba?
Evet doğru. Tabi sosyal medyadaki Kürtlere karşı abartılı nefret benim de dikkatimi çekiyor ve irrite edici olabiliyor. Daha dün oyunda basit bir hata yüzünden anama küfür eden kişi bana Kürt deyip ardından küfür etti. :D
Ya o kadarıda kışkırtıcı oluyor banada kimliğim üzerinden hakaret edilse bende tepki veririm hatta çok sinirlenip savunmaya geçerim insan kötü hissediyor bir aidiyet duygusu arayışında oluyor ama benim bahsettiğim çok başka bir şey ben kürtlerle anlaşamıyorum hep bir inanç dayatması var ki olur o kadarı ben özgürlükçü birisiyim herşeye kapalı olan bir ortamdan çevreden geliyorum
Benim büyüdüğüm çevre de genelde muhafazakâr ve şeriatçı tiplerdi, ben sonrada ateist oldum. Evet ülkede Kürtlerle Türklerin özellikle sosyal medyada birbirlerine karşı etnik kimlik üzerinden kışkırtıcı söylemler var. Dürüst olmak gerekirse eskiden ben de bu aptalca nefrete alet oldum ama artık umursamıyorum. Zira ben de Kürt olarak dünyaya gelsem ve sürekli sabah akşam sosyal medyada Kürtlere küfredildiğini görsem zoruma giderdi. Kaldı ki bu yüzden de birçok Kürt Türklere hareket ediyor vs. Yani nefret nefreti doğuruyor. Ben artık bireyci takılıyorum biraz. Toplumdaki nefret ve kimlik sorunu bitmez. Ki zaten dünyanın her yerinde bu sorun var.
Bu kadar bilinçli olmanız ne güzel işte insan olmak budur. bu kadar zor olamaz kibar olgun olmak evet kürtlere karşı çok kin nefret var bana da kusuldu bu kin bu nefret benimde tabi karşılık verdiğim oldu ama tek merakım acaba gerçekte olsa yüzüme karşı bu denli nefretten kudurulurmuydu kendi halinde olan kürtler bile faşistler tarafından hedef gösteriliyor bu milliyetçilik değil bölücülüğün esası budur ben genelde takmıyorum böylelerini çünkü ne kadar tartışırsan o kadar çirkinleşirler aynı şey kürtler içinde geçerli kimse doğduğu toplumdan mensup olduğu ırk etnik kimliğinden insan dışı muameleyi haketmiyor ateist olan herkes mi empati sahibi olur ya ben ateistlerlede çok iyi anlaşırım hiç yargılamam sadece artık müslümanlardan sıkıldım sürekli bir dayatma sürekli bir baskı hele de kadınlara ama gerçekçi olursak seküler aileler en çok Türklerden çıkıyor bunu söylemek kendi milletine kültürüne düşman olmuğun anlamına gelmez ateist olup ya da düşünceleri farklı olup kafa yapısına ters düşen bir ortamda yaşanmaz çok iyi anlıyorum
Teşekkür ederim. Evet sosyal medya denilen şey aslında insanların gerçek hayatta birbirlerine karşı söylemeye cesaret edemedikleri o yırtıcı ve vahşi içgüdünün serbest bırakılıp birbirlerini linç ettiği o leş yuvasıdır aslında. Örneğin birçok Kürtle veya Türkle sosyal gündelik hayatta gül gibi geçinip gidersin ama sosyal medyaya bak sanki II. Dünya Savaşı gibi herkes birbirinden nefret ediyor. Memlekette sanki din, etnisite ve milliyet bazlı bir çürüme var gibi. Örneğin PKK'nın kurucuları arasında zibilyon tane Türk varken diğer yandan gerçekten vatanını ve insanı seven zibilyon tane de Kürt var. Şimdi sırf birkaç bölücü için ben Kürtleri hedef alıp onlara söversem gerçekten vatanını seven bir Kürt incinir. Kaldı ki birkaç ırkçı Türk yüzünden bir Kürt Türklere sövse ben incinirim. Elbette yurdumuzu seviyoruz, ülkede herkes bir refah toplumunun mensubu olmasını isteriz ama ülkede dini ve etnik mensubiyet üzerinden herkes birbirine üstünlük sağlamaya çalışıyor. Bu ise Lübnan ve Balkanlar'daki Yugoslavya'nın dağılması gibi olan toplulukların halidir. Alman Schopanhauer'ın dediği gibi gururların en aptalcası milli gururdur, kendisiyle ilgili gurur duyacağı bir şey olmayan her aptal son çare olarak milli gurura sığınacaktır demektedir. Kesinlikle doğru. Üsteilk bu sözü söyleyen Alman filozof Schopenhauer azılı bir Yahudi düşmanı ve ırkçı yönleri de vardır. Bir insan milli gurura da sahip olmalı tabi ama evvelâ insan kendi bireysel gururunu ve entellektüel birikimi inşa edip kendini gerçekleştirmeli. Konuya dair size Eric Hoffer'ın Kesin İnançlılar adlı kitabını tavsiye ederim. Bu kitabın yazarı işte böyle bireyselleşemeyen ve birbirini linç eden kitlesel hareketlerin psikolojik ve sosyolojik yönlerini tahlil ediyor. Kitabın yazarı Eric Hoffer hayatında hiç okul okumamıştır hayatı kitap okumakla geçmiştir ve bu kitabı dönemin Amerikan Devlet Başkanı Ronald Reagan tarafından ödül almıştır.
Fark yok. Tek fark kürtler bizden bir nesil geriden geliyor bu konuda. Bizde nasıl büyük şehirlerden küçük şehirlere gittikçe ve batıdan dopuya gittikçe tutuculuk artıyorsa kürtlerde de aynı durum geçerli.
İnan ki büyükşehirlerde yaşamak daha iyi huylu huyundan vazgeçmez büyükşehirlere giden ama yinede tutuculuğu bırakmayan kesimde var ben o kadar çok bıkmışım ki çok yoruldum artık sürekli bir dayatma baskı yasak buradakilerle hiç anlaşamıyorum arkadaş olamıyorum çünkü sürekli kendi inançlarını dayatıyorlar başka görüşlere yaşam tarzlarına asla saygıları yok babam kürt baskıcı değil ama annem inançlı o kadar darlıyor ki beni babamın beni salışı işime geliyor ancak yaşadığım yer artık innalah ettiriyor bir kürt olarak söylüyorum sizler bizden daha modernsiniz seküler bir ailenin çocuğu olarak bu dünyaya gelmek isterdim
Biliyorum da baskıcı çok türk de var. ayrıca biİm annelerimiz zamanında ve öncesinde bizimkiler de çok katı ve baskıcıydı. Asıl sorun Arap dininde halbuki bilseler onun gerçeklerini.
Bunların farkında olmanız ne kadar güzel bunu bende söylüyorum arap kültüründen gerçekten bende bıktım sizinde islamdan önceki dininiz şamanizmmiş tengricilikmiş bizimse zerdüştlükmüş eee araplar gelmiş bize bu dini zorla kabul ettirmiş bende eskiden müslümandım ancak inancım değişti cennet ve cehenneme inanmıyorum mesela ölümün bir yok oluş olduğunu acıda olsa kabullendim bahsettiğiniz gerçeklerin farkındayım
Ben ölümün yokoluş olduğuna inanmıyorum. Bu konuda sayısız kanıt var. Ayrıca Tanrı'nın varlığı ya da yokluğu arabın dininin doğru ya da yanlış olmasına da bağlı değildir. Arap dini yalan diye Tanrı yoktur demek saçmalık olur.
Haklısınız bencede inanan var inanmayan var tanrı ya inanıyorum ancak ölüm doğumdan öncesi gibidir buna inanıyorum inanç kişiseldir Arap masallarına inanmamanızda bişey ölümün yok oluş olmadığına dair sayısız kanıtlar hangileri?
Spirtüalizmi hiç duymamışsın belli ki.
Yok duymadım felsefi bir akım anlaşılan
Hayır. Tam tersine paranormal olayları ve ölğm sonrasını araştıran bir disiplin
Hııı felsefeyle ilgilenen biri olarak bunu nasıl kaçırmışım ya😅bir ara bende çok ilgileniyordum paranormaliteyle ölüm sonrası ne olduğu insanlık tarihinden bu yana daima sorulan ama net bir cevaba erişilemeyen bir meraktır aslında çok acı insanın ölmüş sevdikleriyle bir daha asla görüşemeyeceği düşüncesi böyle bir olanak varsa insan içi rahat oluyor başka bir evrende görüşücez diyor demek spirtüalizm buna cevap verir bu arada spirtüalizmin başındaki spi kürtçede beyaz demek tam 12’den bir tesadüf oldu😂
Yani felsefe kısmını bilemem ama işin içinde bir sürü araştırma ve deliller var. Ayrıca zaten kürtçe de farsçanın bir kolu olduğu için , farsça da. Hint avrupa dillerinden olduğu için bir anlamının olmasına şaşırmadım
Gözlemin çok kıymetli 💛 Her milletin içinde çok seküler de var çok muhafazakâr da var. O yüzden “Türkler mi Kürtler mi daha seküler” demek zor. Daha çok yaşanılan şehir, aile yapısı ve eğitim seviyesi belirleyici oluyor 🌿
Senin sekülerliği sevmen de kendi hayat anlayışınla ilgili. Kendine uygun çevreyi kurman en önemlisi 😊✨
Cevap
2Cevap
kürtler dünyaya açılalı 20 30 sene falan oldu :D 30 sene önce İstanbul görmüş kürt var mıydı
Kürde en çok sekülerizm yakışır ben seküler bir kürdüm yaşam tarzıma inanç anlayışıma uymayan insanlarla ortamla yaşamak çok boğucu geliyor bana bazen şaşırıyorum kalıyorum Türk kızları Kürt erkeklerinde ne buluyorlar diye çoğu baskıcı eve kapatıyor kısıtlıyor düşünsene seküler mis gibi bir ailen var mosmodern bir annen sen baskıcı birine tutuluyorsun cidden rahat batıyor bunlara
evet kesilnikle öyle
Türkler çok daha seküler
Değil mi gerçekçi olalım Türkler daha seküler Kürtlerde çok nadir
Evet öyle zaten Kürtlerin muhafazakar olduğu bilinen bir şey
İnan ki ben o kadar çok bıktım ki aşağılık kompleksim yok kimliğimi seviyorum ama ben gerçekten kürtlerle kürt olduğum halde anlaşamıyorum hiç arkadaş edinemiyorum Türkler daha kafa dengim daha iyi anlaşıyorum onlarla
Ailen muhafazakar mı
Değil ne seküler ne bi okadar da muhafazakar ancak yaşadığım yer çok muhafazakar en büyük hayalim burdan çıkmak annem çok dindar ama babam değil ben ise deistim
Evlenince çıkarsın belki doğudan
Evlenmeyi düşünmüyorum bekar evine çıkmak en büyük hayalim ama işte başarısız bir insanım
Her ikiside
Kürtler daha çok dinci kesim oluyor açıkçası o kadar bıktım ki kendi yaşam tarzına uymayan bir memlekette yaşamak çok boğucu geliyor anca yaşayan anlar beni
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?