Özlediğiniz örf ve âdetlerimizden neler var? Sofraya oturunca sofra duası edilmesi, misafirin giderken ceketini tutmak, ayakkabılarını çevirmek, yer sofrası, misafire kolonya tutulması ve kim gelirse gelsin Tanrı misafiridir deyip hemen yemek ikramı yapılması, kandillerde evde bir şeyler hazırlayıp konu komşuya dağıtmak, bayram ziyaretleri gibi gibi
Güncellemeler
2 ay
SS teşekkürler 🙏🌸
Eski Türk örf ve adetlerinden en cok hangilerini ozluyorsunuz, neler geri gelsin istiyorsunuz?
Yer sofrasnda tüm ailenin toplanması. rahmetli dedemin her hicri yılbaşında kıymalı gömme yani palu gömmesi yaptırması neneme. ve tüm aile oturup yemeği yemek dedemin söylediği zazaca şarkıları dinlemek. dedemin güzel sesin çıkan o şarkıları çok özledim
Tüm değerleri özlüyorum. en önemlisi de karşılıklı saygı sevgi ve güven. Karnemizi aşleden sonra komşuya götürürdük. o da kalem defter bir şeyler hediye ederdi. komşu kavramı kalmadı. Çocuğumuzu artık yalnız sokağa gönderemez olduk.
Kimsenin kapısını kilitlemedigi. Birinin ihtiyacı olduğunda hep birlikte koştuğumuz. Görüşü ne olursa olsun Türk milleti çatısı altında birlik olduğumuz doğruyu yanlışa tepki gösterirken bu bilinçle karar verdiğimiz günler gelse yeterli.
Her misafire gidişte bize evde ne var ne yok koyulması, hep birlikte yemek içmek... Çok özlüyorum... Şimdi bir kahve içince bile git diye gözüne bakıyor insanlar...
Bayram ziyaretleri ve kandilde komşuya bir tabak bir şeyler götürülmesi kesin geri gelsin istiyorum kız. O tabak boş gitmez muhabbetleri efsaneydi 😄 Bir de “Tanrı misafiri” olayı çok tatlıydı, kapı çalınca stres değil sevinç olurdu. Yer sofrasını da seviyorum, herkes aynı hizada, samimi ortam 🎶🧿
Kaybettik maalesef. Bunun geri dönüşleride bize kötü oluyor. Mesela aklın alıyormu bizim kuşağın ortaokul ve lisedeyken silahla okul basma olayları. En fazla olan olay bir iki ogrenci hafif kavga ederdi buydu. Simdi oylemi. Bu sadeec kucuk bir ornegi
Hoc sorma canım, okadar üzüldüm ki, bizim zamanımızda böyle şeyler yoktu ki öğretmene saygı vardı disiplin vardı şimdi bak ne hale geldik 🥺 birde Türkiye'nin geleceği olacak bu gençler , bu şekilde mi ülkeyi koruyacak
Bunların hepsi maddiyatin one cikmasinin tezahürü oluyor. Olaylara tek pencereden bakınca insanlarin birbirine cikarsiz sevgisi, merhameti ortadan kalkinca oetaya cikiyor. Hayvanlar bile insanlardan Allah a sıgınır olmuş. Mesela kucucuk bir kediyi severken canını yakmaktan cekinen cocuklardan kendi yaşıt cocuklari gozunu kırpmadan ölduren cocuklara donusuyor. Yeni dogmuş bebegi olsun diye cöpe atan ana babalara deginmiyorum bile. Allah sonumuzu hayır etsin
Izledikleri mafya ozentisi diziler, sacma sapan seyleri ozendirilmesinden ve kendi aralarindaki sacma sapan goygoy muhabbetleri bu noktalara getirdi. Bizim kuşakta filmlerde ve dizilerde hep iyi guzel hal ve hareketleri filim ve dizilerdeki başkahramanda barindirirlar cocuklar bunlari örnek alsın gibi mesajlar verilirdi cocuklarda kotu bir sey varsa kendine ceki duzen vermeye calisir bu iyi birsey degil diye akıl suzgecinden gecirirdi simdi joker gibi sucu ve sucluyu öven suç guzellemesi yapan psikopatik kişileri başrol yapiyorlar cocuklarda boyle olunursa havalı olunur zannediyorlar. Bilir kisiler olaylarin psikolojik boyutunuda enine boyuna araştirması ve gerekli mercilerin buna onlem alması lazim ama bazi muhalefet olmak isteyen kesim bunada muhalefet ederler benim ne izleyecegime ne yapacagima niye karisiliyor derler
Dunyada her anlamda berbat bir yer olmaya basladi. Anneler kusurlu babalar kusurlu arkadaş cevresi denilrn bireyler sıkıntılı. Dostuk akrabalık, komşuluk hic birsey kalmadı herseye dunyevi yaklaşmak mantikli gorunmeye basladı. Sonuclari boyle oluyor maalesef. Kimsenin hayat sekli bizi ilgilendirmez fakat bunlarda konuşulmalı. Suclayici ya da muhalefet olmaktan ziyade hersey konuşulup onlem alınmali. Mesela benim kucuklugumde bir insan adım kotuye cikacsk diye korkardı degersiz olacagim diye crkinirdi simdi afedersin p. nosunu para kazanmak icin satiyor. Sadece biraz daha iyi seyler yemek daha iyi seyler giyebilmek icin. Konu aile yapisindan insan iliskilerine kadar gidiyor
samimiyet yok eskiden biz mahallede her evin çocuğuyduk yanlışımızda komşudan dayak da yerdik gördüğünde harçlık da alırdık selam vermeden geçersek enseye tokat da yerdik şimdiki çocukların başını okşayıp sevmeye korkar oldu insan
Bu saydıkların artı kocaya hürmet, ne derse onun olması, 4 hanımın silsile ile saygıda kusursuzluğu, bahçe bağ işlerinde rrkeğe iş bırakmamaları ayhhh öyle işte🙂
Evet o bizim toplumumuzun güzel adetlerini. Onun yanı sıra bir apartmana biri taşınıyor yardım etmek, tasindiktan sonra hosgeldine gitmek güzel adetlerdir
Ben erkek ve kadının bir büyük geldiginde ayaga kalkmasını büyük yanında ayak ayak üstüne atılmamasını büyüğün elinin öpülmesini sofrada dua edilmesini hep beraber yemek yenmesini herkesin telefona yüklenmeyip birbiriyle oturdugu aksamların oldugu günleri dügünden önce damadın gelini görmemesini gelinin kuşak takmasını vesaire gibi adaletlerin yeniden gösterilmesinden yasatılmasından yanayım
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
2 ay
Akraba ziyaretleri eskiden ne kadar çoktu ama şimdi azaldi
bizim kuşak otobüste yer vermek için yarışırdı şimdikiler uyuyor numarası yapıyor sırada öncelik tanırdık zavallı kadının önüne geçiyorlar tam müdahale edecekken güvenlik görevlisi benden önce davrandı kadın benden önce olmasa yerimi verip arkaya geçerdim başıma gelen 1 olayı aktarayım 1 yaşlı adam 80 vat PTT veznesinden para alacaktı maaşını oradan alıyormuş o sırada lakayt tavırlı 1 genç geldi sıradaki dedi veznedar benim dedi sen değilsin sıraya geç dedi ben süriyeliyim dedi amca ezildi ama veznedar ulan istersen cumhurbaşkanı ol sıraya gireceksin p... venk dedi süriyeli bozuldu sıraya girmeden çıktı