Türbelerde dua ettiniz mi, türbe ziyareti ile ilgili kabul olmuş bir dua hikayeniz var mı?
2 ay
Türbelerde dua ettiniz mi, türbe ziyareti ile ilgili kabul olmuş bir dua hikayeniz var mı?
Birilerinin ruhu için dua istemek yanlış birşeydir aslında bir türbeyi allah dostudur diye ziyaret etmeniz güzel bir şey ancak onun aracılığyla allahtan birşeyler istemek zamanla şirk e girer çünkü insanlar zamanla allahtan ziyade orada yatan kişiden ister farkında olmadan bir müslümanın allahdan bir şey istemesi için hiçbir aracıya ihtiyacı yoktur ölen kişinin ruhu için dua etmek başka birşeydir tabi ama ondan bir şey istemek islami açıdan doğru değil bu yaşayan şeyhler ve allah dostları için de geçerlidir onların duasını almak ancak onlardan birşeyler istemek beklemek şirke girer
Aracı olarak değil de onun yüzü suyu hürmetine olarak isteniyor, direk ondan istemek zaten şirk
yine yanlış bir şey bu senin allaha doğrudan edeceğin bir duadan daha hayırlısı olamaz burada samimiyet önemli tabi yüzü suyu hürmetine dua etmenin ardındaki amaç ne peki
Bir konuda yıllardır dua ediyorum, bir de türbede ediyim dedim de ondan sordum
türbeleri geçtio peygamberin mezarında bile etsen bu şirktir
Bir sahabi Peygamberimize gelip dua istiyor. Peygamberimiz ona şöyle dua etmeyi öğretiyor:
“Allah’ım, Peygamberin Muhammed’i vesile ederek senden istiyorum…”
(Bu hadis Tirmizi’de geçer)
🔎 Buradan:
Bazı âlimler → Peygamberi vesile etmek caiz
Ama bu olay Peygamber hayattayken oluyor
buradaki durum kişi alimden veya peygamberden knedisi için dua istiyor ancak senin durumunda sen kişiyi de allahla olan iletişime dahil ediyorsun yani sen onun yüzü suyu hürmetine derken ondan birşeyler beklemiş oluyorsun ondan istmesen de duanın kabul olması için ondan yardım bekliyorsun oysa ki bu bile şirktir
"İyyake na'büdü ve iyyake nestain" (اِيَّاكَ نَعْبُدُ وَاِيَّاكَ نَسْتَع۪ينُ), Fatiha Suresi'nin 5. ayetidir ve "Yalnız Sana kulluk eder ve yalnız Senden yardım dileriz" ibadet yalnız Allah'a yapılır yardımda yalnız Allah'tan istenir Peygamber Efendimiz (s. a. v.), vefatından kısa süre önce kabrinin ibadet edilen bir put veya mescid haline getirilmesini kesin bir dille yasaklamıştır. Yahudi ve Hristiyanların peygamberlerinin kabirlerini mescid edinmelerini örnek göstererek, bu durumun şirke (Allah'a ortak koşmaya) yol açabileceği konusunda ümmetini uyarmıştır. Konuyla İlgili Temel Bilgiler:Yasaklama Hadisi: Hz. Peygamber (s. a. v.), "Allah’ım! Benim kabrimi, tapınılan bir put haline getirme! Peygamberlerinin kabirlerini mescid edinen kavme Allah’ın gazabı şiddetli olur" buyurmuştur. Peygamber efendimizin vefat etmeden önce en çok ettiği dualardan biriydi
Merak ettim gerçekten bilmediğimden soruyorum Peygamberimizin Bedeni Hac yerinde gömülü değil mi;? İnsanlar orada dua etmiyor mu
İşte gerçek cevap
@Sormasoylememki dua etmek de sakınca yok ama dua mi ediyorsun yoksa yardım mi istiyorsun mevzu bu
Dua ibadettir bazı şeyleri yaparken nereye varacağını düşünmek gerekir. Bana bir sahabelerden hadis versene kabire gidip bir şey dilenirlerdi diye. Sen hiç şu sahabe ömerin alinni mezarına gidip şunu diledi diye sahih hadis duydun mu? Bunlar bidattir ve içinde şirk tehlikesi de vardır bazındurumlarda. Hadi ilmin bar şirke düşmeyecek şekilde ettin bak bidat için ne var iyi okuyun
İşlerin en şerlisi ise sonradan uydurulan şeylerdir! Dine sonradan sokulan her şey bid’attır! Her bid’at sapıklıktır ve her sapıklık ta, ateştedir!”
Bir sahabi Peygamberimize gelip dua istiyor. Peygamberimiz ona şöyle dua etmeyi öğretiyor:
“Allah’ım, Peygamberin Muhammed’i vesile ederek senden istiyorum…”
(Bu hadis Tirmizi’de geçer)
🔎 Buradan:
Bazı âlimler → Peygamberi vesile etmek caiz
Ama bu olay Peygamber hayattayken oluyor
Peygamberimize ((((((gelip)))))
Müslüöan biri vardır sensen daha önce iman etmiştir. Daha çok ramazan görmüştür. Daha takvalıdır. Yanına gidip (yani gelip) bana dua eder misiniz diyebilirsiniz. Hatadan
ısrar etmek size hayır getirmez burada üstünlük savaşı vermiyoruz. Din birdir bize öğreten bellidir . Öğrettikleri bellidir hayatı kendinize zorlaştırmayınız
Daha önce şirk koşacak şekilde dua etmedim
O siz ile Rabbiniz aranızda. İnşaAllah size güzelce anlatabilmişimdir. İslam kolaydır. Zor gelsede her ayete Boyun eğip teslim olmak. Sonra geçmişimiz için tövbe edip iman etmek. İmanımıza lirk bulaştırmadan tevhid üzerw yaşamak ve bidatlaerden uzak durmak gayet kolay.
Çok iyi anlattınız bir şey daha sormak istiyorum size. Bir duayı yıllardır ediyorsak ama olmuyorsa, olmuyor diye tevekkül edip bırakmak mı daha iyi, yoksa duaya devam etmek mi?
Bence kabir işlerini bırakın namazda veya naöaz sonrası dua edin ayrıca ne dilediğinizi ve dilediğinizin sizin için hayır mı ier mi siz veya biz bilemeyiz
Türbelerde dua ettim 🙏 Özellikle gençken ailemle gittiğimiz türbelerde içimden geldiğince dua ederdim. Çok net “şu duam orada oldu” diyemem ama içim rahatlardı huzur bulurdum 💚 Bence esas belirleyici olan nerede olduğun değil kalbinin samimiyeti. İnanıyorsan türbe de olur deniz kenarı da olur gökyüzüne bakarken de olur 🌙✨
Cevap
1Cevap
Türbeye hiç gitmedim ama Allah'atab istedim o da vardı ama çok sancılı bir dönemdeydim
neden ne oldu
Ben öyle şeylere inanmıyorum kulla Allah arasında aracı olmaz direkt Allah'tan istemeli
Aracı olarak değil de onun yüzü suyu hürmetine olarak isteniyor, direk ondan istemek zaten şirk
Yüzü suyu hürmetine demek zaten şirk Allah'tan peygamberin yüzü suyu hürmetine bile dua istenmez özel günlerin hatırına dua istenmez sade 99 isminin hatırına istenir
Hayır. Bunlara gerçekten inanan var mı? Yoksa soru ironi mi?
Selam vermek etkili
nasıl yani
“Selamunalykm burada yatan falanca” şeklinde
ne oluyor sonra
İleriye yatırım direk
peki
Dua ettim
Kabul oldu mu
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?