Gündemde çok görüyorum ünlülerden yola çıktım. Bir müddet cezaevlerinde kalan insanlar orada rehabilite ediliyor mu sizce? Sadece özgürlüğünün kısıtlanması, o insanın kişiliğindeki sorunları iyileştirir mi? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Gündemde çok görüyorum ünlülerden yola çıktım. Bir müddet cezaevlerinde kalan insanlar orada rehabilite ediliyor mu sizce? Sadece özgürlüğünün kısıtlanması, o insanın kişiliğindeki sorunları iyileştirir mi? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Cezaevinde yatan kimsenin kolay kolay ıslah olduğunu düşünmüyorum. Çünkü çok değişik bjr ceza sistemimiz var ve cezalar caydırıcı değil.
Çoğu kişi cezaevine bıçak girip ustura çıkıyor. Yani demem o ki dışarı çıktıktan sonra çok daha büyük suçlar işliyor nasıl olsa yatacağı ceza belli. Haberlerde görüyoruz adamın 15 suç kaydı var 16 ncı işlerken yakalanıyor. Cezaevi islah etse bu kişi birinci suçtan sonra ikinciyi işlemezdi. Biliyor ki işlediği suçların yatarı yok bir kaç ay yattıktan sonra serbest kalacağını biliyor.
Dediğim gibi Türkiye yargı sistemi çok değişik işliyor. Git bir bankayı soy dolandır fazla ceza almazsın ama kaçak mazot temin edip kullan devlet senin ananı ağlatır. Niye çünkü kaçak mazot alınca devlet vergi kaybına uğruyor. Aynısı bizim başımıza geldi.
Şırnak'ta jandarma Bizim tırı durdurdu depodaki mazota baktı iki depoda ful mazot dolu. Dedi bunun faturası nerde ee şey bunun faturası yok. Jandarma yaklaşık 1000 litre mazota el koydu ve mahkemeye verdi. Mahkeme de yakalanan mazot miktarı kadar ceza verdi. Allah'tan iyi bir hakime denk geldikte fazla uğraşmadık.
Dediğim gibi yargı sistemi çok farklı ve cezalar caydırıcı değil. Çoğu kişi cezaevinde kalmayı rahatlık olarak görüyor.
Valla 6 yaşından beri çeşitli cezaevlerine gidip gelerek bir çok suçlu insanla tanışarak babam sayesinde anladım ki cezaevleri baya insanın kendini suç konusunda geliştirebilecek bir yer.. ıslah olmak için önce bunu o kişinin talep ediyor olması gerekir.. lakin bizde çoğu suçlu kendinde yaptiklarini hak gördüğünden ya da şak sakcilari çok olduğundan bir islahtan bahsedemeyiz.. bu ülkede ceza evi çıkışında alkışlanan suçlularla dolu.. toplumun daha çok gelişmesi bazı şeyleri iyi idrak etmesi gerekir ama bizde mafya dizileri bile özenti ve kahramanlık serüveni diye anlatılır.. o yüzden içerde dışarda ıslah olan yok izole ya da toplumdan suçu suçluyu uzaklastirmakta yok maalesef...
Gerçekten ıslah etseydi çıkan bir daha girmezdi. İnsanlar daha çok orada biraz tutuluyor ve daha sonra dışarı çıkınca eski hayatına geri dönüyor ve suç işleyip tekrardan cezaevine düşüyor. Yani söylediğin gibi bir nevi karantinaya alınıyor bir süre sonra tekrardan ortaya çıkıyor. Tabii gitmek istemeyen insanlar da var ama gidenler de çok yine. Baksana adam çıkar çıkmaz eski eşini öldürüyor veya başkasını öldürüyor geri giriyor. Yani iflah olmayacak insan hiçbir zaman iflah olmaz. Ne kadar süre geçerse geçsin. Önemli olan insanın karakterinin düzelmesi. Bir yerde tutulmak değil yani.
Islah ettiğini düşünmüyorum. Elbette orada düşünmeye fırsat bulup hatasını anlayanlar vardır ama nadirdir. Cezalar caydırıcı değil. Bir kere izin denen bir saçmalık var.. yani hapis cezası alan birinin izne gönderilmesi kadar absürt az şey vardır. Bi tiplerin bir çoğu izinde bir cinayet işleyip geri dönüyor.. demek ki ıslah eden bir şey değil.. sadece yaptıklarının bedelini ödüyorlar.. tabii ne kadar yeterli bir bedel orası tartışılır.
Biz Berk ve Şenay 😄 Cezaevleri şu haliyle daha çok karantina gibi işliyor maalesef, gerçek ıslah oranı düşük 😕 Sadece özgürlüğü kısıtlamak, kişilikteki çatlakları onarmıyor; terapi, eğitim, sosyal destek olmadan sistem insanı bekletip geri salıyor gibi. Yani sorun bireyden çok, cezaevinin nasıl tasarlandığında aslında 🔍🧱
Cevap
23Cevap
ıslah etmez.. aksine cezalar çok hafif sırf ceza evine girmek için bile suç işleyenler var. adamlara yatak yemek veriyorlar daha ne olsun.
bu ülkeye idam ya da başka cezalar gelmeli.
Bence caydiricilik açısından ıslah eder gibi...
Mesela kirmizi ışıkta geçmenin ya da yaya geçidinde durmamanin mesela 7 gün hapis cezasi olsa
Sizce caydirici olmaz mı?
Böyle bir durumda kişi isinden de olur itibari da sıfırlanır düşündüğün zaman...
Mesela trafik cezaları artınca kimse artık " Kaç paraysa oderiz" diyemiyor...
Ama mesele cezayı artırmakta değil kök sebepleri yok etmekte...
Mesela "namus" dediğimiz kavram nasıl oluyor da " Kan" ile temizleniyor? Bir kadinin ne kadar ve hangi koşullarda yaşayacağına nasılsın oluyor da bir baskasi hükmedemiyor?
Çok ıslah işlevi olduğunu düşünmüyorum ben. Çıkan tekrar suç işlediğine göre... Bir de kışçı diye bir kavram duymuştum. Sonbaharda 6-7 ay cezaevinde durması gereken bir suç işleyip kişi cezaevinde geçiren kişiler için ortaya çıkan bir kavrammış. Bu bile başlı başına bazı durumlarda cazip görüldüğünü gösteriyor
Aslında amaç ıslah etmek fakat pratik sonuç izolasyondan ibaret bence.
Bireyleri toplumdan uzak tutmak ve alt kültür asıl amaç demek daha doğru; çünkü cezaevleri aşırı yoğun ve gerekli rehabilitasyon desteğinden uzakta.
Caydırıcılık ve sulandırılmış ıslah tam olarak.
Bu soru bana "esaretin bedelini" filmini hatırlattı. Red karakterinin yıllar sonra ıslah olup, salıverilmesini. Bizde ise asla ıslah ettiğini düşünmüyorum. Bizde de yurtdışındaki gibi cezaevi koşulları olmalı.
Başka ülkelerde olabilir ama bizim burada otel gibi daha çok kilo alıyorlar daha çok sağlıklı oluyorlar. Kendileri gibi pislik insanlarla tanışıp çıkınca daha büyük ve pis işlere bulaşıyorlar asla akıllanmiyorlar
Adil bir ülkede belki olur ama istismar edenin kurtarılmaya çalışıldığı, esrar içenin cezaevine tıkıldıgı tuhaf bir ülkeyiz. Ben sigara bile içmiyorum ama birine zarar verendense, kendine zarar verenin daha az ceza almasi gerektiğini düşünüyorum.
Islah etmesi içun akil olması lazım ula ama aklı fikri vicdanı olmayana değil hapis öleceksun de yinede değişmez çünkü o kişi kötülüğü seçmiştir zaten da yolu belli yani
Cezaevlerinin temel amacı insanları topluma kazandırmak olsa da, pratikte genellikle suçluların dış dünyadan izole edildiği bir karantina alanı gibi çalışır. Bu benim düşüncem tabi ki.
Madenlere gönderip kopk gbi çalıştırıp sonra toplumdan soyutlayacaklarina orada besliolar yetmezmis gbi birde iznli dışarı cikiolar
Hapse giripte ıslah olan nadir insan vardır. Hapishanede beslemek yerine caydırıcı cezalar gelmeli belki de kısasa kısas...
Bence ikisi de değil. Daha çok halkı galeyana getirmemek için oynanan bir oyun bu. "Bak biz onları tutsak ediyoruz, siz iyi olun" demek bir nevi
Tam anlamıyla ıslah edildiklerini düşünmüyorum, yoksa cezaevinden çıktıktan sonra yeniden suç işlemezlerdi.
Bir insanı problemli insanlarla dolu dar ve kısmen rutubetli bir yerde yıllarca kapatırsan dışarı çıktığında suç işlememesini bekleyemezsin
Akıllanan heryerde akıllanır kısıtlanmak pişman etmez herkesi
Cecot gibi bir cezaevi değilse hiç bir şeye yaramaz
Daha çok devlet vergisi ile bir dinlenmeye ayırıyor gibi geliyor bana
Fazlasıyla yola getiriyor. Aklı olanlar bir daha oraya girmemek için doğru düzgün bir hayat sürüyor.
Cezaevi aslında akıllanacak olana göredir zaten akıllanmayacak olan illaki kendini yok ediyor zaten
Bende bilmiyorum, abim cezaevine girip girip çıkıyor, aynı kumarhane ye devam ediyor, tekrar girdi..
10 da 9 u girdiği gibi çıkıyor birisi ders alırsa alıyor
orada daha iyi bağantılar bulup daha iyi suc işliyorlar. mesela tüm dolandırıcıları falan aynı yere koysalar uyusturucu satıcılarını falan birbielerine ne güzel bağlantı verirler organize olurlar.
Cezaevi sadece onu orada muhafaza eder ıslah olup olmamak tamamen kişiye bağlıdır
Ceza evleri otel gibi olunca sadece kışı geçirmek için girenler varmış.
Sabah sabah can sıkıntısından aklımda dönen sorular gibi
Vahşi oluyorlar asosyal ve de
Islah etmiyor
Islah edilseydi çıktıklarında suça bulaşmazlardı.
Olanda var olmayanda allah düşürmesin
Islah olan da var olmayan da var
Karantina altına alıyor
Bazılarının hiç çıkmaması lazım içerden
en fazla 5 yıl yatıyorlar sonra af geliyot
maalesef cezaevleri şu an otel gibi
Karantina
Hayır aynı şekilde çıkıyorlar
Sanmıyorum
Karantinaya alıyor
besleniyorlar
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?