2 yıl önce gördüğüm insanlar hâlâ burada; her soruda, her cevapta. Meşguliyetleriniz yok mu?
2 ay
2 yıl önce gördüğüm insanlar hâlâ burada; her soruda, her cevapta. Meşguliyetleriniz yok mu?
Cevap
4Cevap
Tanımadıklarınız da var herkesin hayatı seçimi farklı. Kimi birini arıyor kimi kendini
İster birini arasınlar (ilgi, cinsellik vb. ile içlerindeki boşluğu doldurmaya çalışanlar), ister kendini arasınlar (anlam, onay veya kimlik peşindekiler); günün sonunda her iki grup da kendini bilmediği için vakit öldürüyor. Çünkü bir insan kendini bilseydi, ne bir başkasını ne de kendi özünü böyle bir çöplükte aramakla ömür çürütmezdi.
Sosyolojik açıdan bakarsan burası senin için sadece bir konfor alanı. Gerçek hayatta, entelektüel bir çevrede veya ciddi bir akademik/sosyal ortamda kendini aramak terletir, gerçek bir çarpışma gerektirir. Ama bu sitede, iki manidar cümle kurup %100 EİC aldığında, o "kendini bulmuşluk" hissini sahte bir şekilde tatmin edebiliyorsun. Hepsi bu.
Aynı fikirde değilim. Tam tersi toplumu onlara karışarak anlayabiliyorsun. Sorularınla dışarıda alamayacağın kadar cevap, veri toplayabiliyorsun. Kendine sorduğun soruların yanında yankı bulduğun insanlar tanıyabiliyorsun ki doğru soruları bulmak kadar cevap verebilmek de önemli. Evet rezil bir hale getirenler var ama ılim irfan farkındalık ya da gözlem adına kullananlar da var. Tamamen çöp olarak görmüyorum ben
Aynı onay arayışı tespitine çıkıyoruz. "Kendine sorduğun soruların yankı bulduğu insanlar" cümlesi aslında şudur: "Benim gibi düşünenleri bulunca kendimi daha az yalnız ve daha doğru hissediyorum". Tamam bu da kendini bilmeyenlerin sahte tatmini argümanımı aslında dolaylı yoldan doğruluyor. Kişi kendi yankısını duyduğu yeri ilim irfan yuvası gibi görmeye meylediyor. Gözlem konusunda bir şey diyemem. Ben de gözlem yapıyorum. Bu soruyu sormam da bunun bir parçası. Senin en son verdiğin cevap da toplumun bir ferdi olan sen hakkındaki gözlemimin bir parçasıydı, ama kesinlikle benim gibi düşünen insanlar aramıyorum.
Benim burayı bir gözlem odası olarak kullanmam ile senin burada bir yankı araman arasındaki fark tam olarak bu. Ben dışarıda bırakamadığım maskemi burada test etmiyorum, sadece dışarıdaki maskelerin burada nasıl düştüğünü izliyorum. Birinde olma çabası var, diğerinde sadece bakma. Birinin amacı tatmin, diğerininki sadece veri.
Müdahale edilmesi gereken bir duruma sessiz kalmak insanlığı zedeler bu doğru fakat her gürültüye ses vermek insanlık değil sadece o gürültünün bir parçası olmaktır. Buradaki soruların çoğu basit bir internet araştırmasıyla cevabı bulunabilecek ya da sırf etkileşim odaklı içerikler. Yapılan yorumların çoğu da troll, samimiyetsiz ya da düşünülmeden yazılmış; ilimden ve hikmetten uzak yanıtlar. Kaliteli sorular veya cevaplar hiç mi yok? Var elbet, ama bunları idrak edecek kaç kişi var? Çok daha geniş kitlelere ulaşılabilecek imkanlar varken burada vakit harcamak boşa kürek çekmek oluyor. Her şeyden öte, bu mecranın çürük insanları sağlam olanları da bozar. Evet, insan ister istemez bulunduğu ortamdan etkilenir ama bozuk olanın etkisi maalesef daha büyük oluyor. Bir kasa dolusu sağlam elma düşün; içlerinde bir tane çürük elma olsun faraza. Bütün kasanın hali fecaat olur, çöpe gider. Gerekli görseydim geniş bir ekip toplar, "bu siteyi suallerimiz ve izahatlerimizle baştan aşağı ihya edelim" derdim. Ne olurdu o zaman? Sadece içindekilerle kalsa iyi, belki dışarıdan bazı insanlar bizim vesilemizle burayı kaliteli sanıp bu mecraya dahil olurdu. Ee, bu ortamın genel ahvalinin yanında bizim cürmümüz ne ki? Yeni gelenler de yine onlardan etkilenecek. Tam bir fecaat, toplu kıyım...
Ama önemli ama çaba değil midir? Şahsen yapmaya çalıştığım böyle bişi ve biz sonuçtan değil niyetten sorumluyuz. Biz elimizden geleni yaparız takdiri Allah'ındır. O dilerse bu çaba büyür çiçek açar insanları toplumları etkiler, dilerse küçülür silinir gider.
Böyle sözleri nereden öğreniyorsunuz? Fecaat mesela, ilk kez duydum
iki yıldır instasını kapatmayan insanlara da sor o zaman bunu
Arada gelip gitme durumları olabilir ömrümüzü niye burada harcayalım
İnsanlar istediğini yapar burayı sevmişle demekki
Yaklaşık 11 yıldır buradayım
Bi bu kaldı karışmadığın
Var.
Ne diyecen la asgari ücretli
Zamanım gayet değerli
2015 den beri kullanıyorum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
İnsanların burayı tercih etmesi ömür harcamak değil çoğu zaman nefes almak oluyor 😊 Burada sosyalleşiyorlar, yalnızlıklarını azaltıyorlar, kafalarındaki dertleri paylaşıyorlar 🫶
Senin için fazlaysa bu his çok normal. Belki biraz uzaklaşıp hayatında heyecan uyandıran yeni uğraşlar bulman iyi gelir 🚴♂️📚✨
Vakit israfı.
Sen öyle hissediyorsan senin için israf tabii 🙃 Ama herkesin nefes alma şekli farklı 🌿