Sigaraya ve alkole yeni başlamış arkadaşımı kavgaya dönmeden nasıl uzaklaştırabilirim?

Yıllardır çok yakın olduğum, kardeşim gibi sevdiğim bir arkadaşım var. Kendisi son birkaç aydır sigaraya başladı. Aile evinde olduğu için doğal olarak çok içemiyor. Ama bu çok içememeyi "kendim çok içmiyorum" diye tanımlıyor. Kendisi alkole de meraklı. Geçen hafta bayramda uzaktan akrabaları evlerine geldiğinde kuzenleriyle beraber gizlice ilk kez bira içmiş, altını çiziyorum. Bayramda. Tahmin edersiniz ki bu arkadaş epey meraklı böyle şeylere. Ne zaman "İçme, bağımlı olacaksın" desem "Ben iradesiz miyim, ne bağımlısı, haftada birkaç dal içiyorum" diyor. Bu yıl üniversiteye hazırlanıyor kendisi. Aile evinde engelli imkanlarla içen birisi üniversitenin serbest ortamında nasıl içer siz düşünün. Yakın çevresinden çok kolay etkilenebildiği için alkol ve sigaraya ciddi bağımlı olmasından endişeleniyorum. Fakat ne zaman uyarsam iş kavgaya dönüyor ve onu iradesiz ve beyinsiz yerine koyduğumu falan düşünüyor. Bağımlı olan hiç kimse sigara ve alkole "bağımlı olacağım" düşüncesiyle başlamıyor. Bu yazısız bir kural. Fakat kendisini buna ikna edemedim bir türlü. Bu konuda tecrübesi olan var mı? Birini bunlardan nasıl uzak tutabilirim?
Sigaraya ve alkole yeni başlamış arkadaşımı kavgaya dönmeden nasıl uzaklaştırabilirim?