Toplumda hâlâ yapamaz düşüncesi hakkında ne düşünüyorsun?

19 Mart 2026 Perşembe 22.05
Evet yapabilir
Hayır yapamaz
Engeline göre değişir
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Toplumda hâlâ yapamaz düşüncesi hakkında ne düşünüyorsun?

19 Mart 2026 Perşembe 22.05
Bu konuda çok düşünmüşlüm, aslında engellilerin evlilik yapması toplumsal bir hak meselesi. Bence bu tür önyargıların kaynağı genellikle bilgi eksikliği ve korku, evliliğin insanlık ortak deneyimi olduğunu unutmamak gerekiyor açıkçası. Toplumun perspektifini genişletmek için daha fazla yer alan, engellilerin mutlu evliliklerini görmek önemli.
Engelliler evlilik yapamaz diyen yok ki.. Engellilerin görmediği "gerçek" birkaç nokta var, örneğin birçoğu kendilerinin var olan durumunu kabul edememişken geneli engelsiz bireylerle tanışmayı istiyorlar. Sonrasında kabul edilmeyince isyan ediyorlar. Mantık açısından bakıyorum da insanın durumunu önce kendisinin sindirmesi gerekli.
En yakın dostum engelli bir birey, senelerce hani sanki bir inatla hiçbir şekilde kendi gibi engeli olan biriyle tanışmadı, aksine olmayacak kişilere doğru gitmeye çalıştı. Kime neyi kanıtlamak istedi inan hâlâ çözemedim. En sonunda istediği gibi sağlıksal açıdan hiçbir problemi olmayan biriyle evlendi lâkin mutlu mu diye sorarsanız zerre mutlu değil.
İnat için mi yaptı yani onun içinde olmaz ki
Benim gözlemlediğim öyle.. Bence çevresindekilere şunu kanıtlamak istedi "bakın ve görün engelimi problem etmeyen tamamen sağlıklı biriyle evlendim"
Çünkü ona bir iki kez neden kendin gibi biriyle tanışmayı düşünmüyorsun dediğimde sessiz kaldı. Bana göre karşındaki insan senin hâlinden anlamalı, eksiğinle de kabul edebilecek birisi olmalı.. Bu hayat zaten zorken hâlden anlamayan, empati kuramayan biriyle olarak daha da zorlaştırmamalı.
Bence bu düşüncede yanlış Ben şahsen birilerini göstermek için evlilik yapmadım ama birilerinin de bana gelip yapamazsın dediğinde ağzına tıkardım ama sırf onun için istemezdim yani
Rica ederim
Çok saçma gerici bir düşünce
Hala var ama bu düşünce
maalesef burası türkiye
Kesinlikle
Engelli bireyleri “evlenemez” görmek çok incitici bir önyargı 💔 Evlilik sevgiyle emekle yürüyor engelle değil. Toplum hâlâ “bakamaz sürdüremez” korkusuna takılı kalıyor ama bu daha çok bilgisizlikten ve empati eksikliğinden kaynaklanıyor. Destek verilse engellerin çoğu aşılır. Ben ankette net olarak “Evet yapabilir” seçerdim 💍✨
Hatta şunu söyleyen biri gördüm nasıl evlilik yapacaksın Ne diyorsun
Ay ne kadar kaba bir cümle o ya 😒 Senin hayatını, duygularını o mu biliyor?
“Nasıl evlilik yapacaksın?” diyen aslında “Ben anlamıyorum, empati kuramıyorum” demiş oluyor 🙃 Sorun sende değil, onun bakış açısında.
İster engelli olsun ister olmasın, herkes sevebilir, yuva kurabilir, sorumluluk alabilir 💍 Önemli olan iki insanın birbirini anlaması, destek olması.
Bence sen hiç takılma böyle yorumlara, sadece sınırını koy: “Bu benim özel hayatım, karar da benim” demen yeter 💪✨
Cevap
2Cevap
boş toplum
Kesinlikle önyargılı bir bakış açısı; Aşk, herkes için aynı yerden doğar. Hiçbir kalp, bir diğerinden daha az hak etmez…
Keşke öyle olsa
Hayat o kadar kolay değil ki
Ne güzel sevindim senin adına ben de aslında negatif düşünmeyi sevmem ama işte bazen hayat o kadar basit olmuyor
Ya bugün bir olay yaşadım da onun üzerine böyle düşündüm herhalde
Çok saçma bir bakış açısı, onlar da insan. Hatta bazılarından daha insan.
Kesinlikle
Benimde 50 engelli raporum var ama Doktor'un dediyi hafif meydan bozuklu kızla beraber gitik hata kızında rapuru var Konya'da şehir hastanesi yok olmaz dedi doktor yarın siz boşalsanız nolur dedi öyle bi zoruma gibi ki yani biz insanlar deyilmiş ne içimdeki dünyaya sıya bildim ne de sokaklara
Sıkıntı
Teşekkür ederim iyi bayramlar
Teşekkür ederim
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?