Gerçek güzellik nedir, sağlık, standart güzellik ve estetik algısı nasıl şekilleniyor?

Güzellik nedir? Asla kimse bunu anlayamıyor. Bunu biri anlamış olsaydı, size yemin ederim ki sosyal medyanın çoğu kendisiyle barışık olurdu. Çoğu diyorum çünkü mutlaka karşı çıkan bir grup insan olurdu.

Ben bir şeyi kavramak için bir örnek veya benzetme üzerinden anlamaya çalışırım. Size bir benzetme verelim. Markete girdiniz, güzel paketli bir bisküvi alacaksınız, bakıyorsunuz çekici bir pakete sahip olmayan bisküvi neredeyse yoktur, ama bir tanesini seçmek zorundasınız, siz de en sade çekiciliğe sahip olan bir bir bisküvi alırsınız, bu bisküvinin tadını beğendiniz (siz) ve reklamını abartarak ama gözlere hoş gelen bir şekilde yapıyorsunuz, insanların çoğu diğerlerinin yorumlarını daha çok kabul görürler. Bu reklamda sizin yorumunuzdur. Şimdi sizce bu markette başka çekici pakete sahip olan bir bisküvi yok muydu?

Bir insan standart güzellikteyse kabul görünen bir güzelliğe sahiptir. Yani insanlar bu insanı sağlıklı kabul eder, ama çekici güzellikte değildir. Bu tabii ki de özneldir. Ama çoğumuz bunu bilmiyoruz. Yani siz standart güzellikteyseniz, odak noktanız hareketlerinizde, giydiklerinizde, makyajınızda olur. Ama hep diğerleriyle karşılaştırılırsınız. Çünkü bu güzellikte olan tek siz değilsiniz.

Karakteristik özellikler ise (örneğin; kemerli burun, çene hattındaki farklılık, göz büyüklüğünüz vb.) bu herkesin dediği gibi akılda kalıcıdır. Çünkü herkeste bundan yoktur. Ama burada konu olması gereken şey o da tuhaflık ve sağlıktır. Mesela biri gelip size bakarken yüz hatlarınız denge içindeyse yani tuhaflık yoksa bu gerçek güzelliktir. Çünkü gerçekten çekici bir güzelliğe sahipsiniz. Odak noktanız hem yüzünüzde hem de giydiklerinizde, hareketlerinizde vs. olur. Sıradan veya tuhaf değilsiniz. Yani estetik yapayım diye bir hareket çok aptalca olur, çünkü fark etmeden sahip olduğunuz gerçek güzelliği yok edebilirsiniz.

Ama bazı insanlarda burun fazla kemerlidir veya çene hiç belirgin değildir veya yüz fazla düzensiz ve dengesizdir, ki zaten bu kadar şanssız insan görmedim hayatımda, işte bu insanların görünüşleri bir yana sağlık sorunları yaşıyordur. Bu konuda ise odak noktanız sadece bir bölgede olur. Böyle durumları asla ihmal etmemek gerekir. Çünkü hayatınız daha kısa bir sürede sonlanabilir. Zaten sağlıklıysanız güzelsinizdir.

Genel olarak insanın sağlığı onun güzelliğini belirtir. Siz de farkında olmadan bunu kabul etmişsiniz. Standartlara uygun olanlar genellikle tamamen sağlıklıdır. Ama aşırı güzel değildir, normaldir, sıradandır. Standartlara uygun olanlar eğer özgün ve çekici hareketlere veya fikirlere sahiplerse o sırada çekici olur. Ama sağlıklı karakteristik olanlar asla itici değiller, onlar mucizevi gerçek asil güzelliğe sahiplerdir. Ama bunlar tamamen özneldir. Çünkü hiç beklemediğiniz bir şekilde bir insanın gözünde çirkinleşebilirsiniz veya dünyanın en güzeli olabilirsiniz. Ben sadece bu olaya matematiksel açıdan baktım.

Gerçek güzellik nedir, sağlık, standart güzellik ve estetik algısı nasıl şekilleniyor?