Ramazan'da oruç tutmayanların oruç tutanlar için kendilerini kısıtlaması fikri insanların özgürlüğünü kısıtlamıyor mu?

Ramazan'da oruç tutmayanların oruç tutanlar için kendilerini kısıtlaması fikri insanların özgürlüğünü kısıtlamıyor mu? İnsanların özgürlüğüne müdahale değil mi?

Ben oruç tutmuyorum. Tutmama sebebi belirtmek bile abesle iştigal ama bir hastalığım da yok. Kullanmam gereken bir ilaç da yok. Sırf keyfiye tutmuyorum. Sabaha kadar oturuyorum. Saat 3-4 gibi uykum geliyor yatıyorum sabah 9-10 gibi kalkıyorum. Saat 6'da yemek yesem sonra uyusam midemde huzursuzluk veriyor, hazmedip uyumamam lazım. Bu sefer de uykusuz kalıyorum falan. Kısaca canım istemiyor tutmak. Bizim evde annem sigarasızlık zor geldiğinden tutmaz. Kardeşim de düzenli 2 kez ilaç almak zorunda ondan tutmuyor, doktor nöbeti tetikliyor diye tutma dedi. Tuttu, epilepsi nöbetini tetikledi. Yaralanıyordu. Babam ise tutuyor.

Annem canı isterse namaz kılar. Babamla erkek kardeşim de düzenli olarak 5 vakit namaz kılar. Ben ise namaz da kılmam. Babam çalıştığından düzenli olarak Kuran okumaz. Ama erkek kardeşim her gün düzenli Kuran okur. Babam her gün sahura kalktığından ona ya ben ya annem mutlaka sahurda sofra hazırlarız. Çayına kadar yani. İftarda da sevdiği yemekleri pişiririz. İftardan sonra da çayını kahvesini eline getiririz. Meyvesi çerezi vs.

31 yıllık ömrümde bir kez bile anamdan babamdan namaz kıl, oruç tut diye zorlanmadım. Bir kez bile içeride tost yerken, yemek yerken babam kalkıp da git dışarıda ye demedi. Bir de sorarım yani. Hatta mutfakta yerken yanıma gelip içeride güzel film var. Gel izleyelim bile der yani.

O yüzden bana biri oruç tutuyor diye rahatımı bozmak başka yerde yemek yemeye çalışmak bir şeyler içmekten kendimi alıkoymak çok saçma gelmekle beraber benden birinin bunu istemesi bana çok terbiyesizce geliyor. Çünkü orucunu namazını bana kılmıyorsun. O senin inanç dünyan. Senin ibadetin. Senin sevabın benim sana hiçbir etkim yok. Bunu yapamayacak güçteysen de tutma. Seni tut diye zorlayan yok. Tanrınla-Yaratıcınla-Allahla senin arana kimse giremez. Sen o ibadetin mantığı zaten sabırdır. Sen sukunetle ona sabredeceksin ki o ibadet bir şeye benzesin. Kaldı ki seni tahrik de etmiyorum. 11 ayda ne yapıyorsam onu yapıyorum.

Bugün haberlerde sosyal medyada askıda ibadet, ramazan programı vs duyuyorum. Küçük çocuklara bunun dayatılmasını da çok iğrenç buluyorum. Ben çocukken oruç tutmadım. Sahura kalktım. İftarda dua ettim. Öyle yedim. Çocukken annemi taklit edip namaz kıldım. Annem tarafından sureler dualar ezberletildi bana. İlkokulda 10-11 yaşındayken de din kültürü öğretmenimiz sure duaların kalanını İslam'ın imanın şartıdır. Peygamberin ahlakıdır öğretti. Peygamberin anası babası amcası kimdir. Peygamber yetimdir onu amcası annesi büyüttü vs. vs. öğretildi. Ergenliğe girince de namaz da kıldım oruç da tuttum. Mevlitte başımı da örttüm. Ama 31 yaşındaki ben bunları yapmıyor. Böyle giderse de hepten yapmayacak bunu biliyorum.

Bu kadar zorlama ve müdahale insanları tam tersi tiksindiriyor, onu çok iyi biliyorum.

Ramazan'da oruç tutmayanların oruç tutanlar için kendilerini kısıtlaması fikri insanların özgürlüğünü kısıtlamıyor mu?