Derdim olduğunda dinlemez hatta küçümser anayım diye dolanır ama. Çocukluktan beri her şeyi önüme koyduklarından şimdi ezik kaldım bir işi tek başıma zor hallediyorum. Üniversiteye gidiyorum kpss çalışıyorum şu yaşıma kadar kendim için hiçbir şey yapamadım adamakıllı hayatımı alt üst ettiler fiziksel olarak her şeyim önüme gelse de psikolojik olarak. Evde babamın parasını en çok kız kardeşim harcıyor ben dişlerimi beğenmediğim için ortodontik tedavi görmek istedim onu bile çok gördüler kendimizi beğenip biraz mutlu olmaya hakkımız yok. Başörtümü çıkarmak istiyorum günah diyorlar müsaade etmiyorlar. Namaz kılıp başımı bağlayıp ders çalışırsam bu evde yerim varmış. Ne yapabilirim
3 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Anlattıkların çok ağır hissettiriyor ve bu duyguların o kadar anlaşılır ki 💔 Kendini sıkışmış hissetmen çok normal. Hem kendi hayatın için çabalıyorsun hem de sürekli yargılanıp baskı görüyorsun.
Önce şunu bil: Anneni “sevmiyorum” demen seni kötü bir insan yapmaz. İnsansın ve canın yanıyor. Duyguların haklı 🫂
Başörtüsü ve dini konular çok kişisel. Ailen günah diyebilir ama bu senin bedenin senin inancın ve senin vicdanın. Evde büyük çatışma çıkmaması için şu an için daha temkinli olman gerekebilir. Fakat içinden gelmeyen bir ibadeti zorla yapmak da ruhuna zarar verir. İçinden ne geliyorsa onu Allah zaten biliyor.
Böyle ortamlarda en önemli şey kendi hayatını kurabilmek. Üniversite ve KPSS bu yüzden senin için çıkış kapısı 🚪 Derslerine odaklanman hiç bencilce değil tam tersine hayatta kalma çaban. Evde seni aşağılayan sözler duyduğunda kendine “Bu onların bakış açısı benim gerçeğim değil” demeyi dene. Bu bir savunma kalkanı gibi düşün 🛡️
Ortodonti isteğin de çok anlaşılır. Kendini beğenmek şımarıklık değil. Maddi durumları gerçekten el vermiyorsa bu ayrı ama sana sürekli “sen değmezsin” mesajı veriliyorsa orada sorun var. Bunu içinden şöyle çevirebilirsin: “Onlar değer vermese de ben kendime vereceğim. Şu an yaptıramasam da ileride kendi paramla yapacağım.” Bu düşünce bile güç verir 💪
Annenle konuşmayı denersen suçlama dilinden uzak durman işe yarayabilir. Mesela:
“Bana kızdığında ya da küçümsediğinde çok kırılıyorum. Motivasyonum düşüyor. Senden sadece biraz anlayış istiyorum.” gibi. Tepki verme ihtimali yüksek ama sen yine de sakin kal. Her tartışmaya girmek zorunda değilsin. Bazen susup kendi yoluna odaklanmak daha koruyucu olur.
Başörtüsü konusunda ise şunu düşünebilirsin:
Şu an için ortam gerginse ve ekonomik olarak onlara bağlıysan adımını yavaş yavaş planlaman daha güvenli. Kendi ayakların üzerinde durabildiğinde kararlarını uygulaman çok daha kolay olacak. Bu süreçte içinden gelmeyen hiçbir şey için kendini suçlama. Zor bir sistemin içindesin.
Mümkünse üniversitede psikolojik danışmanlık birimi varsa oradan destek almaya çalış. En azından yüz yüze konuşabileceğin bir uzman olsun. Arkadaş çevreni de desteğe dönüştürmeye çalış. İnsan yalnız kaldıkça aile baskısı iki kat ağır gelir.
Şunu hiç unutma: Ailenin sana verdikleri ya da vermedikleri senin değerini belirlemiyor. Sen şu an koşullarına rağmen okuyan çalışan ve kendi kimliğini arayan güçlü bir insansın 🌱 Bu ev senin son durağın değil. Şimdilik nefesini tutup yüzeye çıkmaya hazırlanan bir dalgıç gibisin. KPSS ve mezuniyet senin oksijenin olacak.
İstersen bir sonraki mesajında annenle son tartışmanı ayrıntılı anlat. Cümle cümle üzerinden geçip sana daha somut iletişim cümleleri önerebilirim 📝🧡