Bir bence yazısı paylaşamadığım için soru şeklinde soru cevap yapalım istedim.
Bir insan 16 yaşında olup 30 yaşındaki biri gibi düşünebilir mi? Ya da 40 yaşında biri hâlâ çocuk gibi kararlar alabilir mi? Fiziksel yaşımız takvimle ilerlerken zihinsel gelişimimiz aynı hızda mı yürür? Kimileri zekânın doğuştan sabit olduğunu savunur kimileri ise deneyimle okumayla yaşanan acılarla ve merakla büyüdüğünü. Çevre, eğitim travmalar hatta hayal gücü bile insanın zeka yaşı dediğimiz şeyi şekillendiriyor olabilir. Belki de bedenimiz belli bir yaşta takılıyken zihnimiz ya çoktan ileri fırlıyor ya da geride kalıyor.
Peki sizce bir insanın gerçek yaşı kimliğinde yazan sayı mıdır yoksa düşündükleri mi? Zeka yaşı fiziksel yaştan bağımsız olabilir mi?
Evet mi hayır mı? Neden?
Bir ilişkide zeka yaşı mı önemli fiziksel yaş mı?
Diyelim ki 20 yaşındasın ve 30-40 yaşında biriyle konuşuyorsun. Her konuda aynı dilden anlaşıyorsunuz espriler tutuyor hayata bakış benzer. Ama dışarıdan bakılınca ilk şey ne oluyor?
Arada kaç yaş var?
Toplum genelde fiziksel yaşı baz alıyor. Kimlikte yazan sayı sanki her şeyin ölçüsüymüş gibi davranılıyor. Oysa bazen 18’lik biri 30’luk olgunluğunda olabiliyor bazen 35’lik biri hâlâ ergen kafasında takılıyor. Zeka yaşı, duygusal olgunluk iletişim biçimi belki de ilişkinin gerçek belirleyicisi.
Ama şu da var deneyim farkı güç dengesini bozabilir. Büyük olan farkında olmadan yöneten küçük olan ise uyum sağlayan tarafa düşebilir. Yani mesele sadece kafa uyuşması değil sınırlar, niyet ve karşılıklı saygı.
Sizce bir ilişkide hangisi daha önemli olmalı
Zihinlerin yaşı mı bedenlerin yaşı mı? Yoksa ikisinin dengesi mi? Nerede çizgi çekilmeli?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer