Gerçek anlamda muhafazakar ve milliyetçi miyiz yoksa köksüz mü kaldık, aile yadigarınız var mı?

Türkiye'de gerçek manada muhafazakar insan var mı? Ailenizden size kalan bir aile yadigarınız var mı?

Yapay zeka soru başlığımı değiştirdiği için esas sorumu detaya koyu olarak yazdım. Dün tv'de haberlerde Türkiye'deki ideolojik eğilimleri sorgulamışlar anket yapmışlar. İnsanlara ideolojilerini tanımlamalarını istemişler. Türkiye'de en fazla çıkan ideoloji

• 1. Atatürkçülük
  • 2. Milliyetçilik
  • 3. Muhafazakarlık

Bunlar dışında da %5 ve altı diğer ideolojiler şeklinde. Şimdi Türkiye'de çoğunlukla insanlar muhafazakar-milliyetçi, Atatürkçü kesimi de milliyetçilerin içine dahil edebiliriz. Ama şöyle bir topluma baktığınızda toplumda adam gibi bir dil milliyetçiliği var mı? Türkçeye sahip çıkan var mı? Gelenek göreneklerine sahip çıkan var mı? Ne düğünlerde ne doğum törenlerinde ne de cenazede hiçbir gelenek uygulanmıyor. Herkesin düğün-doğum-cenaze töreni birbirinin aynı. Yöresel olarak uygulanan adetler yok. Özellikle düğün doğum törenlerinde yöresel kıyafet giyen yok. Kına geceleri bile aynı. Çalan şarkılara bakıyorsun aynı. Kültürel dejenerasyonun dibini yaşarken nasıl hala millet kendisine milliyetçiyim muhafazakarım diyor ki? Muhafazakarlar neyi muhafaza edebiliyor? Hangi gelenek göreneği muhafaza edebiliyor? Dinen de muhafaza edemiyorlar bu arada. Ama konu din olmadığından girmiyorum.

Kültürümüzü hiç gelecek kuşaklara aktarmıyoruz. Gençler hadi bunları takmıyor ama yaşlıların da böyle bir derdi yok. Mesela ben evde TLC DMAX izliyorum. Orada Hurda Avcıları, Tamirat gibi programları izliyorum. Sıradan İngiliz insanının halkının antika eşyaları var. Aile yadigarı. Diyor ki bu lamba, iskemble vs bana büyük büyük büyük annemden babamdan kaldı. Bakıyorlar taa kraliçe bilmem kaçıncı Elizabeth döneminden kalma. Bir yerde dükkanları varmış büyük büyük dedesinin orada bir tabela varmış. Tabela taa atıyorum 1920'lerden kalmaymış. Bu toplumlar muhafazakar toplumlar değiliz biz diyorlar. Genelde sol veya demokrat sol, merkez sol eğilimli sosyalizm eğilimli bunların toplumları. Bu sadece İngilizler için geçerli değil. Tüm Avrupa böyle. Bizde herkes milliyetçi herkes muhafazakar ama sokaklarımız 10 yılda bilmem kaç kez sıfırdan yaratılıyor. Evimizde ailemizde atalarımızdan kalan bir tane kepçe bile yok. Bunu çocuklarımıza miras bırakalım desek. Biz niye böyleyiz yav çok başı bozuğuz çok evveliyatsızız. Köksüzüz aslında.

Güncellemeler
5 ay
Az önce babamla telefonda bu konuyu konuştum. O çok farklı açıdan yaklaştı. Ve haklıydı bana göre. Ben böyle düşünmemiştim. Babam diyor ki bizim öyle aile yadigarı bırakacak bir şeyimiz yoktu. Çünkü biz köy kökenliyiz bizde en fazla yatak yorgan yastık halı kilim olur onu da eskiyince millet atar dedi. Mesela babaanneme evlendiğinde 2 sandalye bir tane masa vermişler. O 2 sandalye de babaannenin hala evinde dedi. Divan mivan deden kendi yapardı tahtalardan dedi.
Güncellemeler
5 ay
Gerçekten de öyle tarihte İstanbul dışı taşraydı köylüydü. Elinde aile yadigarı bırakabilecek ürünleri olanlar genelde bürokrat, saray kökenli, asker kökenli ailelerden gelenler. Çünkü Anadolu köylüsünün mobilyası mı vardı? Porselen takımları mı vardı? Bakır kaplarla tahta kaşıklarla maşrapayla yer içerdi. Evinde kilim yer minderi döşeği yastığı vardı. Bizim ailede çıkacak tek aile yadigarı orak, çapa olur dedi. :D Genel olarak köylü yoksul atalardan olduğumuzdan elimizde aile yadigarı yok.
Gerçek anlamda muhafazakar ve milliyetçi miyiz yoksa köksüz mü kaldık, aile yadigarınız var mı?