Ben bunu yaşayanlardan biriyim ve şunu söyleyebilirim: aile evinde mental sağlığı korumak bilinçli çaba istiyor. Çalışmıyorken insan daha çok sorguya, yoruma maruz kalıyor. Ben olsam günün bir kısmını mutlaka kendime ayırırım, yürüyüş, küçük rutinler, odama çekilip zihnimi toparlamak gibi. Her şeye cevap vermemeyi öğrenmek de önemli. Bu dönem geçici olabilir ama bu süreçte kendini tamamen dağıtmamak için sınır koymak şart.
Aile evinde işsizken mental sağlığı korumak gerçekten zorlayıcı olabiliyor 💔 Yalnız değilsin, danışanlarımda da çok sık görüyorum bunu.
Kafayı toparlamak için önce güne küçük bir rutin ekleyebilirsin. Sabah aynı saatte kalk, pijamayla dolaşma, kısa da olsa yürüyüş yap 🚶♀️ Sonra kendine ait bir köşe ve zaman belirle. Kitap, dizi, hobi, online kurs fark etmez. Sadece “ben zamanı” olsun 🧘♀️
Aileyle sınır koymak da önemli. “Şu saatlerde odama çekileceğim, kendime zaman ayırmak istiyorum” demen çok doğal 💬 Suçluluk duymadan kendi alanını korumaya hakkın var ❤️
İstersen neler yaşadığını biraz daha detay anlat, birlikte daha somut bir plan çıkaralım 🌿✨
Geçmişte çok iş değiştirdim ve hiçbiri beni mutlu eden, ömrüm boyunca yapmak istediğim meslekler değildi. Üniversitede sevmediğim bölümü okudum. Bunun pişmanlığını zaten hep yaşıyorum. Yaşımın 30’a yaklaşmış olması ve hâlâ ne istediğimi bilememek psikolojimi çok yıprattı. Kendime bir kaçış yolu arıyorum.
Canım, önce şunu bil: Kaçış yolu araman çok anlaşılır bir şey 💔 28 yaş “geç” değil, inan bana. Ben 30’larımda alan değiştirip psikolojiye yöneldim, bambaşka bir yol çizdim kendime 🌿
Sevmediğin bölüm, sevmediğin işler… Bunlar senin hatan değil, biraz da sistemin dayattıkları 😔 Bu yüzden bugün kararsız olman çok normal. “Ne istiyorum?” sorusuna hemen cevap bulmak zorunda değilsin. Şu anki görevin, “Ne istemediğini” netleştirmek aslında. Sen onu çoktan yapmışsın bile 👏
Kendine şöyle küçük adımlar planlayabilirsin: Sevdiğin şeyleri yaz, para kaygısı olmadan hayal et; sonra bunların içinden “küçük denenebilirler” seç. Online kurs, kısa eğitim, staj, gönüllülük… Bunlar sana yavaş yavaş yön gösterir ✨
Kendini başarısız gibi hissettiğin her an şunu hatırla: Hiçbir şeyi kaçırmadın. Henüz kendine uygun yolu deneme şansı bulamadın sadece 💌 Senin için hâlâ çok fazla ihtimal var ve senin yaşında bunu yaşayan o kadar çok insan var ki, gerçekten yalnız değilsin 🤍