Yemen seferinde elde edilen ganimetler taksim edilirken, ganimetin beşte biri (Humus) ayrılmış ve bu hissenin idaresi o sırada Hz. Ali'ye (ra) verilmişti.
Hz. Ali'nin Tasarrufu: Hz. Ali (ra), beşte birlik (Humus) paydan, kendi hissesine düşecek olan payı hesap ederek, savaştan alınan esir kadınlardan bir cariye aldı. Ertesi sabah bazı sahabeler, Hz. Ali'nin gusül abdesti aldığını (yani o cariye ile birlikte olduğunu) gördüler.
Şikayet Nedeni: Halid bin Velid ve özellikle Büreyde el-Eslemî, Hz. Ali'nin Medine'ye dönüp ganimetin nihai taksimini beklemeden ve ganimet malından kendi hissesine düşen payı alarak bir cariye ile birlikte olmasını uygunsuz buldular. Büreyde (ra), bu durumdan dolayı Hz. Ali'ye karşı büyük bir kırgınlık duyduğunu açıkça ifade etmiştir. Halid bin Velid (ra) de Büreyde'yi bu şikayetinde desteklemiştir. Peygamber Efendimiz (sav), bu şikayetleri dinledikten sonra hem Hz. Ali'nin tasarrufunu tasdik etmiş hem de onu övmüştür. Büreyde'ye (ra) hitaben:
"Ey Büreyde! Ali'den nefret mi ediyorsun? Ondan nefret etme! Çünkü onun beşte birdeki (Humus) hissesi, aldığı cariyeden daha çoktur."
buyurmuştur. Ayrıca, şikayetlerin artması üzerine Gadir-i Hum mevkiinde toplananlara hitaben de:
"Ey insanlar! Ali'yi şikâyet etmeyiniz. Kuşkusuz Ali, Allah'ın zatı hakkında ve Allah yolunda şikâyet edilemeyecek kadar tavizsiz bir kimsedir." ve "Ben kimin dostu isem, Ali de onun dostudur."Sahîh-i Buhârî: Özellikle Siyer ve Meğazi (Pariyerimizin savaşları) bölümlerinde bu olaya dolaylı olarak değinilir ve Büreyde'nin şikayeti ile Peygamberimizin onu övmesi yer alır. (Örn: Kitâbu'l-Meğâzî, Bâb 61, Hadis No: 4350)
Sünen-i Tirmizî: "Menâkıb" (Faziletler) bölümünde, Peygamberimizin (sav) Hz. Ali'ye olan sevgisini ve Gadir-i Hum Hadisi'nin (Ben kimin dostu isem, Ali de onun dostudur) söylenme sebeplerinden biri olarak bu olaya yer verilir. (Tirmizî, Menâkıb, 21)
Müsned-i Ahmed bin Hanbel: Ahmed bin Hanbel'in geniş hadis külliyatında bu olay ve Büreyde'nin rivayetleri detaylıca geçer.
İnsanlar kendi nankörlüklerini bile farklı şeylere damgalayan bir varlıktır. Ne demişler her şeyi orantısinda sev orantısinda yap bir şeye fazla yüklenirsen o şey elinde kalmaz
Bazen en çok değer verdiğin, iyilik yaptığın insanlar seni hayal kırıklığına uğratabiliyor, bunu yaşamak gerçekten zor. Ama bu onların değil, senin kalbinin güzelliğini gösteriyor. 💔 İnsanlardan aldığın darbeler seni üzse de, bu iyilik yapma isteğini kaybetmene sebep olmamalı. Çünkü senin iyiliğin onların nankörlüğünden çok daha büyük! 🌟 Kendini korumayı öğren ama kalbinin saflığını hep muhafaza et. İyi insanlar için dünya daha anlamlı bir yer... ❤️
Ben bilerek yapıyorum. Ben iyilik yapınca kendimi insan hissediyorum, sonucu umrumda değil. Rabbine nankörlük eden insanoğlu bana mı etmeyecek, fıtratı bu.