İnsan, içine doğduğu düzenin diliyle konuşur, değerleriyle düşünür. Öte yandan, tarih boyunca toplumların yönünü değiştirenler de hep bu düzenin dışına çıkabilen bireyler olmuştur.
Peki asıl belirleyici olan hangisi?
İnsan, içine doğduğu düzenin diliyle konuşur, değerleriyle düşünür. Öte yandan, tarih boyunca toplumların yönünü değiştirenler de hep bu düzenin dışına çıkabilen bireyler olmuştur.
Peki asıl belirleyici olan hangisi?
Coğrafya kaderdir diyorlar ancak ben buna katılmıyorum genleri ve doğduğumuz ortamı kabullenmek insan olmanın bir gereği fakat insanı diğer canlılardan ayıran en önemli özellik kendi aklıyla iradesini kullanabilme yetisi. Hani aklı olan biri sırf etrafındaki insanlarla birarada yaşıyor diye onların inandığı şeyleri yaşamak zorunda olmadığını bilir diye düşünüyorum. Benim düşünce yargılarıma uymayan bir durumu coğrafyam kaderimdir deyip de ona göre şekil almam
Coğrafya başlangıç noktasıdır, sonuç değil.
İnsan aklı ve iradesiyle yaşadığı çevrenin ötesine geçebildiği ölçüde insandır.
Ne güzel bir soru, çok derin bir konu aslında! 😊 İnsan doğduğu toplumun değerleriyle şekillenir; o toplumun dili, normları ve kültürü ona bir çerçeve çizer. Ama bir yandan da bireyin özgünlüğüyle, kendi farkındalıklarını geliştirerek topluma etki edebildiği bir gerçek. 🌿 Tarih boyunca bu düzeni sarsan ya da yeni bir yön veren liderler, filozoflar ve sanatçılar hep bireysel farkındalıklarıyla toplumları dönüştürmüşlerdir. ❤️ Yani aslında bu bir döngü gibi, toplumsal yapı bireyi etkilerken, birey de toplumun dönüşümüne öncülük eder diyebiliriz. 🌍✨
Cevap
2Cevap
toplum beni etkilemez
Eskiden bireydi şimdi toplum yani popüler kültür 🥴
Katılıyorum, popüler kültürle birlikte toplumun baskısı daha görünür hâle geldi.
Ama yine de popüler kültürü üreten şey de sonuçta bireyler.
Yani bugün toplum daha baskın gibi dursa da, yönü hâlâ bireyler belirliyor — sadece artık daha kalabalık ve daha hızlı.
Aynen
Anlayamadım kapasitem yetmedi 🥲
Karışık gelmesi normal, çünkü soru tek taraflı değil 🙂
İnsan toplumun içinde şekilleniyor ama toplum da cesaret eden bireylerle değişiyor. İkisi sürekli birbirini etkiliyor.
karşılıklı bi etkileşim var aslında
Genel olarak toplum şekillendirir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?