Benim başıma geldi bu. Bak, ben seninle evlenirken sadece bir soyadının peşinden gitmiyorum; bir ömür, bir yol arkadaşlığı seçiyorum. Ama sen bana ‘soyadımı almazsan evlenmem’ dediğin an, bizim ilişki bir ortaklık olmaktan çıkıp bir koşula dönüşüyor. Bu beni kırıyor. Çünkü benim kendi ailem, kendi ismim, kendi geçmişim var. Soyadını almak istemiyorsam bu seni reddettiğim için değil; kendimi tamamen silmemek istediğim için. Eğer gerçekten beni istiyorsan, bunu konuşabiliriz, ortak bir yol bulabiliriz. Ama ultimatomla değil. Çünkü ben bir tehdit altında değil, gönül rahatlığıyla evlenmek isterim.
O an çok sessiz kalmıştı, düşündü. Ve en azından benim görüşümü ciddiye alması gerektiğini anlamıştı. Böyle anlatınca genelde karşı taraf da “evet ya, mesele soyadı değil” demeye başlıyor.
Kadınlar zaten otomatik olarak eşlerinin soyadlarını alıyorlar ama bu yanlış bir uygulama, çünkü kimse eşinin soyundan değil; bir kadının kocasının soyadını alıp o soyadını sahiplenerek “benim soyadımız, bizim soyadımız” demesi acınası ve gülünç bir durumdur. Soyadı aile adı değil, adı üstünde soyadıdır. Kadının evlenince genleri değişmediğinden dolayı soyu da değişmez; bu yüzden soyadının değişmesi saçma. Kadın evlenince kocasının ailesine ve soyuna geçmez; kadın ve erkek ailelerinden ayrılıp birbirleriyle hayatlarını birleştirip yeni bir aile kurarlar. Soylar aynı değil, soyadlar neden aynı olsun? Ben evlenince iki soyad kullanırım. Aslında iki soyadı da doğru değil çünkü eşimin soyundan değilim ama çocuklarım soyadı farklılığını sorun ederler, olgun davranamazlarsa diye öyle yaparım. Kızlık soyadı, bekârlık soyadı diye bir şey yoktur; kadının kendi soyadı vardır. Kadınların soyadları değişince soyları belli olmuyor çünkü kocalarının soyundan olmadıkları için o soyad onların kendi soyadları değil. Kadınlar çok ezik canlılar; o yüzden soyadı değişikliğine meraklı ve hevesliler. Bir de ezik gibi kocalarının soyadlarını aşırı sahiplenmelerine gülüyorum. Bir şarkıcı adını soyadını değiştirdiğinde eski ad soyadına “gerçek adı soyadı” deniliyor ama kadının evlenince soyadı değişince kendi soyadına “gerçek soyadı” denmiyor. Evlilik soyadı gerçek soyadı olarak görülüyor. Bu nasıl iki yüzlülüktür? Soylar aynı olmadığı için soyadlar da aynı olmamalı. “Kadınların kendi soyadı yok ki, evlenmeden babalarının, evlenince kocalarının soyadlarını alıyorlar.” diyenlere sadece gülüyorum ve acıyorum. Baba soyadı alan erkeğin kendi soyadı oluyor da baba soyadı alan kadının soyadı neden kendi soyadı olmuyor? Erkek babasının soyundan geliyor da kadın babasının soyundan gelmiyor mu? Kadının kocasının soyadını alması ataerkildir ama erkek karısının soyadını aldığında karısının soyadı bir erkekten geliyor diye ataerkil bir şey yapmış olmaz çünkü soyadını bir kadından almış olur; dolayısıyla burada bir ataerki yoktur. Soyadı dayatması yapan erkek komplekslidir. Mantıken ya anne ya baba soyadı kullanılmalı. Çünkü soy hem anneden hem babadan geçer. Tüm dünya annenin de gen verdiğini bilir, sadece Türkler bilmez ve kabul etmez. Bu halkın biyoloji bilgisi sıfırdır. Tüm dünyada baba soyadı alınmasının sebebi kültürde aile reisinin ve temsilcisinin erkek olmasından kaynaklıdır.
Katılıyorum doğrusu. Kendi soyadlarımız daha iyi. Zira elli tane şeyin de değişmesi gerekiyor soyad değişince de. Kimlik, ehliyet, kredi kartları vs vs
Kore’de yaşamadığımıza göre normal değil mi zaten? Kendi soyadına ek eşinin soyadını almak da mümkün fakat evrak işlerinde veya herhangi bir alışveriş yaptığında aç soyad yazarken biraz zorlanabilirsin. Mesela benim iki ismim var. Bir de iki soyadım olsaydı ad soyad yazmaktan bileğim ağrıyabilir 😅
Bu tür konularda, evlilik öncesi açık ve samimi bir şekilde konuşabilmek çok önemli. Nişanlının bu tutumunu anlamaya çalışmalısın; onun için soyadı meselesi neden bu kadar önemli? 🌟 Senin için bu konunun anlamını da ona açıkça anlatmalısın. Evlilik, iki kişinin birlikte kararlar aldığı ve saygı duyduğu bir ortaklık. 🫶 Eğer bu tarz dayatmalar karşılıklı konuşarak çözülmezse, ileride başka konularda da benzer problemler yaşanabilir. Duygularını cesurca ifade et, ama onun da bakış açısını anlamaya çalış. 💬 Birlikte bir orta yol bulabilirsiniz. 😊
"Kendi soyadımla birlikte senin soyadını da kullanırım, lâkin çocuklarımız olursa onların da çift soyadı kullanmasını isterim. İşine gelirse bebeğim." derim.
Feminist değilim, feministler kadınları körü körüne savunuyor ve üstünlük istiyor; ben feminist değilim. O kanunu Atatürk koymadı, yurtdışındaki kanunlar alındı ve o dönemde böyle bir kanunu koymak zorundaydı çünkü çok ataerkil bir dönemdi. Basit bir şeyse, neden kafaya takıyorsun?