Dinde niye sadece bir mezhepten ilerlenmiyor?

Mesela Kuran'dan kadınların mahkemede yarım şahit sayıldığı ayet blabla tercümesinde daha masumlaştırılmış aslında öyle değil biz yanlış anlamışız diye kıvrılmış oluyor ya. Ama aynı blabla tercümesinde başka bir ayette daha kötü boyutlarda değiştirilmiş oluyor. Ama bizim bu aşırı tatlı su Müslümanlığı yapan hocalar hep bu tercümeleri açık büfe gibi karıştiriyor en güzel ayıklanmış ayetleri alıp alıp İslam dinini ponçikleştiriyor. Ben o yüzden bu dinin kötü yandan değiştirildiğini düşünmüyorum tam tersine bu çağa uyumlansın insanlar ilkel bulmasın diye ponçik güzel yönden değiştirdiğini düşünüyorum. Yani İslam dini iyileştirilerek değiştiriliyor, kötüleştirilerek değiştirilmiyor.

Anlayamazsınız şöyle anlatayım.
Her restoranın iyi yemeği olur kötü yemeyi olur ben kendime yeni bir dükkan açmak istiyorum. Bütün restoranların en beğenilen yemeklerini alıyorum ve kendime bir açık büfe açıyorum. Bütün müşterilerim yemeklerimi çok beğeniyor çünkü onları ben yapmıyorum gidiyorum bütün restoranların en güzel yemeklerini ayıklayıp mekanıma koyuyorum ve insanlar benim tatlı bir restoranımın olduğunu düşünüyor. İşte buradaki nokta tatlı su Müslümanlığı. Eğer ben net doğrucu bir insan olsaydım sadece bir restoranla anlaşırdım. Restaurant kavramı burada tasvir kavramı olarak metafor alınmıştır. Sadece bir insanın yaptığı tasvire odaklı olman lazım. Bütün insanların tasvirini alıp karıştıramazsın.
Dinde niye sadece bir mezhepten ilerlenmiyor?