Herkese merhaba,
Aleviler dini yaşam olarak nasıl insanlar? Ve Alevi erkeklerini merak ediyorum kadınlara karşı nasıl davranır? Bir fark oluyor mu illa? Yorum yaparken saygılı şekilde yaparsanız memnun olurum :)
Herkese merhaba,
Aleviler dini yaşam olarak nasıl insanlar? Ve Alevi erkeklerini merak ediyorum kadınlara karşı nasıl davranır? Bir fark oluyor mu illa? Yorum yaparken saygılı şekilde yaparsanız memnun olurum :)
Selam. Bu tarz şeyleri kendi aranızda konuşsanız? Yani, başkalarının dilinden olur-olmaz yerine... Kendiniz ve aileleriniz açısından olaya baksanız? Herkes bir diğeri ile aynı olmuyor çünkü. Aynı ırk, mezhepten vb. olup da anlaşan var, anlaşamayan var. Farklı ırk, mezhep vb. den olup da anlaşan var, anlaşamayan var.
Ama dini açıdan soruyorsanız, Müslüman bir erkek olarak ben Yahudi ve Hristiyan ile evlenebiliyorsam, böyle bir evlilik yürürmüş ki izin verilmiş. Niye farklı mezhepten bir Müslümanla evlenemeyeyim? Değil mi?
Dediğim gibi; Allah, Peygamber, Ahiret inancı ve Ehli Beyt sevgisi var ise, Müslümandır. Ve Müslüman Müslüman ile evlenebilir. Ancak, farklı görüşlerinizi önceden konuşmalı, ileride sorun yapıp-yapmayacağınızı konuşmalısınız. Çünkü her mezhepten aydın, açık fikirli, birlik ve vahdetçi olan da var... Dar görüşlü, tekfirci olan da... İkiniz ve aileleriniz ilk gruptansa sorun olmaz.
Şahsi olarak fikrim, namazında-orucunda Caferi bir Alevi ise kaçırmayın. Yıllar süren mezhep araştırmalarıma dayanarak söylüyorum; fikri olarak çok beğeniyorum onları. Geriye ikinci olay kalıyor ki AHLAK, SADAKAT vb.. gibi şeyler. Ki o da şahsı tanımaktan geçiyor. Mezhep etiketine bakmıyor. Çünkü sonuçta kendisine Sünni diyen herkes Peygamberin izinden gidiyor mu? Ve Şii-Caferi/Alevi birey, Ehli Beyt ahlakına mı sahiptir? Hayır. O yüzden, dediğim gibi, taraflar birbirini aracısız tanıyıp konuşmalı. Kendi mezhebinden de olsa yine aynı şey geçerlidir.
Hakkınızda hayırlısı.
Not: (Caferi-Aleviler hakkında sorularınızı EhliBeyt Alimleri Derneği sitesine sorabilirsiniz)
Aleviler genel olarak daha topluluk odaklı, paylaşımcı insanlar. Cami yerine cemevine giderler, ibadetleri biraz daha farklıdır. Ama dışarıdan baktığında aslında normal hayatları var, senin benim gibi çalışıyorlar, okuyorlar, geziyorlar. Alevi erkekleri konusunda da şunu söyleyeyim: Kadınlara karşı genelde saygılıdırlar. Çünkü Alevilikte kadın erkek biraz daha yan yana, eşit görülür. Kadınların sözü değerlidir, toplum içinde kadınlı erkekli beraber oturulur. Bu yüzden çoğu Alevi erkek kadına karşı kaba ya da baskıcı olmaz. Ama tabii bu herkes için geçerli değil, sonuçta her karakter farklı. Kimisi aşırı geleneksel olabilir, kimisi çok modern olabilir. Yani özetle, Alevi ya da Sünni olması değil, o kişinin karakteri, yetişme tarzı, ailesi ve eğitimi daha çok belirliyor. Ama genel havaları kadınlara saygı ve eşitlik yönünde.
Bana göre mantık hataları var. Çıkıntı bir yorum yapıp konuyu bambaşka bir yere taşımak istemiyorum ama din belli ve o dinin peygamberi belli. Peygamberlik başkasının hakkiydi demek çok garip bir düşünce ki böyle inanıyorlar.
Bana göre dini inançlar trajikomik
Benim çevremde tanıdığım bir iki kişi var aslında Alevi. Hiç böyle düşünceler yok onlarda
Evet muhalefet halindeler. Ama biz modern insanlarız dinle diyanetle hiç içimiz yok. Namaz kılmam , oruç tutmam vs. Dindar hiç yetişmedim. Karşımdaki erkeğin Alevi olması sorun teşkil etmez. herkesin kendi inancı bana göre. Ben Alevi erkekleriyle evlenenlerin çok mutlu ve rahat oldugunu gördüm. Kadına saygı var onlarda
Tamam o zaman senin açından problem yok. Dışarıdan bakan birisi senin Sünni mi yoksa deist mi olduğunu söyleyemez. Bu da dindar olmadığını kanıtlar fakat karşı taraf böyle değil belli ki. Yoksa sen de onun alevi olup olmadığını bilemezdin. O da senin gibiyse sıkıntı olmaz. Değilse ben abin olsam izin vermezdim 😅
Allahtan oda ben gibi alevilikle pek ilgisi yok. Oda oruç tutmaz , semah dönmez vs
Neyini merak ettin. alevi sünni diye bir şey yoktur. iyi insan kötü insan vardır. biri var belliki. oda alevilikle alakalı değil karakteriyle alakalı sorgulaman gerekir. onuda sen bilirsin biz burdan bilemeyiz. yıl bilmem kaç alevi sünni nedir Allah aşkına. 2 kişiden 1 i alevi zaten etrafında doludur.
Yok yahu yargılamak için sormuyorum. Alevi kültürünü çok seviyorum, Türk kültürü olduğu işim ilgim var. Ondan sordum art niyetim yok
Alevilik, insana, doğaya ve sevgiye büyük değer veren bir inanç sistemidir. Alevi bireyler genellikle hoşgörülü, insan merkezli ve barışçıl bir yaşam tarzını benimser. Dini ritüelleri ve inanışları farklı olabilir ama özünde birlik ve sevgiye vurgu yaparlar. Kadın-erkek eşitliğine önem verdiklerinden, Alevi erkekler de genellikle kadınlara karşı saygılı ve modern yaklaşımlar sergiler. Ancak kişilik herkes için farklıdır 😊. Birini sadece inancıyla değil, bireysel özellikleri ve davranışlarıyla değerlendirmen daha doğru olur. 🌈💛
Çok doğru güzel bir yorum yapmışsın tebrik ederim 🌸
Cevap
5Cevap
karaktere göre değişir
Bir fark yok ülkemizin farklı kültürü yani artık bu sunni bu alevi terimini bence kullanmayalim
Evet doğru demişsin. Alevilere karşı bir ön yargım yok sadece merak ettiğim için sordum😇
Her mezhebin her ırkın iyisi kötüsü olur hepsini yargilamamali
Evet Alevi’lerinde iyisi ya da kötüsü olur Sünnilerinde. Karakterle alakalı bir durum bu
Aynen öyle ayristirmadan birlikte tek vatan tek bayrak altında yaşamalıyım
Bazı insanlar ayırıyor Alevileri üzülüyorum. Aleviler Türk kültürünü bugünlere getiren tek topluluk ülkedeki. Saygı duyuyorum onlara
Evet ve hatta şaman kültürü turk törenini halen yaşayan bölgeler var ben dün tuncelideydim bunu doya doya yaşadım gordum
Hangileri Suriye'de Nusayriler Hatay'da Arap Aleviler Tunceli'de türk - kurt karışık Aleviler vs hepsi farkli
Anadolu Alevilerini merak ediyorum. Türkmenleri
Boş ver dinleri felan boş işler hep
Dediğin doğru olabilir ama yetişme tarzı açısından farklılık olabiliyor ya ondan sordum. Aleviler Türk kültürü işe yetişmiş insanlar
Düşünceler farklı. Ben insanın karakterine vicdanına bakarım.
Tabiki Alevilerden de iyi ya da kötü insan çıkıyor. Karakterle alakalı
Evet
Güzel iyi yardım seven
Hepsi sahtekar çıkarcı bulaşma derim
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?