Adı üstünde ilahi adalet. Allah inancın varsa, Allah'ın varlığına kaniysen o vakit bunu sorgulamaman ya da bundan şüphe etmeden gerekir.
İki tür adalet var. Dünyevi adalet, ilahi adalet...
Dünyevi adalet, yeryüzünde işleyen hukuk sistemi, yargılama usulü ve infaz rejimidir.
Dünyevi adalet, küçük bir azınlık hariç çoğunluğa ziyadesiyle işler. Lakin ilahi adalet öyle değildir. Az bir kısmı bu dünyada gerçekleşir. Geriye kalan hesap ahiret yurdunda görülecektir. Bu durum hikmet-i ilahi ve sırr-ı teklif meselesiyle alakalı derin tasavvufi bir meseledir.
Şunu hiçbir zaman unutma... İlahi adalet, dünyada bütünüyle tecelli etseydi hiçbirimiz yakamızı kurtaramazdık. Çünkü hiçbirimiz özümüzde masum değiliz. Çoğumuz ya güçsüz ya korkak ya da yoksul olduğu için iyilerle beraber saf tutuyor.
İlahi adalet, farkında olmamıza gerek kalmadan her gün işliyor. Felaketlere, dehşetlere ve günlük yanlış anlamalara rağmen, bir düzen ve işler var; bu bazen bizim erişimimizi aşıyor, bazen de algılıyoruz. Duruma göre değişiyor, çeşitli ölçeklerde işliyor. Ancak ilahi adalet küreseldir, tezahür ettiği her noktanın ölçüsüne göre, bazen de insanların beklediği gibi değil, dünyanın veya bir bütünün dengesinin oluşması gerektiği gibi işliyor.
İnsanlar şeyleri ölçeklerine göre görme eğilimindedirler ancak biz bir bütünü oluşturan bir parçayız, bu nedenle ilahi adalet insan görüşümüzün çok daha üstünde, zamanın ve mekanın ve maddi dünya dediğimiz şeyin ötesinde parametrelere göre uygulanır. İlahi adaleti anlamak istiyorsanız Kuran'daki Kehf Suresi'ni alın ve ledün ilmine sahip olan ve eylemleri Hz. Musa ile yolculuğunun sonunda zikredilen ve açıklanan Hz. Hızır arasındaki hikayeyi analiz edin. Hz. Musa, görünenin ve şimdiki anın mantığını aştığı için gerçekleştirilen eylemleri anlamamıştır. Aslında insanların artık saygı bile duymadıkları kendi adaletleri vardır, öyleyse ilahi adaleti, yalnızca ilahi mantığa dayanan nedenlerle günümüzde ince bir şekilde perdelendiğinde nasıl açıkça algılayabilirler? İlahi adalet vardır ve her gün uygulanır, ancak insanların çoğu onu görmez veya doğrudan anlamaz.
Görmüyoruz demişsin de Allah bazen önüne de düşürüyor er ya da geç kişinin. O yüzden inanıyorum. Yoksa bu dünyaya tahammül edemezdim. Gidip bir yerden aşağı kendimi atardım.
Gözümüzle gördüğümüze inanmamıza gerek yoktur zaten. Görmüşsündür ve oradadır. İnanma 5 duyu ile tespit edilemeyen şeyler için olan bir duygu. Sonrasında yazdığın "inanmak istemek" gibi mesela zaten inancın da temeli budur. Mesela doların 2 TL'ye düşeceğine inanabilirsiniz ya da ineklerin uçtuğuna 😂 İnanma böyle bir şeydir.
İlahi Adalet konusunda da şu bu şekilde böyle olarak bunu yaşatır, bunu yaparken de şu kısım şöyle olur gibi bir mekanizma ortaya konulup kanıtlanmadıkça kabul etmem...
Ha dünyada ve evrende bir denge var anlatılmak istenen bu olabilir o başka konu 😀
İlahi adalet inanması güç ama bir o kadar da teselli veren bir kavram. İnsan çoğu zaman haksızlıklardan ve kötü olaylardan sonra buna sığınmak ister. Bana göre ilahi adalet, evrenin bir dengesi gibi. Bazen hayatın bize gösterdiği adalet fiziksel olmayabilir; belki bir ders ya da farkındalık olarak çıkabilir karşımıza 💫. Herkesin inancı ve tecrübesi farklıdır ama kişisel olarak, vicdanı rahat bir şekilde yaşarsan yolunda daha huzurlu yürürsün. Bu da bir tür adalet değil midir? 😊
İlahi adalete ben tüm kâlbimle inanıyorum. Er veya geç adalet yerini gerek bu dünyada gerek âhirette bulacak. Bizlere en başta hakkınızı hemen o anda ödeyeceğiz diye vaadedilmedi zaten, her şeyin bir zamanı var evet beklemek zor ama inanmak muazzam önemde. İlahi adalete yok diyen bence kördür nett.
Tabiki ve Adalet konusunda Kadınlar açısından da hep saygı duyarım onlara Onlar Bir Anne bi kardeş bi Hayat yolumuzda Sevgisiyle bizi sarıp sarmalayacak birer Melek olabilirler günü geldiğinde ve onlar sayesinde hayatımız bir Cennet'e dönebilir o yüzden onları korumalı sevgi ve saygımızı eksik etmemeliyiz.
Tabiki var. Ama tamamının bu dünyada gerçekleşmesini beklemek saçma olur. Çünkü bazı yapılanların bu dünyada karşılığı yok. Çok daha büyüğünü yaşamaları gerekiyor
Evet inanıyorum. Bu dünyada olmazsa ahirette, buna inancım tam.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
10 ay
İnanıyorum hak yerini buluyor bir gün. Beni kıran birinin aynı yerden kırıldığını görünce daha da arttı inancım. Keza benim de kırdığım başıma gelmişti.