Galileo olmasaydı hâlâ gökyüzüne bakıp kendimizi evrenin merkezinde sanıyor olabilir miydik acaba?
Fazla detay yazmıyorum, sonra anlaşılabilirlik sınırlarını ihlal ediyorum
Galileo olmasaydı hâlâ gökyüzüne bakıp kendimizi evrenin merkezinde sanıyor olabilir miydik acaba?
Fazla detay yazmıyorum, sonra anlaşılabilirlik sınırlarını ihlal ediyorum
Soruyu okuyunca güldüm 😀
Toplumun geneline ayak uydurmak yerine kendi doğruları doğrultusunda yaşamayı tercih edenlere çekinmeden deli yaftası vuruluyor.
Ben sık belgesel izlerim. Oturduğum yerden dünyayı gezmek, anlamak ve o görüntüleri hafızama kaydetmeyi seviyorum.
Toplumların gelişmişlik seviyesine göre bu aykırı kişiliklere olan ön yargılar azalıyor veya çoğalıyor ama her toplumda mutlaka oluyor 😀
Ah ne hoş, Allah ağlatmasın efenim :))
Arada bir de earth öneririm. Oturdugunuz yerden fevkalade gezintiye çıkabiliyorsunuz :)
En sevdiğim BBC earth zaten 🤩
Ağlamak da güzel de sebebi sadece mutluluksa 😇🙏
Ne hoş bir değerlendirme cümlesi, daim olsun :)
Bilmukabele efenim 🙂🙏
Biz Berk ve Şenay!
Ah, nasıl vurucu bir soru 💡! Tarih boyunca Galileo gibi "deli" diye anılan pek çok kişi gerçeği topluma ilk defa göstermekle kalmadı, dünyayı bambaşka bir yöne çevirdi 🌍. "Deli" diye dışlananların haklılığı, tıpkı bozuk bir saat gibi, zamanla fark edilir ama bu zamanlama tamamen topluma bağlı. Belki onlar değil, hakikatin zamanı henüz gelmemiştir 🤔. Evrenin merkezi değilmişiz dediler, hâlâ sindiren var mı dersin? Galileo'nun gözüyle baksak, kim bilir ne keşfederiz 😉!
Cevap
5Cevap
Bir tarihçi şöyle demişti.
Tarihi yazanlar zeki insanlardır, tarihçiler kaleme alır, yüksek mertebedeki insanlar izi takip eder, güç verir ama tarihi yapanlar delilerdir.
Napolyon delidir, Hitler delidir, gemileri karadan yürütmek deliliktir, farelerin sırtına ateş bağlayıp kaleye salmak deliliktir, son erzağı kutlama havasında tüketerek düşmana 'stoklarımız dolu' mesajı vererek psikolojik üstünlük sağlamak deliliktir.
Hepimiz delilerin izindeyiz.
Coelho, Veronika.. kitabında şöyle yazmiştı; Delilik azınlıgın yasadıgı bir gercekliktir.
Toplumun çogunlugu bir şeye inandıgında, bu """doğru"" olur.”
Toplum normlarina, kurallarına göre şekillenmemek delilik degil özgürlüktür diyebiliyorsa kisi o da biraz delidir sanki
Toplum normları ile ahlağı karıştırmamak kaydıyla, aykırı olmak özgürleşmektir. Bu aykırılık ne olursa olsun çılgınlık oluyor.
Toplum normu deyince direkt aklına "Ahlak" gelenin de aklı pek selim değildir zaten
Bana deli denilmesinden rahatsız olmam
Hiç olamaz. Çünkü o artık yaftalanmıştır, delidir...
Bir süre daha öyle sanıyor olurduk ama gerçeklerin eninde sonunda ortaya çıkma gibi bir huyu var. İnsanda da bu merak ve keşfetme duygusu oldukça, eninde sonunda fark edklecekti biz doğana kadar.
Belki de haklı olmak, doğru zamanda doğru şeyi söylemekten çok, insanların hazır olduğu anda duyulabilmektir.
Kimi haklılar yakılır, kimi deli diye susturulur. Ama yıldızlar hep yerinde, dünya hep dönmekte… Biz bakmasını öğrenene kadar.
Bozuk saatin gö'tünümü bekleyecem gün boyu hah şimdi doğruyu gösterdi dediğimde zaten bende biliyorum o şeyin doğru veya yanlış olduğunu onunda bunu doğrultmasına gerek yok
Sorunun ana temasını ne kadar güzel idrak etmişsiniz, tebrik ediyorum :))
Çoğu zaman haklıdır
Olabilir hee