Öncelikle lütfen dindarlar yorum yapmasın. Ben dindar değilim ve ailem bayağı yobaz insanlar. Böyle bir karar aldık ailece. Sizce bu onların düşüncelerinde bir şey değiştirir mi? yoksa uğraşmaya değmez mi? Yani kuranı benim okuyup bazı yerleri sorgulamam onlar için gerçekleşmez mi acaba? Bilemedim. Not: tabiki yobaz olmaları veya dindar olmaları beni ilgilendirmez normalde ama maalesef yoğun baskı var.
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
1 yılkendini en iyi nasıl hissediyorsan onu yap. ailene niye okuyosun hem ben onu anlamadım şahsen beni her yaz zorla kuran kursuna bilmediğim arağça harflerini sesli okumak için yollayan ailemin daha okma yazması yok o aralar baya soğumuştum ama sonra kendim mealine baktım ve gerçekten kuran güzel bence anlaşılarak okunursa. ama yine tercih sana kalmış bence bireysel okumak en mantıklısı
111 Yorumla
Soran1 yılbabam sen oku dedi, dini bir kavga esnasında ve ben de beraber okuyalım deyince sevindi ve tamam dedi. açıkçası Kur'an'ı okuduğumda benim için ters bazı yerler var ve bunları bayağı sorguladım ailem de sorgulasa işime gelir diye düşünüyorum. annem ben zaten mealini okuyorum diyor mesela ama bir gün de bir erkek 4 kadın ile evlenemez der? yani onların sorgulamasını ve dini baskının yanlış olduğunu anlamalarını istiyorum aslında okumak isteme nedenim bu.
Soran1 yılben kuran mealini bitirdim zaten bireysel olarak
- 1 yıl
bu arada sorgu yapmakta çook haklısın bana da geliyor bazen. Mesela bakara suresinde bir ayette cennette güzel kadınlar vardır diye bir şey geçiyodu dedim ne alaka cennet sadece erkekler için mi sonra or-turdum araştırdım birde ne görim okuduğum meal kitabı o kadar hatalı kı eş kelimesini kadına çebirmiş kafasına göre. İnsanları saptırmak için çok fazla fırka var buna dikkat et öncellikle. Ve bence cidden ailenin dini görüşünün seninkini şekillendirmesine ya da seni dinden soğutmasına izin verme. cidden dini sanki boyunlarında vAar olan bir balta gibi görüyo çoğu. Okadar çok yanlış şey var ki. Mesala kapanma konusunda çok baskı yaparlar ama halbüki kapanmamak küçük günahtır. bunu demelerine rağmen gider dedikodu yaparlar ne kadar sinir bozucu değil mi. neyse abla umarım güzel yola varırsın. zaten günümüzde gerçekten dindar olmak sadece namaz kılmak olarak lanse edilmiş halbuki her şeyden önce iman etmek daha önemli daha çok şey yazabilirim bu konu hakkında ama yoruldum. bide bence ailenlen din tartışması yapma girersen çıkamazsın sjsjsjsj
- 1 yıl
En iyi meal acikkuran. com tavsiye ederim
Soran1 yıl@pizzasever33 haklısınız valla ben hiç din tartışmam bu yüzden. aslında baskıları dini görüşümü şekillendirmiyor aksine bir ara sırf baskılarından dolayı daha fazla dindardım ama bakalım zaten sürekli sorguluyorum yani
Soran1 yıl@QuranniyyunMuslim sağolun ama meal farkı çok olmaz diye düşünüyorum
- 1 yıl
tabikide sorgu bence her dinde olmalı ama zaten belirli bir noktadan sonra gerçekten dine dair hiç bir şüphen kalmıyo
Soran1 yılnasıl bi nokta
- 1 yıl
bunu zaman ve senin düşünce yapın belirliyor
Soran1 yılsenin şüphem bitti mi
Soran1 yılşüphen*
Yapay Zeka Cevapladı
Senin durumunu hayal edebiliyorum, aile baskısı ve farklı bakış açıları bazen gerçekten insanı yoruyor 🌱💭. Her gün Kur’an meali okuma gibi seanslar aile ilişkini olumsuz etkileyebilir ya da sana fazla yük hissettirebilir. Onların düşüncelerini bir anda değiştirmek çoğu zaman mümkün olmuyor çünkü inançlar ve değerler pek kolay değişmez. Kimi ailede sorgulama sohbeti paylaşmak işe yarayabilir ama bazı ailelerde ters tepebilir. Kendi ruh sağlığını her zaman önceliğe almanı öneririm 🧘♀️. Uğraşmaya değip değmeyeceğini içindeki huzura göre tartmalısın. Yalnız olmadığını da unutma.
02 Yorumla
Soran1 yılonlar böyle bir teklif sundu ama yine aynı kafa devam edeceklerse uğraşmak istemem.
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
0
Cevap
3Cevap
1 yılBen ateistim ama bence bunu yapman çok yararlı en azından inanan kişiler anlamını da öğrenecek
17 Yorumla
Soran1 yılEvet ben de ama sorgulamayacaklarsa uğraşmaya değmez diye düşündüm ama bilemedim
- 1 yıl
Sorgulamasınlar no problem illa sorgulicaklar diye bişi yok en azından imanlarının anlamını öğrenirler iyilik olur yani
- 1 yıl
neden ateist oldun sizi buna iten temel şey neydi merak ettim sadece
- 1 yıl
Sebeplerin birazını saymak gerekirse;
1) Tanrının varlığına dair en küçük bir delil yok. Sadece inanmak diye bir kavram var.
2) Bazı anlatılan olayların Nuh tuhafını gibi olayların hiçbir kanıtının olmaması daha bir çok olay var böyle.
3) Kötülük problemi = Dünyada bu kadar kötülük varsa neden Tanrı müdahale etmiyor? İmtihan ediyorsa bizi neden imtihan eşit değil? Ya da iyinin anlam bulabilmesi için kötünün var olması lazım diyorlar. Tanrı, kötüyü yaratmadan da yalnızca iyilik olan bir dünyada bizi yaratmaz mıydı? Bu da çok tanrısal bişidir. Kötülük olmadan iyiliği anlamlı kılabilirdi. Çünkü sonsuz gücü var. Neden yapmadı?
4) Tanrı varsa adaletli olmalı ama ben burada adaletsizlik görüyorum. Nerede? Neden sonlu bir dünyada yapılan hataları, günahları, sonsuz bir ceza ile cezalandırır? İman etmemek bugün ülkeden ülkeye değişir. Amerikada doğan kişinin müslüman olması çok çok zordur. Ama adam ölse gitse sonsuz cehennem? Hani adalet?
- 1 yıl
Daha çok sebep var ama hepsini yazarsam çok uzar
- 1 yıl
sağolunnn peki korku olmuyor mu sizde en azından ölünce yaşam bitince vs
- 1 yıl
Evet içimde bi miktar korku var yani ya yanılıyorsam diye düşününce korktuğum oluyor ama sonra araştırınca bakınca tamam diyosun bunlar bana mantıklı geliyor ve inanmıyorum dolayısıyla korkmama gerek yok. Bir de eskiden dindar biri olduğum için hâlâ o cehennem korkusu vs. illa etkisi oluyor
- Aile & Toplum konusunda 1,1b cevap paylaştı.
1 yılHarika bir karar. Keşke her hane, her aile anladığı dilde Türkçe meal okusa ve inandığı dini bilse.
Keşke..060 Yorumla
Soran1 yılbilemedim bizimkiler Kur'an'ı yaşıyor aslında okumasalar da sorun yok gibi ama yaşayışları sorunlu yine de
- 1 yıl
Ne gibi sorunlu mesela Kur'an ile zıt düşen ne davranışları var?
Soran1 yılyani zıt düşmüyor işte ama tesettür baskısı var en problemli durum bu ve Kur'an'a zıt değil aslında yani. benim isteğim sadece okuduklarını sorgulamaları ve belki bu baskılarından bir nebze arınmaları.
- 1 yıl
Ailen Ehli Sünnet ise 4 tane Hak mezhep olduğuna inanıyorsa ve Peygamberin Allahın ortağı olduğunu düşünüyorsa Kur'an'a zıt şeyler vardır.
- 1 yıl
Çünkü ancak bu kafadaki insanlar diğer insanlara tesettür diye bir baskı kurar. Tesettürü de kılı kapatmak olarak algılarlar. Bilmiyor muyum
- 1 yıl
kuranı yaşamaktan kastın ne ki sadece namaz kılmak mı bence gerçekten kuranı yaşamak Allahı cidden tanımaktır
- 1 yıl
Benimkiler de Aliden hızırdan yardım istiyorlar maalesef daha ikna edemedim sadece Allahtan yardım isteneceğini ve O'na Peygamber dahil kimseyi ortak koşmamak gerektiğini
Soran1 yılAYY ne doğru konuştunuz evet 4 mezhep durumu var ve annem hatta arada mezhep değiştiriyor vs. şimdi otur da anlat bunların dinde olmadığını
Soran1 yılkuranda baskı yok mu ki tesettüre yani gerçi mezhep kafasından asla çıkmaz katı dindarlar bence bilmiyorum bana öyle geliyor
Soran1 yılanladığım kadarıyla siz ehli sünnet değilsiniz bu konuyla ilgili konuşabilir miyiz merak ettiğim bazı şeyler var
- 1 yıl
Ben Kur'ancıyım yani dinde kaynak olarak Kur'an dışında bir şey tanımıyorum.
- 1 yıl
Olur sormak istedikleriniz varsa buyurun sorun
Soran1 yılşöyle ki Kur'an acaba kendi kendisinin kanıtı olabilir mi diye düşünüyorum ben. Kurana göre din yaşanır hatta bence din Kur'an'a göre yaşanmalı ama sadece Kur'an'a bakarsak islam tarihi hakkında da pek fikrimiz olmayacak onu nasıl düşüneceğiz?
- 1 yıl
İslam Tarihi ile amel etmeyeceğiz çünkü. Örneğin Muaviye, Ali ve onun soyunu katletti ama bu Din tamamlandıktan sonra oldu. Allah dininizi tamamladım diyor kitapta. Peygamber vefat ettiği zaman din tamamlanmış oldu. Bundan sonra yaşanan her olay, her gelişme dedikodu veya tarih olabilir. Dedikodu ve tarih ile amel edilmez. Din tamamlanıp Peygamber öldükten sonra uydurulan sözlere bakmayacağız. Muaviyenin oğlu Yezid Hüseyini ve ailesini katletti diye Lebbeyk Ya Hüseyin diye Hüseyini putlaştırmayacağız mesela. Din tamamlandı. Din tamamlandıktan sonra olan her şey tarihin konusu. Amelimizin konusu değil. Kur'an'da 19 mucizesi var bunu araştırabilirsiniz. Kur'an'ın kendisi bir mucize zaten. Zuhruf 44'te bu kitaptan sorulacaksınız diyor. Bizim kaynağımız bu kitap. Mezhepler, hadisler yanlış şeyler. Allah'ın sözü tamamlanmıştır. Hadislerin çoğu yalan ki yalan olmayan hadisler de olabilir bu arada. Bir sözü gerçekten Peygamber demiş de olabilir. Yinede hüküm koyma konusunda Allah'ın hiçbir ortağı yoktur. Unutmayın. Başka sorularınız varsa konuşmak isterseniz beklerim.
Soran1 yılvar aslında dediğim gibi hadislere inanmak güç sizin dr dediğiniz gibi. ama hadislere bakmadan Kur'an'ın değişmediğine nasıl ikna olacağız. zaten hadis külliyatına baktığımızda da adamlar basbayağı ilk kuranları yaktıklarını, tekrar yazdıklarını vs. dile getiriyor.
Soran1 yılDiğer sormak istediğim de şu ki sadece Kur'an'a bakarak bazı konularda kesin hüküm vermek biraz zorlaşıyor. Mesela Kur'an'a göre namaz, tesettür nasıl olmalı? namazı yine anlıyorum mesela ama tesettür nasıl veya alkol %100 haram mı o da belli değil
- 1 yıl
Hemen cevap veriyorum. 19 sistemi bize Kur'an'ın Allah katından geldiğini ve korunduğunu bildiriyor. Ayrıca Allah zaten kendi kitabını koruyacağını ilan ediyor; Zikri (kitabı) Biz indirdik ve kesinlikle onun koruyucusu da Biziz. Hicr 9. Ayet , yani Kur'an korunmuş bir kitaptır. Şöyle ki Reşad Halife'nin Elçi olduğuna iman edenler Tevbe Suresinin son iki ayetini 19'a uymadıkları için atıyorlar, ben 19 Mucizesinin varlığını kabul ediyorum ve Peygamberimiz öldükten sonra Elçilerin de gelebileceğini Kur'an'dan öğreniyorum yani Reşad Halife elçi de olabilir (kesin konuşmuyorum olabilir diyorum) ama yinede mushafta olan iki ayeti atmak bana sakıncalı geliyor. O ayetleri de Allah indirmiş ama 19'a bilerek uydurmamış olabilir. 19'lu ayet indiren Allah 19'suz ayet indiremez mi? Bu iki ayeti insanlar kitaba sonradan soktuysa, insanlar daha fazla ayeti neden sokamamış olsun ki? Bu konuda ben de şüpheli ve temkinliyim. Ama bildiğim ve emin olduğum tek şey Kur'an İslam'ın tek gerçek kaynağıdır, Allah Kelamıdır ve korunmuş bir kitaptır.
- 1 yıl
Kur'an'a göre namaz şudur; abdest alacaksın (abdesti nasıl alman gerektiğini Yüce Allah sana Maide 6'da detaylıca bildirmiş) daha sonra kıyamda duracaksın, rükuda eğileceksin ve Allah'ı zikredeceksin. Namaz Bu kadar. Rekat sayısı, Okunması gereken belirli bir Ayet veya Dua yok. Rabbimiz Kur'andan kolayınıza geleni okuyun diyor. (Müzzemmil 20)
- 1 yıl
Ben namaz kılarken Fatiha okuyorum bazen Arapça bazen de Türkçe okuyorum.
Namaz kılmayı hiç bilmezken ayeti ezberlememişken içimden gelenleri okuyordum doğaçlama yani ama sonra Fatihayı ezberlemek kolay geldi ve Fatihayı okumaya başladım namazda. Allah Türkçe de bilir Arapça da bilir hangisi kolayına geliyorsa öyle oku
Sadece Rabbini an. Allah dışındaki varlıkları, kişileri anma, onlara selam falan yollama. Sadece Allah'a özel bir ibadet bu - 1 yıl
Kıyam, Rüku ve Secde. Namazın ana hatları bunlar. Detayları yok. Detayları insanlara bırakılmış.
- 1 yıl
Gelelim diğer iki konuya. İslam'a göre tesettür saçı kapatmak değil, göğüsleri ve vücut hatlarını örtmektir. Doğal olarak görünmesi gerekli olanlar dışında, ziynetlerini açığa vurmasınlar. Örtüleri ile göğüslerini örtsünler. Nur Suresi 31. Ayet. Kur'an'da hiçbir yerde başınızı kapatın, saçınızı göstermeyin gibi bir ifade yoktur. Bu anlamı mezhepler ve sözde alimler vermişlerdir. Kur'an'a bakacaksın alimlere değil. Kur'an'ı anlamak için sana ve bana akıl veren de yine Allah.
- 1 yıl
Alkolün haram olması tartışması. Alkol ana akım geleneksel İslam mezhepleri olan Ehli Sünnet ve Şia'ya göre bir damlası bile haramdır. Bir damlası dudağına diline ağzına değdiyse haramdır diyorlar. Ben ise Kur'an'a bakınca yenecek ve içilecek şeyler bakımından sadece 4 tane haram görüyorum; kan, leş, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesilen hayvanların eti dışında yiyene içene bir haram YOK.
- 1 yıl
Ama hamr şeytan işi bir pisliktir deniyor. Hamr nedir? Örtüden gelen bir kelime. Aklı örtmek. Kapatmak. Yani sarhoş olmak. Sarhoş olmak haramdır. Ben bir mülakata gireceğim ve çok heyecanlıyım biraz gevşemek için iki yudum viski içtim ve stresim azaldı ama aklım kapanmadı ne söylediğimi biliyorum ne yaptığımı da biliyorum aklımı kapatmadım aklımı örtmedim. Bu haram mı? Hayır. Allah'ın haram demediği şeylere ben haram demem. Allah; kan, leş, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesilmiş hayvanların etini haram olarak sayarken o araya bir yere neden "keyif verici içecekler" veya "şarap" gibi bir ekleme yapmamıştır? Çünkü alkollü içeceğin kendisi haram değil, ondan çok fazla içmek ve aklı örtmek haram. Fal, dikili taş ve hamr yan yana sayılıyor. Şeytan işi ve günah deniyor. Fal bakmak, taş dikmek ve sarhoş olmak birer "eylemdir" sarhoş olma eylemi HARAMDIR. İçkinin kendisi haram değildir.
Soran1 yılsağ olun cevaplarınız için, kuranda nur 31'de başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar diyor buradan neden örtünmek çıkmaz ki
Soran1 yılbenim aslında kafamı karıştıran nokta şu hadisler kesinlikle şeytan işi gibi. ama kurana da bakınca böyle şeyler var işte sanki bir şeyler net değil gibi. kimisi başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar diyor kimisi başka bir şey. aynı zamanda hac suresi 16: İşte böylece biz onu apaçık âyetler olarak indirdik. Kuşkusuz Allah dilediğini doğru yola iletir. Eğer kuran apaçıksa neden bu meal farkları, bunları çok sorguladığım bir noktadayım. sağolun tekrardan görüşlerinizi paylaştığınız için
- 1 yıl
Orijinal Arapça metinde "başörtüsü" ifadesi yok işte.
Mesela Allah hiçbir ayette Peygambere "habibim (sevgilim)" de demiyor biliyor musun? Ama çoğu mealde bu var
Meal okurken dikkat et orijinal Arapçasına da bak araştır.
Ayetin orijinal halinde olmayan kelimeleri ve anlamları ekliyorlar ayete.
Bu yüzden Açık Kur'an sitesine bak diyorum. acikkuran. com bu sitede ayetin orijinali neyse moto-mot aynen çeviriyor, ekleme yapmıyor. - 1 yıl
Buradaki hamr'a "alkol" diyorlar meallerde. Alkolün kendisi şeytan işi bir pislik ve günahsa o zaman uyuşturucuyu toz şeklinde çekmek şeytan işi bir pislik ve günah değil. 🙂
- 1 yıl
Mesela köpeğin salyası necisttir diyor hadisler mezhepler ama Kur'an'ı açıp bakıyorsun Maide Suresi 4. ayette eğittiğiniz av hayvanlarının ağzıyla yakaladıklarını yiyin diyor. Av hayvanları ne? Köpekler. Ama hadisler pis, necis vs. Diyor.
Kur'an ile hadis arasınsa rahatsız edici zıtlıklar var bunları gören ve anlayan insan uyanır zaten - 1 yıl
Ben eskiden Aleviydim hiç Kur'an okumamıştım ilk defa okuduğumda şok oldum ve büyülendim. Sonra Müslüman oldum
- 1 yıl
Yine mezhepler Peygamberi insan üstü bir varlık olarak ele alırken Kur'an'da Allah peygambere diyor ki de ki ben de sizin gibi bir insanım ve bana ve size ne yapılacağını bilemem
- 1 yıl
Bir değil iki değil her şey böyle her şey. Mezheplere ve hadislere batan kişiler asla doğru yola ulaşamazlar
Soran1 yılhaklısınız meal farkları gerçekten çok fazla ya yani çok büyük bir şey aslında, bu kadar anlam değişmesi ama yine de imtihan olabilir diyorum ben çok ters yaklaşmıyorum. bazı ayetler var, benim acaba allah kelamı olmayabilir mi diye düşündüğüm, fikrinizi almak isterim.
Soran1 yılhadislerin bazıları peygamberin direkt hadisleri olabilir dediğiniz gibi ama bazı hadisler de o kadar garip ki gerçekten insan ne desin şaşırıyor
Soran1 yıltevbe son 2 ayette muhammed peygamberden bahsetmiyor muu
- 1 yıl
19 sistemini araştırırsanız Kur'an'ı bir insanın yazamayacağını görürsünüz Matematiksel bir sistem var Kur'an'da
Bir de bazı ayetleri biz yanlış yorumluyoruz bu yüzden ilk etapta anlamadığımız ayetler olabiliyor.
Ayrıca;
Bu Kitap'ı sana indiren O'dur. O'nun bir kısım ayetleri muhkemdir ki bunlar Kitap'ın anasıdır. Diğer ayetler de muteşabihtir. Böyleyken kalbinde eğrilik bulunanlar, fitne çıkarmak ve kendi anlayışlarına uydurmak için muteşabih ayetlere yönelirler. Oysa onun en doğru te'vilini ancak Allah bilir. İlimde derinleşmiş olanlar: "Biz ona iman ettik, bütün ayetler Rabb'imizdendir." derler. Bunu ancak selim akıl sahibi olanlar düşünüp öğüt alır.
Ali İmran 7 - 1 yıl
Allah bu kitabın hepsini anlayacaksınız demiyor
Ama çok açık olanlar var onları anlayacağız - 1 yıl
Kısaca akıllı varlıklar olduğumuz için Kur'an'ı aklımızla düşünüp anlamaya çalışacağız anlamadığımız kısımlara ise Allahualem diyeceğiz üstüne fazla düşmeyeceğiz
Ayrıca "Rabbim ilmimi artır!" Diyeceğiz. Çünkü şimdi okuduğumuz bir şeyi anlamayıp Birkaç ay sonra tekrar okuyunca anlayabiliriz böyle durumlarda olabiliyor - 1 yıl
Mesela Hırsızlık yapanın elini kesin ayeti Ben bunu ilk başta anlamamıştım direkt fiziksel olarak el kesmek zannetmiştim. Hayır Allah bazı ayetlerde mecaz anlamlara gidiyor. Mesela evlerinizin arka kapısından girmek iyilik değildir diyor. Bu da bir mecaz, bir ayette Allah'ın iki eli de bağlı değildir diyor. Selefiler bunu Allah'ın bizim gibi iki tane eli var diye algılıyor. Burada yorumlamak lazım
- 1 yıl
Kur'an, düşünen ve aklını kullananlar için apaçıktır.
Birkaç ayeti anlamayınca hemen aklını terk edip alimlere şeyhlere insan yazması olan hadis kitaplarına sığınanlar ve "alimler Arapça biliyor onların ilmi var ben onlardan daha mı iyi bileceğim" diyenler için bu Kur'an apaçık değildir. - 1 yıl
Bir de genelde hadisleri kabul etmediğimi söylediğim zaman hemen ilk tepki namazı nasıl kılıyorsun oluyor.
Namaz zaten Kur'an'da ana hatlarıyla farklı ayetlerde belirtilmiş de, dinin temeline yani dinin direğini namaz zannedenler var.
Dinin direği namaz değil namaz Allah'a saygı duyanlar ve sakınanlar için bir ibadettir
Dinin direği (temeli) Tevhid'tir. Tevhid Allah'a ortak koşmamaktır.
Hadisler yok dediğim zaman adamın ilk tepkisi ben inancıma şirk bulaştırıyor muyum acaba diye sormak yerine namazı nasıl kılacağız oluyor
İnanç eğilip kalkma hareketine indirgenmiş. - 1 yıl
Ee tesettür de saçındaki kıla indirgenmiş.
Alim Arapça biliyor bizim aklımız yetmez anlamaya.
4 tane yenecek içilecek haram sayılmış ama mezhepler bunu 44 yapıyor
Kur'an'ı Türkçe okuyan anlamaya çalışan yok
Çevresinden ve büyüklerinden ne gördüyse aynısını tekrarlıyor adına İslam diyor
İslam taklit dini değildir.
Namazda okuduğun ayetin anlamını bileceksin ve özümseyeceksin hayatına geçireceksin
İyyake nabudu ve iyyake nestain dedikten sonra yetiş ya hızır veya yetiş gavs yetiş Geylani dersen kıldığın namaz dininin direği olmuyor işte olmuyor.. - 1 yıl
Toplumun çoğunluğu gerek Sünni olsun gerek Şii veya Alevi olsun gerek Selefi olsun dini yönden Yanlış yolda zaten Kur'an'da Allah diyor ki yeryüzündekilerin çoğunluğuna uyarsan yoldan saptırırlar seni
- 1 yıl
Bu yüzden çevrenden ve ailenden gördüğün şeyleri doğru kabul etmek yerine aklını kullanıp araştırıp Kur'an'ı anlamaya çalışmak çok çok önemli
Soran1 yılben şu an pek inançlı değilim zaten ama şu da var 19 mucizesi neden tanrı işi olmak zorunda ki yani neden bir insan ayarlayamasın
Soran1 yılveya hırsızlık yapanın elini kesin ayetinin mecaz olup olmadığını nasıl anlayacağız? sonuçta böyle bir ayet varsa el kesmek olarak anlamak da mümkün. inanmayanların öldürülmesini de emrediyor sonuçta kuran
Soran1 yılKendileri nasıl inkâr etmişlerse sizin de öyle inkâr etmenizi, böylece onlara eşit ve benzer hale gelmenizi isterler. (İman edip) Allah yolunda hicret edinceye kadar onlardan dostlar edinmeyin. Eğer yüz çevirirlerse onları yakalayın, bulduğunuz yerde öldürün; hiçbirini dost ve yardımcı edinmeyin. Nisa 88-89
Soran1 yılNebe 31-34: Şüphesiz Allah’a karşı gelmekten sakınanlara bir kurtuluş, bahçeler, üzümler, kendileriyle bir yaşta, göğüsleri çıkmış genç kızlar ve dolu dolu kadehler vardır. göğüsleri yeni tomurcuklanmış huriler ve vs. bunun dışında peygambere evlatlığının eşinin helal olması ve evlatlıkların artık öz evlat gibi görülmesinin önüne geçilmesi gibi ayetler. Ahzab 37: An o zamanı ki Allah'ın, kendisine nimet verdiği ve senin de nimetler verdiğin kişiye eşini bırakma ve çekin Allah'tan diyordun ve Allah'ın açığa vuracağı şeyi, içinde gizliyordun ve insanlardan korkuyordun ve Allah'tan korkman daha doğruydu ve o, daha layıktı buna. Derken Zeyd, eşinden ilişiğini kesince biz o kadını sana eş ettik, bu da, oğul edinilen kişiler, eşlerinden ayrıldıkları zaman onların bıraktıkları kadınları inananların almalarında bir beis olmadığını bildirmek içindi ve Allah'ın emri yerine gelmiş oldu.
- 1 yıl
Aklımızı kullanıp düşünmeden ayetleri okursak benim elime balta alıp sokakta sen Allaha inanıyor musun diye tek tek sorup inanmıyorum diyeni oracikta öldürmem lazım.
Ama şunu unutma Kur'an'ın genelindeki mesaja bakacaksın.
Diğer ayetlerde Biz gerçeği getirdik dileyen inkar eder dileyen iman eder veya sen onların üzerinde zorlayıcı bir vekil değilsin ayetleri, inanmayanları bulduğunuz yerde öldürün ayeti ile çelişiyor.
Allah hiçbir zaman çirkin işleri emretmez bunu unutma diğer ayetlerde Dinde zorlama yoktur haksız yere insan öldürmeyin cana kıymayın Adil olun ölçülü olun haddi aşmayın iyilik yapın güzel söz söyleyin diyen bir kitap Belli ki bu ayet dönemini ilgilendiren bir ayet Örneğin dönemini ilgilendiren başka bir ayet daha var peygamberin evine girdiğiniz zaman uzun süre kalmayın şu anda peygamber yaşamıyor ve ortada bir evi yok
Demek ki bazı ayetler dönemini ilgilendiriyor
Evrensel mesaja bakınca; inanmayana öldürmek dinden çıkana zorla geri getirmek, namaz kılmayana namaz kılana kadar işkence etmek gibi şeyler yok.
Şöyle düşün Ben bir silah alıp namaz kılmayan birisinin kafasına dayarsan ve namaz kıl Desem O adam ölüm korkusuyla namaz kılsa o kıldığı şey namaz mı olur sence?
O adam inanmıyor ama ölüm korkusundan münafık oldu şimdi
Peki Ben birilerine zorla namaz kıldırınca Allah'ı mı kandırmış olacağız?
Bizim inandığımız Allah o adamın gönülden ibadet ettiğini anlamayacak kadar ahmak bir varlık mıdır? Haşa.
Kur'an'ın genel mesajı nedir? İyilik, doğru davranışlar, inanıp inanmama noktasında insanlara TERCİH HAKKI vermesi.
O dönemi ilgilendiren bir savaş ayeti var. İnanmayanlarla savaşın bulduğunuz yerde öldürün.
Kur'an asla kendi içinde çelişmeyen bir kitaptır sadece biz anlamadığımız veya yanlış yorumladığımız için çelişkiler var gibi geliyor
Soran1 yılbunun gibi ayetlerden dolayı artık pek inançlı değilim. eskiden ben de sadece Kur'an'a inanırım diyordum ki ailem mezhepcidir. Fakat kuran mealine yoğunlaşınca inancım da yoğun azalma oldu maalesef
- 1 yıl
"Biz, dünya hayatında ve ahirette sizin evliyanızız. Orada canlarınızın istediği her şey vardır ve istediğiniz her şey emrinizdedir." Fussilet Suresi 31. Ayet
Genelde insanlar cinsel ihtiyaçları ayıp olarak gördüğü için cennette cinsellik yaşanmasını da ayıp gibi görürler.
Oysa Allah diyor ki; cennette Ne arzu ediyorsanız ne istiyorsanız emrinizdedir.
Canlarımızın istediği her şey orada vardır.
Bu ne demek?
Her şey.
Evet, cinsellik de. - 1 yıl
Cennette cinsellik de var ama o ayette "memeleri tomurcuklanmış" ifadesi geçmiyor
- 1 yıl
Eşler verilecek diyor. Bazıları cinsellikten utandığı için bunu arkadaş gibi zannedebilir Fakat bu bayağı bayağı cinsellik yaşayacağımız partnerler de olabilir
Cinsellik arzu eden bir insan cennete gittiği zaman Arzu ettiği her şeyi elde edebiliyorsa cinselliği de elde edebilir bunun meyve yemekten bir farkı yok
Soran1 yılnereden bileceğiz ki memeleri tomurcuklanmış ifadesi var mı yok mu o zaman hepimizin arapça öğrenmesi gerekmez mi sonuçta bir sürü arapça bilen hoca, diyanet çevirisinde bile bu böyle göğüsleri tomurcuklanmış genç veya yaşıt kızlar olarak çeviriyor. cennette cinsellik olmasını anlıyorum ama Kuran'da bunların özellikle bu şeklide belirtilmesi beni çok garip hiselere sokuyor. nisa 11: Allah size, çocuklarınız hakkında, erkeğe iki kadın payı kadar (vermenizi) emreder. (Mirasçılar) ikiden fazla kadın iseler bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur. Ölenin çocuğu varsa, anne babasından her birinin mirastan altıda bir hissesi vardır. Eğer çocuğu yok da anne babası ona vâris olmuşlarsa annesinin hakkı üçte birdir. Ölenin kardeşleri varsa annesinin payı, vasiyetten ve borçtan sonra altıda birdir. Babalarınız ve oğullarınızdan hangisinin fayda bakımından size daha yakın olduğunu bilemezsiniz. Bunlar Allah tarafından konmuş paylardır; şüphesiz Allah ilim ve hikmet sahibidir. Allah miras konusunda böyle uygun görmüş ama neden? Kadınlar özellikle eskiden daha zor iş bulur, daha zor okurdu ama yine mirası az alan onlar oluyor
Soran1 yılben ayetleri de sorgulamak gerektiğini düşünüyorum çünkü din adına kuran dışında kanıtımız yok sizin de dediğiniz gibi. eskilerden kalma kuran da yok elimizde. o zaman kurana bakıyorum ve bazı ayetler bu devirde sanki yetersiz kalıyor gibi
- 1 yıl
Dediğim gibi düşünmek ve sorgulamak gerek zaten. Düşünmeden sorgulamadan inanmak olmaz. Evet şu bir gerçek ki Kur'an erkek merkezli erkeği daha çok önceleyen bir kitaptir. Evet çok eşlilik gibi durumlar da vardır. Ama mesela günümüzde köle yoktur. Kölelik eski toplumların yapısında vardi ve çok normal bir şeydi. Kur'an'da kölelik hakkında hüküm var diye kölelik Allahın hükmüdür diye bir yoruma gitmek mantıklı olmaz.
Tekrar diyorum ayetlere bakarken Kur'an'ın bütününde verilen evrensel mesaj ile değerlendirme yapın.
Kitabın bütününü kavramadan ayet seçerek her şeyi yapabiliriz. Ayet seçerek Peygamber Allah gibi hüküm koyabiliyor da deriz mesela
İnşallah yeniden Kur'an Müslümanlığına dönersiniz 🙏🙏😊
Soran1 yılbakalım sağ olun cevaplarınız içinn
Soran1 yılben de daha çok erkek merkezli olduğu için aslında eski inancımı kaybettim sonuçta Arap topraklarından çıkma bir kitap ve her ne kadar eskiden kölelik vs. vardı desek de kuran günümüze de göre yazılabilirdi diye düşünüyorum. erkek merkezli de yazılmayabilirdi. tekrardan sağolun.
Gizli Üye(36-45)1 yılHiçbir şey değişmez Cennet bahçelerindeki tombul memeli kadınların olduğunu anlamıyorlarsa ya da anlamamazlıktan geliyorlarsa ve onları değiştirmez
01 Yorumla
Soran1 yılbüyük ihtimal öyle yapacaklar o yüzden vazgeçmeyi düşünüyorum
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem