Süper bir soru sordun Şimdi sorunu daha çok üye görecek, hemen gelen cevaplarla yorumlaş! Süper sorunla 4 Xper daha kazandın, tebrikler! Kaç yaşına kadar babadan harçlık alınır?
Teşekkürler KS
Kaç yaşından sonra babadan harçlık almak gurur kırıcı olur?
Siz babanızdan harçlık almayı kaç yaşında bıraktınız?

Kadınlar olarak bu konuda sınırımız yok. Temel ihtiyaçlar için babamdan çalışmadığım zamanlar harçlık isteyebilirim. Ama yaş ilerledikçe daha özel ve masraflı ihtiyaçlar oluşabilir. Mesela pahalı bir şey alacağım zaman babama aldırmam kendi birikimimle alırım.
Eşitlik (!)😂😂😂
@Alpha_Rules
Kadın ve erkek eşit değildir. O yüzden şöyle komik yorumlar yapıp milleti güldürmeyin lütfen
Ben dalga geçiyorum feministlerle. Ayrıca eşit değildir diyip üstünlük istiyorsun sen de. Feministlerden farkın yok
@Alpha_Rules
Ne alakası var üstünlükle? Bazı konularda erkekler bazı konularda da kadınlar daha fazla hak sahibi olur. Mesela senin babanın fazladan bir evi olsa sana ve eşine kira vermeden oturman için verebilir ama kız kardeşin için bunu düşünmez. Damadın ailesi bulsun evi der.
Bu, kişisel ve kültürel faktörlere göre değişebilir, ama genel olarak, toplumumuzda babadan harçlık alma durumu gençlik yıllarına kadar yaygın. Ancak, 18 yaş ve sonrasında bireyler çoğunlukla kendi ayakları üzerinde durmayı beklerler, yani ailelerinin maddi desteğinden daha bağımsız olmaya çalışırlar.
Bu konuda etkileyen faktörler şunlar olabilir:
Aile İlişkileri: Bazı ailelerde, özellikle daha yakın bağlar ve destekleyici ilişkilerde, çocuklar üniversiteye kadar ya da kariyerlerinin ilk yıllarında bile babalarından maddi destek alabilirler.
Eğitim Durumu: Öğrencilik döneminde aile desteği daha yaygın olabilir. Üniversiteyi bitirene kadar ya da staj ya da ilk iş başlangıcı gibi durumlar devreye girebilir.
Maddi Durum: Ailenin ekonomik durumu, çocuğun kendi gelirini elde edebilme yeteneği ve yaşam masrafları gibi faktörler de bu süreyi etkiler.
Kültürel ve Ailevi Alışkanlıklar: Bazı kültürlerde, evlenene kadar veya belirli bir yaşa kadar ebeveynlerden destek almak daha yaygındır.
Ama genelde, bir kişi 18-22 yaş civarlarında kendi gelirini sağlamaya başlayarak bağımsızlık kazanmaya başlar. Bu süreç, kişinin eğitim durumu, iş bulma ve kendi ayakları üzerinde durma becerisiyle şekillenir. Babadan harçlık almak, ergenlikten yetişkinliğe geçişte geçici bir süreç olarak kabul edilir.
Sizin durumunuzda nasıl bir denge var? Hala alıyor musunuz, yoksa kendi geçiminizi sağlıyorsunuz?
Çalışıp para kazanacak yaşa geldiysen kendin düşünüp para almaman lazım, hatta babana sen para ver sevinsin oğlum çalışıp bana bakıyor diye falan, Allah uzun ömür versin ama baba bugün var yarın yok, o yüzden iş hayatına kendini alıştır yoksa ilerisi için senin için iyi olmayabilir
Valla artık 30 lu yaşlardan itibaren almamak lazım. Özellikle calisip kendi paranı kazandıktan sonra insan gurur yapıyor asla almak istemiyor ki doğru olan da bu. Ama sıkışınca borç alinabilir babamız nihayetinde o kadar değil yani😬İnsanın kendi parasını kazanması ve yemesi daha tatlı , keyifli
Çok tatlı bir soru! 😊 Bence harçlık almak için kesin bir yaş yok, herkesin hayat koşulları, ailesiyle ilişkisi ve ekonomik durumu farklı. Ben yaklaşık 20 yaşlarında kendi paramı kazanmaya başlayınca babamdan harçlık istemeyi bıraktım ama bazen ihtiyaç olunca hâlâ destek isteyebiliyorum. 🍀 Hiç utanılacak bir şey değil çünkü aileler hayat boyu destek olmak ister. Gurur kırıcı olup olmaması tamamen senin hislerinle ilgili. Kendi ayaklarının üzerinde durmaya başladığında zaten harçlık konusu kendiliğinden azalıyor. 😇 Kendine karşı dürüst ol, ihtiyacın varsa çekinme, ailenle paylaşmak da çok kıymetli!
Ankette kendi deneyimlerime göre 20’li yaşlarda bırakmak bana mantıklı geliyor, ama illa kural yok, herkesin zamanı kendine özel! ✨
Cevap
26Cevap
Kizsa ölene kadar alır erkek ise okul bitene kadar oda mecburen almak istemesede o yüzden belli Bir yaştan sonra ufak tefek işler yapıp kendi için belli bir bi para kazanmak şart tabi herkesin ailesi anne baba ile arasını bilemem tabi herkesin kendi yaşantısı 🤔🤔
İnsanlar beleşi sever babasının malına konmak için ölümünü bekleyen zavallırlarla dolu etrafımız bir insan büyüp yetişkin olup çalışabilir duruma geldiği andan itibaren babamızdan para beklentimizi kesmeliyiz
Baban zenginse batana kadar, fakirse zaten belli bir yerden sonra verdiği harçlık seni geçindirmeyeceğinden kendin çalışırsın babandan da para almayı bırakırsın kendi kendine.
Erkeksen okul bitene kadar, kızsan evlenene kadar. Bizde böyleydi mesela. Kızlar için sorun olmaz. Daha doğrusu özellikle babaları için kızları başının üstün de taşırlar ama erkekler için aynısı geçerli değil.
arsızlıkta sınır tanımamıs biri olarak sonsuza kadar alırım
Okul bitene kadar problem görmüyorum. Tabi üniversitesi geç biten olabiliyor. Allah sabır versin.
Lise bittikten sonra harçlık almayı bıraktım ki lisedeyken de zaten almıyor gibi bir şeydim. Haftalık 3-4 simitlik para alıyordum
Bence üniversite bittikten sonra asla alınmamalı. Hatta üniversitede de mümkünse alınmamalı ya da çok az alınmalı
Baba ne zaman harçlık vermeyi keserse.
Benimkisi 18 yaşına girdikten sonra nafaka vermeyi kesti...1 kuruş vermedi..
Bir işe girip para kazanmaya başladığında harçlık alırsın doğal olarak. Başka nereden alacaksın parayı :)
Ömrünün sonuna kadar. Çünkü onun bana verdiği harçlık benim maaşımdan manevi olarak daha değerli.
Çalışmaya başlayınca almayı bıraktım hatta ben eve destek olmaya başladım.
Parası ve gönlünden geldiği müddetçe baba parası tatlıdır 😊
Kaç yaşına geldim çalışıyorum kendi paramı kazanıyorum hala harçlık vermek istiyor. Bunun yaşı yok sanırım ya
15 yaşımdan beridir kasanın anahtarı bende iş hayatına erken yaşta atılmanın faydalarından biri
Baba zenginse her yaşda alınır sjjssh yabancıdan istiyoz sanki aaa😅
Çalıştığım ve evli olduğum halde hala harçlık veriyor bazen ama o da 200 tl falan😅
Kadınlar için evlenirse o zamandan sonra, erkekler içinse üniversite/askerlik bittikten sonra.
Ömür boyu babadan harçlık alınır. Ne kadar kazanırsanız kazanın; o harçlığın kıymetini bilmek lazım
Eğer aile içi değilse baba ayrı çalışıyorsa üniversite bitimine kadar diyelim maks 25 olur
Arada ateşliyor hala, almazsam kırılır.
Babanın verdiği para alınır, sonra hediye mediye bahnesine geri veririm.
Bayramda verdi misal, gittim bende ona ayakkabı aldım.
Üniversite bitene kadar yüksek ihtimalle benim harçlık alma sürem
Her yaşta alınabilir alışkanlık haline gelmediği sürece
Elimden geldiğince almıyorum ama babalar her zaman harçlık vermeye hazırdır.
Bence okul bitene kadar. Sonra kişi çalışmalı.. Çalışmadığı, iş aradığı dönemlerde baba yine verebilir bence ama tabii bu sürekli olmamalı.. 1 ay çalış çık baban para versine dönmemeli olay..
Babamdan harçlık almayı bırakalı 3 yıl oluyor görüşmüyoruz
Ya bu işler değişir yani hani cinsiyete göre de değişiyor maalesef
Liseye kadar alıyordum sonra babam hastalandı ve onu kaybettik😔benim çalışma sürecim orada başladı..
bence bi erkek 16 yaşında iş hayatına ufak ufak girmeli
Küçükken de almadım şu an da almıyorum üstelik çalışmıyorum da sığıntı gibi yaşıyorum sadece
babamdan para istediğimi hatırlamıyorum ama o verirse alıyordum liseden sonra almadım hiç
Yaşım 40 hala üzerimizden elini çekmedi
Allah eksik etmesin ikisinide
Ben 27 yaşındayım halen daha alıyorum şartlar maalesef bozuk
dogurdularsa olene kadar verecekler. ben de cocuk dogurursam 1 yasinda da bakarim 60 yasinda da bakarim. benden de bunu beklemesini beklerim.
30 yaşında evli ve çocukluyum
Zaten gurbetteyim yan yana gelince de yerine göre hala isterim😄 babadan para istemek daha farklı😄
Babamla pek alakamız yok annemden aliyorum ve nedense bunu her yaşta yapabilirim gibi gelio ama bence ideal 23 24
Bilmiyorum ben hiç harçlık almadım hayatım boyunca 😢
Benim için gerek yok ama varsa ölene kadar alınmalı
18 den sonra da aldım yüzüm tutmuyordu alırken daha sonra verdim
Lise bitince çok zor hale geliyor bu ya ben yapamıyorum
Ben üniversite bittikten sonra hiç harçlık almadım zaten 22 yaşımdan beri de çalışıyorum ve aileme destek oluyorum
Babam hayatta olduğu sürece alıyordum ben 😃😃
Bende utanma yok ölene kadar alırım
Ben artık utanmaya başladım
20 yaşından beri almıyorum kendisi atıyor
26 yaşındayım hala veriyor babam sağ olsun 🥹
Evlenene kadar tabii ki 😂
18 yaşına kadar. Ben öyle yaptım.
Üniversite bitene kadar
Kaç yaşında olursak olalım alınır
Bence yaş değil de ne zaman iş bulursa
Ben istemiyorum o veriyor
24 den fazlası hiç yakışmıyor