Dediğin gibi bölümlerden mezun olan sayı fazla görünebilir.ancak tek sorun bu olarak görülmemeli.
Bahsettiğin binlerce mezunun kaçı donanımlı mezun oluyor?Kaç üniversite gerçek anlamda mühendis yetiştiriyor?Kaç öğrenci üniversiteden aldığı eğitimin yanında piyasa ihtiyacını araştırıp
kendini o yönde geliştirme uğraşına giriyor?
Tabi tek sorun eğitim sistemi veya öğrencide de değil.
Piyasaya da aç gözlü kapitalist işveren çogunluğu hakim.Yapılan işin kalitesini düşünmeden çlıştırdığı mühendise aşırı iş yükü bindiriyor.Yeri geldiğinde 3 mühendisin yapması gereken işi tek mühendise yüklüyor.Bu şekilde iş alanını daraltıyor.Iş bulamayan veya alanını değiştirmek zorunda kalan mühendis sayısı artıyor bu şekilde.
Tüm olumsuzluklara rağmen durumu bu kadar da kötü görmeye gerek yok.
Mühendislik firmalarında iyi yerlerde çalışan,iyi şartlarda çalışan,yurtdışında çalışan çok arkadaşım var.Ve bazı arkadaşların belirttiği gibi belli başlı üniversite mezunları değil.Kendinizi geliştirdikten sonra iş piyasasında mezun olduğunuz üniversitenin önemi kalmıyor.İş ilanlarına şu üniversitelerden mezun diye özellikle belirten firmaların da doğru yaptığını düşünmüyorum.00 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yıldünyadan bir haber okuyup mezun olan herkes için beklenen son ya kötü bir iş ya da işsizliktir. mühendislik özelinde konuşacak olursak mühendis olmanın bir avantajı kendin de iş kurabilirsin. türkiyede çalışanlar için olanaklar ne kadar kötüyse girişimciler için tam aksi şekilde o kadar iyi. kendi işini kur. böylece iş sahasının genişlememesinden de şikayet etmezsin link
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılbende tekstildeyim 3. sınıf ama umudum yokk
kaldırım mühendisliğiyle eşdeğer .s00 Yorumla
Hepimiz 'kaldırım mühendisliği' paydasında buluşacağız...
31 Yorumla- +1 yıl
hayır en azından sen bulacaksın iiyi bi iş senden ümitliyim :D
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
29Cevap
üstad mühendislik biraz daha bireysel çalışma ve yetenek istiyor . hep sürekli söylenen bi söz varya hani kendini geliştireceksin diye işte gerçekten o lazım . yani elektronk haberleşme okuyanlara bilgisayar muhendisliğine daha yakın dersler verilior. aslında bu bi fırsat gibi mesela kabuga sıkışmamak lazım . isim vermem olmaz ama bi arkadaşım var boğaziçi bilgisayardan mezun su anda 3 bin lira ile çalışıyor ? samsun inşaat tan mezun olan bi abim var o da şimdi büyük bi şirketin ceo su oldu .dil öğrenip bir çokfarklı programlamalarada el attığın zaman ve korkmadan atılımcı bi ruhu oluşturdugun zaman muhndis olursun ve sadece devlet düsünme . allah yardımcın olsun..
03 Yorumla
Soran+1 yılya rakibin acayip fazla fen edebiyat ne halde şimdi mühendisliklerin büyük çoğunluğu o hale gelicek ve iyi birşey değil
Soran+1 yılabi eskiden mühendis dendi mi vayy denilirdi şimdi yüksek yapıcan yabancı dil bilicen bir yabancı dil daha bilicen uhuuu
elektrik mühendisi adayıyım bu sene mezun olan arkadasım 3 gün içinde 3300 liraya iş buldu, abim 2 sene tecrübe sonası 4000 liraya çalışıyor, arap ülkelerinde 10000 euroya iş bulmak mümkün açıkcası bu ülkede elektrik, makine, inşaat mezunları iş derdi çekiyosa diğerleri ölsün.
hukuk okumayı düşünüyodum kariyer.netden iş ilanına baktım ankarada 116 elektrik mühendisi ilanı varken 17 avukat ilanı var elektrik 6.5 kat daha fazla, türkiyedeki işletme mezunu sayısı dünya ihtiyacına yetecek kadar, öğretmenliğin ataması ortada maaş=1500 lira civarında polislikde pskoloji olayı 12 saat mesai doğu görevi ortada, askeriye aynı, tıpda tus derdi uzmanlık için puan biriktirme derdi, eczacılıkda yeni kanunlar ,..
açıkcası bölüme yanlışlıkla yerleştim 200 kez şükür namazı kılmışımdır iş konusundada hiç derdim yok hatta seneye yani 3ncü sınıf bitince başlayabilceğimi düşünüyorum :D05 Yorumla
Soran+1 yılher genç gibi sende uç baklm hayırlısı
- +1 yıl
bölüm birincisiyim, onur öğrencisi belgem var(2 adet), ingilizcem çok iyi üstüne almanca ekliyorum, autocad, c, pic c de gayet iyiyim, iso 9001 onaylı sertifika eğitimleri kariyer günleri sosyal sorumluluk projeleri ile şuan için 24 ...
istersen kariyer.net e bak bir elektrik mühendisi vasıfları olarak ne istiyorlar sonra konuşalım.
ha en olmadı kardeşimde aynı bölümde onunla ortak proje çizim ofisimi açarım gül gibi yaşarım.
böyle diyen birinin okulunu, bölümünü, meziyetini merak ettim şuan?
Soran+1 yılkazananlarda olucaktır illaki olmicak değil ama ben genele vuruyorum hırslı adam çalışkan adamı fizana göndersende kazanıcaksa yine kazanır
- +1 yıl
tessla haklı
Bende elektik mühendisiyim Yıldız mezunuyum
Askerden 16ocakta geldim 18 ocakta 6tane iş görüşmem vardı
Birini tercih ettim maaşım 3bin +
Elektrik sektörü bitmez...Hem mezun az hemde elektrik müh yetiştirmek zor ve edindiğin bilgileri de direk olarak uygulayabiliyorsun:)
He fazla kazanamam diyorsan da arkadaşın dediği gibi açarsın proje ofisini çatır çatır para:) - +1 yıl
@Schevchenko elektrik teknisyeni olarak 4500 lira maaş alıyom ben ya
arkadaşım herkesın senın gıbı dusunup ona gore tercıh etmesı lazım .. bı akraba var 5 000 alıyor bende oraya gıdecem mantıgı olmamalı... türkçe ogretmenlerıne acıyorum bununla ovunmuyorum ama 7 arkadasıma anlattım bu durumu ama dınlemedıler 1 tanesı atandı.. muhendıslıkte oyle ıse buna gore davranmalılar. universite kesın bır iş imkanı degıl. iş yapabılme yetkisi veriyor sadece iş yoksa ne yapan . boyle dusunmek lazım.. bırde soyluyolar unıversıte sınavı ne kadar sacma ... zaten sınavla bır dunya adam elıyolar bu halde bıle ıssız cok adam unıve gıdecem kontenjan dıye bagırıyor iş bulamayınca yıne bagırıyor... seven s*kılır , s*ken sevilir demisler sevmeyeceksın ..zamanında artırırsan kontenjanı , olacagı bu bende çok uzgunum :(
01 Yorumla
Soran+1 yılİyi de herkes okumasın zaten abi atıyorum fen ed bile en kötü giden 70 bininci olsun ozaman bak işler nasıl değişiyor
işte bizim türk halkında bu var 1 üretmeme (daha doğrusu ürettirtmiyorlar) 2 ise rahbet olanın üzerine gitme..
örn: patates bu sene 2 tl kilosu seneye herkes patates eker hasatın yarısı çöpe gider satılamaz fiyatda 40 kuruşa düşer..
örn: bilgisayar moda oldu kurslar açıldı her kursdan belge alan bilgisayarcıyım diyordu şimdi ortada bilgisayarcı doldu ama ezbere :)
Yani sorunun cevabını bu şekilde verdim ne olacak üniversiteden çıkan arkadaşlarımız artık akıllı olacaklar zaten şu anki hükümet ilede bundan sonraki geleecek hükümetde kim olursa olsun işleri yoluna koymak baya uzun zaman alcak bu yüzden herkes silkelenmeli ortak milli üretim hamlelerine başlanmalıdır yoksa zor günler bekliyor herkesi.00 Yorumlaiyi üni kötü üni falan hikaye ;) bu sayının artması rekabeti arttıracak, bunun yanında arkan sağlamsa korkma deli gibi para kazanırsın. patronunun hangi üniden mezun olduğu onu ilgilendirmez, patronunu ilgilendiren şey şirketine ne kadar para kazandırdığındır, iş tecrübendir...
o yüzden başlarda aş maaşla kötü şartlarda çalışırken, iş tecrüben arttıkça daha gözde olucaksın ve şartların ile paranda doğal olarak artacak. peki bu doğrumu hayır değil. türkiyenin durumunu rapor eden istatistikçiler olucak ve önümüzdeki 5 yıl içerisinde türkiyenin ortalama doktor iht ne kadar, müh ihtiyacı nekadar belirleyecekler, üni kontenjanlarıda ona göre belirlenecek... en doğrusu bu bence...talep durumuna göre kontenjanlar belirlenmeli..00 Yorumla
+1 yılendüstri mühendisiyim çatır çatır para kırıp kariyer yapıyorum.
Dünya kadar işsiz mühendis arkadaşım da var önemli olan farklı olabilmek artık ekmek aslanın ağzında sen şimdiden fark yaratmaya çalış öğrenciyken büyük firmalar seni daha kolay kabul eder sende onların isimlerini, referanslarını arkana alırsın, ben öyle yaptım :)01 Yorumlaönemli olan iyi okulda mühendisliğe gitmen.lise gibi okullar bitirirlerse tabiki dediğin gibi iş bulamaz kolay kolay.itü odtü yıldz filan iyi mühendislikte.
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılulan 4 aydır tasarım yapabilen makine mühendisi arıyoruz, 3500 lira maaşla, yasal saatlerde çalışacak, sigorta yemek herşeyi de var. İş bilen mühendis yok..
Makine mühendisiyim, öğrenciyken yazları dahil 1 gün boş kalmadım.
Kuru kalabalık o mezunlar, piyasada 4 ana mühendislik dalına her zaman ihtiyaç var,
makine,elektrik-elektronik,inşaat,bilgisayar
diğerleri çöp!12 Yorumla- +1 yıl
mipikpik onun suçlusu kesinlikle biz değiliz ama, okullar ve hocalar suçlusu, termodinamik, mukavemet gibi derslerle soru çözmeyi öğreniyoruz, kimse bizlere makina müh öğretmiyor. ben bir hocayla konuştum, hocam biz bunları ezberliyoruz, sınava giriyoruz sonra unutuyoruz, ne ezberlediğimiz hakkındada bilgimiz yok sadece ezberliyoruz. neden böyle bir sistem var diyorum. sen haklısın diyor ama napalım diyor. madem haklıyım be adam sınavında neden zorluyorsun, kolay sorda ozaman bizde kendimizi geliştirelim ona bile izin yok, hayattan kopuyoruz.
+1 yılSanırım korktuğunuz gibi olmaz. Ayrıca biliyorsunuzdur muhakkak, Kanada gibi ülkelerde bu mesleklere çok ihtiyaç var, alternatifleri değerlendirebilirsiniz.
01 Yorumla
Soran+1 yılzten yurtdışı fikri aklımda bakalım
Her mühendislik diploması alan mühendis değildir ki. Bizim bilgisayar bölümünde mühendislerin oranı %10 falandı. Gel gör ki herkes diploma aldı...
22 Yorumla- +1 yıl
işte olay burada bitiyor :)
yok önemli değil ergencim kaç kişinin olduğu önemli değil.bilişim alanında ki açık elektirik vs müh. özel de uzun bir süre açıkta kimse kalmaz tek şart var kendini geliştir
00 Yorumla
+1 yılMühendislik dalına göre çeşitli meziyetler sunuyor insana.Herkes kendi mesleğini yapmıyor sonuçta.Farklı alanlara yönelim olabilir ki oluyor da şu an bizim dalda.
02 Yorumla
Soran+1 yılne gibi mesela?
- +1 yıl
Ben kimya mühendisiyim bizim bölüm mezunu insanların yüksek derecede analiz yeteneği bulunur.Hemen hemen her sektörde kalite,süreç,performans,pazar payı,feedback,sigorta elementer hasar,satış,fizibilite ve reklam analizleri gibi işlemlerin uzmanı olarak görev alabiliyoruz.Ben reklamcılık ve sigortada tecrübeliyim mesela,askerden sonra mesleğimde başarılı olamazsam bu tür kariyer hedeflerim olacak.
Gizli Üye(36-45)+1 yılHer yıl üniversitelerin verdiği mezun sayısı kadar iş sahası ve imkanı açılmadığı için sürekli bu sayılar katlanarak artmaya devam edecek...
bende mühendislik öğrencisiyim bu arada04 Yorumla
Soran+1 yılbölüm ne hocam?
Cevap sahibi+1 yılinşaat mühendisliği
Soran+1 yılya türkiye almanya gibi bir makine devi değil ne bilim japonya gibi bir elektronik sektörü yok ama inşaat şu sıralar yurtdışında iyi sayılır ama yurtiçi için aynı şeyleri diyemiycem peki niye buna kimse dur demiyor
Cevap sahibi+1 yılaynen öyle. her yıl binlerce mezun veriyor ama binlerce mezun alınmıyor mühendisliklerden. geri kalanlar gene boşta.
Bana kalırsa mühendis olacaksan odtü itü falan koç sabancı olmayınca adamın yuzune bakmıyolar biraz da çevren olması lazım
13 Yorumla
Soran+1 yıltorpil oldumu zaten orası ayrı tabi
- +1 yıl
klasik türk mantığı neye göre odtü? abi adı var olacaksa o olsun..
Atılımı kimse begenmez ama bilgisayar mühendisliği muazzamdır, kendi okulumda makine elektrik çok iyi iken endüstri, kimya vasat ha türkiye sıralamasındada 9ncu sırada.
işin önce öğrencide sonra hocada bittiğini düşünüyorum.
+1 yılsayının artması sorun değil bence bütün mühendisliler için iş bulunur yeterki insan iş istesin yapmak istesin kendini geliştirsin.. adam mezun olduktan sonra evinde iş beklerse bu sayı artar bi cacık da olmaz ;)
00 Yorumlao zmn geleceği olan müh .seçeceksiniz mesela enerji sistemleri müh . hatrı sayılır bi miktarda termik santral (yakında nükleer vb santrallerde gelir ) türkiyenin her bölgesinde artmaya başladı bunun için gerekli bi alan ŞEKİLDE olduğu gibi :D
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılPuanım tuttugu halşde mekatronik mühendisliği yerine tekniksiyenliğine gidicem bu sene. Öyle gerekti. Mühendis olanlar boşta takılıyo hiç yoktn teknisyenlikten bi yerlere torpil hazır ne yapak
00 Yorumladershaneler de kapatılırsa iyice biter eğitimliler en azından mühendislik için özel sektörde sıkıntı yok
12 Yorumla
Soran+1 yılgerçi orasıda var ama sonuçta zor bir bölüm
Aile & Toplum konusunda 1,8b cevap paylaştı. onun için en iyisi tıp hukuk eczacılık ya da öğretmenlik
00 Yorumla
+1 yılElektrik ayrı elektrik elektronik ayrı
Elektrik müh. 3üniv mezun ediyor
E.e ise her üniv:)
Elektrik müh olarak çok çok rahat iş buluyorsun şekil 1a :)
Geleceği de iyi:)
Rahatım :)) İyi kazanıyorum:))02 Yorumla- +1 yıl
Ne kadar iyi yapabilirler merak ediyorum :))
diyorum genclere muhendis olmayin diye sanki rakip olarak gorup soyluyor saniyorlar...
00 Yorumlamuhends mi ? elimi carpcgm muhends endustri nasil onn raksmlari ne?
05 Yorumla- +1 yıl
Türkçe'yi katletmişsiniz ne yazdığınız anlaşılmıyor
- +1 yıl
sen ne işle meşgulsun mühensileri beğenmeyen melikemm ? :)
yanlışanlamaagabenim bir arkadaşım inşaattaamele olarakçalışıyor .boş yetişiyor şimdikinesil
00 Yorumlaiyi üniden mezun olanlar çalışacak diğerleri işsiz doğal olarak
00 Yorumlaeğitim fakülteleri gibi olacak sonunuz
12 Yorumla
Soran+1 yılsürekli mühendislik kontenjanları artıyor da artıyor ya şırnak üniverstesinde bile inşaat müh var şaka gibi
büyük ihtimalle mühendis olacaklar hacı :)
00 YorumlaBen manav olmak istiyorum
00 Yorumlaiyi bari ben endüstriyim :D
29 Yorumla- +1 yıl
Endüstri de geçerli değil mi zannediyorsun?
Soran+1 yılendüstri şu anda iyi mi sanıyorsun yıllık mezun sayısı 8 bini bulmuş durumda yönetici dediğin bir şirkette bir tane olur 3 tane olur ayrıca türkiye de o iş biraz zor adam elektrik okur yükseğini endüstri alanından yapar pat önünde
Soran+1 yılalanı geniş katılıyorum gerçekten derya resmen ama emin ol mezun olduğunda ne söylediğimi anlicaksın
Soran+1 yılozamn bişey diyemem
- +1 yıl
sevgili meslektaş ctria sen dert etme bu standart "hard mühendis"lerin kelamlarını, 2700-1500 tl arasında yeni mezun işe giren arkadaşlarım var. Yanı bu "sağırlar" duymaz uydurur. Neyse yorumun altında polemik yaratmayalım :)
sen kimsin ki hacım :O güle güle
00 Yorumlaben inşaat kazandım 5 sene sonra ne olur acaba :((
00 Yorumla
+1 yılBilmem edebiyat bölümü okuyorum ben.
00 YorumlaBende mühendislik istiyorum
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılyurtışına doğru yol alabilirsiniz
00 YorumlaHepsi ölecek.
00 Yorumlaitülü olan kazanır
15 Yorumla- +1 yıl
1. sınıf çömez detected.
- +1 yıl
kısmet
Gizli Üye(30-35)+1 yıloyüzden herkes tıp yazsın.
10 Yorumlayazık sizlere :((
01 Yorumla- +1 yıl
sen koca bulma sanatındasın anlaşılan "çapsız" ?
sen takma ;)
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler