Eltimin annesinin bu tavrını nasıl buluyorsunuz?

Bayramda kayınvalidemlere gittik, eltim Kader’in annesi Gülten teyze de oradaydı. Onu daha önce 2-3 kez uzaktan görmüştüm. Bağ evinde mangal yaptık, kadınlar içeride yemek yedi. Ben ortada, sağımda Gülten teyze, solumda kayınvalidem oturuyordu.

Yemekten önce, içeri girerken ayakkabılarımızı çıkarıp terlik giyiyorduk. Gülten teyze benim boyuma (155 cm) bakarak alaycı bir şekilde “Kaç numara, 34 mü?” dedi. Ben de şakaya vurup “Hayır, 37” dedim. “Hee benim de 37 ama 38 giyiyorum” diyerek kendi ayağındakini verdi. Bu tavrı hiç hoşuma gitmedi.

Yemek sırasında, görümcem ilk çocuğumun kız olacağını hissettiğini söyledi. Ben de güldüm, “Ah canımsın, ben de öyle hissediyorum” dedim. Yanımızdaki bir kadın “Hamile misin?” diye sordu, “Yok değilim” dedim. Ardından Gülten teyze bir anda, “Daha ne zamana kadar bekleyeceksin? Çocuksuz evde ne yapıyorsun ki?” dedi. Şok oldum. “Bunun zamanı yok, ne zaman olursa…” dedim. Ama o “Evde ne yapıyorsun sanki?” diyerek devam etti.

Sinirle, “İnsan eşiyle vakit geçirmek, gezmek istiyor” dedim. Alaycı bir şekilde, “Kızım sen nereyi geziyorsun, Avrupa’ya mı gideceksin sanki?” dedi. “Kendi ülkemizi gezmekten bahsediyorum” dedim.

O kadar sinirlendim ki, büyüğüm olmasa kavga çıkarırdım. “Kadın kadının yanında olmalı” dedim. Diğer misafirler de destekledi. Ek olarak, “Hiç çocuk istemeyen kadınlar da var bu hayatta” dedim.

Kayınvalidem normalde çocuk sorar ama o gün bana destek çıkıp “Zamanı var” dedi, bu hoşuma gitti.

Dönüş yolunda, eşyalarımızdan bahsediyorduk. Eşi bir firmada mobilya kuruyormuş, biz de aldığımız eşyaların sorunlarını anlattık. Birden, “Siz ikiniz mi gittiniz? Bilen birilerini çağırsaydınız keşke.” dedi. Sanki iki yetişkin insan olarak eşya alamayacakmışız gibi konuştu.

Gardırobu hareket ettiremediğimi söyledim. “Aman zaten ettirme onu.” dedi. Ben de, “Ablamın yatak odasını ben çekip çeviriyordum tek başıma.” dedim. Hemen, “Kızım senin etin ne budun ne?” dedi. Şakaya vurup, “Gülten teyze sen de benim kadarsın, sen yapmıyor musun sanki?” dedim. “Benim yaşımla senin yaşın bir mi?” diye cevapladı. “Yaşla ne alakası var Gülten teyze? Ben gayet bir dolabı itip çekebilen birisiyim. Sen sanki benim yaşlarımdayken yapmıyor muydun?” dedim. Bu kez sustu.

Gülten teyze sürekli Avrupa’ya gitmekten bahsediyordu ama Türkiye’de bodrum katı bir dairede yaşıyor. Kader ise peş peşe çocuk yapmış, eve tıkılmış durumda, zombi gibi geziyor. Kendi istediği hayatı yaşayamayan biri bana akıl veriyor.

Ben liseyi bitirdim, üniversiteye gitmedim ama kendimi asla cahil görmüyorum.

Eltimin annesinin bu tavrını nasıl buluyorsunuz?