Aile & Toplum konusunda 823 cevap paylaştı. Çok yüzeysel bakıp çıkarımlarda bulunuyorsun. Araştırsan daha sağlam sonuçlara varabilecek, görüşünü o yönde tekrar gözden geçirebileceksin.
İslam'ın kadın hakları ve statüsüne dair getirdiği olumlu yönleri, hem tarihsel bağlamda hem de Kur'an ve sünnet ışığında şöyle özetleyebilirim:1. Tarihsel Bağlamda Devrimsel Haklar
yüzyıl Arap toplumunda kadınların durumu son derece kötüydü. İslam, bu durumu kökten değiştiren devrimsel adımlar attı:
Kız Çocuklarının Katli Yasaklandı:
"Diri diri toprağa gömülen kız çocuğunun, hangi günahtan ötürü öldürüldüğü sorulduğunda..." (Tekvir Suresi, 81:8-9).
Kadınlara İnsan Statüsü: Cahiliye döneminde kadınlar miras veya mülkiyet hakkından yoksundu; İslam, kadını hukuki şahıs olarak tanıdı.
2. Ekonomik Haklar
Miras Hakkı:
Kur'an, kadınlara ilk kez mirastan pay verdi (Nisa Suresi, 4:7). Örneğin, kız çocukları oğlanların yarısı kadar pay alır, ancak bu ekonomik yükümlülük farkıyla dengelenir (erkeklerin aileye maddi destek zorunluluğu).
Mehir (Başlık Parası):
Evlilik sırasında kadına verilmesi zorunlu olan mehir, onun ekonomik güvencesidir (Nisa Suresi, 4:4).
Çalışma ve Mülkiyet Hakkı:
Hz. Muhammed döneminde ticaret yapan kadınlar (örneğin Hz. Hatice), bu hakkın somut örnekleridir.
3. Eğitim ve İbadet Hakkı
Eğitimde Eşitlik:
"İlim öğrenmek kadın-erkek her Müslümana farzdır." (Hadis-i Şerif).
Tarihte pek çok Müslüman kadın âlim yetişmiştir (örneğin, hadis rivayet eden Hz. Aişe).
İbadet Özgürlüğü:
Kadınlar camide namaz kılabilir, hac ibadetini yerine getirebilir ve dini ilimleri öğrenebilir.
4. Evlilik ve Aile Hukuku
Rıza Esası:
Zorla evlilik yasaktır. Hz. Muhammed, "Dul kadın, kendi rızası olmadan evlendirilemez..." (Buhari) buyurmuştur.
Boşanma Hakkı (Talâk):
Kadın, muhâlea yoluyla boşanma talebinde bulunabilir. Ayrıca, erkeğin keyfi boşamasını sınırlayan hükümler vardır.
Nafaka ve İddet Süreci:
Boşanma sonrası kadının geçimi erkeğin sorumluluğundadır (Bakara Suresi, 2:241).
5. Sosyal ve Manevi Statü
Erdemde Eşitlik:
"Erkek olsun, kadın olsun, kim inanmış olarak iyi işler yaparsa, işte onlar cennete girerler." (Nisa Suresi, 4:124).
Anneliğin Yüceltilmesi:
"Cennet annelerin ayakları altındadır." (Hadis-i Şerif).
Kadının Şahitliği:
Finansal konularda iki kadının şahitliği (Bakara 2:282), dönemin sosyal şartları göz önüne alınarak düzenlenmiştir. Modern yorumlarla bu hüküm esnetilebilir.
6. Kültürel Uygulamalarla Dini Hükümlerin Ayrımı
Örtünme (Tesettür):
Kur'an, kadın ve erkeğe iffetli giyim emreder (Nur Suresi, 24:31). Ancak peçe veya çarşaf gibi uygulamalar kültürel yorumlardır.
Çok Eşlilik:
Kur'an, istisnai şartlarla sınırlıdır (Nisa 4:3) ve adalet şartı vurgulanır. Uygulama çoğunlukla tarihsel bağlamda kalmıştır.
7. Modern Yorumlar ve İlerleme
Kadın Liderlik:
Tarihte Şecerüddür gibi Müslüman kadın hükümdarlar, İslam'ın kadın liderliğine engel olmadığını gösterir.
Feminist İslami Hareketler:
Kur'an merkezli feminist yorumlar (örneğin * Wadud), kadın haklarını dini metinler üzerinden savunur.
Önemli Not: Kültür-Din Ayrımı
İslam'ın kadın haklarına dair getirdiği ilkeler, zamanla kültürel uygulamalarla karıştırılmıştır. Örneğin:Kadın Sünneti: Kur'an ve sünnette yeri yoktur; Afrika kültürlerine ait bir uygulamadır.
Zorla Evlilik: İslam hukukuna aykırıdır.
Sonuç
İslam, kadınlara insan onuru, ekonomik haklar, eğitim ve sosyal statü bağlamında 7. yüzyıl standartlarının çok ötesinde haklar tanımıştır. Ancak bu hakların uygulanması, toplumların kültürel ve tarihsel bağlamlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Modern dünyada, İslam'ın özüne dönerek kadın haklarını güçlendiren yorumlar öne çıkmaktadır. 🌸"Allah sizi, birbirinizden üstün kıldığı şeylerle (mal, mülk, ırk) övmeniz için yaratmadı. Üstünlük ancak takvâ iledir." (Hucurat Suresi, 49:13).
08 Yorumla
Soran1 yılKusura bakma da her şey ortada. Mehir ile miras asla bir tutamazsın. Diğer şeyleri okumaya bile gerek duymadım ortada her şey ve boş şeyler yazdığına eminim
- 1 yıl
Sadece bunu değil, daha önce de okumadığın, peşin hükümlü olduğun belli. Hakaret olsun diye söylemiyorum direkt üstüne alınma ama "cehalet" böyle bişii. Bir gün okumaya karar verdiğinde bu konu ile ilgili değil diğer her konu ile ilgili fikirlerinin nasıl değiştiğini göreceksin ve bu hallerine hayret edip güleceksin. Şu an başka ne söylesem, yazsam, anlatsam boş. Çünkü yazdığımı okumayacak, söylediğimi dinlemeyeceksin. O yüzden fazla da uzatmayayım zira bunu da okumayabilirsin. 😄 Hayatta başarılar dilerim.
Soran1 yılKuranı kerimi çok okudum. Kabul edelim işine gelmiyor. Ben basit bir varlıktan bahsetmiyorum Tanrıdan bahsediyorum. Evrensel olarak geçiyorsa Kuran hukuku yıllar sonra da kusura bakma ya Araplar böyleydi diye bu döneme mi yamayalım?
- 1 yıl
Teke tek ve kısa özet olarak açıklamaya çalışayım.
1- Okumak ile anlamak aynı şey değil. Bir matematik kitabını hiç okumamış birisinin eline verin, baştan sona okusun. Sonra sorun ne anladın, hiç bir şey! Ama bir başkası konuları anlayarak, soruları çözerek vs.. sonuna kadr bitirsin. Sorduğunuzda hem anlatır, hem de sorduğun soruları yanıtlar anladığı kadarıyla tabi.
2- İşime neden gelmesin. Benimle direkt alakalı bir konu değil. Yani senin bu serzenişinin bana bir artısı ya da eksisi yok. Sen gördüğünü, hissettiğini yazmışsın. Ben de kendi düşüncemi yazdım. Ne bu konu ile alakalı ne de kendi yaşamımda bu konuda bir menfaatim yok, nemalanmıyorum.
3- Elbette Kuran evrenseldir ancak bugün insanlar buna uymuyor diye Kuran'ı değil, insanları suçlayabilirsin. Bugün rüşvet, cinayet, tec*vüzler bilumum pis işler Kuran'a göre mi işleniyor yoksa Kuran bunları yasaklamış da insanlar buna uymayarak mı yapıyorlar düşünmek lazım.
Bugün yasalarımız da bunları suç olarak tanımlar ama insanlar halen yapıyorlar. Peki yasa mı yanlış, insanlar mı?
Kuran "İyiliği Emredip Kötülükten Nehyeder". Yani;
Müslüman; iyi bir insan, salih bir kul, erdemli bir birey olmalıdır. Ancak aynı zamanda bünyesinde var olan iyilik niyetini ve kötülükle mücadele gayretini topluma da yansıtmakla sorumludur. Bu sorumluluğun adı, emr-i bi'l-maruf nehy-i ani'l-münker, yani iyiliği emretmek, kötülükten sakındırmaktır. - 1 yıl
Erkek eve mirasla değil maaşla bakar. Senin gibi yanlış, saçma ve ahlaksızca düşünmüyor diye cahil olduğunu söyleyemezsin. Siz İslamcılar İslam’daki yanlış bir kuralı doğru bulmayan birini bilmemişlikle suçlamaya bayılıyorsunuz ama bilerek yanlış olduğunu söylüyoruz. İslam’da erkeğin ev geçindirmek zorunda olması üstünlüktür ve miras hakkının daha fazla olmasını da alimler bir üstünlük olarak kabul eder. Erkek mirasını ailesi için harcamak zorunda değil ama diyelim ki öyle kadın anne babasına erkek kardeşinin karısından ve çocuklarından daha yakın bu yüzden kadının daha az alıp erkeğin daha fazla alıp ailesi için harcaması adil değil. Mehir ve miras farklı şeyler. Ayrıca, mehrin de dinen az olması tavsiye edilir. Erkeğe ev geçindirme yükünün yüklenmesi de yanlış. Kadın da ev için para harcamalı çünkü bu erkek için zor olur.
- 1 yıl
Hem kadının ve erkeğin evleneceğinin garantisi yok. Erkek evlenirse mirasla eve bakmak zorunda bu yüzden fazla alır diyorsun ama evlenmezse mal sırf kendine kalacak kız kardeşinden daha fazla malı olacak bu hiç adil değil.
- 1 yıl
Boşanma sonrasında erkek sadece iddet döneminde kadına bakmak zorunda sonrasında nafaka vermesi haram. Kadının bakılmak zorunda olması aslında erkeği üstün kılan bir şey ama bunu cahil olduğun için bilmiyorsun:) kimin cahil olduğu belli oluyor. Nisa 34’te erkekler kendi kazandıklarından harcadıkları için kadınlardan üstündür ve onların efendisidir yazıyor. Hadislerde de erkeğin ev geçindirmek zorunda olmasının üstünlük olduğu yazar. Kadın evlenmezse mehir olmayacak zaten ama mehirle miras asla denk değil. Kadın her türlü mahrum kalıyor.
- 1 yıl
Bir de eğer ölenin oğlu yoksa erkek kardeşi o da yoksa erkek yeğenleri o da yoksa erkek kuzenleri miras alır. Bu hepsinden yanlış. Yani kadın az miras alsın diye her yöntem emrediliyor.
En İyi Cevaplar
Aile & Toplum konusunda 1,6b cevap paylaştı. Tamam siz de erkekleri dövebilirsiniz o zaman hem kadınlar statü davası yapıyor kendinden Fakir erkek ile olmuyor erkekler onu yapmadığı için demek ki Allah da biliyormuş zamanında
06 Yorumla
Soran1 yılErkekler de güzel kadın arıyor iki yüzlü olmayın kadındaki güzellik eşittir erkekte statü
Soran1 yılKusura bakma da bu devirde kadına kredi çektiren erkekler var. Toplumda her şeyin örneği var. Adaleti bu ihtimallerle sağlayamayız
Soran1 yılKurulu değil skne göre konuşma. Günde 5 vakit namax kıl bakalım her gün kadınlar üzerine mi kurulu
Öncelikle, bu hisleri yaşaman çok doğal. İnandığın bir şeye karşı içinde öfke veya hayal kırıklığı hissetmek, onunla gerçekten yüzleşmeye çalıştığını gösterir. Dini konular bazen insanların iç dünyasında çelişkiler yaratabilir, özellikle de adalet duygusu güçlü olan kişilerde.
İslam’ın kadın hakları konusundaki yorumları, tarih boyunca farklı şekillerde ele alınmış ve yorumlanmış. Ancak, bazı ayetlerin veya hadislerin yorumları zamanla erkek egemen toplumlar tarafından kadınlar aleyhine olacak şekilde şekillendirilmiş olabilir. Dini metinlerin nasıl yorumlandığı, hangi bağlamda söylendiği çok önemli.
Miras meselesine gelince, İslam’daki miras paylaşımıyla ilgili düzenlemeler o dönemin ekonomik ve sosyal yapısına göre belirlenmiş. Ama günümüzde birçok Müslüman aile, mirası eşit şekilde bölüştürerek adil bir yol izliyor. Yani aslında bireyler, dini kuralları yaşadıkları çağın koşullarına göre yorumlayabiliyorlar.
Öfkeni bastırmak zorunda değilsin ama belki sorgulamaya devam etmek, farklı yorumlara bakmak sana daha fazla açıklık kazandırabilir. İnanç kişisel bir yolculuktur, herkesin deneyimi farklıdır. Eğer bir şey sana adaletsiz geliyorsa, onun üzerine düşünmekten ve sorgulamaktan çekinme.00 Yorumla
Öncelikle abla hangi kaynaktan okudun bilmiyorum yabsiyem sana şu Kuran dışındanher şey yalan, kızlar diri diri toprara gömülüyordu Hz Muhammed hatta kadınlara iyi davranmayan imam etmemiş olur diypr Kuran da da Allah erkeklerin bayayanlara iyğ davranması gerektiğini aksi taktirde ceheneme atacağını söylemiştir hatta ilk kim kız doğursa cenete girer sözü var ve peygaöberimiz mesela odaya kızı geldiğimde ayapa kalkarmış yobazların yalanına inanma bizim dinimiz bayanlara değer verir
01 Yorumla
Soran1 yılkuranı Kerimi okudum ablacım ayrıca kız doğuran cennete gider vs tamamen kuranla çelişkili ifadeler.
Yapay Zeka Cevapladı
Öncelikle, duygularını ve düşüncelerini açıkça paylaşabildiğin için sana teşekkür ederim. 🙏 Bu tür sorgulamalar insanın ruhsal yolculuğunun bir parçası ve aslında düşünerek bir şeyler anlamaya çalışmak çok kıymetli.
Din ve kültür bazen birbirine karışabiliyor, bu yüzden bazı konuların dinin özünden mi, yoksa toplumun yorumlarından mı kaynaklandığını ayırt etmek güçleşiyor. Unutma, dinler farklı zamanlar ve toplumlara göre şekillenen kurallara sahip olabiliyor. Günümüzde bu kurallara farklı bakış açılarıyla yaklaşarak yorumlayan çok sayıda insan var. 🔍
Kadınların değeri ve eşitlik konusundaki hassasiyetin harika. Kadınlar ya da erkekler değil, insanlık olarak bir aradayız ve birbirimize saygı duymak zorundayız. Bu soruların yanıtlarını bulmak bazen zaman alabilir ama içinde bir ışığın olduğunu hissediyorum! 💡 Kolaylıklar ve huzur diliyorum sana, Ramazan ayını da kalbinin güzelliğiyle geçirmen dileğiyle. 🌙✨00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
11Cevap
Gizli Üye(25-29)1 yılO günümüz erkekleri için değil gerçek adaletli hak hukuk sahibi Müslüman erkekleri için geçerli, kadının 1 verilmiş miras hakkını erkek kendi elleriyle bakarak vermek zorunda olduğu için. Ama sen gel de günümüzün riyakar adaletsiz münafık paragöz erkeklerine anlat bu durumu. Erkeğin kadına hiçbir üstünlüğü yok kadının da hakkına sahip çıkmak zorunda olması dışında. Aslında günümüzün feminizm anlayışının daha cinsiyetine göre psikolojik ihtiyaçlarla harmanlanmış hali İslam dininin kuralları esasındadır💓💓
13 Yorumla
Soran1 yılYa kızın ailesi zengin evlendiği oğlan fakir ise? En adaletli 2 kişinin bölüşmesidir bana gazel okumayın.
Cevap sahibi1 yılO sana göre adalet, islamiyete göre kız kendisine ait olanı istemezse paylaşmaz, sorumluluk erkeğe aittir. Yetersiz bir erkek ile evleniyorsanız ya kendinizden isteğiniz doğrultusunda ödün veriyorsunuz ya da denginizi buluyorsunuz.
- 1 yıl
Yanlış. Erkeğin birsürü kadına bakmak zorunda olması erkek için çok zorlayıcı ve mirasla değil maaşıyla ev geçindirir erkek o yüzden daha fazla miras almasına gerek yok. Hiç miras almadan evine bakan birsürü erkek var. Kur’an’da erkekler çalışıp para kazandıkları için erkekler kadınlardan üstündür yazıyor. Yani erkeğin ev geçindirmek zorunda olması bir üstünlüktür İslam’da. Kadın maldan mahrum kalmış olduğu için erkeğin daha çok alması doğru değil. Kıza göre adalet olan şey gerçek adalet. Kadın da erkek gibi evine bakarsa, çalışırsa erkekten az miras almasını nasıl savunacaksın? Bir kadın da evini geçindirmek isteyebilir bu yüzden eşit paylaşılmalı.
Gizli Üye(18-24)1 yılBu din Arap coğrafyasına indi. Ne bekliyorsun? Öz kızlarını toprağa gömen bir topluma. İllaki değiştirmişlerdir bazı ayetleri. Yoksa Allah kendi yarattığı cinsiyeti neden yerden yere vursun. Niye önce saç verip sonra çabuk örtün desin. Zaten dinin bir çok olayı yahudilikten gelme. Domuz yeme ayeti, oruç tutma yahudiler de de var, bazı mezheplerde namaz da var. Yani ben değiştiğine inanıyorum.
12 Yorumla
Soran1 yılArap çoğrafyasına indi diye bütün insanlık sorumluluktan kurtuldu mu hayır
Soran1 yılBazı ayetleri değiştirmişlerdir diyen kafirdir. Kuranı Kerim’de Kuranın değişmeyeceği yazar inkar eden kafirdir
1 yılhttps://www.youtube.com/embed/nuSXaKl-u5MOradaki dövme bence farklıdır. Peygamber efendimizin birine şiddet uyguladigini duydun mu hiç? ☺
02 Yorumla
Soran1 yılBence farklıdır ne ya?
- 1 yıl
Senin anladığın gibi şiddet değildir diyorum anladın
1 yılÖyle demiyor tatlım. İyi arastır. Şöyle dövün böyle dövün diye bir şey yok. Ayeti tefsiriyle birlikte okursan daha iyi anlarsın.
14 Yorumla
Soran1 yılNisa 34 ne? Dövün kelimesi direkt geçiyor zaten?
- 1 yıl
Hayır o mana da geçmiyor. Tevsirine bakarsan anlarsın.
Soran1 yılNe mana geçiyor?
- 1 yıl
Sana burada tefsir dersi mi vereyim? Madem araştırmayı seviyorsun aç oku yani. İnternetten telefonuna bile PDF tefsir indirebilirsin sonuç olarak.
- Aile & Toplum konusunda 1,1b cevap paylaştı.
1 yılÇok yanlış düşünüyorsun feminist fikirlerin etkisi altında kalmış gibi duruyorsun inşallah tövbe edersin 🙏
16 Yorumla
Soran1 yılFeministlik değil bu adalet
- 1 yıl
Adalet ile eşitlik aynı şey değildir. Sen eşitlik istiyorsun da. İslam Komünizm değildir. Kadının yeri ayrı Erkeğin yeri ayrıdır. Allah Erkek dilinden konuşuyor zaten. Kadın itaatkâr olmalıdır diyor Rabbimiz. Sen komünizm ve feminizm istiyorsun
Soran1 yılKadınla erkeğin yeri ayrı mıdır? Herkes insan tek bir tane kromatidimiz farklı eşey kromozomundaki inanır mısın? Hadi oradan ya eşitlik adalet penise dayanmaz. Vicdani davranış adaleti de vardır. Huzur bozan erkekler de var ama kadını döv. Kadın malmış gibi mehirle o helal o da helal. Eee başka? Neresi bunun adaletli?
- 1 yıl
Fazla gerginsin bacım iftardan sonra papatya çayı yudumla lütfen ben kadınları dövelim diye bişey mi dedim? Az sakin🙏
Soran1 yılSen desen? Sen kimsin ki? Allah diyor ben mi diyorum sen mi diyorsun
- 1 yıl
Adaletle eşitlik aynı değildir ama adalet eşitlikten geçer. Kadına ve erkeğe adil olunması için eşit haklara sahip olmaları lâzım. Kadının mahrum kaldığı haklar kadına zarar verip aşağılıyor.
- Aile & Toplum konusunda 4b cevap paylaştı.
u 1 yılİslam'da öyle yazıyor. Dinsiz birisi olarak tanrının insanın kötülüğünü isteyeceğini sanmıyorum. Tanrı şiddeti sevmez. Şiddeti seven şeytandır.
20 Yorumla Aile & Toplum konusunda 1,2b cevap paylaştı. Kadınlara çok hak özgürlük ve üstünlük verdiğinden beri tüm olumsuzlar daha çok arttı demek mi kadınlar çok şımartılmaması gerekiyormuş doğru bi ayet
110 Yorumla- 1 yıl
Öyle bir ayet yok boş yapma
Soran1 yılArtmadı gün yüzüne çıktı. Kıl gibi ince fark dikkat et
- 1 yıl
Evet tefsir ilmi bilmeyip meale göre istediğimiz gibi yorumluyoruz ne güzel.
TEFSİR:
“Koruyucu ve yönetici” olarak çevrilen kelime, اَلْقَوَّامُ (kavvâm) dır. Kavvâm; bir işe bakan ve onu gereği gibi yapıp sonuçlandırmaya önem veren mânasını taşır. Buna göre erkekler kadınların genel anlamda hâkimi olmakla birlikte, bu hâkimiyet mutlak ve keyfî değil, “Bir kavmin efendisi, ona hizmet edendir” (Deylemî, Müsned, II, 324) hadisindeki mânaya uygun olarak, hizmet etme anlamını da içinde barındıran bir hâkimiyettir. Böylelikle, Kur’ân’ın belirlediği aile ve toplum içindeki iş bölümünde, kadınla erkek arasında mutlak bir eşitlikten bahsetmek doğru değildir. Ancak her iki cinsin fıtratlarına uygun düşecek bir işbölümünden ve dayanışmadan söz etmek mümkündür.
Âyette kocaların eşleri üzerindeki değil de, genel olarak erkeklerin kadınlar üzerindeki koruyuculuk ve yöneticiliğinden bahsedilir.
Soran1 yılNe alaka y? 18. Ayetin alaka seviyesi su an
Soran1 yılAsıl anlaşılır olan tefsirdir zeka seviyen buradan belli
Kadına düşen miras sadece kadınındır ama erkeğe düşen mirası erkek eşi ve ailesi için kullanır. Adaletsizlik bunun neresinde ahmak
02 Yorumla- 1 yıl
Erkek mirasla değil maaşla ev geçindirir bu yüzden daha fazla mirasa gerek yok miras olmadan ev geçinmiyor sanıyorsun galiba. Adaletsizlik kadının ev geçindirmek zorunda olmadığı için az mal almasında ve erkeğe çok fazla sorumluluk yüklenmesinde. Bu miras ayeti erkeklere üstünlük sağlıyor çünkü evin reisi olmuş oluyorlar zaten bu nisa 34’te yazıyor. Erkeğin ailesi rahat etsin diye kadının az miras alıp paradan mahrum kalması doğru değil. Kadın erkekten az aldığı için adaletsizlşk oluyor
- 1 yıl
Kadının alacağı malı erkeğin ailesi yani başkaları alıyor onların hiçbir hakkı yok. Kadın o parayı kendisi harcayacağına erkeğin ailesi harcıyor bu çok yanlış erkeğin ailesi kadının anne babasına kadından daha yakın değil bu yüzden kadının alması lâzım
Hem ayranım dökülmesin arka kapı gıcırdamasın hesabı
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,3b cevap paylaştı.
1 yılben varlığına inanmıyorum şahsen
16 Yorumla
Soran1 yılVar ama benimkisi inançtan da öte ama
- 1 yıl
kanıtsız birseye var demek güç
Soran1 yılSana kanıtlayamıyorum ki. Ama var diyim sana
- 1 yıl
pekala
- 1 yıl
Allah nasıl oluştu?
Gizli Üye(25-29)1 yılO kurallar kurala uyanlar için geçerli yani kurala uyan erkekler için
07 Yorumla
Cevap sahibi1 yılKadına az hak tanıma nedenleri şu olabilir kadın bağamsız olunca bir erkeğe ihtiyaç duymaz dimi
Cevap sahibi1 yılErkek ne olursa olsun kadına ihtiyaç duyar fıtratı böyle
Cevap sahibi1 yılKadına daima ilgi odagı erkek ilgi için öabalaması gerekir
Soran1 yılKadın para için mi bir erkeğe ihtiyaç duymak zorunda olmalı sorunlu musun?
Cevap sahibi1 yılSen anlamayacak kadar cahil misin
Cevap sahibi1 yılÖrnek verdim
Cevap sahibi1 yılTamam kadın erkeğe ihtiyacı yok istediği gibi yaşasın
- Aile & Toplum konusunda 2,1b cevap paylaştı.
1 yıl+1 katiliyorum
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)1 yıltebrikler bunu bir erkegin yazdigini anlamissin.
05 Yorumla
Soran1 yılHz. Muhammed yazmadı ya gerçekten Tanrı gönderdi bu yüzden sinirliyim zaten adamın birisi uydursa bana ne
Cevap sahibi1 yıltanrinin gonderdigine bir tane bile kanit yok. senin baban bugun dağa ciksa kizim bana melekler bunu verdi dese baska da kaniti olmasa babana bile deli misin ne sacmaliyorsun dersin...
Soran1 yılGerçek anlatsam da boş ama gerçek
Cevap sahibi1 yılyav diyorum ya babana bile inanmazsin kac bin sene önceki seye kosulsuz inaniyorsun öyle mi.. inanirsan da inan daha cok ezilirsiniz.
Soran1 yılÖlünce görürsün
Gizli Üye(30-35)1 yılNe zamandan beri böyle düşünüyosun
04 Yorumla
Soran1 yılBir önemi var mı
Cevap sahibi1 yılHaklısın da o yüzden. Şeytan haklı bence
Soran1 yılBen de şeytanı haklı buluyorum kimse neden cehennemi bile bile şeytan vazgeçmiyor demiyorlar. Şeytan da farkında
Cevap sahibi1 yılBildiklerimi anlatim sana
Gizli Üye(36-45)1 yılBen inanmıyorum
10 YorumlaÇarpılcan
01 Yorumla
Soran1 yılİftira mı attım? Yalan mı söyledim?
- Aile & Toplum konusunda 1,2b cevap paylaştı.
1 yılNe oldu yine
01 Yorumla
Soran1 yılNe olduğu detayda yazıyor
Gizli Üye(18-24)1 yılSeytanda öyle
01 Yorumla
Soran1 yılAma seytan nefret etmiyordur itaat etmiyor
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem