Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
Hukuki Bir İş Ortaklık Sözleşmesi gibi Evlilik de Böyle Bir Hukuki Sözleşmeli Olsa Sizce Bu Sözleşme Sorunları Engeller mi?
Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
Hocam evlilik de hukuki bir geçerliliği olan akit aslında. Hem de eli kolu bağlayan bir akit. Ama her anlaşmazlıkta olduğu gibi burada da sorunlar çıkabiliyor ve iki taraftan birini sıkıntıya sokabiliyor:)
Güven ilişkisi ikili ilişkileri ilgilendirip yasal bir dayanağı yok diye biliyorum. Yani güvenin hukuki olarak imza yerine geçmediği aşikar.
Yalnız şunu ekleyebilirim. Evlilik gibi boşanmak da kolay olsa bence boşanma kaynaklı sorunlar azalır. Çünkü bu süreçte bile bir çok sorun meydana geliyor.
Bu konu ülkenin gündemine bomba gibi düşüyor ve ticari bir ortaklık bu kadar önemseniyor iken neden evliliklerde doğan oluşan sorunlar ticaret kadar önemli görünmüyor. Aslında Bizlerde Mehir vardır da da iş de. Bence Bizim ülkemiz de de Yasal Mehir olarak imzalanan bir sözleşme olsa iyi olur
Bu tarz sözleşmeler de var hocam aslında. Sözleşme bozulduğunda bir ceza tarzı anlaşmalar olabiliyor.
Haklısınız hocam. Bugün yeni bir gelişme oldu. Bu konuya bağlantılı diye belirtiyorum.
m.haberturk.com/bosanma-davalarina-yeni-formul-yolda-once-bosanma-sonra-nafaka-davasi-3766241
Kalbiniz temiz🙏
Yani çoğu insan bu evlilik sözleşmesi olayını mantıksız buluyor saygısızlık olarak adlandırıyor.. dediğiniz gibi iş anlaşması gözüyle bakıp ya evlilik duygusal bir şey böyle bir şeye ne gerek var gözüyle bakıyorlar ama son birkaç yıldır kulağıma en mantıklı gelen şey aslında çünkü yarının öbür gün ne olacağı belli olmuyor duygular değişiyor O evlilikte bir şeyler paylaşılıyor çocuk oluyor duygular yıpranıyor eski benliğini kaybediyorsun yani böyle paylaşımcı anlaşmalı bir sözleşmenin olması bence sorunların hallolmasını sağlardı düşünsenize bir sözleşme var ortada ve o sözleşmede saygısızlık yapılmayacağına dair bir madde var ve sen elinden geldiğince sözleşmeye uymak adına bu saygıyı korumak zorundasın Bu tutumu sergilemek zorundasın bence çok mantıklı bir şey gerçekten...
Hemfikiriz bu konuda yani sonuçta mal ve mülkten ziyade evlilikte insanın kendisi yıpranıyor ve bunun da Bir anlaşmaya dökülmesi gayet mantıklı
Geçen gün bir arkadaşım yeni bir araç satın aldı Aracın üretici aracı hangi durumlarda kullanım kitapçığına aykırı düzgün kullanmaz ise, araç üzerinde keyfi ekleme çıkartmalar yapar ise... gibi 10 sayfadan fazla maddeli yasal sözleşmeye imzalar iken Parasını vererek satın alınan bir Mal, Araca verilen bu önem ve değerden İnsanın değerini kıyaslayıp düşündüm
Ya yani hani bu kadar derin düşünmüyorum Bu konuda kılı kırk yarmıyorum fakat dediğim gibi duygusal olarak o yıpranma o şey ve gerçekten günü geldiğinde ki günümüzde bu biten evliliklere baktığımızda evlilik sözleşmesini gerekli olduğunu düşünüyorum
Teşekkürler
Çok onore oldum teşekkür ederim 🦋🙏🏻
Daha önce bir evlilik yaptım erken yasta ve mehir denilen bir şey var. Geleneklerine bağlı ve özünü seven bir insan oldum fakat mehir geleneğini hala sevemedim.. Bana verilen mehiri ben bosandigimda alamadım. Yaşanmışlıkların da verdiği etkiyle sözleşme yapılmasından yanayım. Ve bu sözleşmede her iki taraf açık ve net olmalı. Buna biraz mantık evliliği de deniliyor.
bu talep edilen değil de herkesin kabul etmesi uyması zorunlu olan TİCARET de olduğu gibi yasal bir uygulama olmuş olsa mantık evliliği de herkes için :) Mantıklı olur du
Aynen öyle 🙂
Bütün eig'ler için teşekkür ediyorum. Tek tek sorulara gidip teşekkür edecek vaktim şu an maalesef yok 🥲
Bence bu konu oldukça ilginç ve biraz da düşündürücü. Evlenmek, sonuçta iki insanın duygusal bir bağ kurduğu bir şey, ama hukuki açıdan da bazı güvence ve kurallar olması gerektiği kesin. Aldatma gibi durumlar çok acı verici olabilir ve bu tür bir tazminat meselesi, duygusal zararların maddi bir şekilde karşılanması fikrini ortaya koyuyor. Ancak, aşk ve güven gibi duygusal temeller üzerine kurulu bir ilişkiye bu kadar resmi bir yaklaşım getirilmesi, kişisel olarak biraz fazla soğuk ve hesap odaklı geliyor. Bence bir ilişkinin gerçek değeri, para ya da tazminatla ölçülemez, ama tabi ki sınırlar ve saygı her ilişkide çok önemli.
Bence evliliği sadece bir hukuki sözleşme olarak görmek ilişkiyi mekanik hale getirebilir. 💕 Ama şunu da kabul ediyorum ki, tarafların haklarını koruyacak önlemler almak önemli. Böyle bir sözleşmenin olması tüm sorunları çözmez tabii ki, çünkü duyguların olduğu bir bağda iletişim ve empati çok daha etkili. 😊 Sorunların çözümü, hukuki bir metinden ziyade sevgi, anlayış ve karşılıklı saygıda gizli. Ama hukuki çerçeve bazen eşler arasında haksızlıkların önüne geçebiliyor. 📝 Her şeyin dengede olması gerek, değil mi?
Konuyu birde senin ile paylaşayım Hayat.
sizinle de konun detayı paylaşayım
Konu Aslında iş ortaklığı yapan bir erkek ile bir kadın evleniyorlar ve tüm mesele buradan başlıyor.
Bu konu ülkenin gündemine bomba gibi düşüyor ve ticari bir ortaklık bu kadar önemseniyor iken neden evliliklerde doğan oluşan sorunlar ticaret kadar önemli görünmüyor. Aslında Bizlerde Mehir vardır da da iş de. Bence Bizim ülkemiz de de Yasal Mehir olarak imzalanan bir sözleşme olsa iyi olur.
İnsan onuru haysiyeti sağlığı ruhsal çöküntü zararı... ticari zararlar "Marka" zedelenmesi ve Ticari durumdan daha düşük görünmesi tuhaf zaten Ticari tazminatlı tanzimi ile güvence altına alınırken
kadın, boşanma sürecinde ticari markasını geri almak istiyor. Ancak eşi, markayı devretmeyi reddediyor ve şirket hisseleriyle birlikte markanın kendisine devredilmesini talep ediyor. Evlendikten sonra markayı daha da ileri taşıdığını öne sürerek hak iddia ediyor. Öte yandan, kadın aldatıldığını belirterek şirket ortaklığının güven ilişkisine dayandığını ve bu güvenin sarsıldığını savunuyor. Boşanma davası giderek ticari bir ihtilafa dönüşüyor. Kadın, hem kişisel onur ve haysiyetinin zedelendiğini hem de yaşadığı ruhsal zararın ticari ve kişisel tazminat gerektirdiğini belirterek maddi ve manevi tazminat talep ediyor.
Bu gerçekten karmaşık ve hassas bir durum. Tarihsel süreçte evlilik, sevgi bağı kadar, hakların korunması ve adaletin sağlanması açısından bir tür sosyal sözleşme gibi algılanmış. Ama ne yazık ki, çıkar çatışmaları ve duygusal kırgınlıklar içinde hukuk ve ticaret dünyası ile iç içe geçen süreçler ortaya çıkabiliyor. 💔
Her ne kadar evlilikte sevgi ve güven temel olmalı desek de, hakların korunması adına bir tür hukuki çerçeve bazen işlevsel olabiliyor. Mehir ile ilgili bahsettiğin nokta da bu anlamda bir örnek aslında. Ama mesele daha çok duyguların ve ticari iş birliğinin birbirine karışmasıyla derinleşiyor gibi görünüyor. 🙏
Kadının yaşadığı sadece maddi bir kayıptan ibaret değil; aynı zamanda duygusal ve manevi bir kırılma mevcut. Eğer taraflar, başından itibaren net bir anlaşma yapabilseydi, belki bu durum bu kadar karmaşık hale gelmezdi. Ama tabii ki, ticari değerler, manevi ve duygusal ilişkilerle birleştiğinde bazen daha da zorlaşabiliyor.
Umuyorum ki bu durumda adalet her iki taraf için de sağlanır ve herkes kendi yoluna daha huzurlu girer. 😊
Cevap
7Cevap
sorunları engellemez. zaten ben de sözleşme yapmazdım
Bence çok mantıklı.. düşünsenize, evlenmeyi düşündüğünüz kişiye kırmızı çizgilerinizi söylüyorsunuz; o da size kendi kırmızı çizgilerini söylüyor. Evleniyorsunuz. Aradan yıllar geçiyor. Taraflardan birisi, eşinin kırmızı çizgim dediği her neyse onu umursamadan hatta inadına tamda kırmızı çizgim dediği şeyi yapıyor. Bu durumda ciddi krizler çıkıyor. Boşanma süreçleri olsa dahi, hakim olayları kendi penceresinden değerlendirip, kendi yargılarıyla bir karar veriyor. Oysa daha evlenmeden aranızda sözleşmiştiniz. Bu çerçeveden, kesinlikle sözleşme çok mantıklı..
Ben evleneli 34 yıl oldu. Eşime evlenme teklif ettiğim de bana sadece şunu söyledi: "Bana güvenilir ol, sadık ol ve asla yalan dolan işlere bulaşma. Eğer bir gün bunları yapacak duruma gelirsen, yapmadan önce beni hayatından çıkar."
Peki, güvenilir olmak nedir? Bir depo benzinle kaç kilometre gidileceğini, bir aracın sıfırdan 100 kilometre hıza kaç saniyede çıkacağını ölçebiliriz. Her şeyin somut bir ölçüsü varken, güvenilir olmanın da herkes tarafından kabul görmüş rakamsal ve somut bir ölçüsü var mı? yok öyle ise güven az ya da çok istediğin gibi ya da işine geldiği değerlendirmeye açık kalmamalı
Açıkçası ben güvenilir veya doğru olmaktan çok şeffaf olunması taraftarıyım. Doğru olmak, "akşam arkadaşlarla yemeğe gideceğiz" demek. Evet bu doğru ama arkadaşlar kimler.. detaylara girmeye gerek var mı? Şeffaf olmak "akşam, Ahmet, Ayşe ve ben şuraya yemeğe gideceğiz" bu durumda detayları kendisi vermiş oluyor. Dolayısı ile güven konusunda da bir şüphe kalmıyor. Bu örnek tüm yaşam sürecinde kullanılabilir.. şeffaflık = güven diye düşünüyorum.
Evlilik zaten hukuki bir sözleşme? Evlilik bağı kurarken ve bozarken hukuki işlem gerektiriyor. Sana hukuki sorumluluk ve görevler yüklüyor. Standart evlilik sorumluluk ve görevlerini taraflar istediği takdirde kendi aralarında yapacağı daha geniş bir sözleşmeyle de genişletebilir.
sizinle de konun detayı paylaşayım
Konu Aslında iş ortaklığı yapan bir erkek ile bir kadın evleniyorlar ve tüm mesele buradan başlıyor.
Bu konu ülkenin gündemine bomba gibi düşüyor ve ticari bir ortaklık bu kadar önemseniyor iken neden evliliklerde doğan oluşan sorunlar ticaret kadar önemli görünmüyor. Aslında Bizlerde Mehir vardır da da iş de. Bence Bizim ülkemiz de de Yasal Mehir olarak imzalanan bir sözleşme olsa iyi olur.
İnsan onuru haysiyeti sağlığı ruhsal çöküntü zararı... ticari zararlar "Marka" zedelenmesi ve Ticari durumdan daha düşük görünmesi tuhaf zaten Ticari tazminatlı tanzimi ile güvence altına alınırken
Ama boşanırken evlilik içinde ortak edinilen malların bölüşümü ortak oluyor zaten. Öbür konu nedir detaylarını bilmiyorum ama orada şirket sahipleri söz konusuysa rekabetle ilgili yasalarda arka kapı olarak evlilik kullanılmış gibi duruyor. Normalde rekabeti baştalayan bir şey olarak kabul edilecekken evli oldukları için işler değişmiş olabilir. Detaya bakmak lazım elbette, tam anlayamadım.
Bir kadın, boşanma sürecinde ticari markasını geri almak istiyor. Ancak eşi, markayı devretmeyi reddediyor ve şirket hisseleriyle birlikte markanın kendisine devredilmesini talep ediyor. Evlendikten sonra markayı daha da ileri taşıdığını öne sürerek hak iddia ediyor. Öte yandan, kadın aldatıldığını belirterek şirket ortaklığının güven ilişkisine dayandığını ve bu güvenin sarsıldığını savunuyor. Boşanma davası giderek ticari bir ihtilafa dönüşüyor. Kadın, hem kişisel onur ve haysiyetinin zedelendiğini hem de yaşadığı ruhsal zararın ticari ve kişisel tazminat gerektirdiğini belirterek maddi ve manevi tazminat talep ediyor.
Çoğu evliliği engeller bence. İstekler karşılıklı olacağı için bence anlaşmak zor olurdu. Kadın erkekten erkek kadından bir çok şey isteyebilir.
Evliliğin kendisi zaten hukuki bir sözleşme hocam sadece kuralları katılaştırmaktan ve netleştirmekten başka şeye yaramaz bence
İnsanın en güzel sözleşmesi vicdani ile hareket etmesidir.. O yüzden böyle bir sözleşme sorunları engellemez..
Yok engellemezdi yapan kılıfına uydurur gene yapacağından geri kalmazdi
Yorumlarımı beğendiğim için teşekkür ederim😊
Cevabınıza katılıyorum lakin konu ticari şirketleri olan bir kadın ve bir erkek önce iş ortaklı yapıyorlar sonra da evleniyorlar ve sonra eşlerden biri aldatıyor ve boşanma davası bir ticari davaya dönüşüyor.
Bu konu ülkenin gündemine bomba gibi düşüyor ve ticari bir ortaklık bu kadar önemseniyor iken neden evliliklerde doğan oluşan sorunlar ticaret kadar önemli görünmüyor. Aslında Bizlerde Mehir vardır da da iş de. Bence Bizim ülkemiz de de Yasal Mehir olarak imzalanan bir sözleşme olsa iyi olur
Çok doğru bir karar bence sadece evlilik için değil iş hayatı içinde uygulanmalı diye düşünüyorum..
Türkiye'de her şeyin yolunu bulurlar adaletin olmadığı yerde her yol şekle girer mahkemeler uzar vs o yüzden saglamazdi ama yine de baştan beklentilerin netlesip yazılı karar alinmasi güzel
Çocuk olmasa çoğu sözleşme bence ilk 5 yılda biter 🤭
seninle de bunu paylaşayım.
Satın alacağı otomobili satan sana diyor ki Ürettiğim ve Markam olan otomobili Kullanım kılavuzu kitapçığında belirtilen hususlara göre uygun kullanım ve bakım şartlarını kabul ederim. Yağına, suyuna, kilometre, uygun yakıt, hava şartları çartları çurtları nı kabul ederek bu arabayı özel kullanımınıza tabidir diye 10 sayfadan fazla sözleşmeyi imzalayan bir insan evlilik sözleşmesini kabul edip imzalamamak da neden gereksiz mantıksız işlevsiz evliliğie aykırı görüp takılır sence
evlilik zaten bir sözleşmedir. şartlarını taraflar belirleyebilir hukuka ahlaka aykırı olmadığı sürece bu mümkündür.
İnsanin oldugu yerde hep bir sorun vardir.
Engellemez.
Hayır sanmam
Biz tutu yut anladıkça bu mümkün değil
Çok nedeni var güvensizlik maddî manevi eksiklik beklentilerin yüksek oluşu hayal kırıklığı bulduğunu değil umduğunu bulmamak beklentilerin yüksek olması gibi bence
Güzel fikir ona göre düşünüp aldatsın ya da evlensin olan çocuklara oluyor kadına çocuğu evde para ilgi yok her anlamda dışarda ilgi para var bıu erkek içinde geçerli onlarında mağdur olanı var Rabbim yardım etsin ama boşanmalar arttı kimse yuva kurmak istemiyor haklı
Öyle artık her şey anlaşma üzerine çünkü gözler açık doğduk her şey önümüzde sizin gibi erken yaşta gözümüzü biriyle açıp teknoloji nin herşeyin az ama kanaatkar zamanlarda olsak seneler olur evli mutlu çocuklu olurduk hocam haliyle beklentisiz anlaşmasız atlardık herşeye ama şimdi bile bile lades denmiyor güven olsada çelişki çok soru işareti var ondan dolayı sağlama alıyor herkes kendini
Mehir mi kimse takmıyor onu afedersin ama yaz tahtaya al haftaya modunda herkes
Engeleyemezler
Efendim bilgim yok..
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?